JIPPO taipui jo toiseen perättäiseen kotitappioon, kun varmasti hyppysissä ollut ottelu sai shokeeraavan käänteen keskuspuolustaja Victor Matheusin kahden ensimmäisen puoliajan varoituksen myötä. Kotijoukkue uhkui vahvaa taisteluhenkeä myös vajaalla miehityksellä pelatessa, mutta lopulta vieraille tuomittiin yksi kulmapotku liikaa

Avaus: Piirainen;  Haataja – Victor Matheus (v+v=ua 32’) – Huhtala; Ohashi – Eerola – Watanabe  – Forsman (Kiuru 86’) – Forss (Viitaniemi 86’); Pihlaja (Smith 76’) – Yoshi

Penkki: Linnas (mv), Venäläinen, Kela, Tanninen

1. puoliaika

Vieraat aloittavat ottelun rytinällä, kun jo ottelun kolmannella minuutilla vapaapotkun jälkitilanteesta pallo pamahtaa JIPPO-maalin vasempaan tolppaan. Portugalilaispelaaja Sibito ei aivan saa ohjattu palloa maaliin Pyry Piiraisen ja muun JIPPOn joukkueen onneksi.

Ottelun kuudennella minuutilla toisena kärkimiehenä pelaava Yoshi ottaa taitavasti haltuun boksissa syötön ja kääntyy Pallokerhon puolustajien keskellä. Japanilaisen kääntölaukaus lentää suoraan päin vieraiden maalia vartioivaa Ville Viljalaa.

Vartin verran on pelattu, kun pelikiellossa olevaa Nuutti Tykkyläistä vasempana wing-backina sijaistavalta Lassi Forssilta pallon saava Oskar Pihlaja pääsee vasurilla niittaamaan voimavedon kohti maalia. Laukauksen osoite on perin ”yoshimainen” eli se lentää suoraan Viljalan suureen syliin.

Kymmentä minuuttia myöhemmin toista otteluaan punamustassa paidassa pelaava Pasi Forsman katkaisee Yusei Ohashin ahdistaman Yassin Adamin syötön. Loistavasta sektorista tehty katko jää kuitenkin hyödyntämättä, sillä kukaan tilanteessa olevista JIPPO-pelaajista ei tunnu tahtovan ottaa vetovastuuta. Tilanne kuihtuu sivuttain syöttelyksi ja lopulta PK-35:n puolustuksen katkoksi.

Toppari Victor Matheus on jo ottelun kolmannella minuutilla joutunut katselemaan keltaista korttia. Kohtalo puuttuu peliin puolen tunnin kohdalla, kun vastustajan kookas kärkimies Eero Markkanen järjestää Victorille toisen keltaisen kortin. Tilannetta edeltää Niklas Haatajan pusku puolesta kentästä taaksepäin kohti Victoria. Markkanen ehtii tilanteeseen ja kaatuu isoksi mieheksi hyvin heppoisen oloisesti kentän pintaan yhdessä Victorin kanssa palloa tavoitellessaan. Ottelun erotuomari Matti Roth näkee tilanteessa riittävän määrän virheellistä pelitapaa, ja hän ohjaa Victorin toisen keltaisen kortin myötä suihkuun. JIPPO joutuu alivoimalle, kun ottelua on vielä tunti pelaamatta.

Ottelun kulku ei isossa kuvassa kuitenkaan merkittävästi muutu. PK-35 on orjallisesti tuonut koko miehistönsä pallon alle aina kotijoukkueen hallitessa palloa. Yhden miehen ylivoimalla pelaavien pihlisläisten into hyökätä kasvaa toki Victorin näyttämöltä poistumisen myötä, mutta JIPPO säilyttää kuitenkin alvoimaisenakin hyvän otteen pelistä.

Vähän ennen puoliaikaa vieraiden vikkelä Mustafa Beyai törmää pystysyöttöä jahdatessaan maalivahti Piiraiseen. Tuoreen jatkosopimuksen allekirjoittanut Piirainen vaikuttaa loukkaavan tilanteessa hieman kättään, mutta onneksi JIPPOn vaihtopenkiltä löytyy juuri sopiva laastari joukkueen kapteenin kämmeneen. Ulosajosta huolimatta varsin tasapäinen puoliaika päättyy maalittomana.

2. puoliaika

JIPPO palaa toiselle puoliajalle entistä selvästi ulosajosta sisuuntuneena. Joukkueen muoto kirjataan alhaalta ylöspäin lukien muodossa 4-3-2, joten kahdesta kärkipelaajasta ei luovuta tauonkaan jälkeen. JIPPO pääseekin juhlimaan maalia kuin kiitoksena tästä vajaamiehityksellä harjoitetusta aktiivisuudesta, sillä Niklas Haataja puskee Yoshin kulman erittäin lupaavasti kohti vasempaa nurkkaa. Lupaavasti ylänurkkaa kohti luuppaavan pallon eteen ilmestyy kuitenkin viime hetkellä vieraiden puolustaja.

PK-35 saa vyörytettyä peliä myös kotijoukkueen päätyä. Palkintona näistä tilanteista on useampikin kulmapotku, mutta JIPPO kestää vahvana erikoistilannejoukkueena tunnettujen vieraiden lähentelyt. Toisessa päässä nähdään taas läheltä piti -tilanne, kun Yoshi asettuu tutulle vasemmalle kulmalipulle. Tällä kertaa kulma kaartaa hieman kauemmas Viljalan maalista. Kauniisti kaartava pallo laskeutuu suoraan Lassi Forssin lapikkaaseen. Komea volleysta lauottu veto on vain hieman liian korkea.

Ottelua on pelattu 81. minuuttia, kun PK-35 saa ensimmäisen laukauksen kohti JIPPOn maalia. Piirainen ei taivu Karo Räsäsen heppoisen laukauksen edessä.

Peli vaikuttaa puksuttelevan kohti maalitonta tasapeliä, kunnes alivoimalla käydylle taistelulle koittaa suolainen lopetus. PK-35:n ottelun neljäs kulmapotku tuottaa tulosta, kun kohdepelaaja Eero Markkanen ohjaa kulmapotkun lähietäisyydeltä maaliin. Tilanteessa pallon lentorata on nippa nappa liian korkea Piiraiselle ja Haatajalle ja Markkasen ei tarvitse alle metristä juurikaan keskittyä viimeistelyyn. Pihlisläiset onnistuvat kuin onnistuvatkin käyttämään hyödykseen tunnin kestäneen miesylivoiman. 0-1 tappio tarkoittaa sitä, että JIPPO häviää toista kertaa peräkkäin Mehtimäellä.

– Pettynyt fiilis lopputuloksen ja etenkin jätkien puolesta. Jokainen nousi viime pelin jälkeen tasolleen ja pelasi isolla JIPPO-sydämellä läpi ottelun, mutta palkintoa siitä ei jäänyt käteen. Ulosajoon saakka pelasimme ehkä jopa kauden parasta peliämme pallon kanssa ja hyökkäyspelaamisessamme loksahteli jälleen hyviä palasia kohdalleen. Vajaalla pelatessamme halusimme olla edelleen aktiivisia ja pidimme kaksi hyökkääjää ryhmityksessämme. Totta kai alivoimalla emme saaneet luotua avoimessa pelissä niin paljon kuin aiemmin, mutta pelasimme silti  mielestäni lähes täydellisesti ja olimme myös lähellä maalintekoa. Mutta se ”lähes” ei riitä ja kehnosti puolustettu erikoistilanne fyysisesti vahvaa joukkuetta vastaan koitui tänään kohtaloksi, vaikka jätkät olisivat ansainneet jotain muuta, JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen summaa tuntojaan ottelun päätyttyä.

Hallikainen pitää ottelun erotuomari Rothin päätöstä ajaa Victor Matheus ulos kahdella keltaisena kovana tuomiona. Jälkikäteen asiasta on turha kuitenkaan valittaa, vaikka päätös olisi voinut olla toisenlainen. Ensi viikonlopun Helsingissä tapahtuvaa kauden kolmatta KäPa-kohtaamista kohti Hallikainen lähtee ennen kaikkea luottavaisena. Totutusti myös ainakin yksi parannusta vaativa kehityskohde löytyy oman joukkueen pelaamisesta.

– Peli on kehittynyt koko ajan. MP:ssä emme olleet tasollamme mutta tänään olimme siellä. Jos pelaamme kuten tänään ensimmäiset 30 minuuttia, pystymme voittamaan tässä sarjassa kenet tahansa. Ja pystymme myös varmasti vielä parantamaan pelaamistamme. Nyt kahdessa edellisessä pelissä olemme päästäneet erikoistilanteista maalin, joten niissä meidän tulee olla jatkossa huolellisempia.

Seuraava ottelu: KäPa – JIPPO I su 25.8. klo 16:00  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen