Jipon kausi alkaa lauantaina 4.5. kotiottelulla Vantaan Jalkapalloseuraa vastaan. VJS-ottelu aloittaa 22 ottelun sarjan, josta on kehkeytymässä viime kauden tapaan jälleen äärimmäisen tiukka jännitysnäytelmä.

Sarja

Kakkonen pelataan kaudella 2019 kolmessa maantieteellisessä lohkossa. Sarjassa pelataan 22 kierrosta, eli jokainen joukkue pelaa jokaista vastaan kotona ja vieraissa. 22 ottelun sarjan päätteeksi neljä parasta pelaavat vielä kolmen kierroksen mittaisen loppusarjan, jonka päätteeksi sarjan voittaja nousee Ykköseen. Näin neljälle parhaalle joukkueelle tulee siis yhteensä 25 ottelua. Pisteet eivät nollaudu ennen loppusarjaa. Ykköseen nousee myös kahden muun lohkon voittajat. Jippo pelaa viime kauden tavoin Kakkosen A-lohkossa, jonka muut 11 joukkuetta tulevat Kakkois- ja Etelä-Suomesta. Viime kauden lohkoon verrattuna MP, PEPO, MiPK, NJS, JäPS ja FC Viikingit pelaavat Jipon lohkossa myös kaudella 2019. Uusina joukkueina A-lohkoon tulevat Ykkösestä pudonnut Klubi04, B-lohkosta siirretty Kiffen, sekä Kolmosesta nousseet Sudet, VJS ja Reipas.

Jipon vastustajat ja ranking

 1. MP, Mikkeli

Janne Vilkmanin valmentama MP pelasi viime kaudella odotettua heikommin ja sijoittui seitsemänneksi. Tähän kauteen MP on tehnyt suuria satsauksia. Keskikenttäpelaaja Filipe Mello, hyökkääjä Lucas Dos Santos ja maalitykki Denis muodostavat kenties sarjan pelätyimmän kolmikon. Usein 4-4-2-pelijärjestelmällä pelaava MP puolustaa tiiviisti keskialueella ja hyökkää terävästi vastaan. Loistavat yksilöt tekevät MP:stä lohkon suuren suosikin.

 1. PEPO, Lappeenranta

Viime kaudella vain 21 maalia 22 ottelussa päästänyt PEPO omaa vahvan peli-identiteetin. 4-3-3-muodossa hyökkäävä joukkue pelaa keskustan kautta ja murtautuu laidoilta rangaistusalueelle. Joukkueen korkea prässi on tehokas ase. Viime kausi oli hyvästä puolustuksesta huolimatta pettymys. Ohuella materiaalilla pelannut PEPO sijoittui viidenneksi ja lähteekin tähän kauteen taistelemaan tosissaan lohkon voitosta ja noususta.

PEPO:n maalivahti Graig Hill joukkueineen päästi viime kaudella vain 21 maalia. Kuva: Marko Pennanen.

 

 1. Klubi04, Helsinki

HJK:n reservijoukkue tippui viime kaudella Ykkösestä Kakkoseen. Joukkue ei ole aivan yhtä nimivahva kuin viime kaudella, mutta taitavia nuoria pelaajia riittää vaihtopenkille asti. Klubin nuoret liikkuvat oikea-aikaisesti pelattavaksi ja sahaavat terävillä syötöillä ja harhautuksilla itsensä maalipaikoille. Mikko Mannilan valmentama joukkue voi olla heikoilla erikoistilanteissa, sillä nuoruus voi tarkoittaa myös kovuuden ja voiman puutetta.

 1. JäPS, Järvenpää

JäPS on lohkon pelillinen väriläiskä. Seuralegenda Osku Partosen valmentama joukkue pelaa todella persoonallista jalkapalloa. JäPS teki viime kaudella peräti 60 maalia 22 ottelussa ja oli lähellä jopa Ykkösen nousukarsintoja. JäPS menee suoraviivaisesti ylöspäin ja hyökkää monella pelaajalla. Tämä tapahtuu välillä jopa oman maalin suojelun kustannuksella, sillä viime kaudella joukkue päästi melkein kaksi maalia ottelua kohden.

 1. MiPK, Mikkeli

MiPK on lohkon toinen Mikkelin joukkueista. Janne Moilasen MiPK sijoittui viime kaudella hienosti neljänneksi ja lähtee parantamaan sijoitusta tällä kaudella. Ville Teräsranta siirtyi Joensuusta Mikkeliin ja MiPK:n puolustuksen laidalle. Joukkue pelaa suoraviivaisesti tähtihyökkääjälleen Rafaelille, jonka jälkeen Veikkausliigassakin mainetta niittänyt Aleksis Lehtonen spurttaa vastustajan selustaan.

Rafael on edelleen vaarallinen hyökkääjä, vaikka nopeus ei ole enää liigavuosien tasolla. Kuva: Vesa-Pekka Reponen

 

 1. FC Viikingit, Helsinki

Aikoinaan Neuvostoliiton mestaruussarjassa ja Ukrainan pääsarjassa pelannut Oleksandr Baranov on vahvistanut itähelsinkiläisiä viime kauden jälkeen. Quincy Osei saapui Viikinkien keskikentälle, mikä paikkaa kokeneen Teemu Honkaniemen keväistä loukkaantumista. Viikingeillä on taitava joukkue, jossa riittää rutiinia, eikä viime kauden kahdeksas sija varmasti tyydyttäisi tällä kaudella. Jos Viikingit onnistuu aggressiivisessa prässissään, voi se nousta kärkikahinoihin.

 1. VJS, Vantaa

Nousijajoukkue VJS on paistatellut auringossa. Nousu Kakkoseen tuli viime kaudella ylivoimaisen esityksen jälkeen. Talvella joukkue pelasi myös KPV:tä vastaan Suomen Cupissa pirteän ottelun, vaikka hävisikin 0-3. Marko Kolsin tähdittämä joukkue hyökkää nopeasti laidoilta, ja siellä viilettää muun muassa nopea Vili Lankinen. VJS:n kausi kulminoituu siihen, miten se lähtee käyntiin. 4-1-4-1-, ja 3-5-2-muodoilla pelanneet vantaalaiset tulevat kauden avausotteluun Joensuuhun 4.5.

 1. NJS, Nurmijärvi

NJS oli viime kaudella ongelmissa, mutta klaarasi sarjapaikan niukalla tavalla valmentajavaihdoksen jälkeen. Teemu Savukoski valmentaa joukkuetta tällä kaudella. Valtavan kokoinen voimahyökkääjä Bio Konta siirtyi NJS:n paitaan. 23-vuotias kärkimies tuo kokoa, voimaa ja tehoa NJS:n hyökkäykseen. NJS lähtee kauteen haastajana, mutta onnistuessaan yllätysvalmiina.

NJS:n maalivahti Otso Knuuttila piti joukkueensa Kakkosessa viime kaudella, miten käy tänä kesänä? Kuva: Vesa-Pekka Reponen

 

 1. Reipas, Lahti

FC Lahden kanssa yhteistyössä oleva Reipas pelaa keskikastin – ellei paremmistakin – sijoituksista. Lahtelaisten avainsana on kokemus. Petri Järvinen luotsaa joukkuetta, joka on täynnä kokeneita pelimiehiä. Nousijajoukkueen taso ei tule todennäköisesti ailahtelemaan kokemuksen myötä ja saadessaan vahvistuksia FC Lahdelta, voi Reipas olla monelle joukkueelle todella vaikea vastustaja.

 1. Kiffen, Helsinki

Helsingin legendaarinen Kiffen pelastui viime kaudella täpärästi. Se teki vain 17 maalia 22 ottelussa ja meinasi pudota, mutta hoiti kuin hoitikin sarjapaikkansa täksi kaudeksi. Uusi päävalmentaja on Marko Tukiainen. Tukiainen sai lähteä NJS:stä kesken viime kauden joukkueen saalistettua 14 ottelusta vain noin pisteen ottelua kohden. Kiffenin talvi on ollut tuloksellisesti vaikea, mutta Kiffen lähtee silti varmasti taistelemaan keskikastin sijoituksista.

 1. Sudet, Kouvola

Kouvolan Sudet on nousijajoukkue Kouvolasta. Ylivoimaisesti viime kaudella esiintynyt Sudet palkkasi päävalmentajakseen kokeneen ja paljon nähneen Mike Keeneyn. KuPS:ssa Jani Honkavaaran assistenttina viimeksi toiminut Keeney osaa puolustuspelin organisoinnin. Pitkin kevättä pelaajarintamalla vahvistunut ja tiiviisti puolustava joukkue voi olla yllättävänkin vaikea vastustaja monelle joukkueelle.

 

Jippo pääsi harjoittelemaan ja pelaamaan talven tammikuussa avatussa Rantakylän liikuntahallissa. Kuva: Joona Kotilainen

Jipon talvikausi 

Jippo pelasi talven aikana 13 ottelua. Niistä yksi oli Veikkausliigan joukkuetta vastaan, kun KuPS oli Joensuussa vierailulla tammikuussa. Otteluista kahdeksan pelattiin Kakkosen joukkueita vastaan ja neljä peliä oli Kolmosen joukkueita vastaan. Jippo saalisti talven aikana kuusi voittoa, kolme tasapeliä ja neljä tappiota. Tehtyjä maaleja Jippo sai aikaiseksi 38, eli 2,9 kappaletta ottelua kohden. Maaleja päästettiin 18, eli 1,4 kappaletta ottelua kohden. Jos talvikauden pelit käännettäisiin sarjapisteiksi, olisi niitä kertynyt 21, eli 1,6 pistettä ottelua kohden. Kaudella 2018 Jipon pistekeskiarvo Kakkosessa oli 1,68.

Jos huomioon otetaan vain Kakkosen joukkueita vastaan pelatut ottelut, kahdeksasta ottelusta Jippo olisi kerännyt yhdeksän pistettä, eli 1,1 pistettä ottelua kohden. Tehtyjä maaleja Kakkosen joukkueita vastaan saatiin aikaiseksi kymmenen kappaletta, eli 1,3 maalia ottelua kohden. Päästettyjä maaleja oli 13, eli 1,6 maalia ottelua kohden.Talven kilpailulliset ottelut olivat Kakkosen Cupin otteluita, ja vain niitä katsottaessa Jippo keräsi kaksi voittoa (MP, FC Espoo), yhden tasapelin (PEPO) ja yhden tappion (Gnistan). Maaleja tehtiin 1,5 maalia ottelua kohden neljässä ottelussa, eli yhteensä kuusi kappaletta. Maaleja päästettiin tasan yksi ottelua kohden, eli neljä kappaletta.

Jippo sai otteluissa talven aikana kutakuinkin sen, mitä se ansaitsi. Esimerkiksi Kakkosen joukkueita vastaan pelatuissa otteluissa Jipon yhteenlaskettu maaliodote oli 9,722 maalia. Jipon tehtyä 10 maalia näissä otteluissa, voidaan sanoa odotteen toteutuneen. Päästettyjen maalien odote tosin oli 10,866 maalia, joten 13 päästettyä maalia oli muutaman maalin verran ankara kohtalo vastustajan maalipaikkoihin verrattuna.

Yksi asia talvessa pistää silmään ja se on maalipaikkojen laatu suhteessa niiden määrään. Jos esimerkiksi otetaan vain Kakkosen joukkueita vastaan pelatut ottelut, Jippo ampui yhteensä 59 kertaa. Näistä laukauksista peräti 44 kappaletta lähti rangaistusalueen sisältä. Maaliodote yhtä laukausta kohden oli keskimääräisesti 0,161. Tämä tarkoittaa, että Jipon laukauksista keskimäärin 16,1 prosenttia menee verkon perukoille – jos siis viimeistely on keskimääräistä. Vastustajat sen sijaan laukoivat Jipon maalia kohti 89 kertaa. Rangaistusalueen sisältä näistä lähti noin puolet, eli 45 kappaletta. Vastustajan maaliodote yhtä laukausta kohden oli keskimääräisesti 0,128. Vastustajan laukauksista siis keskimäärin 12,8 prosenttia menee maaliin. Vastustaja siis loi talven aikana enemmän maalipaikkoja, mutta Jippo loi keskimäärin laadukkaampia maalipaikkoja.

 

Päävalmentaja Jussi Leppälahti on tuonut paljon uutta Jippoon. Kuva: Marko Pennanen

Päävalmentaja Jussi Leppälahti uskoo rajuun työntekoon

Sarjan alkaessa numerot menevät kuitenkin uusiksi, kun jokaisessa ottelussa pelataan vain ja ainoastaan kolmesta pisteestä. Lähtökohdat kauteen ovat erittäin mielenkiintoiset. Jippo on pelannut ajoittain erittäinkin hyvin, mutta ajoittain tekemisen laatu on heilahtanut alas. Päävalmentaja Jussi Leppälahti kaipaa sarjan alkaessa tasaisuutta joukkueen otteisiin.

– Olen tyytyväinen siihen, miten olemme talven aikana kehittäneet peliämme. Kundeille on kevään aikana selkeytynyt se, miten haluamme pelata. Se, pystymmekö pitämään siitä jokaisessa ottelussa alusta loppuun asti kiinni, on eri asia. Haluan, että kehitymme jatkuvasti kauden aikana ja pelaamme parhaan pelimme sarjan viimeisessä ottelussa. Silloin olen tyytyväinen. Kaikki perustuu ankaraan työntekoon ja harjoitteluun.

Jipon vahvuudet ovat perinteisesti levänneet asenteessa sekä kurinalaisessa puolustamisessa. Näin halutaan tälläkin kaudella olevan. Leppälahti painottaa myös kontrollin ja yhtenäisyyden merkitystä.

– Kaikista tärkein asia on, että meillä on keskittyminen ja asenne kohdillaan. Haluan myös, että pidämme kiinni tiiviistä ja kurinalaisesta puolustamisesta, josta Jippo onkin ollut tunnettu. Tähän kun saamme vielä tehoja lisää hyvinkin potentiaaliseen hyökkäyspeliimme, niin paketti on valmis. Välitän pelaajistani, mutta vielä enemmän välitän joukkueestani. Olen vaatinut pelaajia hylkäämään oman egonsa ja keskittymään siihen, mitä meidän on tehtävä yhdessä joukkueena.

Jippo on pelannut talven aikana muutamilla eri pelijärjestelmillä. On pelattu 4-3-3-järjestelmällä, sekä Kakkosen Cupissa ja PK-37-harjoitusottelussa 3-5-2-järjestelmällä. Keskellä talvea muoto oli ajoittain 4-2-3-1. Leppälahti haluaa joukkueensa olevan muuntautumiskykyinen.

– Taktisesti meillä on perusajatus ja peruspelijärjestelmä, joka on vahvistunut kevään aikana, mutta viilaamme asioita kyllä jokaiseen otteluun, kun pelataan sarjapisteistä. Meillä on otteluissa A-suunnitelman lisäksi B-, ja C-suunnitelmat, jotta voimme reagoida pelin aikana.

Jippo lähtee kauteen kohtalaisen terveenä ja ehjänä joukkueena. Miko Mäkirinne on palailemassa Helsingistä Joensuuhun ja on mukana kauden alusta lähtien. Pikkuvammoista talven viimeisinä viikkoina kärsineet Jirko Sorsa, Aapi Helvelahti, Tuomo Tolonen, Arttu Hyttinen sekä Jere Kähkönen ovat kuntoutuneet pelikuntoon. Markus Swahne suorittaa armeijansa loppuun ja liittyy sen jälkeen joukkueen mukaan.

– Minulla on pelaajatilanteesta hyvät fiilikset. Meillä on upeita pelaajia. Olemme kasvaneet talven aikana yhteen, tuemme toisiamme ja vedämme yhteen hiileen hyvinä ja paskoina hetkinä. Se on tärkeää, kun yritämme voittaa pelejä.

– Ei tietenkään ole täysin optimitilanne, että saimme esimerkiksi Jere Kähkösen vasta kevään korvilla mukaan nilkkaleikkauksen jälkeen ja Miko Mäkirinne on ollut talven poissa. Mutta he tietävät pelitapamme ja tuntevat kundit. Meillä on yli kaksi kentällistä vaihtoehtoja heittää kehiin, joten käsissä on positiivinen ongelma.

Jippo sijoittui viime kaudella kolmanneksi ja joukkue pysyi kohtalaisesti kasassa, joten mahdollisuudet menestymiseen on. Millaisina päävalmentaja Leppälahti pitää Jipon mahdollisuuksia kauden 2019 Kakkosessa ja mitkä ovat kauden tavoitteet?

– PEPO ja MP sekä ehkä Klubi04 ovat lohkomme suosikit, se on selvä asia ja sitä pitää kunnioittaa. JIPPO tai joku muu yllättäjä voi nousta heidän lisäkseen kärkitaisteluun. Jokaista ottelua lähdemme voittamaan. Pitää muistaa, että vain 22 ottelun lyhyessä sarjassa on myös tuurielementti, kuten viime kaudella nähtiin. Muutama tolppa ulos, niin olet putoamistaistelussa ja muutama tolppa sisään, niin olet neljän sakissa. En usko talenttiin, vaan rajuun työntekoon. Meitä on alkavalla kaudella todella vaikea voittaa.

Jippo kohtaa sarjan avausottelussa nousijajoukkue VJS:n. Ottelu pelataan lauantaina 4.5. Mehtimäellä kello 17. Mikäli et ole vielä ostanut Jipon kausikorttia, niin voit käydä ostamassa sen suoraan Jet Set Barin tiskiltä osoitteessa Kauppakatu 35 tai kotiotteluiden lippuluukulta. Jipon nettikaupan kautta ostettujen kausikorttien toimitus ei enää välttämättä ehdi ensimmäiseen otteluun, mutta jos sinulla ei ole kiire niin voit edelleen ostaa kausikortteja myös sieltä. FUTISKAUSI ALKAA NYT, TERVETULOA KANNUSTAMAAN JIPPO VOITTOON!