JIPPO on pelannut nyt neljäsosan peleistään kauden 2019 Kakkosessa. Runkosarjassa pelataan 22 kierrosta, ja kun kuusi ottelua on takana, majailee JIPPO viidentenä ääritasaisessa sarjassa. JIPPO on kerännyt 10 pistettä. Tasaisuudesta kertoo se, että peräti kuusi joukkuetta on kahden pisteen sisällä. MP johtaa sarjaa 12 pisteellä. Putoamisviivan alapuolella ovat tällä hetkellä JäPS sekä Sudet.

JIPPO pelasi todella persoonallisen alkukauden. Neljä ensimmäistä ottelua tuottivat neljä pistettä – neljällä 0-0-tasapelillä! Sen jälkeen kaatuivat Sudet sekä Reipas.

Hyökkäyspeli on se pelin osa-alue, joka on tuottanut päävalmentaja Jussi Leppälahdelle eniten päänvaivaa alkukauden aikana, mutta tulosten takaa löytyy todella mielenkiintoisia ja opettavaisia asioita. JIPPO on laukonut kuudessa ottelussa 63 kertaa, eli 10,5 kertaa ottelua kohden. Hieman yli puolet laukauksista, 33 kappaletta, on lähtenyt vastustajan rangaistusalueen sisältä. Kohti maalia on suuntautunut kolmannes vedoista. Jipon konversio on ollut alkukaudella 6,7 prosenttia, eli vain 6,7 prosenttia laukauksista on mennyt maaliin. Tätä lukua katsottaessa pitää muistaa, että otanta on vielä pieni. Yleensä konversiolukemat tasaantuvat kohti 15 prosenttia, eli sellaista lukemaa, että noin joka kuudes tai seitsemäs laukaus menee maaliin. 20 prosenttia olisi jo todella kova konversio, eli jos joukkue tekisi maalin joka viidennestä vedostaan.

Nämä laukaukset ovat tuottaneet maaliodotetta 8,3 maalin verran. JIPPO on siis alisuorittanut hieman, kun se on maalipaikoistaan pystynyt viimeistelemään viisi maalia. Maaliodote kertoo, kuinka paljon keskimääräisellä viimeistelyllä maalipaikoista maaleja olisi tehty. Esimerkiksi VJS-ottelussa Jipon maaliodote oli 1,744, mutta maalisarake näytti nollaa. VJS:n maaliodote oli tuossa ottelussa 0,833. Kiffen-ottelussa JIPPO taas loi maaliodotetta 1,277 maalia, muttei saanut palloa verkon perukoille. Kiffenin maaliodote oli 0,187.

Ottelut ja maaliodotteet:

JIPPO – VJS 1,744 – 0,833 (0-0)

Kiffen – JIPPO 0,833 – 1,277 (0-0)

JIPPO – Klubi04 0,732 – 0,859 (0-0)

JIPPO – MP 0,511 – 0,433 (0-0)

Sudet – JIPPO 1,100 – 2,700 (1-3)

JIPPO – Reipas 1,365 – 0,908 (2-0)

JIPPO:n kannattaisi siis yrittää lisätä laukaisumääriä ja omaa maaliodotetta entisestään, mutta pitää vastustajan laukaisumäärät ja maaliodotteet alkukauden kaltaisina. Maalipaikkojen laatu on Jipolla ollut vastustajaa parempi, sillä Jipon keskimääräinen maalipaikka on maaliodotteeltaan 0,135:n arvoinen. Se tarkoittaa, että Jipon keskimääräisestä maalipaikasta 13,5 prosenttia jatkuu verkon perukoille. Vastustajan keskimääräinen maaliodote per laukaus on ollut Jippoa vastaan 0,107.

Oman pään pitävyydestä kertoo paitsi ainoastaan yksi päästetty maali, mutta myös se, miten JIPPO estää vastustajansa pääsyn maalipaikoille. Vastustajat ovat keskimäärin laukoneet vain seitsemän laukausta ottelua kohden Jippoa vastaan. Näistä laukauksista vain 1,8 kappaletta on mennyt kohti Jipon maalia. Laukaukset ovat siis lähteneet huonoista asemista tai Jipon puolustajat ovat ehtineet blokkaamaan vedot. Ne vedot, jotka ovat tulleet kohti maalia, on täydet minuutit pelannut maalivahti Jirko Sorsa hoitanut. Jipon yksi päästetty maali tuli Kouvolassa Susia vastaan, kun Brad Wilson pukkasi pallon takatolpalta sisään.

Toisaalta vaikka JIPPO on päästänyt vain yhden maalin, on saldossa onneakin. Vastustajien yhteenlaskettu maaliodote on 4,320 maalia. Keskimääräisellä viimeistelyllä JIPPO olisi siis päästänyt jo neljä maalia. Tässä on mukana tuuria, sekä maalivahdin poikkeuksellisen hyvää torjuntatyöskentelyä. Jipon puolustuspelaamisesta on mainittava se seikka, että vastustajat ovat päässeet alle 10 kertaa etenemään Jipon rangaistusalueen sisälle. Jipon vastaava lukema on kaksinkertainen.

Johtopäätöksenä voisi todeta, että Jipon pelissä toimii etenkin oman maalin suojelu tällä hetkellä erinomaisesti. On toki vaikea ennustaa mitä tulevina viikkoina tasaisissa otteluissa tapahtuu, mutta sen suhteen alkukauteen voi joukkue olla tyytyväinen.

Mitä miettii alkukauden numeroista päävalmentaja Jussi Leppälahti?

Ne kertovat sen tarinan, jonka olemme kentillä nähneet. Olemme olleet ajoittain vähän epäonnisia hyökkäyspäässä, mutta toisaalta muutaman kerran on käynyt viuhka omassa päässä. Tämä on tasainen sarja. Tolppa sisään, tolppa ulos, sellaiset pienet asiat tässä ratkaisevat.

Mihin pelin osa-alueisiin joukkue keskittyy tulevina viikkoina?

Henkinen puoli on tärkeä. Treeni kerrallaan me yritämme kehittyä. Kiva olisi ajatella, että sarjan suosikit MP, Klubi ja PEPO ovat nyt yskähdelleet ja se on tehnyt sarjasta ihan ääritasaisen, mutta tässä on turha katsella sivuille, eteen tai taakse. Menemme joka otteluun kunnioittaen vastustajaa, tuomareita, tapahtumaa ja peliä ja annamme kaikkemme.

Totta kai haluamme tehdä maaleja, mutta niin haluaa jokainen joukkue tässä sarjassa. Alkukaudella on ollut poissaoloja ja vähän heikkoa tuuria, mutta myös rakenteellisia asioita, jotka ovat vaikuttaneet siihen, ettei maaleja ensimmäisessä neljässä matsissa tullut. Nyt on tullut. Nämä asiat ovat pienestä kiinni. Joku pelaaja on viisi metriä väärässä paikassa, jonkun pelattavaksi liikkuminen on puoli sekuntia myöhässä, jostain maalipaikasta vedetään tolppaa nuollen ohi. En ole huolestunut, mutta en myöskään tyytyväinen. Ihan valmentajan perusstressitilassa tässä mennään kausi läpi.

Minkä arvosanan annat sarjan ensimmäiselle neljännekselle?

Sellaisen kohtalaisen arvosanan. Kun katson, miten hyvin kundit painavat treenikentällä hommia ja miten hyvin tämä jengi puhaltaa intohimoisesti yhteen hiileen, tekee mieli antaa täysi kymppi! Sitten kun katson omia taktisia valintoja, valmennustiimin toimintaa ja pelejä kokonaisuudessaan, niin se on siellä jossain tyydyttävän paikkeilla. Tuloksia kun katson, niin olen tietenkin pettynyt, ettei kyetty kääntämään yhtään 0-0-peliä voitoksi. Mutta sellaista futis on ja tulee olemaan. Katse on vain seuraavassa treenissä ja seuraavassa pelissä.

JIPPO pelaa seuraavan ottelunsa tulevana sunnuntaina 9.6. vieraissa Järvenpään Palloseuraa vastaan. Kotona pelataan seuraavan kerran sunnuntaina 16.6., kun Joensuun Keskuskentällä järjestetään Karjalaiset Futisfestarit. Tämän tapahtuman pääotteluna klo 18.30 JIPPO – PEPO, lue lisää tapahtuman sivuilta.

Kuva Marko Pennanen.