JIPPO matkustaa sunnuntaina kauden viimeiseen vierasotteluunsa Vaasaan, jossa joukkue kohtaa paikallisen FC Kiiston. JIPPO pelaa ottelussa valtavista panoksista, sillä joukkueen pahin kilpakumppani JS Hercules jäi edellisessä ottelussaan viime sunnuntaina OLS:ia vastaan yllättäen tasapeliin, ja näin ollen JIPPOlla on Vaasassa mahdollisuus varmistaa sarjanousu Ykköseen.

Sunnuntain ottelua on odotettu siitä asti, kun edellinen matsi loppui. Totta kai viime sunnuntainen tulos Oulusta nosti entisestään odotuksia Vaasan-reissua kohtaan. Pelaamme noususta Ykköseen, mikä on mielettömän siistiä, ja uusi tilanne minulle sekä suurimmalle osalle tästä joukkueesta. Se on valtavan iso asia jokaiselle tässä projektissa mukana olleelle, sekä jokaiselle jalkapallo- ja urheiluihmiselle Joensuussa, JIPPO-kapteeni Antti Åke toteaa.

Ottelun tärkeys ei tule JIPPOlle uutena asiana, sillä korona-pandemian vuoksi uusiksi muovattu Kakkosen sarjajärjestelmä on tehnyt jokaisesta ottelusta ja kaikista tarjolla olevista pisteistä erityisen merkittäviä, kun kukin joukkue pelaa vain seitsemäntoista ottelua.

Kausi on ollut henkisesti raskas jalkapalloa isompien asioiden vuoksi. Olemme joukkueessa onnellisia siitä, että olemme ylipäätään päässeet pelaamaan. Lähdemme otteluun ekstrapanoksesta huolimatta kuten mihin tahansa muuhunkin sarjamatsiin, mutta latausta ei tule puuttumaan. Pitää pyrkiä viemään tunnetilaa vielä reilun vuorokauden verran alaspäin, ja laskea kaikki hevoset irti vasta sunnuntaina, Åke veistelee.

JIPPOn tulostaso notkahti hetkeksi elo-syyskuun vaihteessa, kun joukkue pelasi peräkkäisissä kotiotteluissaan RFA:ta ja FCV:tä vastaan tasapelit ja koki sitten kauden ensimmäisen tappionsa JJK:n vieraana. Tämän jälkeen JIPPO on päässyt vahvaan vireeseen: neljästä viimeisestä sarjaottelusta on kasassa neljä voittoa, joiden välissä joukkue pelasi Kakkosen Cupin finaalin voittaen senkin. Sunnuntain vastustaja Kiisto sen sijaan hävisi viime ottelunsa ja menetti viimeisetkin teoreettiset saumat säilyttää sarjapaikkansa.

Ei jalkapalloilijalla tule mieleenkään lähteä mihinkään otteluun puolivaloilla. Meillä on vastassa kotijoukkue, joka haluaa varmasti päättää kautensa kahteen voittoon, vieläpä sarjan kärkikaksikkoa vastaan. Uskon kuitenkin, että jos pelaamme omalla tasollamme, pitää Kiiston onnistua todella hyvin voittaakseen meidät. Viime aikoina pelimme on kulkenut hyvin, mutta se pitää laittaa toimimaan joka ottelussa aina uudelleen tuomarin pillin soidessa. Sarjataulukko tai viime otteluiden voitot eivät tuo meille voittoa ja nousua sunnuntaina. Työnteko tuo, ja lupaan JIPPOn olevan valmiina tekemään töitä sunnuntaina jokaista joukkueen ja seuran ihmistä myöten, kukin omalla panoksellaan, Åke paaluttaa.

Antti Åkelle, jos jollekin, mahdollinen nousu olisi iso asia. JIPPO-ikoni oli mukana kaudella 2014, kun joukkue putosi yhdeksän kauden jälkeen Ykkösestä Kakkoseen. Åke toimi ensi kertaa joukkueen kapteenina kaudella 2015, jonka päätteeksi JIPPO putosi Kolmoseen. Yhden välikauden jälkeen “Andy” palasi nostamaan JIPPOa ylöspäin, ja sarjanousu Kakkoseen tapahtuikin heti syksyllä 2017. Nyt kolme vuotta myöhemmin ollaan tilanteessa, jossa Åke on kapteeninnauha kädessään johdattamassa JIPPO-miehistöä kohti oman JIPPO-uransa alkupistettä eli Ykköstä.

Syksystä 2014 saakka iso futisunelmani on ollut nousta JIPPOn kanssa takaisin Ykköseen. Se on nyt yhden voiton päässä monen mutkan ja vuoden jälkeen. On vaikea kuvailla, kuinka paljon tämä asia minulle merkitsee. Teille kannattajille ja JIPPOn seuraajille en voi tällä kertaa sanoa, että tulkaa sankoin joukoin katsomoon. Mutta me aistimme sen, jos myötäelätte sunnuntain matsia etänä missä ikinä ottelua katsottekaan. Olemme yhdessä myös sunnuntaina, vaikka ottelu pelataankin vieraskentällä tyhjille katsomoille. Laitamme sunnuntaina kaiken likoon voiton ja nousun eteen!

 

Vastustaja tuomittu putoamaan

 

FC Kiisto on ensi kerran vuonna 1904 perustetun monilajiseuran Vaasan Kiiston jalkapallojaosto, jonka edustusjoukkue on parhaimmillaan pelannut yhden kauden verran Ykkösessä vuonna 2009. Tuolla kaudella nähtiin myös Kiiston ja JIPPOn ainoat keskinäiset kohtaamiset ennen tulevaa sunnuntaita. Joukkueet kohtasivat alkukaudesta Joensuun keskuskentällä. Immo Eronen vei JIPPOn johtoon heti ottelun alussa, mutta Kiiston Jussi Ekström kuittasi vain minuutteja myöhemmin. JIPPO nappasi lopulta kolme pistettä Petteri Rönkön iskettyä voittomaalin ottelun loppuminuuteilla. JIPPOa tälläkin kaudella edustava Timo Tahvanainen pelasi ottelussa täydet minuutit laitalinkkinä. Kiisto sai revanssinsa syksyllä joukkueen napattua 2-1-voiton JIPPOsta vanhalla Hietalahden stadionilla, joka laajennettiin nykymuotoiseksi Elisa Stadioniksi muutama vuosi sitten ja toimii ensi sunnuntainkin ottelun näyttämönä. Kiiston maaleista tuossa ottelussa vastasivat Kare Björkenstrand ja Miika Ekström, JIPPOn kavennusmaali merkittiin kotijoukkueen Markus Erikssonin omaksi maaliksi. JIPPOn nykyjoukkueen Sauli Kettunen pelasi ottelun jälkimmäisen puoliskon laitapuolustajana. Kiiston keskikentällä edelleen 37-vuotiaana taisteleva Pekka Liukkonen urakoi täydet minuutit kummassakin joukkueiden kauden 2009 kohtaamisessa.

Ykkösen kauden jälkeen Kakkosta muutaman vuoden tahkonnut Kiisto putosi kauden 2012 päätteeksi Kolmoseen asti. Vaasalaiset käväisivät Kakkosessa kaudella 2015, mutta putosivat saman tien takaisin alemmas. Joukkue nousi Kakkoseen taas täksi kaudeksi, mutta jälleen vierailu jää yhden kauden mittaiseksi. Kiisto hävisi kuusi ensimmäistä otteluaan, ja on siten pysytellyt visusti putoamisviivan alapuolella koko kauden ajan. Joukkue voitti elokuun alussa GBK:n kotonaan 1-0 ja pelasi samaa joukkuetta vastaan 2-2-vierastasapelin syyskuussa. Tämän jälkeen vaasalaiset keräsivät loput nykyisestä pistesaldostaan saavuttamalla kahdesta vierasottelusta VIFK:iä vastaan 0-2-voiton ja 1-1-tasapelin. Muuten pelkkiä tappioita tililleen kerryttäneen Kiiston putoaminen varmistui tällä viikolla joukkueen hävittyä JBK:lle 3-2. Kiisto on kahdeksalla pisteellään maalierolla 14-31 sarjajumbona kuusi pistettä VIFK:n ja kahdeksan pistettä putoamisviivan yläpuolella olevan GBK:n takana, kun vaasalaisjoukkueella on jäljellä enää ottelut JIPPOa ja JS Herculesta vastaan.

Kiiston kaikki kaikessa tällä kaudella on ollut hyökkääjä Riku Jääskä, joka on pyssyttänyt kahdessatoista pelaamassaan ottelussa peräti yhdeksän joukkueen kaikista neljästätoista tehdystä maalista. Alkusyksystä joukkueeseen liittynyt Frans-Eemil Leppänen on maalannut kolme kertaa viidessä pelaamassaan ottelussa, ja puolustajat Miikka Vedenjuoksu ja Patrik Ahola ovat onnistuneet maalinteossa kertaalleen. Kiistoa valmentaa entinen joukkueen pelaaja, VPS:ssä kymmenen Veikkausliigaotteluakin pelannut ex-puolustaja Jan-Christian Westermark.

 

Tiesitkö

 

Kakkosen päätöskierros pelataan lauantaina 7.11., ja puolet C-lohkon joukkueista odottaa enää silloin pelattavia viimeisiä otteluitaan. Kolme aiempien kierrosten ottelua, mukaan lukien FC Kiisto – JIPPO, on jouduttu kuitenkin siirtämään, ja nämä “rästiottelut” pelataan tänä viikonloppuna.

Kun JIPPOn ainoalla uhkaajalla JS Herculeksella on jäljellä enää päätöskierroksen ottelu Kiistoa vastaan, on oululaisjoukkue 33 pisteessä maalierolla 28-15. JIPPO johtaa sarjaa kerättyään viidestätoista pelaamastaan ottelusta 34 pistettä maalierolla 26-10. Voitolla Kiistosta JIPPO nousisi saavuttamattomaan neljän pisteen johtoon ennen päätöskierrosta. Jos Kiisto – JIPPO päättyisi tasapeliin, lähtisi JIPPO päätöskierrokselle kahden pisteen sarjajohdossa. Tällöin päätöskierroksen kotiottelusta OLS:ia vastaan riittäisi JIPPOlle sarjanousuun tasapeli, mikäli Hercules voittaisi oman päätöskierroksen ottelunsa Kiistoa vastaan korkeintaan kahdella maalilla. Mikäli JIPPO häviäisi Vaasassa, olisi sarjajohto ennen päätöskierrosta vain yksi piste, ja OLS-ottelusta muodostuisi todellinen trilleri. Avaimet nousuun ovat joka tapauksessa JIPPOn käsissä, ja niistä pyritään pitämään kiinni loppuun saakka.

 

 

FC Kiisto – JIPPO sunnuntaina 1.11. klo 16.00 Elisa Stadionilla, Vaasassa

JIPPO toteuttaa ottelusta selostetun livestreamin Solidsport-palvelun kautta. Voit ostaa ottelun tämän linkin takaa hintaan 4,90e ja katsoa sen kotona, TAI mennä Bar Playn yläkerran kisakatsomoon, jossa matsi näytetään isolta screeniltä! Playssa voit matsin kyytipojaksi ottaa vaikkapa burger-aterian hintaan 10e (ei doublebeef) ja juomat opiskelijahintaan – tämä hinnoittelu voimassa sanomalla tilauksen yhteydessä JIPPO!

 

Kuva: Väinö Leppänen