JIPPOlla on torstaina edessään harvinainen arkipeli, kun joukkue matkustaa Jyväskylään FC Vaajakosken vieraaksi.

JIPPO paranteli viime kierroksella asemiaan sarjan keulilla voittamalla Karjalaisten Futisfestareiden yhteydessä pelatun kärkikamppailun JJK:ta vastaan komeasti 2-0 Aleksis Lehtosen ja Joona Hiltusen maaleilla. Raudanlujassa iskussa koko kauden ollut joensuulaispuolustus ei päästänyt vierasjoukkuetta kunnon maalipaikoille, paitsi ottelun käytännössä jo ratkettua, kun JJK:lle tuomittiin rangaistuspotku Tommi Tainion käsivirheestä. Maalivahti Jirko Sorsa torjui kuitenkin Robin Saastamoisen kudin varmasti, ja voitonjuhlat pääsivät alkamaan.

– Koko joukkueen työmoraali on ollut erinomaisella tasolla. Olemme Jussi Leppälahden valmennuksessa kehittäneet puolustamisen yksityiskohtia systemaattisesti jo usean vuoden ajan. Lisäksi Jirko Sorsa on antanut meille mahdollisuuden nollapeliin joka ottelussa ottamalla loistavia koppeja, kuten viime ottelun rangaistuspotkun torjunta, kertaa Timo Tahvanainen JIPPOn peräpään pitävyyden syitä.

Tahvanainen on kellottanut täydet minuutit puolustuslinjassa toistaiseksi jokaisessa JIPPOn tämän kauden ottelussa, mukaan lukien kevättalven Cup-ottelut.

– Sarjakauden alussa, kun harjoitusotteluita ei ollut koronatauon vuoksi alla edellisiltä kuukausilta lähes ollenkaan, peli oli omalta osaltani vielä hieman hakemista, mutta kyllä tässä alkaa joukkueen vanhinkin pelaaja lämpeämään, kun saa koneiston käyntiin ja syöttöarsenaalin minttiin, “Tinke” kertoo.

Torstaina JIPPOlla on vastassa hieman erilainen, mutta varmasti iskukykyinen joukkue. FCV voitti edellisessä kotiottelussaan juurikin JJK:n kiihkeässä Jyväskylän derbyssä, ja lähtee vahvalla itseluottamuksella JIPPOn kimppuun.

– Isoja muutoksia ei tarvitse tehdä, koska pelimme on rullannut hyvin, ja kehittyy varmasti vielä loppukautta kohti. Tietysti jokaista vastustajaa vastaan on omat asiansa, jotka pitää ottaa huomioon. Esimerkiksi FCV:n kaltaista joukkuetta vastaan pelin kontrollointi on tärkeää. Siellä on Kakkosen tasolle laadukkaita yksittäisiä pelaajia, jotka osaavat kyllä haavoittaa, jos siihen annetaan mahdollisuuksia. Toisaalta joukkueelta löytyy myös heikkoutensa, joihin me tulemme iskemään. Tulee mielenkiintoinen peli, mutta luotto meidän joukkueen tekemiseen on kova, Tahvanainen vakuuttaa.

Viime ottelusta UEFA A -lisenssikoulutuksen vuoksi poissa ollut päävalmentaja Jussi Leppälahti palaa ruoriin, joten JIPPO pääsee vierasotteluun täydellä vahvuudella.

 

Isäntänä vanha kilpakumppani

 

FC Vaajakoski on Jyväskylän Vaajakoskella vuonna 1993 perustettu jalkapalloseura, jonka edustusjoukkue on sahannut Kakkosen ja Kolmosen väliä pitkin 2000-lukua. Joukkue tuli JIPPOlle tutuksi Itä- ja Keski-Suomen Kolmosessa kaudella 2017, jolloin FCV taisteli loppuun saakka suorasta sarjanoususta JIPPOn viedessä lopulta pidemmän korren. Vaajakoskelaiset nousivat kuitenkin Kakkoseen täydennysmenettelyn kautta. Kakkosen A-lohkossa 2018 JIPPOn sijoittuessa kolmanneksi FCV jäi kymmenenneksi, mutta sai pitää sarjapaikkansa talven kabinettiratkaisujen myötä. Kaudeksi 2019 FCV sijoitettiin C-lohkoon, jossa joukkueella sujui paremmin. FCV jäi täpärästi nousukarsintasarjan ulkopuolelle sijoittuen viidenneksi.

JIPPO ja FCV ovat pelanneet samassa sarjassa kolme kautta, joiden aikana joukkueet ovat kohdanneet kuusi kertaa. Kakkosen kaudella 2003 joukkueet pelasivat maalittoman tasapelin Vaajakoskella, kun taas Joensuussa JIPPO voitti 1-0 Raino Harisen maalilla. Kolmosessa 2017 joukkueet pelasivat kesäisellä Joensuun keskuskentällä 1-1-tasapelin Antti Åken puskettua vapaapotkusta JIPPOn johtoon maalittoman avausjakson jälkeen, mutta FCV tuli onnenkantamoisella tasoihin. Syksyisellä Vaajakoskella nähtiin myös maaliton avauspuolikas, mutta toisella jaksolla JIPPO karkasi tärkeään voittoon Jere Kähkösen ja Miko Mäkirinteen maaleilla. Kaudella 2018 JIPPO voitti keskuskentällä pelatun kotiottelunsa 2-1 Sauli Kettusen ja Timo Tahvanaisen maaleilla, Niko Lohen lisäaikatasoituksen jäädessä laihaksi lohduksi FCV:lle. Vierasottelu oli tällä kertaa vaikeampi, mutta JIPPO raapi väkisin 0-1-voiton Miko Mäkirinteen toisen jakson maalin jäätyä ottelun ainoaksi.

JIPPO on siis voittanut joukkueiden kuudesta kohtaamisesta neljä, kun taas vaajakoskelaiset ovat voitoitta. Tällä kaudella kohtaamisia tulee kolme lisää, joista tämän torstain ottelu on ensimmäinen.

Kausi 2020 on alkanut FCV:n osalta varovaisen positiivisesti. Joukkue on sarjataulukon ylemmässä keskikastissa kerättyään 13 pistettä kahdeksasta ottelusta. FCV on siis neljän pisteen päässä JIPPOsta yhden ottelun enemmän pelanneena. Joukkue hävisi heinäkuun alussa kaksi ottelua putkeen JS Herculeksen ja JJK:n vieraana, mutta palasi voittokantaan kaatamalla Kemi City FC:n kotonaan. Tämän jälkeen FCV otti toistaiseksi kauden isoimman voittonsa viemällä dramaattisten vaiheiden jälkeen kolme pistettä JJK:lta kauden toisessa Jyväskylän derbyssä. JJK johti Vaajakoskella pelattua ottelua toisella jaksolla jo 0-2, mutta FCV käänsi ottelun 3-2-voitokseen Matias Sarlinin, Peetu Lintisen sekä Valtteri Lohen maaleilla. Viikon toisessa ottelussaan viime sunnuntaina FCV jäi 2-2-tasapeliin SC KuFu98:n vieraana.

FCV:n hyökkääjäkaksikko Matias Sarlin – Valtteri Lohi on ollut tehokas: Sarlinin maalisaldo on kuusi ja Lohen kolme. JIPPO-puolustuksen on syytä varoa myös viime kaudella peräti 16 maalia tykittänyttä laituria Peetu Lintistä, joka on tällä kaudella osunut maalipuiden väliin kahdesti. Väkivahva toppari Masa Malen on viimeistellyt erikoistilanteista niin ikään kaksi maalia. Keskikentän luottomiehiin lukeutuvat esimerkiksi Veikkausliigassakin pelannut Saku Leppänen, nuori Lari Liukkonen sekä Valtterin serkku Niko Lohi. Puolustuksen avainmiehiä ovat Malenin ohella savolaistaustainen laitapuolustaja Teemu Roponen sekä jo vuosikausia FCV:ssä pelanneet kapteeni Santtu Laaksonen ja Aleksi Kaakinen. Joukkueen ehdottomiin ykkösnimiin kuuluu ikäisekseen kokenut 25-vuotias maalivahti Ville Viljala. FCV:tä valmentaa ensimmäistä kauttaan mm. HIFK:ta pelaajaurallaan edustanut helsinkiläinen Sami Okkonen.

 

Tiesitkö

 

Sekä JIPPOn että FCV:n riveissä on useita pelaajia, jotka ovat olleet mukana jo kausien 2017 ja 2018 keskinäisissä väännöissä, joita tosiaan pelattiin neljä kappaletta. Alla tilastot otteluista joukkueiden nykypelaajien osalta.

 

JIPPO:

Pelaaja Avauksessa Vaihdosta Maalit
Antti Åke 4 0 1
Sauli Kettunen 3 1 1
Timo Tahvanainen 2 0 1
Jere Kähkönen 1 2 1
Aleksi Nissinen 2 2 0
Jirko Sorsa 2 0 0
Tommi Tainio 2 0 0
Miika Vainikainen 1 1 0
Tuomas Kettunen 1 0 0
Niko Niemeläinen 0 1 0

 

FCV:

Pelaaja Avauksessa Vaihdosta Maalit
Aleksi Kaakinen 4 0 1*
Niko Lohi 2 0 1
Tomi Karlstedt 4 0 0
Peetu Lintinen 4 0 0
Ville Viljala 3 0 0
Kimmo Huisman 2 1 0
Santtu Laaksonen 2 0 0
Matias Kiesilä 1 1 0

*JIPPOn oma maali kauden 2017 ensimmäisessä ottelussa merkittiin virheellisesti Kaakisen nimiin, mutta sitä ei koskaan korjattu pöytäkirjaan.

 

FCV – JIPPO torstaina 13.8. klo 18.30 Vaajakosken liikuntapuistossa