Kakkosen kauteen valmistautuva JIPPO sekä Itä- ja Keski Suomen Kolmosta pelaava Lehmon Pallo -77 ovat solmineet farmisopimuksen kautta 2019 koskien. Jo viime kaudella toiminut yhteistyö näiden kahden seuran välillä saa nyt jatkoa hieman eri muodossa, sillä LehPa pelaa tulevana kesänä viime kauteen nähden sarjaporrasta ylempänä Kolmosessa. Näin syntynyttä farmisopimusta seurojen välillä kommentoi Jipon entinen pelaaja ja LehPa:n edustusjoukkueen nykyinen päävalmentaja Johannes Mononen. ”Josa” valmentaa tällä hetkellä myös Jippo junioreiden vuosina 2005 ja 2009 syntyneiden ikäluokkia.

– LehPa-77 on ottanut muutaman vuoden sisään askelia eteenpäin. Junnupuolella on tehty hyvää työtä ja sieltä alkaa pikkuhiljaa tulla kokonaisia ikäluokkia kohti B-juniori-ikää. Esimerkkinä manittakoon 2005-ikäluokka, josta toivon mukaan tulee monta pelaajaa tulevaan B-junnuporukkaan, mistä taas tämän jälkeen LehPa:n edustukseen. Viime vuonna seuran B-juniorit nousivat Kolmosesta Kakkoseen, sekä miesten edustusjoukkue Jipon kanssa yhteistyössä Miesten Kolmoseen. Tänä kautena Jippo ja LehPa ovat ottaneet ison askeleen kohti parempaa pelaajakehitystä Itä-Suomen alueella. Tulevalle kaudelle yhteistyötä tehdään niin edustustasolla, kuin junioripuolellakin. Esimerkiksi Jipon B-juniorit ja LehPan B-juniorit lähtevät yhteistyössä pelaamaan B-junioreiden ykkös- ja kakkosdivisioonaa kahdella joukkueella. Myös Jipon ja LehPan -06-ikäluokka tekevät yhteistyötä.

– Farmisopimus edustusjoukkueiden välillä on loistava asia! LehPa saa selkeän lippulaivan itselleen, ympäristö jo B-juniori-iän ohittaneille lupaaville Lehpalaisille on erittäin hyvä. Näitä pelaajia tulee paremman junioripolun ansiosta muutaman vuoden sisällä olemaan yhä enemmän Miesten Kolmosen tasolla. Tämä yhteistyö seurojen välillä luo ponnahduslaudan niin Lehpalaiselle, kuin Jippolaisellekin nuorelle pelaajalle kohti seuraavaa tasoa. LehPa tarjoaa myös hyväntasoisen ympäristön aikuispelaajille Itä-Suomen alueella. Meillä onkin paljon kokeneita pelaajia joukkueen runkona myös tulevalle kaudelle.

– Vuoden sisään on saatu paljon aikaan kahden seuran välillä. Toivottavasti parin vuoden kuluttua olemme tilanteessa, jossa Jippo ja LehPa yhteistyössä kehittävät junioreita kohti edustustasoa, missä meillä olisi neljä porrasta: B-juniorit kahdella joukkueella, LehPa:n kakkosjoukkue Miesten Nelosessa, LehPa:n edustusjoukkue Miesten Kolmosessa, sekä Jipon edustusjoukkue Miesten Kakkosessa/Ykkösessä.

Farmisopimukset ovat yleinen ja hyvä yhteistyön muoto eritasoisten joukkueiden välillä. Käytännössä yhteistyö mahdollistaa pelaajien kahdensuuntaisen liikkumisen seurojen välillä, tavoitteena on löytää jokaiselle pelaajalle oikeantasoisia otteluita ja auttaa seurat yhteistyön myötä parempaan menestykseen. Täältä Palloliiton linkistä voit katsoa muita Suomen kenttien farmisopimuksia tulevalle kaudelle. JIPPO ry:n puheenjohtaja Juha Purmonen kommentoi yhteistyötä seuraavasti.

– Farmisopimus on luonnollinen jatke sille kehitykselle, mitä Jipossa haetaan joensuulaisen jalkapalloyhteisön kehittämisessä. Yksi tärkeä elementti on nuorten pelaajien pelaajapolun turvaaminen Jippo junioreista Jipon edustukseen. Samalla pyrimme auttamaan LehPa:n kehittymistä seurana. Toivottavasti Joensuun seudun nuoria pelaajia nousee jatkossa Lehpan kautta Jipon edustusjoukkueeseen.