Tämän kesän ehkä makein mansikka nautittiin Ykkösliigan toisen kierroksen päättäneessä TPS-kotipelissä, kun varsin tasaisesti kohti tasapellä edennyt vääntö kääntyi viimeisen viiden minuutin aikana JIPPOn juhliksi. JIPPOn aggressiivinen puolustaminen ja armoton hellekeli pehmitti lopulta turkulaisvieraat kolmen pisteen paistiksi. Tämän voiton myötä JIPPO otti heinäkuun viidestä pelistä täydet 15 pistettä!

Avaus: Piirainen; Ohashi (Viitaniemi 89’) – Forss (Haataja 89’) – Victor Matheus – Huhtala – Tykkyläinen; Junnosuke – Eerola (Saarenkunnas 89’) – Yoshi; Tanninen (Smith 61’) – Pihlaja (Kiuru 84’)

Penkki: Vainikainen (mv), Kela

1. puoliaika

Huikeassa heinäkuun vireessä paahtava JIPPO ei päästä vieraitaan helpolla. Turkulaisia prässätään heti alusta ylhäältä asti, eikä vieraiden pallonhallintaa painottava pelityyli pääse näyttämään parhaita puoliaan.

Vartin verran ehtii kulua ennen kuin ottelun ensimmäinen paikka lankeaa Oskar Pihlajalle. Suoraan Yoshin syötöstä kohti oikeaa alanurkkaa tällätty ammus pysähtyy tyylikkääseen Matias Niemelän yhden käden torjuntaan.

Kentän toisessa päädyssä Victor Matheus syyllistyy käsivirheeseen aivan JIPPOn alueen tuntumassa. Toppari Mehdi Hetemaj yrittää uittaa pallon hyppäävän muurin ali, mutta punamusta miesmassa ei vetoa lävitsensä päästä.

Vieraiden ensimmäinen paikka tulee 26. minuutilla, kun Eino-Iivari Pitkälä pamauttaa JIPPO-puolustuksen purkupallosta volleyn suoraan kohti vasenta ylänurkkaa. Vain Pyry Piiraisen paraatipelastus estää maalin syntymisen.

TPS nappaa pelin juonen päästä paremmin ja paremmin kiinni sitä mukaa mitä enemmän minuutteja pelikelloon kertyy. Ottelun 35. minuutilla TPS murtautuu vasemmalta, ja Tuomas Pippola pääsee lähietäisyydeltä kokeilemaan maalintekoa. JIPPOn vasen toppari Roope Huhtala on kaventanut parahiksi maalin eteen, ja hänen onnistuu kurottaa jalkansa vedon eteen.

Varsinaisen peliajan toiseksi viimeisellä minuutilla TPS vastahyökkää Lassi Forssin nousun ja sitä seuranneen pallonmenetyksen jatkoksi. Riku Riski onnistuu jakamaan pallon talaviiston Pippolalle, jolla on nenän edessä lähes esteetön sauma iskeä pallo verkkoihin. Vetoyritys epäonnistuu kuitenkin JIPPOn onneksi totaalisesti.

Turkulaisten päätyyn saadaan vielä painetta ensimmäisen puoliajan päätteeksi. Yliajan aluksi Yoshi saa pallon Anton Eerolalta 19 metriin. Yoshi hakee vasurillaan maalin takanurkkaa, mutta laukaus kohoaa liian korkealle. Eemil Tannisella on vielä kohtalaisen hyvä vetopaikka aivan ensimmäisen lisäajan päätteeksi, mutta hän yrittää vielä siirtää pallon parempaan paikkaan joukkuetoverilleen. TPS:n puolustus siivoaa Tannisen tarjoilun rajojen yli ja ensimmäinen puoliaika päättyy maalittomaan tasatilanteeseen.

2. puoliaika

Peli pyörii kovalla intensiteetilläja pallo liikkuu rannikolta rannikolle. Silti maalipaikkoja ei helteisellä Mehtimäellä meinaa syntyä kummallekaan joukkueelle. JIPPO puolustaa alhaalla omaa boksiaan totutun tiiviisti. Samalla TPS pelaa valveutuneesti tunnistaen sen, että kotijoukkue on vaarallinen luodessaan uhkaa suoraviivaisesti puolustuslinjan selustaan.

Peliä on pelattu jo 70. minuuttia, kun Yusei Ohashilla lankeaa vaihtomies Terrence Smithin käynnistämästä vastahyökkäyksestä vetopaikka. Ohashi lataa pallon kuitenkin TPS-pelaajan jalkoihin. Viitisen minuuttia myöhemmin Nuutti Tykkyläinen pääsee tykittämään kulmapotkua seuranneesta purkupallosta vastapalloon. Pelivälinettä joudutaan etsimään vedon jälkeen jostain Joensuun curlinghallin tienoilta.

Peliä on pelattu 78. minuuttia, kun Ohashin huolimaton taaksepäin suunnattu syöttö meinaa kostautua. Victorille suunnattu pallo ohittaa brassitopparin ja Tuomas Pippola on taas maalipaikassa. Nopeat hoksottimet omaava maalivahti Piirainen on haistanut tilanteen, ja maaliltaan ajoissa vastaan tuleva JIPPO-veskari torjuu Pippolan lähietäisyydeltä.

Viimeinen kymmenen minuuttia on JIPPOn pommitusta. Junnosuke Watanabe katkaisee TPS:n pokittiaissyötön omalla alueella ja japanilainen käynnistää yhdessä Oskar Pihlajan kanssa vinhan vastahyökkäyksen. Junnon maalin eteen suunnatun poikittaissyötön väliin ilmestyy taas jostain viime hetken turkulaisjalka, ja tilanne tyrehtyy kulmapotkuksi. Kulmasta ei tule tulosta, mutta hetken kuluttua tästä on Pihlajalla mahdollisuus pukata kauden kuudes osumansa Roope Huhtalan keskityksestä. “Oskun” pukkaus ei kuitenkaan löydä tietään maalipuiden väliin.

Ottelun 86. minuutilla vain minuutin tai kaksi kentällä ollut Jyri Kiuru rikkoo ottelun kuparisen komean kombinaation päätteeksi. Vasemmalta laidalta lähtevä hyökkäys kulkee JIPPO-pelaajilta jalasta jalkaan. Itse tuoreilla jaloilla operoiva ja vastikään Pihlajan kärjessä korvannut Kiuru pelaa syöttöketjun päätteeksi seinän Eerolan kanssa boksin rajamailla, ja seinäsyöttöä seuraava “Jykän” laukaus painuu maalin vasempaan alanurkkaan. Vieraiden maalivahti Matias Niemelä seuraa vetoa suolapatsaaksi jähmettyneenä. Kiuru oli viimeksi onnistunut kauden toisessa pelissä KTP:ta vastaan. Nyt syntynyt kauden toinen maali on ensimmäisen osuman tapaan täyden kolmen pisteen arvoinen vonkale!

Viimeiset minuutit ovat vielä täyttä tulta ja tappuraa, mutta tasoitusta lähelle TPS ei pääse. Lukemat kaunistuvat vielä lisäajalla 2-0:aan, kun TPS-vahti Niemelä polttaa näppinsä vaeltamalla liian kauas omasta maalistaan. Pistosyötön linjan takaa ennen Niemelää korjaa haltuunsa Yoshi. Hän käyttää turkulaislahjan hyväkseen ja pienehköstä kulmasta lauottu pallo painuu japanilaisena takuutyönä maalin perille. Yoshin kauden kuudes maali on kuin sinetti hienolle voitolle.

Ykkösliigan toinen täysi kierros päättyi komeaan heinäkuuhun. TPS-voitto oli järjestyksessään viides kolmen pisteen potti. Aiemmin kesäkuun alussa JIPPO oli käynyt Turussa vierailulla. Tuolloin kotijoukkue TPS katkaisi JIPPOn silloin vielä tappiottoman kauden 2-0 kotivoitollaan. JIPPO palautti nyt heinäkuun päätteeksi palveluksen turkulaisille. Samalla tilanne sarjataulukossa kohentui niin, että sarjaan ennakkosuosikkina lähtenyt TPS on nyt neljän pisteen päässä JIPPOsta, kun ratkaisevat yhdeksän peliä on pelaamatta.

– Aina voittaminen tuntuu hyvältä ja samat kolme pistettä yleensä näistä peleistä on jaossa. Mutta kyllä eilinen oli makoisa voitto, JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen juhlii.

– Olen ylpeä koko joukkueesta. Selvitimme pelin ensimmäisen puoliajan viimeiselle vartille ajoittuneen hankalan jakson hienosti. Toisella jaksolla, kuten aika monta kertaa aiemminkin, löysimme uuden vaihteen peliimme ja löysimme avaimet voittoon.

Hienosti mennyt heinäkuu nosti JIPPOn toiseksi sarjataulukossa. Sijoituksella on suuri merkitys, sillä viiden parhaan joukkoon sijoittuneet joukkueet pelaavat viidesti kotona viimeisten yhdeksän pelin aikana. Voiton lisäksi extrana tullut ylimääräinen kotipeli saa Hallikaisen suun kaartumaan hymyyn.

– Onhan sillä iso merkitys. Eiköhän ne meidän bussikilometrit ole kaikkein isoimmat tässä sarjassa. Kiva saada matkustamisen sijaan peli meidän linnakkeeseen kotiyleisön eteen.

Ykkösliiga jatkuu kahden viikon kuluttua. Viimeisen kierroksen peliohjelma tullaan julkaisemaan ensi viikon aikana. Samoin julkaistaan Ruutu+:n ennakkohaastattelussa Hallikaisen lupaama JIPPOn uuden pelaajavahvistuksen henkilöllisyys.

Ensi viikolla huilataan joukkueharjoittelusta. Eiköhän jokainen ole sen ansainnut tässä kohtaa.

Seuraa uutisointia pelien ja vahvistusten osalta JIPPOn somesta: Facebook | Instagram | X