Kaksi edellistä otteluaan voittanut JIPPO palaa Ilosaarirock-vapailtaan tositoimiin kahden vierasottelun viikon merkeissä. Molemmat reissuista suuntautuvat Helsinkiin, ja ensimmäistä koitosta isännöi keskiviikkona Ykkösliigan sarjataulukossa yhdeksäntenä oleva Käpylän Pallo. Kallion tekonurmenakin tunnetulla Brahenkentällä pelattava ottelu potkaistaan käyntiin klo 18.30 ja sitä voi seurata kotikatsomoista Ruudun kautta.

JIPPOn viimeviikkoinen “rokkipeli” JäPS:iä vastaan tarjosi Mehtimäelle saapuneelle yleisölle draamaa koko rahan edestä. Vierasjoukkue meni Noah Kaijasillan kahdella salamamaalilla hetkessä 0-2-johtoon vajaan puolen tunnin kohdalla kesken kotijoukkueen hallinnan. JIPPO vastasi samalla mitalla toisen jakson alkupuolella Oskar Pihlajan iskiessä miltei yhtä nopeasti kaksi maalia JäPS:n verkkoon, ja tilanne oli yhtäkkiä 2-2. Isännät hakivat sinnikkäästi voittomaalia viimeisellä puolituntisella, kunnes viimein ysikymppisen jo täyttyessä Nuutti Tykkyläinen päästi kotiyleisön piinasta ampuessaan upean takayläkulmalaukauksen heikommalla jalallaan. Näin JIPPO nappasi täydet pisteet 3-2-voitolla.

– Valmennus antoi tauolla lyhyen ja ytimekkään viestin, että jokaisen pitää nostaa omaa tasoaan, tai muuten ei jää yhtäkään pistettä Joensuuhun. Koen, että jokainen nosti omaa tasoaan, ja näin saimme pelin käännettyä, kahden maalin mies Pihlaja kertoo.

Viime kaudella samalla sarjatasolla kahdeksan maalia JJK:lle iskeneen Oskar Pihlajan ensimmäistä kautta JIPPO-paidassa ovat hankaloittaneet loukkaantumiset, joiden vuoksi hän on ollut sivussa kuudesta ottelusta ja pelannut Ykkösliigassa vain kolme täyttä ysikymppistä. Nyt hiljalleen kuntoon päässeen “Oskun” maalit auttoivat JIPPOa ottamaan toisen peräkkäisen voiton, jossa joukkue on noussut ohi tappioasemasta.

– ⁠Minulla on ollut vaikea alkukausi takareisien kanssa, mutta nyt on pari peliä jo näyttänyt ihan hyvältä, joten jospa ne vammat olisivat nyt historiaa ja pystyisin pelaamaan 100 % ja auttamaan joukkuetta omalla tekemiselläni. Kahdessa viime ottelussa olemme nousseet takaa ohi, ja se kyllä tuntuu hyvältä, että joukkue pystyy tällaisiin suorituksiin. Nyt kun vielä vähennetään omia virheitämme, niin eiköhän tästä hyvä tule.

JIPPO paranteli asemiaan sarjataulukossa nousten pisteellä oman ottelunsa viime kierroksella hävinneen TPS:n ohi kolmanneksi. Kakkossijalla olevaan FF Jaroon JIPPOlla on matkaa edelleen neljä pistettä ja sarjakärki KTP:hen seitsemän pistettä. Kärkinelikon ulkopuolella on tasaista, ja keskiviikon vastustaja KäPa osoitti viime kierroksen voitollaan, että joukkueella on edelleen kaikki mahdollisuudet nousta vaikka keskikastiin.

– ⁠Keskiviikon ottelu tulee varmasti olemaan vauhdikas ja nopeatempoinen peli, joten meidän pitää olla alusta lähtien hereillä. KäPa myös näytti viime kierroksella vaarallisuutensa, joka meidän tulee myös huomioida ja olla varuillaan sen kanssa. Uskon kuitenkin, että omalla hyvällä suorituksellamme pystymme saamaan positiivisen lopputuloksen, joten innolla odotan keskiviikon peliä.

JIPPO saa kokoonpanoonsa takaisin JäPS-ottelun pelikiellon takia missanneen Lassi Forssin, mutta tällä kertaa korttitilinsä täyttymisen vuoksi pelikieltoisena sivussa on brassitoppari Victor Matheus.

Piristyneellä kotijoukkueella on alla murskavoitto

Kun JIPPO ja KäPa kohtasivat toukokuussa Mehtimäellä, aiheutti nuoren helsinkiläisjoukkueen korkea prässi hankaluuksia kotijoukkueen pelinrakentelulle. Kumpikaan joukkueista ei päässyt moneenkaan maalipaikkaan avausjaksolla, joka päättyi maalittomana. JIPPO paransi otteitaan toisella jaksolla ja rikkoi kuparisen 53. minuutilla, kun Yoshiaki Kikuchi sai Jyri Kiurun, Yusei Ohashin ja Junnosuke Watanaben näyttävän kombinaatiopelaamisen jälkeen pallon boksin rajalle ja upotti vastustamattoman laukauksen tolpan juureen. Ottelu ratkesi viime minuuteilla, kun Terrence Smith karkasi läpiajoon, ohitti maalivahti Otto Hautamon ja naulasi taululle 2-0-voittolukemat.

Kausi on kokonaisuudessaan ollut KäPalle vaikea, mutta se on näyttänyt piristyneen juhannuksen jälkeen. Vielä touko-kesäkuussa useimmat joukkueen otteluista päättyivät niukkaan tappioon, joiden ohella KäPa pelasi silloin tällöin tasapelejä, ja juhannusviikolla se koki kotonaan ruman 0-3-kylvetyksen FF Jaron toimesta. Kesäkuun lopussa se kuitenkin taisteli Järvenpään “uuden” stadionin avajaisottelussa loppuun asti voitosta tasaväkisesti kotijoukkue JäPS:n kanssa, vaikka KäPa pelasi yli puolet ottelusta vajaamiehisenä toppari Otto-Eemeli Niemelän ulosajon vuoksi. Ex-JIPPO-hyökkääjä Miro Turusen viime minuuttien 1-2-maali oli tuoda kolme pistettä KäPalle, mutta JäPS tasoitti lisäajan lopussa.

Edellisessä kotiottelussaan KäPa kohtasi sarjan kärkipään joukkueista TPS:n. Turkulaisvieraat dominoivat odotetusti pelitapahtumia, mutta eivät saaneet millään palloa loisto-ottelun pelanneen KäPa-kassari Aleksi Piispan taakse. Useimmat TPS:n yrityksistä lähtivät hieman kauempaa, kun uhrautuvasti laukauksia blokannut KäPa-puolustus muurasi boksinsa tiiviiksi. Kotijoukkueella oli muutama paikka yllättää, mutta ottelu päättyi 0-0.

Viime torstaina KäPa kohtasi putoamistaiston kannalta huipputärkeässä ottelussa sarjajumbo MP:n vieraskentällä. Katastrofaalista kautta pelaava viime kauden komeetta MP oli parantanut otteitaan edellisillä kierroksilla ja napannut juuri kauden avausvoittonsa, joten KäPalla oli lähtökohtaisesti edessään tiukka paikka pitää mikkeliläiset edelleen sarjataulukossa takanaan. Ottelusta ei kuitenkaan muodostunut odotusten mukaista trilleriä, sillä KäPa otti johdon heti alussa ja löi taukoon mennessä taululle lukemat 1-3. Toisella jaksolla vieraat löivät lisää pökköä pesään ja nappasivat voiton lopulta murskaavin 2-6-lukemin.

Voiton myötä ex-JIPPO-luotsi Sami Okkosen valmentama KäPa kasvatti etumatkansa suoran putoajan paikalla jatkavaan MP:hen viiteen pisteeseen ja nousi jo kahden pisteen päähän kahdeksantena olevasta paikallisvastustajastaan PK-35:stä. Ykkösliiga on ollut kärkinelikon jälkeen niin tasainen ja ristiinpeluun täyteinen sarja, että KäPa on nyt vain viiden pisteen päässä viidennellä sijalla olevasta SalPasta.

KäPan paras maalintekijä on neljä maalia alkukaudesta tehnyt ja lisäksi kolme syöttänyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Aleksi Wahlman. Viime aikoina joukkueen tärkeimpiin ja tehokkaimpiin pelaajiin on noussut taitava laituri Samuel Tammivuori, joka teki MP-ottelussa esityön peräti kolmeen maaliin ja on syöttänyt koko kauden aikana kuusi osumaa. Nuori puolustaja Niko Nurmi maalasi MP:n verkkoon kahdesti Tammivuoren antamista kulmapotkuista. Myös hyökkääjä Yllson Lika nousi kertaheitolla kahden maalin mieheksi Mikkelissä. Alkukaudesta maalinteon kanssa tuskaillut Miro Turunen on saanut kesällä onnistumisia ja noussut kolmella osumallaan KäPan toiseksi parhaaksi maalintekijäksi.

Turusen ja Okkosen ohella KäPan tuttuihin nimiin lukeutuu joukkueen kapteeni, toppari Topi Pasi, joka kipparoi JIPPOa kaudella 2021.

Tiesitkö?

Viime viikolla JäPS-ottelun ratkaissut osuma oli Nuutti Tykkyläiselle jo kolmas voittomaali tällä kaudella. Yoshiaki Kikuchilla voittomaaleja on kaksi, Jyri Kiurulla, Yusei Ohashilla ja Terrence Smithillä yksi mieheen. Kun JIPPO pelasi viimeksi maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kaudella 2021, teki ratkaisuosumien spesialisti Tykkyläinen kolme voittomaalia, kun joukkue voitti koko sarjakauden aikana seitsemän ottelua. Tuolloin muista voittomaaleista vastasivat Wilterlynd Inalien sekä Joona Hiltunen kahdesti mieheen. JIPPO on nyt voittanut siis jo enemmän otteluita kuin koko kauden 2021 aikana, kun otteluita on jäljellä vielä kaksitoista kappaletta.

Käpylän Pallo – JIPPO keskiviikkona 17.7. klo 18.30 Brahenkentällä, Helsingissä

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä. Suora linkki striimiin: https://www.ruutu.fi/stream/4566969

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen