Jippo pelaa ensimmäisen ottelunsa Jussi Leppälahden komennossa sunnuntaina, kun vuoden ensimmäinen harjoitusottelu näkee päivänvalon. Joukkue kohtaa upouuden Rantakylän jalkapallohallin avajaisottelussa viime Veikkausliigakauden pronssijoukkueen Kuopion Palloseuran. Joukkueet olivat vastakkain viimeksi harjoitusottelussa keväällä 2014, jolloin Jippo haki Kuopiosta voiton maalein 1-4.

KuPS aloitti kauteen 2019 valmistautumisen hyvissä ajoin.

– Pidettiin kauden jälkeen vain kaksi viikkoa lomaa, jonka jälkeen aloitimme jo joukkuetreenit. Silloin meillä oli vielä mahdollisuus treenata ulkona hyvissä olosuhteissa, päävalmentaja Jani Honkavaara kertoo.

– Meillä on nyt alla pidempi, koko joulukuun mittainen tauko. Ottelu Jippoa vastaan on meille tärkeä, sillä se pelataan laadukkaissa olosuhteissa Joensuun uudessa jalkapallohallissa vain viikkoa ennen Suomen Cupin avausottelua Tampereen Ilvestä vastaan. Jippo-ottelu voi itse asiassa jäädä meidän talven ainoaksi harjoitusotteluksi Suomessa. Turkin leirillä tulemme toki pelaamaan, Honkavaara huomauttaa.

Jani Honkavaara. Kuva: Janne Pirinen

KuPS:lla on nimekäs joukkue, joka on pysynyt hyvin kasassa vahvan liigakauden jälkeen. Ulkomaalaisvahvistuksiin lukeutuvat muiden muassa kolumbialaispakki Luis Carlos Murillo, ghanalaiskeskikenttä Reuben Ayarna, Ilveksestä siirtynyt senegalilainen Issa Thiaw, brassihyökkääjä Lucas Rangel sekä Viron maajoukkuepelaaja Ats Purje. Kotimaisista pelaajista maalitykki Rasmus Karjalainen nousi viime syksynä A-maajoukkueeseen ja Otso Virtanen on ollut monena kautena Veikkausliigan parhaita maalivahteja. Savolaista osaamista edustavat esimerkiksi keskikenttä Petteri Pennanen, laituri Ilmari Niskanen sekä alle 21-vuotiaiden maajoukkuepakki Jiri Nissinen. Kuopiolaisten vahvaan nuorisokaartiin kuuluvat myös Jippo-lähtöiset Jere ja Joona Hiltunen sekä Nuutti Tykkyläinen. KuPS lähtee sunnuntain otteluun vahvalla ryhmällä.

– Murillo ja Ayarna ovat vielä pidennetyillä lomilla kotimaissaan, joten todennäköisesti he eivät pelaa, vaikka saapuvatkin Suomeen ennen ottelua. Myös maajoukkueen mukana Qatarissa oleva Rasmus Karjalainen jättää ottelun todennäköisesti väliin. Muuten meillä on mukana paras mahdollinen kokoonpano, testipelaajia meillä ei tällä hetkellä ole, Honkavaara kertoo.

Kolmatta kauttaan KuPS:n peräsimessä aloitteleva Honkavaara on joensuulaisyleisölle tuttu vuosituhannen alusta, jolloin “Honsu” opiskeli kaupungissa äidinkielen opettajaksi ja pelasi Jippo-paidassa kaudet 2002 ja 2004.

– Jipon viime vuosien valmentaja Jouni Lehtimäki pelasi silloin samassa joukkueessa. Ensimmäisellä kaudella Jippoa valmensi alkukaudesta Pekka Kemppainen, mutta valmennusvastuu siirtyi kesken kauden Jari Hyväriselle. Kaudella 2004 puikoissa oli Jarmo Korhonen. ”Jamon” kaudella muistan meidän treenanneen Joensuun kaarihallin lisäksi jossain teollisuusalueella olevassa hallissa, johon oli tehty hiekkapohja. Se oli aika eksoottista. Olosuhteet ovat nyt menneet Joensuussakin hurjasti eteenpäin, ja se on hieno asia, Honkavaara iloitsee.

– Minulla on lämpimät muistot Joensuusta, kaupunki on mennyt siitä vielä viihtyisämpään suuntaan. Niinä
opiskeluvuosina oli yleinen keskustelunaihe, että ”kumpi grilli kauppahallissa on se parempi”. Minun
mielestäni oikeanpuoleinen pääty ehdottomasti!, Honkavaara viittaa nyt jo purettuun ruutukaava-alueen maamerkkiin.

Nyky-Jippo ei ole Honkavaaralle kovinkaan tuttu, kun Jipon tapaan Kakkosessa pelaava KuPS:n farmijoukkue SC-Kufu98:kin sijoitettiin viime kaudella eri lohkoon.

– Viime kaudella keskustelimme Jipon kanssa siitä, olisiko meillä ollut lainata hyökkääjää
kesken kauden, kun Jippo oli kärsinyt maalinteko-ongelmista. Samaan aikaan Jippo alkoi kuitenkin
voittaa otteluitaan, ja loppukaudestahan tulikin erinomainen ilman lainamiestäkin. Pelaajista oikeastaan vain Timo Tahvanainen on tuttu, hän on kentällä takuuvarma suorittaja. Uskon uuden päävalmentaja Leppälahden tuovan Jippoon paljon lisää oman analyyttisyytensä kautta, Honkavaara päättää.

Jipon joukkue on KuPS:n tapaan ajankohtaan nähden hyvin kasassa, ja on harjoitellut yhdessä jo marraskuun alusta asti. Enemmistö viime kauden joukkueesta on sopinut jatkosta ja edustuksen mukaan on nostettu junioreista useita paikallisia lupauksia. Kouvolan Susista saapunut Henrik Hellsten on ensimmäinen kokonaan uusi sopimuspelaaja. Päävalmentaja Jussi Leppälahti on liigajoukkueen kohtaamisesta innoissaan.

Jussi Leppälahti

– Upea juttu KuPS:lta, että tulevat kunnioittamaan uuden hallin käyttöönvihkimistä ottelulla meitä vastaan. Me yritämme tietysti antaa heille kunnon vastuksen ja haastaa heidät tosissaan, Leppälahti vakuuttaa.

– Omat tavoitteemme ovat pelitapamme sisään ajamisessa. Haluan oppia, kuka pelaajista käsittelee milläkin tavalla tällaista ottelua. Vastustaja on todella huippujengi, mikä on pelaajillemme hieno haaste. Pelaamme aina voitosta, Leppälahti paaluttaa.

 

 

 

JIPPO – KuPS sunnuntaina 13.1. klo 14.00 Rantakylän jalkapallohallissa
Liput 5€
Alle 7-vuotiaat, Jipon ja FC Hertan pelaajat, sekä Jipon kausikorttilaiset ilmaiseksi.
Etukäteen lipun voit ostaa verkkokaupasta osoitteessa https://holvi.com/shop/jippojoensuu/product/96847bf05fbfc24d32148fb84199935b/.

Ennen avajaisottelua hallissa suoritetaan juhlallisuuksia puheiden ja hallin käyttöön vihkimisen merkeissä. Suosittelemme katsojia tulemaan paikalle jo klo 13.30 mennessä, että voimme ottaa hallin käyttöön mahdollisimman suurella pohjoiskarjalaisella jalkapalloyhteisöllä.

Hyppää mukaan Jippo-perheeseen, osta kausikorttisi TÄÄLTÄ. Kausikortteja myy myös Jet Set Bar osoitteessa Kauppakatu 35.