Jipolla on tilaisuus edetä toisena keväänä peräkkäin Kakkosen Cupin pudotuspeleihin, kun joukkue kohtaa lohkovaiheen toisessa ja viimeisessä ottelussa lappeenrantalaisen PEPO:n. PEPO pelasi avauskierroksella kotonaan JäPS:n kanssa 2-2-tasapelin, kun taas Jippo kävi hakemassa Järvenpäästä voiton selvin lukemin 2-5. Jipolle riittää siten jatkopaikkaan sunnuntaina Rantakylän Liikuntahallissa pelattavasta ottelusta tasapelikin. PEPO tarvitsee jatkopaikan saadakseen voiton, kun taas JäPS on jo ulkona pudotuspeleistä.

Ottelun lähtöasetelma on tuttu molemmille joukkueille viime vuoden Kakkosen Cupista. Tuolloin Jippo taisteli Rantakylässä lappeenrantalaisia vastaan maalittoman tasapelin, jolla joukkue eteni jatkoon PEPO:n edeltä. Myös sarjakaudella 2019 Jippo oli eteläkarjalaisia askeleen edellä, voittaen molemmat joukkueiden keskinäiset kohtaamiset.

PEPO:ssa puhaltavat uudet tuulet, sillä neljä edellistä kautta joukkuetta valmentanut Mika Heino jätti tehtävänsä viime syksynä. Nyt joukkuetta luotsaa espanjalainen Gabriel Garcia Xatart, joka johti kaudella 2018 EIF:n Ykkösen kolmossijalle sekä Suomen Cupin välieriin saakka. Viime kausi ei sujunut yhtä ruusuisesti, ja Xatart sai lähteä raaseporilaisjoukkueesta kesken kauden. Myös pelaajistossa on tapahtunut muutoksia. Lähtijöiden joukossa ovat mm. joukkueen kapteenistoon viime kaudella kuuluneet ex-Jippo Petteri Rönkkö sekä topparilupaus Joel Laitinen. Uusia pelaajia ovat Jipostakin tuttu Samu Suoraniemi, KPV:ssä viime vuonna Veikkausliigaa pelannut kokenut puolustaja Milos Josimov sekä AC Kajaanista siirtynyt maalivahti Jonathan Jäntti. Joukkueen avainpelaajia ovat uusien miesten lisäksi edelleen väkivahva nigerialaishyökkääjä Paul Obi ja Suoraniemen tapaan Jipossa viime vuosikymmenellä pelannut puolustaja Jens Harju.

Jippo aloitti Cup-taipaleensa maalirikkaalla voitolla JäPS:stä. Ottelu ei ollut Jipolta ehjin mahdollinen, mutta paremmasta joukkueesta ei lopulta ollut epäselvyyttä. Yksi Jipon useista debytanteista oli Tuomo Tolosen toisen maalin syöttänyt keskikenttäpelaaja Joona Hiltunen.

– Ihan ok ottelu pitkän pelitauon jälkeen. Vielä ei tietenkään omaa parasta nähty, mutta mennään pikku hiljaa sitä kohti, Hiltunen kommentoi JäPS-voittoa.

Lahjakas LehPan kasvatti pelasi kaksoisveljensä Jeren kanssa Jippo-paidassa kaudella 2015, mutta Joonan edustusjoukkuedebyytti jäi silloin vielä tekemättä. Viimeiset neljä kautta kului KuPS:n organisaatiossa, jossa Joonalle kertyi peliminuutteja KuPS:n B- ja A-junioreissa sekä SC KuFussa, jossa mies pyssytti viime kaudella komeat 13 maalia. Nyt Kuopio on kuitenkin jäänyt taakse, ja veljekset vahvistavat Jipon edustusjoukkuetta.

– Todella hyvin olen asettunut. Joukkue on ottanut tosi hyvin vastaan ja treenit ovat maistuneet. Joukkue on täynnä loistotyyppejä, Hiltunen hehkuttaa.

Sunnuntain PEPO-ottelu on Jipolle vuoden ensimmäinen virallinen kotiottelu.

– Odotan innolla ensimmäistä kotiottelua. Toivottavasti saadaan halli täyteen, Hiltunen toteaa.

 

Tiesitkö

 

Pohjois- ja Etelä-Karjalan parhaat joukkueet eivät 2000-luvun alkuvuosien jälkeen pelanneet pitkään aikaan samassa sarjassa. Jippo on pitänyt Pohjois-Karjalan kiistattoman ykkösjoukkueen valtikkaa perustamisestaan asti, kun taas PEPO otti vastaavan aseman Etelä-Karjalassa haltuun viime vuosikymmenen aikana. Kaudelle 2018 joukkueet sijoitettiin samaan Kakkosen lohkoon, mistä lähtien joukkueiden kohtaamisten yhteydessä on käytetty käsitettä Karjalan herruus.

Joukkueiden kohtaamisista viimeisen kahden vuoden aikana ei ole puuttunut draamaa tai suuria tunteita. Molemmissa joukkueissa on pelannut useampi toisessa joukkueessa aiemmin pelannut pelaaja, mikä on osaltaan lisännyt otteluiden intensiteettiä entisestään. Keväällä 2018 Jippo oli kotonaan kiinni voitossa PEPO:a osan kaudesta 2016 edustaneen Miko Mäkirinteen maalilla, mutta PEPO-toppari Alieu Ceesayn tasoitettua loppulukemiksi 1-1 Karjalan herruus jäi vielä jakamatta. Loppukesästä joukkueet kohtasivat Lappeenrannassa, jossa tasainen ottelu eteni maaleitta loppuhetkille saakka, jolloin PEPO:n kapteenina kaudella 2015 toiminut nykyinen Jippo-kippari Antti Åke survoi kulmapotkun jälkitilanteesta Jipolle kolme pistettä ja Karjalan herruuden.

Kaudella 2019 joukkueet tasasivat pisteet Kakkosen Cupissa, mutta sarjakausi oli kirkkaasti Jipon heiniä. Jippo voitti kotonaan 2-1 Aleksi Nissisen ja Toni Tahvanaisen maaleilla, ex-Jippo Jens Harjun tehtyä PEPO:n ainokaisen. Lappeenrannassa nähtiin Jipon näytös, kun Paul Obin johtomaalin jälkeen Jippo paineli rinnalle ja ohi Risto Kahelinin, Nissisen ja Santeri Saarenkunnaksen maaleilla ja piti Karjalan herruuden edelleen hallussaan 1-3-voitolla.

Tänä vuonna joukkueet pelaavat Kakkosen eri lohkoissa, mutta Karjalan herruudesta päästään silti taistelemaan Kakkosen Cupin myötä.

 

Muuta

 

Sunnuntainen Kakkosen Cupin ottelu ei suinkaan ole viikonlopun ainoa Rantakylän Liikuntahallissa pelattava jännitysnäytelmä. Jipon B-juniorit pelaavat Rantakylässä SM-karsintasarjan ensimmäisen kotiottelunsa lauantaina klo 18, vastassa Seinäjoen Jalkapallokerho. Otteluun on vapaa pääsy. Tule kannustamaan B-junnut voittoon!

Jippo B:n kotiottelut kevään SM-karsinnassa:

 

La 8.2. klo 18.00 JIPPO – SJK Rantakylän Liikuntahalli
La 15.2. klo 18.00 JIPPO – JJK Rantakylän Liikuntahalli
La 29.2. klo 18.00 JIPPO – Jaro Rantakylän Liikuntahalli
La 21.3. klo 18.00 JIPPO – Tervarit Rantakylän Liikuntahalli
La 4.4. klo 18.00 JIPPO – OLS Rantakylän Liikuntahalli

 

 

JIPPO – PEPO sunnuntaina 9.2. klo 14.00 Rantakylän Liikuntahallissa

Liput ovelta 5 €, kausikortit 40 €. Ostetut kausikortit noudettavissa ottelun sisäänkäynnin yhteydessä omalla nimellä. JIPPO-kioski palvelee.

Kuva: Marko Pennanen