On aika esitellä Jipon Edustusjoukkueen kolmas pelaaja jo aiemmin tutuksi tulleessa juttusarjassa Nousujunassa oli tilaa, hyppäsin mukaan. Vuonna 1993 syntynyt Topi Sormunen on luontaiset johtajan ominaisuudet omaava vahva keskuspuolustajan prototyyppi. Joukkueen sisällä vasenjalkaisen Topin roolia on kuvailtu leikkisästi seuraavasti: ”siinä se seisoo keskellä ja huutaa kaikille”. Sormunen on tunnettu siitä, että jos pukukopissa on pienikin sauma kauniisti sanottuna naljailla joukkuekavereille, niin sen mies kyllä käyttää. Toki viimeisen päälle huumorilla höystäen.
– Ai jaahas, vai niin minua on kuvailtu! Kyllä siellä minäkin joudun muutaman kerran itseni täyteen vauhtiin kiihdyttämään, vaikka ei välttämättä siltä näyttäisi. Tykkään käyttää ääntä kentällä ja vaatia muilta parempia suorituksia. Puhuminen puolustuslinjassa on todella tärkeää ja koen sen parantavan niin joukkueen kuin omaakin pelaamista. Tietenkin tärkeintä on pitää oma pelillinen taso mahdollisimman korkealla, että voi näyttää esimerkkiä. Sen jälkeen voi mielestäni alkaa vaatimaan muilta enemmän, luonnehtii Sormunen äänekästä olemustaan kentällä.
Sormunen on kotoisin Lehmosta, jossa hän asui perheensä kanssa koko lapsuutensa. Topin perheestä löytyy Joensuun jalkapalloväelle tuttuja kasvoja isä Pentin ja isoveli Kallen muodossa. Pentti on toiminut niin Jipon kuin SC Riverballinkin taustoissa ja veli Kalle pelasi Jipossa Ykköstä kaudella 2006. Topi on pelannut juniorivuotensa Jipossa, mutta vuosien varrella tutuksi on ehtinyt tulla myös voitaneen kai sanoa kaksi suomalaista jalkapallon suurseuraa. Vuoden 2010 syksyllä Topi teki kolmevuotisen sopimuksen Veikkausliigassa pelaavan Kuopion Palloseuran kanssa. Siirtoa edelsivät hyvä kausi Kakkosessa SC Riverballissa, sekä myös samanaikaiset esiintymiset U-17-maajoukkueessa. Kaikki ei kalakukkokaupungissa kuitenkaan sujunut odotetunlaisesti.
– Olen muuttanut kahdesti Kuopioon pelaamaan: ensin yläasteen jälkeen KuPS:n B-junioreihin ja sitten vuonna 2011 Edustukseen. Molemmat yritykset kariutuivat polvileikkauksiin, joten Kuopion ajoista ei ehtinyt muodostua kovinkaan ruusuisia. Vuonna 2011 sain itseni kuntoon loppukesäksi ja lähdin lainalle Helsingin Jalkapalloklubiin. Pelasin A-junioreissa, mutta treenasimme koko ajan Kakkosessa pelanneen Klubi-04:n kanssa. Silloin samassa treeniryhmässä olivat muun muassa Joel Pohjanpalo, Nikolai Alho ja Robin Lod. Harjoitukset ja koko organisaatio olivat HJK:ssa loistavalla tasolla, todella vakuuttavaa. KuPS:n sopimuksen aikana pelasin kauden 2012 lainalla Jipossa Ykköstä, mutta liigasopimus purettiin loppujen lopuksi kauden 2012 jälkeen. Sen jälkeen olenkin ollut Jipon miehiä, kommentoi Sormunen kiemuraisia sopimuskuvioitaan.
Myös juniorimaajoukkueet ovat tulleet tutuiksi Sormuselle, mutta pelejä on kertynyt kuitenkin vain kaksi kappaletta U-17-joukkueessa. Nimeämisiä joukkueisiin on tullut useamminkin, joista viimeisin vielä U-21-joukkueeseen vuonna 2013.
– Nuorten maajoukkueen kokemukset ovat ehdottomasti uran kohokohtia, sillä se on kuitenkin se hienoin paikka missä suomalainen nuori jalkapalloilija voi pelata. Ne olivat aina tavoitteenani ja tuntui palkitsevalta päästä niihin ympyröihin mukaan. Loukkaantumiset sotkivat myös maajoukkueessa pelaamista, sillä jouduin kieltäytymään kutsuista useamman kerran. Kieltäytymisiä tuli yhtensä ehkä noin parikymmentä, joiden seassa olisi ollut yli kymmenen peliäkin, muistelee Sormunen.
Urheilija ei siis tervettä päivää nää. Topin taustan tuntien, mistä haluaisit aloittaa loukkaantumishistoriasi kertaamisen? Vitsit sikseen, sillä loukkaantuneena olo ei ole millään lailla mukavaa. Loukkaantumiset ovat kova pala pelaajalle kuin pelaajalle ja etenkin silloin, jos niitä tulee paljon ja monta putkeen. Näet joukkueesi harjoittelevan ja itse teet kuntouttavia treenejä väärällä puolella sivurajaa. Jipon pitkäaikaisen kapteenin Tuomas Korpelan suusta kuultu lause ” hävettää olla loukkaantunut” on hyvin loukkaantumista kuvaava pelaajan tunnetila.
– Lukuisien pikkuvammojen lisäksi polveni on leikattu kaksi kertaa, välilevyn pullistuma alkoi vaivata vuonna 2012 ja kauden 2014 jälkeen minulta leikattiin olkapää. Nämä loukkaantumiset neljän peräkkäisen kauden aikana söivät mielenkiintoni futista kohtaan. Annoin itsestäni lajille paljon ja palkinnoksi en saanut moneen vuoteen omasta mielestäni tarpeeksi. Päätin pitää välivuoden ja se on jälkeenpäin ajateltuna ollut loistava ratkaisu. Välivuosi oli siis 2015 ja sen aikana lepäsin, sekä treenasin paljon salilla, mutta en niinkään jalkapallokentät mielessäni, kommentoi Sormunen.
Välivuoden 2015 jälkeen Sormunen halusi palata pelikentille ja kirjoitti kauden mittaisen sopimuksen Jippoon. Tavoitteena oli hypätä mukaan nousuprojektiin ja antaa kaikkensa Topille tärkeimmän seuran eli Jipon eteen. Nousu ei toteutunut ja se oli iso pettymys, mutta viime kaudella oli välivuoden ohella kuitenkin iso positiivinen anti Sormuselle. Loukkaantumisista kärsinyt lahjakas pelaaja sai peli-ilonsa takaisin ja jalkapallo maistuu kaikkien vaikeuksien jälkeen jälleen hyvältä. Sen täytyy tuntua varmasti hyvältä?
– Tällä hetkellä nautin futiksesta aidosti, sillä saan pelata terveenä. Minulle Jippo on sydämen asia, sillä onhan kyseessä kasvattiseurani. Tavoitteenani on nousta Jipon kanssa Kakkoseen. Se on joukkueen tavoite ja se on myös minun henkilökohtainen tavoite juuri nyt jalkapalloilijana. En mieti sen pidemmälle, vaan keskityn tähän hetkeen, muotoilee Sormunen omat tavoitteensa jalkapallon suhteen.
Topi on takuulla yksi Kolmosen parhaista toppareista ja sen myötä myös yksi Jipon puolustuspelin kulmakivistä. Toivotaan miehelle toista ehjää kautta putkeen sekä ennenkaikkea suurta nautintoa jalkapalloa kohtaan. Sen tämä edelleen nuori mies ansaitsee. Kerro loppuun vielä terveisesi Jippo-fanien suuntaan.
– Olemme edelleen sama seura kuin Ykkösen ja Kakkosen kausillakin. Seisotaan siis joukkueen takana sarjatasosta riippumatta niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kyllä se pelifiilistä merkittävästi nostaa, kun kuulee katsomosta omien ääntä, toteaa Sormunen toivottaen samalla fanit tervetulleiksi Jipon peleihin.
 

 
Topi Sormunen
– syntynyt vuonna 1993 Joensuussa
– asunut lapsuutensa Lehmossa, muuttanut jalkapallon perässä Kuopioon ja Helsinkiin
– käynyt Lehmon alakoulun, Pataluodon yläkoulun, Joensuun Yhteiskoulun lukion ja lukee tällä hetkellä töiden ohella kinteistöteknikoksi
– tavoitteet jalkapalloilijana: viedä Jippoa eteenpäin
Joukkueet
2016- JIPPO Joensuu
2015 välivuosi
2013-2014 JIPPO Joensuu (Ykkönen)
2011-2012 Kuopion Palloseura, KuPS (Veikkausliiga)
–>2012 laina Jippo Joensuu (Ykkönen)
–>2011 laina Helsingin Jalkapalloklubi, HJK (A-junioreiden SM-sarja)
2010 SC Riverball (Kakkonen)
2009 Kuopion Palloseura (B-junioreiden SM-sarja)
2003-2009 JIPPO-juniorit
Suomen nuorten maajoukkueet
U-17 Yht. 2 ottelua