Peliraportti JIPPO – PeKa 3 – 1 (1 – 0)
Respect Suomen Cupin 4. kierroksen ottelu JIPPO vs. PeKa (Kotka) pelattiin Joensuu Areenassa 11.3.2016. Vastakkain oli siis kaksi Kolmosen joukkuetta, tosin eri piireistä. Peli alkoi molemmilta joukkueilta erittäin hermostuneesti. Aina kun jompikumpi joukkue onnistui riistämään pallon itselleen, se menetti pelivälineen melkein saman tien huonolla syötöllä. Toki oma osansa pallonhallinnan vaikeuteen aiheutti Areenan kovahko tekonurmi, missä pallo pomppii usein varsin arvaamattomasti. PeKa oli pelin alussa ehkä hivenen hallitsevampi osapuoli ja palloa potkittiin enemmän JIPPOn kenttäpuoliskolla. JIPPO puolusti kuitenkin tarkasti toppareidensa Topi Sormusen ja nuoren 00-syntyneen Tuomas Kettusen johdolla. Kotijoukkue pääsi välillä iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä, mutta viimeistely-yritykset olivat molemmilla joukkueilla heikkoja. PeKan hyökkääjä Atte Kallström loukkasi polvensa juostessaan tavoittelemaan palloa JIPPOn rangaistusalueella parinkymmenen peliminuutin paikkeilla ja joutui jättämään kentän. Mitään kontaktia tilanteessa ei tapahtunut. Peli jatkui tasaisena vääntönä koko ensimmäisen puoliajan, kunnes ihan jakson lopussa JIPPO sai kulman vasemmalta. Kulmaa meni antamaan Miika Vainikainen ja hänen kova maanuoliaisensa tavoitti etutolpalle rynnistäneen Elias Tolvasen, joka ohjasi pallon hallitusti PeKa-maaliin. PeKan etuleikkuri nukahti tilanteessa ratkaisevasti. Tauolle mentiin JIPPOn johdossa 1 – 0.
Toinen puoliaika alkoi PeKan kovalla painostuksella ja pallo pyöri ensimmäiset minuutit koko ajan JIPPOn rangaistusalueen rajoilla ja välillä sisäpuolellakin. Mutta vierailijoiden viimeistely-yritykset pystyttiin blokkaamaan uhrautuvalla puolustuksella. Tässä kunnostautui varsinkin JIPPOn oikea pakki Nelson Appiah. Sitten 49. min kohdalla JIPPO-maalivahti Paavo Jarvalle sattui harmittava lipsahdus, kun hän liukastui maalipotkua antaessaan ja avauspotku ajautui suoraan PeKan Ferdi Balkiranille, joka pienen kuljetuksen päätteeksi laukoi pallon takatolpan kautta maaliin ja pelin tasoihin 1 – 1. JIPPO sai kuitenkin tästä takaiskusta vauhdin päälle ja vyörytti hyökkäyksiä kotkalaisten maalille. Ensin Miika Vainikainen murtautui taitavasti läpi PeKa-puolustuksen vasemmalta ja laukoi pallon terävästi tolppaan. Tämän jälkeen JIPPO sai vasemmalta pari kulmapotkua, joista jälkimmäisessä pallo pelattiinkin tällä kertaa pitkänä takatolpalle, josta Topi Sormunen nikkasi pelivälineen verkkoon 2 – 1. Peli jatkui lievässä JIPPO-hallinnassa koko toisen puoliajan lopun. Kova pelialusta alkoi aiheuttaa JIPPOn pelaajille lihaskramppeja ja vaihdoista haettiin kentälle lisää virtaa ja sitä saatiinkin Olli Muttosen, Eemi Porennon ja Joona Pussisen muodossa. Kun pelissä mentiin jo lisäaikaa, Eemi Porento riisti hienosti pallon PeKa-puolustajalta, ajoi oikealta maalille ja pisti hyvän syötön takaviistoon, mistä Joona Pussinen laukoi pallon maaliin 3 – 1. Noilla lukemilla JIPPO varmisti pääsynsä Suomen Cupissa 5. kierrokselle, missä vastaan saattaa tulla jo todella kova joukkue. PeKalla oli useita aika nopeita pelaajia, mutta meidän onneksemme heidän hyökkäysten rakentelunsa ei ollut ihan hallittua, vaan he joutuivat turvautumaan usein pitkää palloon. JIPPOlta tämä peli oli hyökkäyksellisesti heikohko, mutta puolustus toimi melko hyvin ja kotkalaiset pystyttiin pitämään paria pientä hässäkkää lukuun ottamatta aika hyvin poissa omalta rangaistusalueelta.
JIPPO – PeKa 3 – 1 (1 – 0)
45’ 1 – 0 Elias Tolvanen
49’ 1 – 1 Ferdi Balkiran
52’ 2 – 1 Topi Sormunen
90+3’ 3 – 1 Joona Pussinen
JIPPO: Jarva – J. Tolonen, Sormunen, Kettunen, Appiah – Mononen – Makkonen, Vainikainen (74. min Muttonen), Swahne, Kähkönen (81. min Porento) – Tolvanen (89. min Pussinen)
vaihdossa: Ikonen, Kuosmanen, Levy, Suonpää