Nousujunassa oli tilaa, hyppäsin mukaan: Paavo Jarva

Nousujunassa oli tilaa, hyppäsin mukaan –juttusarja esittelee teille nyt Jipon Edustusjoukkueen maalivahdin Paavo Jarvan. ”Jarva meistä on rautaa” –lauseella mainostettiin viime kaudella erästä Jipon kotiottelua, ja rautaa Jarva myös suurimmaksi osaksi kaudella olikin. Ensimmäinen kausi Jipon Edustusjoukkueessa toi yhtä peliä vaille täyden kauden ja mies olikin ehdottomasti yksi viime kauden Jipon parhaista pelaajista.

– Viime kausi oli ensimmäinen Edustuksessa ja koin kauden menneen henkilökohtaisella tasolla hyvin. Sain paljon vastuuta ja tiedän myös kehittyneeni jalkapalloilijana. Vahvuuteni maalivahtina ovat itse torjuminen sekä pelin ohjaaminen. Heikkouksia taas löytyy jalalla pelaamisessa ja keskityspallojen hakemisessa, ruotii Jarva omaa tekemistään kentällä.

Ulottuva Jarva tekee sitä mitä parhaiten osaa.

 

Jipon joukkueessa on tällä hetkellä peräti 11 pelaajaa, jotka ovat käyneet Jipon juniorikoulun ja päätyneet Edustukseen saakka. Ainostaan viisi pelaajaa eivät ole kantaneet missään vaiheessa juniorivuosinaan Jippo-paitaa, joten tämän hetken joukkueen (myös viime kauden) voidaan sanoa olevan ehkäpä omavaraisempi kuin koskaan. Jarva on viettänyt kaikista 12:sta pelivuodestaan kaksi kautta Joensuun Palloseurassa Kolmosta pelaten, mutta ensimmäisen kauden aikana hän pelasi myös Jipon A-junioreissa alueellista Ykköstä. Muut kaudet tämä raamikas maalivahti (190cm) on edustanut Jippoa.

– Minulle Jippo on se seura, johon todella koen kuuluvani. Aloitin jalkapallon Jipon PKO-liigassa, jonka jälkeen siirryin joukkueen toimintaan vuonna 2005. Piirisarjojen jälkeen pelasin B- ja A-junioreiden Ykköstä vuosina 2012-2014. Vuonna 2015 talvella karsimme A-junioreiden SM-sarjaan kuitenkaan sinne pääsemättä ja silloin taisin toimia myös joukkueen kapteenina. Lähdin kesällä armeijaan ja tein sopimuksen JoPS:n kanssa. Näiden kahden peräkkäisen kauden aikana pelasin todella paljon pelejä ja ne varmasti antoivat minulle lisää kipinää pelihommiin, muistelee Jarva toistaiseksi vielä lyhyttä peliuraansa.

Juniorivuosien aikana Jarva on ollut monien Joensuulaisten jalkapalloihmisten tuntemien nyt jo entisten pelaajien valmennuksessa. Jipon -96 –ikäluokkaa ovat valmentaneet mm. Arpad Mester, Hans Ekroos, Jaakko Reponen ja viimeisimpänä B-junioreissa edustusjoukkueen nykyinen päävalmentaja Jouni Lehtimäki. Jalkapallon aloittaminen vaatii kuitenkin aina kipinän jostain muualta kuin seuratoiminnasta, niin myös Jarvalla.

– Asuimme perheen kanssa Koivuniemen hiekkakentän vieressä. Pelasin pienestä pitäen isoveljeni ja hänen kavereidensa kanssa päivittäin hiekkakentän viereisellä nurmialueella. Se miksi minusta tuli maalivahti liittyy varmaan juuri näihin peleihin ja siihen, että vanhemmat pojat usein määräsivät minut maalivahdiksi. Se on kuitenkin ollut ilmeisesti kivaa, koska edelleen on hanskat kädessä, naureskelee Jarva.

Jarva pelasi juniorina myös hyökkääjänä ja tämä on jättänyt mieheen maalinteon jalon taidon vielä näille päiville saakka. Viime kesänä Jippo kohtasi Respect Suomen Cupin toisella kierroksella Lappeenrannan Pallon ja Jarva vaihdettiin kenttäpelaajana sisään pelin lopussa. Omien sanojensa mukaan Jarva naulasi lopullisesti pelin pakettiin upottamalla kaukolaukauksellaan Jipon viimeisen maalin 10-0 –voittoon päättyneessä ottelussa. Niin tai näin, mutta Jarvan laukauksen seuraksena pallo tiensä verkkoon löysi.

Mies tai pallo, yleensä pallo.

 

Ensimmäisen kosketuksen Jipon Edustusjoukkueen toimintaan Jarva sai vuonna 2012 hänen ollessa 16-vuotias. Silloin muun muassa Ariel ”Tuco” Ngueukamin tähdittämä Jippo pelasi Ykkösessä ja Jarva pääsi kokeilemaan hanskojensa pitävyyttä muutamiin harjoituksiin.

– Muistan sen tuntuneen aika kovalta jutulta silloin, mutta kunnolla pääsin mukaan treenaamaan Edustuksen kanssa vuonna 2014. Silloin olin mukana kaksi treeniä viikossa ja pääsin kokemaan myös Ykkösen vaihtopenkin puolelta kolme kertaa. Sitä ennen kokemukset Edustuksesta olivat Keskuskentän katsomosta, jossa olimme joukkuekavereideni kanssa pikku pojasta lähtien. Olen ollut vain kerran pallopoikana Jipon kotiottelussa, ottelu oli Rovaniemen Palloseuraa vastaan, kertoo Jarva suhteestaan Jipon miesten joukkueeseen.

Jarva on käynyt Joensuun normaalikoulun peruskoulun, mutta lukiossa kouluksi vaihtui Joensuun Lyseon lukio. Jarva kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2015 ja nyt hän opiskelee ensimmäistä vuottaan Niittylahden Ammattiopistossa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Sanonta ”koulu ei saa haitata harrastuksia” pitää myös Jarvan kohdalla paikkaansa ja aikaa omalla ajalla tapahtuvalle treenaamiselle löytyy.

– Käyn joukkueharjoitusten lisäksi salilla, jossa teen yleisen treenaamisen lisäksi asioita, jotka kehittävät minua nimenomaan maalivahtina. Koen ylipäätänsä oma-aikaisen treenaamisen jokaisen pelaajan kohdalla tärkeäksi, mikäli haluamme joukkueena saavuttaa jotain. Tällä kaudella haluan nousta Jipon kanssa Kakkoseen ja voimme saavuttaa sen vain, jos jokainen pelaajaa antaa jokaisessa pelissä aivan kaikkensa. Joukkueen viime kauden tulos ei tyydyttänyt joukkuetta eikä myöskään minua, toteaa Jarva määrätietoisesti.

Loppuun vielä terveiset Jipon faneille: miksi haluamme nähdä teidät kentän laidalla?

– Tulkaa isolla joukolla ja isolla äänellä paikan päälle katsomaan pelejä. Tulette näkemään Jipon, joka laittaa kaiken likoon joka ottelussa. Toivottavasti pääsemme yhdessä juhlimaan kauden päätteeksi nousua Kakkoseen, katsojat ovat meille pelaajille todella tärkeitä, kertoo Jarva terveisensä Jippo-fanien suuntaan.

 

Paavo Jarva
– syntynyt vuonna 1996 Joensuussa
– asunut koko ikänsä perheen kanssa Joensuussa
– käynyt Joensuun Normaalikoulun peruskoulun, kirjoitti ylioppilaaksi Lyseon lukiosta vuonna 2015, opiskelee ensimmäistä vuottaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi
– tavoitteet jalkapalloilijana: nousta Jipon kanssa aluksi Kakkoseen ja sen jälkeen pelata jalkapalloa mahdollisimman korkealla tasolla

Joukkueet
2016 – JIPPO Joensuu
2014-2015 Joensuun Palloseura (Kolmonen)
2014-2015 JIPPO Joensuu (A-junioreiden Ykkönen ja SM-karsinta)
2012-2013 JIPPO Joensuu (B-junioreiden Ykkönen)
2005-2011 JIPPO-juniorit
2003-2004 JIPPO-junioreiden järjestämä PKO-liiga