Jippo esittelee nyt Nousujunassa oli tilaa, hyppäsin mukaan – juttusarjansa ensimmäisessä osassa puolustuspään monitoimimiehen Aapi Helvelahden.  Tämä vuonna 1993 syntynyt iloinen velikulta pamahtaa poikkeuksetta pukukoppiin hymy huulillaan. Tämän olemuksen mies sanoo perineensä suoraan Espanjan aurinkorannikolta.
– Muutimme perheen kanssa Espanjan Fuengirolaan, kun olin 7-vuotias. Isäni sai sieltä töitä, joten siksi muutimme sinne. Ennen Espanjaan muuttoa asuimme Joensuussa. Espanjassa ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avoimia, ja heillä on tietynlainen rento asenne elämään. Jotenkin tuntuu, että he osaavat nauttia elämästä enemmän. Espanjassa elämisessä oli hyvät puolensa: aurinko, ilmasto, monikulttuurisuus, futis… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ehkä sieltä tarttui itsellenikin matkaan sellainen positiivinen elämänasenne ja pilkettä silmäkulmaan, muotoilee Helvelahti.
Helvelahden ensimmäinen oikea jalkapalloseura oli U.D Fuengirola – Los Boliches, jossa vierähti 5 vuotta aina 12-vuotiaasta A-junioreihin saakka. Tämän jälkeen vuonna 2010 17-vuotias lupaava puolustaja siirtyi puolen tunnin junamatkan päähän Malagaan Dos Hermanas San Andresiin kovemman sarjan ja joukkueen perässä. Helvelahden joukkue pelasi A-junioreiden korkeinta sarjatasoa, joka on jaettu maantieteellisiin lohkoihin. Samaa sarjaa pelasi myös La Ligassa pelaavan Malaga CF:n A-juniorit, joiden riveissä pelasi mm. nykyisinkin Espanjan pääsarjaa tahkoavat Juanmi (Real Sociedad) ja Samu Castillejo (Villareal). Samoihin aikoihin Helvelahti pelasi myös Suomen nuorten maajoukkueissa yhteensä 17 ottelua, joissa syntyi yksi maali.
– Aloitin kunnolla jalkapallon vasta Espanjassa, ellei pihapelejä Joensuussa lasketa. Pelasin Espanjassa ensin 4 vuotta (7-11-vuotiaana) paikallista nappulaliigaa, jossa siis pelattiin Fuengirolan kaupungin sisäistä ja kaupungin ylläpitämää sarjaa, koska sen ikäisille ei ollut vielä järjestettyä seuratoimintaa. Pelasin B- ja A-junioreissa yhteensä 3 kautta Espanjan korkeinta sarjatasoa, joista yhdellä kaudella sain kunnian kantaa myös kapteeninnauhaa. Oli hienoa päästä pelaamaan maailmanluokan yksilöitä vastaan, jotka ovat sen jälkeen luoneet itselleen ammattilaisuran jalkapalloilijoina, muistelee Helvelahti juniorivuosiaan.

Helvelahti esittelee kenties Espanjassa oppimaansa puolustusasentoa.


Lukion päätyttyä Aapi palasi takaisin Suomeen ja solmi loppukauden 2012 kattavan sopimuksen Ykkösessä pelanneen FC KooTeePee:n kanssa. Kausi Kotkassa toi kuitenkin vain yhden esiintymisen maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Seuraava kausi meni armeijassa Lahden Urheilujoukoissa, mutta myös Lahdessa jalkapalloa pelaten.
– Liityin FC Lahden liigamiehistöön, mutta vaihtopenkkiä lähemmäs Veikkausliigaa en sillä visiitillä päässyt. Treenasin koko kauden joukkueen mukana, mutta pelasin pelejä Kakkosessa FC Lahti Akatemian riveissä. Oli hienoa harjoitella päivittäin ammattimaisessa liigaympäristössä, mutta olisi ollut myös hienoa päästä pelaamaan FC Lahden edustuksessa, muistelee Aapi paluutaan Suomeen.
 
Suomessa hieman mollivoittoisesti sujuneiden kahden kauden jälkeen Helvelahti halusi peli-ilon takaisin ja sitä lähdettiin etsimään uudestaan Espanjasta ja kasvattiseura U.D Fuengirola – Los Bolichesista. Yksi kausi Espanjan 5. korkeimmalla sarjatasolla oli jalkapallon suhteen hyvä vuosi topparina pelanneelle Helvelahdelle. Hän vertaa sarjan tasoa Suomen Kakkoseen. Kokonaisuutena Espanjassa asuminen on antanut Helvelahdelle paljon.
– Espanja mielletään taitavaksi futismaaksi ja sitä se onkin, mutta kyllä siellä osataan pelata myös kovaa. Espanjassa futis on elämäntyyli ja se kyllä näkyi kentällä. Luulen sen mentaliteetin tarttuneen myös itselleni. Siellä sai kilpailla pelipaikoista jo pienestä pitäen, mikä on mielestäni opettanut minulle ettei mitään saa ilmaiseksi. Intohimo on ehkä se sana, mikä kuvaa hyvin espanjalaisten suhtautumista futikseen. Espanjassa futisjoukkuetta sanottiin perheeksi ja näin myös itse ajattelen. Minulle joukkue on merkannut aina paljon, niin myös Jippo tällä hetkellä, toteaa Helvelahti intohimoisesti.

Kun on tunnetta mukana, niin välillä läikkyy yli.


Mennään nykyhetkeen. Miksi Helvelahti on Espanjan kenttien sijaan Joensuussa ja Jipossa?
– Aloitin syksyllä 2014 opiskelemaan luokanopettajaksi Joensuussa, joten silloin tein päätöksen asettua tänne ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samoihin aikoihin menin Jipon treeneihin ja seuravalinta oli helppo. Jipossa lähteekin nyt jo kolmas kausi käyntiin. Olen viihtynyt Jipossa sekä Joensuussa todella hyvin. Harvoin näkee niin hyvää joukkuehenkeä, mikä Jipossa on ja siitä kertoo sekin, että olen mennyt treeneihin ja muihin joukkueen tapahtumiin aina hyvällä fiiliksellä. Etenkin kauden 2015 putoamisen jälkeen, minulla on ollut iso halu nostaa joensuulaista jalkapalloa ylöspäin. Siihen asiaan olen sitoutunut ja sen asian eteen teen päivittäin töitä niin joukkueen kanssa kuin omalla ajallakin, kommentoi Helvelahti suhdettaan Jippoon.
Loppuun vielä Aapin terveiset Jippo-faneille.
– Luvassa on loistava futiskesä Joensuussa. Uskon ja toivon, että se kruunautuisi nousuun Kakkoseen. Mikäli haluat kokea ja nähdä hyvää futisviihdettä, niin sitä Jippo tulee tarjoamaan aivan varmasti. Tervetuloa Keskuskentälle, päättää Helvelahti.

 
Aapi Helvelahti
– syntynyt vuonna 1993 Joensuussa
– asunut perheensä kanssa Espanjan Fuengirolassa 12 vuotta, käynyt koulut lukioon saakka Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa
– opiskelee luokanopettajaksi Itä-Suomen Yliopistossa kolmatta vuotta
– tavoitteet jalkapalloilijana: nousta tulevalla kaudella Jipon kanssa Kakkoseen ja henkilökohtaisesti pelata tulevaisuudessa korkeammilla sarjatasoilla Suomessa
Joukkueet
2015- JIPPO Joensuu
2013-2014 U.D Fuengirola-Los Boliches (Espanjan 5. korkein sarjataso miehissä)
2013 FC Lahti / FC Lahti Akatemia (Veikkausliiga / Kakkonen)
2012 FC KooTeePee (Ykkönen)
2010-2012 Dos Hermanas San Andres (A-juniorit)
2005-2010 U.D Fuengirola – Los Boliches
Suomen nuorten maajoukkueet
U16 – U21 Yht. 17 ottelua (1 maali)