Jippoon 8 kautta liigakokemusta – Sasha Anttilainen apuvalmentajaksi

Anttilainen pelasi IFK Mariahamnin paidassa Espanjalaista Atletico Madridia vastaan. Kuva: Matts Häggblom.

Jippo saa mieluisan paluumuuttujan riveihinsä, sillä Joensuusta lähtöisin oleva AleksandrSashaAnttilainen (30) on solminut kautta 2018 koskevan valmentajasopimuksen Jipon kanssa. Anttilainen on vuonna 1986 syntynyt Joensuun Ratanoiden kasvatti, mutta on sen jälkeen luonut mittavan jalkapallouran Veikkausliigassa. Anttilainen joutui lopettamaan oman pelaajauransa lukuisten polvivammojen jälkeen kauteen 2015, jonka jälkeen mies otti etäisyyttä jalkapallosta muutaman vuoden ajan. Viime kaudella Anttilainen oli jo pienellä panoksella mukana Joensuun Palloseuran valmennuksessa, mutta ensi kaudella hän antaa panoksensa Jipolle toimien Jouni Lehtimäen apuvalmentajana.

-Teki hyvää ottaa muutama vuosi etäisyyttä jalkapallosta, sillä uran päättyminen loukkaantumisiin oli raskasta käsitellä. Muutimme perheen kanssa reilu vuosi sitten takaisin Joensuuhun, mikä on ollut meille kaikin puolin hyvä ratkaisu. Olin mukana JoPS:n toiminnassa viime kauden ja samaan aikaan seurasin myös Jipon toimintaa melko läheltä. Olen kiitollinen JoPS:lle mahdollisuudesta palata takaisin jalkapallon pariin, sillä se sai mielenkiintoni heräämään myös Jippoa kohtaan. Aistin Jipolla olevan hyvä meno päällä, joten minun oli helppo vastata myöntävästi Jouni Lehtimäen kyselyihin lähteä mukaan joukkueen apuvalmentajaksi, kommentoi Anttilainen päätöstään tulla Jippoon.

Anttilainen pelasi MYPA:ssa kaudet 2011-2014. Kuva: Pekka Vainio.

Anttilainen on syntynyt Pietarissa, josta hän muutti 4-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen ja Joensuuhun. Joensuussa hän vietti juoniorivuotensa Ratanoissa ja Jipossa aina B-junioreihin saakka, jolloin hän muutti takaisin Pietariin ja siirtyi pelaamaan kivenkovaan Zenitin Akatemia -joukkueeseen. Anttilainen onnistui Zenitissä ja hänet valittiin mm. koko sarjan viiden parhaimman pelaajan joukkoon. Zenitin jälkeen kaudella 2005 lisää kansainvälistä kokemusta kertyi Latvian pääsarjasta FC Dinaburgin riveistä, mutta loukkaantumiset sotkivat tätä kautta. Kaudet 2006 ja 2007 Anttilainen pelasi Jipossa Ykköstä 45 ottelua, joissa hän viimeisteli 8 maalia. Kahden onnistuneen kauden jälkeen oli aika lähteä kokeilemaan siipiä ylempänä.

-Zenitissä huomasin todella nopeasti mitä jalkapalloammattilaiseksi pääseminen tulisi vaatimaan. Ensimmäisissä harjoituksissa en ymmärtänyt kätellä uusia joukkuekavereitani pukukoppiin saapuessani, minkä seuraukset sain kokea kivuliaasti omissa nilkoissani. Vaatimustaso ja tekemisen laatu olivat aivan eri tasolla mihin olin aiemmin tottunut, sillä preseasonilla treenasimme ajoittain jopa kolmesti päivässä. Totuin kuitenkin kovaan tempoon ja lopulta kausi sujui kaikin puolin erinomaisesti. Zenitin jälkeen tein kolmen vuoden sopimuksen Latvian pääsarjassa pelanneeseen FC Dinaburgiin, mutta vietin siellä vain yhden kauden. Jippo nousi niihin aikoihin Ykköseen ja Jarmo Korhonen soitti minulle halustaan saada minut Joensuuhun. Pelasin kaksi kautta lainalla Jipossa, joka oli urani kannalta tärkeä välietappi ennen lähtöä eteenpäin. Ykkösessä pelatessa huomasin, että voisin pärjätä myös korkeammallakin sarjatasolla. Kauden 2007 jälkeen sain mahdollisuuden mennä testijaksolle Kotkan FC KooTeePee:hen. Testi meni hyvin ja sain sopimuksen Veikkausliigaan, muistelee Anttilainen uransa käännekohtia.

Veikkausliigassa Anttilainen ehti pelata kunnioitettavat 8 kautta vuosina 2008-2015. Juoksuvoimaisen hyökkääjän tilastot näiltä vuosilta olivat 123 ottelua ja 19 maalia. Anttilainen siirtyi Jiposta kaudeksi 2008 FC KooTeePee:hen, jonka jälkeen hän vietti kaksi onnistunutta kautta IFK Mariehamnissa päästen pelaamaan mm. ystävyysottelun Espanjan suurseura Atletico Madridia vastaan. Kaudet 2011-2014 Anttilainen pelasi Myllykosken Pallossa, josta muodostuikin miehelle todella tärkeä seura. Viimeinen kausi liigassa meni FC KTP:ssä kaudella 2015, joka jäi loukkaantumisen vuoksi myös Anttilaisen jalkapallouran viimeiseksi.

-Maarianhaminassa oli mahtava joukkuehenki ja koko saarella vallitsi suuri yhteisöllisyyden tunne. Niiltä ajoilta on jäänyt paljon hyviä muistoja niin jalkapallosta, kuin elämästä muutenkin. Pisimmän yhtämittaisen jakson vietin Myllykosken Pallossa, jossa vierähti neljä peräkkäistä kautta. Myllykosken aikoina myös perheemme koko tuplaantui, sillä saimme kaksi lasta. MyPa:ssa kärsin kaksi pahaa loukkaantumista, joiden kuntouttaminen vahvisti minua pelaajana henkisesti. Minulla oli kova halu kuntouttaa itseni mahdollisimman hyvin takaisin pelikuntoon, sillä kuten Pekka Sihvola on joskus sanonut ”onhan jalkapallo parasta duunia mitä ihminen voi housut jalassa tehdä”. Myllykosken vuosilta minulle jäi paljon tärkeitä ystäviä, jotka kuuluvat edelleen elämääni. Viimeisen liigakauteni vuonna 2015 pelasin ensimmäisen kauteni tavoin Kotkassa, jossa loukkaannuin uudestaan. Loppujen lopuksi tämä loukkaantuminen ajoi minut lopettamaan pelaajaurani, sillä lääkäri totesi minut työkyvyttömäksi jalkapalloilijan ammatissa. Pidän itseäni onnekkaana, että sain kokea näin paljon jalkapallon kautta. Tulevalla kaudella haluan tuoda näitä kokemuksia ja oppeja mahdollisimman paljon Jipon pelaajien hyväksi. Olen innostunut tulevasta haasteesta Jipon apuvalmentajana, päättää Anttilainen hymy huulilla.

Anttilainen tuo oman kokemuksensa myötä varmasti uusia tuulia Jipon harjoitteluun ja pelaamiseen. Tervetuloa takaisin Jippoon Sasha!