Mehtimäki oli yhdeksän pelin ajan vierasjoukkueille tekemätön paikka saalistaa täyttä pistepottia tämän kauden Ykkösliigassa. Kymmenennessä pelissä kotitaika kuitenkin murtui, kun MP kävi hakemassa kolme pistettä 2-4 voitolla kolmannen kierroksen avausottelusta. JIPPOn maalit iskivät Oskar Pihlaja ja jälleen vaihtomiehen roolissa onnistunut Terrence Smith.

Avaus: Piirainen; Tykkyläinen – Huhtala – Victor Matheus (60′ Forsman) – Haataja – Yusei (68′ Viitaniemi); Junnosuke  – Yoshi – Eerola (85′ Kela); Tanninen (60′ Smith) – Pihlaja (85′ Kiuru)

Penkki: Linnas, Saarenkunnas

1. puoliaika

Ottelu saa joensuulaisittain kurjimman mahdollisen alun, kun KTP:sta lainalla oleva hyökkääjä Aapo Hyppönen pelataan puskulla läpi JIPPO-toppareiden välistä. Nuori hyökkääjä ei avopaikassaan epäonnistu, vaan sijoittaa pallon ohi toisen kotkalaisen, Pyry Piiraisen. Mikkeliläisten maalin jälkeen ote alkaa hiljalleen siirtyä JIPPOlle, vaikka vierasjoukkue pääseekin vielä kertaalleen yrittämään maalin tekoa rangaistusalueen sisäpuolelta ennen kymmenen minuutin täyttymistä. Piirainen on kuitenkin tässä mies paikallaan, eikä sinipaitojen johto tuplaannu.

Peliä on pelattu reilu kymmenen minuuttia, kun Niklas Haataja laittaa keskityksen MP:n rangaistusalueelle. Toppari selvittää tämän, mutta pallo ajautuu Yusei Ohashille, joka päättää kokeilla suoraan volleysta. Yritys ei ole hassumpi, mutta se osuu vain maalikehikkoon.

JIPPO myllyttää ja saa painettua MP:n pelaajapakkaa alemmas. Vajaan vartin pelin jälkeen Anton Eerola ja Pihlaja petaavat paikan Nuutti Tykkyläiselle, mutta tämän pienestä kulmasta laukomaan palloon saa MP:n puolustaja jalkaa väliin ja JIPPOlle kulmapotku. Yoshiaki Kikuchi astelee kulmalipulle ja antaa mainion pallon, johon Roope Huhtala pääsee puskemaan. Jälleen pallo ottaa osumaa MP:n maalikehikon kanssa.

Punapaitojen painostus palkitaan lopulta 19:n minuutin pelin jälkeen. Yoshin antama kulmapotku jää pyörimään MP:n rangaistusalueelle, josta Pihlaja käy laittamassa pallon maalin ja pelin tasoihin. Maali on mainiota kesää pelaavalle Oskulle kauden kuudes.

Tasatilanne ei kuitenkaan kestä viittä minuuttia kauempaa. MP:n toinen maali syntyy samankaltaisella sapluunalla. Kulmapotkun jälkeen tilannetta ei saada rauhoitettua JIPPO-päädyssä, vaan loppujen lopuksi Kasper Viramäki lataa pallon lähietäisyydeltä maaliin ja mikkeliläiset johtoon.

MP:n maalin jälkeen ote pelistä pysyy vierailla, eikä JIPPO saa luotua oikein missään vaiheessa samanlaista painetta, mitä jakson avauspuolikkaalla. Lähimpänä maalintekoa käy Eerola, joka kokeilee kymmenen minuuttia ennen taukoa 25 metristä todellista golazoa volleysta. Pallon suuntaus kohti alanurkkaa on hyvä, mutta voima jää vajaaksi, joten Aleksi Honka-Hallila saa torjuttua. Myös JIPPO-maalilla on vaaranpaikka vielä hetki ennen taukoa. Piiraisella ja Victorilla sattuu kommunikointivirhe keskityspalloon menossa, mutta MP-hyökkääjän ratkaisu menee yli maalin.

2. puoliaika

Tauolta paluun jälkeen peliä on pelattu noin viisi minuuttia, kun MP availee peliä syvältä puolustusalueelta. Pitkä avaus laitetaan keskialueelle, jossa Junnosuke Watanaben katkaisuyritys päällä epäonnistuu ja Hyppönen ehtii ensimmäisenä palloon. Tämä pyörii rangaistusalueella aikansa ja laukoo sitten pallon voimalla yläriman kautta maaliin, peli 1-3 vieraille.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Junnosuke sekä Ohashi pelaavat mainiosti yhteen ja laittavat Oskar Pihlajan kiitämään oikeaa laitaa pitkin. Pihlaja pääsee etenemään rangaistusalueelle saakka ja löytää hyvästä maalintekosektorista Tykkyläisen puolustajan esteilyistä huolimatta. Tykkyläisen laukaus kohoaa kuitenkin aivan liikaa ja pallo yli maalin.

Reilun tunnin pelin jälkeen joensuulaisten niskaan sataa lisää kylmää vettä myös pelillisesti. MP rauhoittaa hieman terävästi lähtenyttä vastahyökkäystään ja pallo pelataan oikeaan laitaan. Sieltä lähtenyt keskityspallo löytää kolmannen kerran Hyppösen, joka viimeistelee lähietäisyydeltä hattutemppunsa ja MP:n 1-4 johdon.

Sinipaitainen vierasjoukkue alkaa jäädyttämään peliä neljännen maalinsa jälkeen, kun taas JIPPO yrittää löytää avaimia kirinsä ja kavennusmaalien tekemiseen. Pallo saadaan pelattua muutaman kerran lupaavan oloisesti rangaistusalueelle, mutta vaaralliset maalipaikat ovat tiukassa. Vajaa kymmenen minuuttia ennen loppua Benjamin Urgenc laittaa vapaapotkun poikittaissuunnassa suoraan vaihdosta kentälle tulleelle Terrence Smithille. Tiko pelaa pallon nopeasti Pihlajalle, joka ei kuitenkaan aivan ehdi läpiajoon puolustajan estellessä ja lopulta pysäyttäessä menon rangaistusalueella.

Joensuulaisten pieni toivonkipinä syttyy vielä muutamaa minuuttia ennen täyttä aikaa. Smith murtautuu oikealta rangaistusalueelle sisään, jossa hänet kaadetaan kielletyin ottein. Erotuomari Mikko Juusola osoittaa rangaistuspistettä. Tiko itse asettuu laukomaan rangaistuspotkua, joka kuitenkin menee vasemmalta ohi maalin.

Hetkeä myöhemmin JIPPO tulee jälleen oikealta laidalta. Eetu Viitaniemen keskitys löytää boksiin saakka, eikä sinipaitaiset puolustajat saa purettua palloa pois. Lopulta Smith liukuu pallon lähietäisyydeltä maaliin tehden Pihlajan tavoin kauden kuudennen täysosumansa.

Tämän pidemmälle ei kuitenkaan JIPPOn kiri riitä. MP ottaa ensimmäisenä joukkueena voiton Mehtimäeltä tällä kaudella.

– Pettymys on päällimmäinen tunne. Voisi kuvailla klassiseksi “ohipeliksi”, jolloin on ominaista, että kaikki yksilötkään eivät yllä omalle tasolleen. Se, mikä on ollut alkukauden vahvuutemme, eli puolustaminen, oli kyllä tänään valitettavasti meidän suurin heikkoutemme. Boksin puolustaminen ja epätyypilliset virheet puolustamisessa avasivat MP:lle aivan liikaa saumoja. Vierailijoilta ei mitään pois, he ansaitsivat voittonsa olemalla tehokkaita ja osoittamalla suurempaa kamppailutahtoa yksittäisissä tilanteissa, joiden ansioista he voittivat ykkös- ja kakkospalloja meidän näkökulmastamme aivan liikaa. Tietenkin pelin ollessa 1-3 ja 1-4 myös hyökkäyspelaamiseemme tuli “pakottamista” ja rytmi katosi. Mutta kyllä suurimmat ongelmat olivat puolustamisessa tänään, olimme kautta kentän liian huolimattomiapäävalmentaja Mikko Hallikainen harmitteli.

Tästä pelistä voimme oppia ja pitääkin oppia paljon, mutta aivan ensimmäiseksi palaamme jokainen omalle tasollemme ja sitä kautta olemme myös joukkueena vahvempia. Ei tässä hokkuspokkustemppuja tarvita, vaan palataan yhdessä sille omalle tasollemme, jonka olemme tässä sarjassa näyttäneet. Siihen lisäämme täyden JIPPO-asenteen maustettuna halulla näyttää parastamme ensi sunnuntaina kotiyleisön edessä! Kiitos kaikille niille, jotka tulivat aika karmeastakin kelistä huolimatta kannustamaan meitä!, Hallikainen päättää.

Seuraava ottelu: JIPPO – PK-35  I  sunnuntaina 17.8. klo 16:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen