JIPPO matkaa lauantaina Jyväskylään, jossa joukkue kohtaa sarjakärkeen hiipineen nousijajoukkue JJK:n. Viime viikonlopulle ajoitettu kotiottelu GBK:ta vastaan jouduttiin viime hetkillä siirtämään myöhempään ajankohtaan Kokkolan koronavirusepäilyjen vuoksi, mutta nyt edessä on uusi kärkikamppailu.

– Ennen kauden alkua oli tiedossa, että otteluajankohdat voivat muuttua, joten olimme osanneet valmistautua mahdollisiin siirtoihin. Vedimme hyvän treenin viikonloppuna ja käänsimme katseemme seuraavan viikonlopun JJK-otteluun, JIPPO-hyökkääjä Aleksis Lehtonen toteaa.

JIPPO lähtee Jyväskylään kahden viikon ottelutauko niskassaan, mutta harjoituskentällä töitä on paiskittu asianmukaisesti.

– Treeneissä on ollut hyvä meininki, ja sen mukaisella fiiliksellä lähdemme JJK:n kaatoon!

Aleksis Lehtonen tuntee lauantain vastustajan hyvin, sillä JJK on miehen kasvattajaseura. Hän murtautui kaudella 2014 JJK:n edustusjoukkueen kokoonpanoon ollessaan vasta 16-vuotias, tehden debyyttikaudellaan Ykkösessä neljä maalia. Kaudella 2015 Lehtonen pyssytti seitsemän maalia nousten tosissaan kotimaisten jalkapallopiirien tietoisuuteen jo ennen täysi-ikäistymistään. Tämän jälkeen Lehtonen jätti Jyväskylän ja palaa kotikonnuilleen nyt vierasjoukkueen paidassa.

– Minulla on JJK:sta päällimmäisenä hyviä muistoja, ja on hienoa päästä pelamaan Harjulle pitkästä aikaa. Lauantaina nähdään varmasti laadukas jalkapallo-ottelu, Lehtonen lupaa.

JIPPOn terveystilanne on edelleen hyvä, ja kaikki pelaajat ovat käytettävissä kokoonpanoon.

 

Isäntänä vakuuttava sarjanousija

 

Jyväskylän Jalkapalloklubi on vuonna 1992 perustettu jalkapalloseura, jonka edustusjoukkue on pelannut yhteensä kuusi kautta Veikkausliigassa (2009-2013 ja 2017), jossa parhaimpana saavutuksena on ollut kauden 2011 pronssi. Viimeisen Veikkausliigakauden jälkeen joukkue jäi Ykkösessä yhdeksänneksi ja putosi näin Kakkoseen kaudeksi 2019. Ennen kauden alkua edustusjoukkueen taustayhtiö JJK Keski-Suomi Oy joutui taloudellisten syiden vuoksi lopettamaan toimintansa, minkä myötä edustusjoukkue siirtyi JJK Jyväskylä ry:n alaisuuteen ja peri kakkosjoukkueeltaan sarjapaikan Itä- ja Keski-Suomen Kolmosessa. Visiitti Kolmosessa jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi joukkueen voitettuaan lohkonsa ja noustuaan täksi kaudeksi Kakkoseen.

Kausi 2020 on alkanut JJK:n osalta vakuuttavasti. Avauskierroksella sarjanousija haki täydet pisteet Vaasasta voittamalla VIFK:n 2-4. Toisella kierroksella tuli JJK:n tähän mennessä ainoa pistemenetys, kun joukkue pelasi vieraissa 1-1-tasapelin OLS:ia vastaan. Sen jälkeen JJK voitti 1700 katsojan edessä Jyväskylän derbyssä FCV:n 2-1, ja toisessa peräkkäisessä kotiottelussa FC Kiiston 2-0. Viime viikonloppuna JJK voitti JBK:n vieraissa 2-3 ja nousi yksin sarjakärkeen kolme pistettä yhden ottelun vähemmän pelanneen JIPPOn edelle.

JJK:n sisäisen maalitilaston kärjessä viidellä osumallaan on joukkueen kapteeni, lahtelaistaustainen hyökkääjä Robin Saastamoinen, jota on säestänyt 35-vuotias ex-liigajyrä, laituri Mikko Manninen. JJK-junioreiden valmennuspäällikkönä työskentelevä Manninen on ollut hurjassa vireessä viime otteluissa, tehden kaikki neljä maaliaan kolmessa viime ottelussaan. Maaleista kaksi on ollut voittomaaleja.

JJK on pelannut varsin vakiintuneella kokoonpanolla, jonka avainnimiin kuuluu jo mainittujen maalipyssyjen lisäksi mm. toppari Sami Nissinen, laitapuolustaja Jonne Porkka, keskikenttäpelaajat Eeli Liukkonen ja Olli Pöyliö sekä maalivahti Aati Riihimäki. Joukkuetta valmentaa toista kauttaan vasta 27-vuotias Basam Elfadl.

 

Tiesitkö

 

Vaikka JIPPO ja JJK eivät viime vuosina ole kohdanneet toisiaan usein, on joukkueilla pitkästi yhteistä historiaa. Joukkueet pelasivat Kakkosen itälohkossa JIPPOn perustamisvuoden 2001 jälkeen neljä peräkkäistä kautta, kunnes JIPPO nousi kaudeksi 2006 Ykköseen. Noiden neljän kauden aikana joukkueet kohtasivat kahdeksan kertaa, joista JIPPO voitti vain yhden, JJK neljä ja kolmesti päädyttiin pistejakoon. JIPPOn ainoa voitto olikin erityisen komea, sillä kaudella 2005 joukkue jyräsi JJK:n Joensuussa peräti 5-0 matkalla sarjanousua kohti.

JJK seurasi JIPPOa vuotta myöhemmin Ykköseen, jossa joukkueet pelasivat yhdessä kaksi kautta ennen JJK:n liiganousua. Kaudella 2007 JIPPO voitti Jyväskylässä 1-2 ja pelasi Joensuussa tasan 1-1. Kausi 2008 oli kokonaisuudessaan JIPPOlta edellistä vahvempi, mutta ottelut sarjan voittanutta JJK:ta vastaan eivät jättäneet jossiteltavaa: JJK voitti molemmat yhteismaalein 8-1.

Joukkueiden kohtaamiset Ykkösen kaudelta 2014 ovat niin ikään joensuulaisittain surullista luettavaa, JJK:n voitettua kaikki kolme ottelua yhteismaalein 10-3. Viimeksi joukkueet ovat olleet vastakkain Suomen Cupissa. Kaudella 2015 sarjaporrasta ylempänä pelannut JJK ei jättänyt JIPPOlle mahdollisuuksia vaan haki Joensuusta 0-3-voiton. Kaudella 2016 kaksi sarjaporrasta ylempänä pelannut JJK voitti kotonaan 4-1.

Kokonaisuudessaan JJK on siis ollut JIPPOlle erityisen hankala vastustaja, voitettuaan 17 keskinäisestä ottelusta peräti yksitoista. Neljä kertaa on päädytty tasapeliin ja vain kaksi kertaa JIPPO on ottanut voiton. Historiatilastoilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, kun lauantaina pitkästä aikaa asetutaan vastakkain kentälle.

 

 

JJK – JIPPO lauantaina 25.7. klo 17.00 Harjun Stadionilla, Jyväskylässä