fbpx

JIPPO on kirjoittanut sopimuksen uuden päävalmentajan Sami Okkosen kanssa. 34-vuotias Okkonen saapuu Joensuuhun Jyväskylästä FC Vaajakosken päävalmentajan ja valmennuspäällikön tehtävästä. Okkosen sopimus on 1+2 -vuotinen ja työ alkaa 1. marraskuuta.

– JIPPO oli yhteydessä minuun seuran valmentajarekryprosessin alettua, osoitin mielenkiintoni ja sain kutsun haastatteluun. Lopulta molempien osapuolten intressit vaikuttivat samanlaisilta, mikä johti lopulta sopimuksen syntyyn. Päällimmäiset tunnelmat ovat tietysti odottavaiset ja innokkaat. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, minkä seura minulle antoi. Olen vakuuttunut siitä, että seura on isossa kuvassa oikealla tiellä ja Jussi Leppälahden upealla työllä edustusjoukkueeseen luomat pohjat viimeisen kolmen vuoden aikana antavat erinomaisen alustan kehittää ja viedä toimintaa eteenpäin.

Okkosella on takanaan pitkä pelaajaura, jonka aikana hän edusti pääkaupunkiseudulla useita seuroja Ykkösessä ja Kakkosessa. Okkonen oli mm. nostamassa Helsingin IFK:ta Veikkausliigaan kaudella 2014. Pelaajaura loppui kauteen 2018 FC Vaajakosken riveissä, mutta samaan aikaan valmennus astui kuvioihin.

– Olen valmentanut aktiivisesti vuodesta 2018 alkaen FC Vaajakoskella ensin juniorijoukkueita ja kaudella 2019 liityin edustusjoukkueen valmennustiimiin juniorivalmennuksen lisäksi. Kauden 2019 jälkeen minut valittiin seuran edustusjoukkueen päävalmentajaksi sekä valmennuspäälliköksi, missä tehtävissä olen nyt viimeiset 2 vuotta toiminut. Koulutuspuolella olen suorittanut UEFA B -valmentajatutkinnon.  Lisäksi valmistun pian Liikuntatieteiden maisteriksi pääaineenani valmennus- ja testausoppi.

Millaisen päävalmentajan JIPPO saa ja miksi Sami Okkonen tulee valmentamaan juuri JIPPOa?

– JIPPO saa minusta Intohimoisen, omistautuneen, voitontahtoisen sekä itseään kehittämään pyrkivän valmentajan. Organisoitu joukkuepelaaminen tulee jatkossakin olemaan joukkueen kivijalka. Tottakai jokainen valmentaja tuo oman mausteensa soppaan, lisäksi jalkeille saatava pelaajamateriaali ja pelaajatyypit tietysti vaikuttavat jonkin verran pelitavan toteuttamiseen. Kakkonen alkaa olla valmentajana minulle sarjana varsin tuttu ja varmaa on, että pyrimme pelaamaan erityisesti kotikentällä hyökkäävää ja viihdyttävää jalkapalloa. Tavoite on virittää myös ensi kaudella joukkue ”JIPPO-hurmokseen” ja tulemme varmasti prässäämään Kakkosessa vastustajia aggressivisesti viikosta toiseen.

– Koen, että JIPPO on minulle tässä vaiheessa oikea paikka kasvaa valmentajana ja minä olen JIPPOlle oikea valmentaja tähän tilanteeseen. Mielestäni seuran identiteetti soveltuu omaan valmennustyyliini ja tapaan ajatella jalkapallosta erinomaisesti. Pyrin olemaan jokaisessa harjoituksessa aina edellistä hieman parempi valmentaja.

– Tottakai seuralla on tähtäimessä vakiinnuttaa pidemmällä tähtäimellä paikka Ykkösessä. Ensi kausi tuo varmasti mukanaan paljon onnistumisia sekä epäonnistumisia, se on selvä. Lyhyen aikavälin tavoitteisiin vaikuttaa toki jalkeille saatavan joukkueen rakentamisprosessin onnistuminen, mutta ilman muuta tähtäimessä on varsin pikainen paluu ylemmälle sarjatasolla.

JIPPOn valmennus on siirtynyt viime vuosien aikana vahvasti valmennustiimiajatteluun. Tällä hetkellä Okkonen on kuitenkin ainoa kiinnitetty valmentaja ensi kaudelle. Millainen tiimi JIPPOn edustuksen penkin päässä nähdään ja millainen joukkue Joensuuhun rakennetaan?

-Vaajakoskella kaksi päävalmentajavuottani ovat olleet hyvin erilaisia, mitä tulee valmennustiimin koostumukseen. Ensimmäinen vuosi meni maalivahtivalmentajan kanssa kahdestaan, toiselle kaudelle saimme jalkeille jo varsin laajan valmennustiimin. Tavoitteena JIPPOssa on tietysti toteuttaa valmennus modernia valmennustiimiajattelua hyödyntäen. Se, kenestä valmennustiimi tulee koostumaan, on vielä auki, mutta laadukkaan tiimin rakentaminen on prioriteettilistalla aivan kärjessä.

– Itse joukkueen rakentaminen alkaa nykyisen pelaajarungon kartoituksella. Tämän jälkeen minulla on selkeämpi kuva joukkueen rakentamisesta. Valinnat tullaan tekemään yhteistyössä seurajohdon sekä valmennuksen kanssa käytävien keskustelujen perusteella. Seuran oman hyvän juniorityön ansioista saamme varmasti joitain nälkäisiä, uusia nuoria taistelemaan minuuteista edustusjoukkueeseen jo ensi kaudella. Pelaajakartoitus on isossa kuvassa vielä sen verran alkutekijöissään, että tarkempia speksejä on vielä tässä vaiheessa vaikea antaa, mutta varmasti kokonaisuus tulee olemaan yhdistelmä jotain uutta ja jotain vanhaa.

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin kingit ottivat Okkosen omakseen hänen pelaajavuosinaan Helsingissä, mutta mitkä ovat JIPPOn uuden päävalmentajan terveiset joensuulaiselle jalkapalloyhteisölle ja kannattajille.

– Hienoa tulla Joensuuhun viemään JIPPOa eteenpäin. Nähdään kentillä, kaduilla ja katsomoissa mahdollisimman pian!

Kuva: Ville Koskiniemi

JIPPOn uuden päävalmentajan rekrytointi tehtiin nyt ensimmäistä kertaa vuoden 2018 loppuvuoden jälkeen, jolloin Jussi Leppälahti apuvalmentajineen valittiin luotsaamaan joukkuetta. Leppälahti valmensi JIPPOa kolmen kauden ajan ja vei JIPPOn urheilupuolta eteenpäin. JIPPOn puheenjohtaja Juha Purmonen näkee, että Sami Okkonen on erinomainen jatkaja tälle kolmen vuoden periodille.

– Meille oli tärkeää, että saadaan jatkumo sille, mitä Jussi Leppälahti toi JIPPOon. Tällä tarkoitan tietynlaista analyyttisyyttä ja jopa jonkun asteista jalkapalloakateemisuutta. Pohditaan ja mietitään ja toiminta perustuu faktoihin, jonka kautta viedään valmennusta eteenpäin. Samissa on siis tietyllä tapaa samanhenkisyyttä edeltäjänsä kanssa, vaikkakaan mitään kopiota Jussista emme ole missään vaiheessa Joensuuhun etsineet. Samissa pidimme siitä, että hän on toiminut valmennuspäällikkönä, minkä myötä hänellä on varmasti lisää annettavaa seuran ja alueen pelaajapolun kehittämiseen.

– Näemme seurana, että Sami on JIPPOn näköinen valmentaja. Kliinisen jalkapalloajattelun lisäksi näemme hänen valmennusotteessaan romuluisuutta ja ronskiutta, mikä varmasti tulee näkymään myös JIPPOn pelaamisessa. Emme lähtökohtaisesti etsineet valmentajaa yhdeksi kaudeksi, joten näen kaiken onnistuessa tässä pitkäjänteisen ratkaisun JIPPOn valmennukseen.

TERVETULOA JIPPOON JA JOENSUUHUN, SAMI OKKONEN!

Kuva: Ville Koskiniemi

Artikkelin otsikkokuva: Ville Koskiniemi