fbpx

Ykkösliigakauden kolmannen ja viimeisen kierroksen nuhaisesti aloittanut JIPPO matkustaa sunnuntaina Helsinkiin sarjajumboksi valahtaneen Käpylän Pallon vieraaksi. Brahenkentällä pelattava ottelu potkaistaan käyntiin klo 18.30 ja sitä voi seurata kotikatsomoista Ruudun kautta.

JIPPO pesi heikosti sujuneen MP-ottelun jälkeen viime viikolla kasvojaan pelillisesti kotiottelussaan PK-35:ttä vastaan. Tehtävä vaikeutui kuitenkin huomattavasti reilun puolen tunnin kohdalla, kun erotuomari Matti Roth antoi JIPPO-toppari Victor Matheukselle kevyestä rikkeestä toisen keltaisen kortin, minkä vuoksi kotijoukkue joutui pelaamaan loput 60 minuuttia vajaamiehisenä. Alivoimallakin JIPPO hallitsi palloa ja peliä, mutta tiiviisti puolustanut PK-35 piti pintansa. Lopulta aivan ottelun loppuhetkillä helsinkiläisjoukkue sai kulmapotkun, josta Eero Markkanen ohjasi vieraille voittomaalin. Näin kahdesti JIPPOlle tällä kaudella hävinnyt PK-35 pääsi nyt syöttämään joensuulaisille katkeraa kalkkia.

– Selkeä tasonnosto MP-ottelun jälkeen. Pelasimme tosi hyvin ja pystyimme hallitsemaan peliä, vaikka miesvajaallakin olimme tunnin verran. Harmittavasti jäi taas luu käteen pisteiden osalta. Olen luottavainen siitä, että pisteitä alkaa tippumaan, jos saadaan samalainen energia ja työmoraali seuraaviin peleihin, ensimmäistä kertaa JIPPOn avauskokoonpanossa nähty Pasi Forsman kertoo.

Kahdesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta JIPPO on edelleen tiukasti Ykkösliigan kärkitaistossa mukana, sillä viime kierros oli muillekin huippujoukkueille hankala. Suorassa nousussa Veikkausliigaan kiinni oleva sarjakärki KTP on ottanut joensuulaisiin saavuttamattoman tuntuisen kahdeksan pisteen kaulan, mutta nousukarsintoihin oikeuttavalla kakkossijalla majaileva FF Jaro on kolmantena olevaa JIPPOa vain kaksi pistettä edellä. TPS väijyy neljäntenä samassa pistemäärässä kuin JIPPO, mutta hieman huonommalla maalierolla.

Sunnuntaina JIPPO saa vastaansa vieraskentällä sarjan peräpään KäPan, jonka se voitti heinäkuussa samalla kentällä selvin luvuin 1-4. Ottelun ensimmäinen jakso meni tasalukemissa, mutta lukemat repesivät JIPPOn hyväksi reilun tunnin jälkeen kun KäPan keskikentän pohjalla pelannut Pasi Forsman oli jo otettu vaihtoon. Paria viikkoa myöhemmin 27-vuotias Forsman siirtyi loppukaudeksi JIPPO-paitaan. Huominen ottelu on lähtökohdiltaan junioreissakin KäPaa edustaneelle Forsmanille jokseenkin erikoinen.

– KäPassa on paljon tuttuja monen vuoden takaa, niin pelaajistossa kuin taustoissakin. Hieman erikoiseltahan se tuntuu olla vastapuolella, mutta futiksessa tilanteet muuttuvat ja usein myös nopeasti. Nyt olen JIPPOssa ja annan kaikkeni täällä.

– Kauden viimeisiä matseja, ja jokaisessa ottelussa on isot panokset. Meidän kohdallamme sarjan kärkikahinat, ja KäPa taistelee sarjapaikastaan. Uskon, että ottelussa on paljon vauhtia, ja se kumpi tulee hallitsemaan palloa, tulee olemaan vahvoilla. Maalipaikat tulee käyttää hyödyksi, jotta pisteet matkaavat Joensuuhun, Forsman tietää.

JIPPO ja KäPa sopivat Forsmanin siirron yhteydessä, ettei mies saa pelata joukkueiden kauden viimeisessä keskinäisessä kohtaamisessa. Täten Forsman joutuu seuraamaan huomista ottelua katsomosta tai Ruudusta yhdessä pelikiellossa olevan Victor Matheuksen kanssa.

 

Isännät taistelevat putoamista vastaan

 

JIPPO on ollut kauden aiemmissa keskinäisissä kohtaamisissa niskan päällä. Toukokuussa Mehtimäellä KäPa laittoi aktiivisella prässipelillään kapuloita joensuulaisten rattaisiin, mutta JIPPO piti pintansa ottaen Yoshiaki Kikuchin ja Terrence Smithin toisen jakson osumilla 2-0-voiton. Heinäkuussa Brahenkentällä KäPa onnistui maalaamaan avausjakson ainoasta paikastaan, kun Niko Nurmi puski sivuvapaapotkun vieraiden verkkoon, mutta muuten ottelu oli JIPPOn näytöstä. Oskar Pihlaja pommitti upean maalin molempien jaksojen alkuminuuteilla, Lassi Forss suti JIPPOlle kolmannen osuman kulmapotkun jälkitilanteesta ja supervaihtomies Smith viimeisteli loppulukemat 1-4.

Edellisestä JIPPO-kohtaamisesta alkoi KäPan tappioputki, joka on edelleen päällä. Joukkue hävisi vielä heinäkuun aikana SJK Akatemialle vieraissa 4-0 ja KTP:lle kotona 1-5. Elokuun alkajaisiksi se kohtasi SJK Akatemian jälleen vieraissa häviten tällä kertaa 2-0. Viime viikolla KäPa kärsi viidennen peräkkäisen tappionsa TPS:n vieraana. Turkulaiset ratkaisivat ottelun jo avausjaksolla karattuaan 3-0-johtoon, mutta ottelun loppua kohden 5-1-johtoon edennyt TPS hölläsi kaasua ja KäPa pääsi kaunistelemaan lukemia. Maali-iloittelun lopputulokseksi jäi 5-3 TPS:lle.

Heikko tuloskunto sai KäPan seurajohdon reagoimaan, sillä heinäkuun murskatappioiden jälkeen se antoi ex-JIPPO-luotsi Sami Okkoselle kenkää. Korvaajaksi seuran B-junioreista nostettu Lari Lummepuro ei ainakaan heti ole saanut muutosta aikaan, ja KäPa on vajonnut tappioputkensa aikana sarjan viimeiselle sijalle koko kauden perää pitäneen MP:n otettua kaksi yllätysvoittoa.

KäPa teki viime viikolla merkittävän pelaajahankinnan, kun alkukauden pelaamatta ollut yli 150 Veikkausliigaottelun mies, keskikenttäpelaaja Mikko Kuningas solmi loppukauden mittaisen sopimuksen. Kuningas avasi maalitilinsä heti ensimmäisessä ottelussaan, kun hän upotti rangaistuspotkusta kavennusmaalin tultuaan vaihdosta kentälle TPS:ää vastaan.

KäPan sisäisen maalitilaston kärkipaikalla ovat neljä osumaa viimeistelleet ex-JIPPO-kärki Miro Turunen sekä hyökkäävä keskikenttäpelaaja Aleksi Wahlman. Laitahyökkääjä Samuel Tammivuori on kahdeksalla maalisyötöllään koko Ykkösliigan syöttöpörssin jaetulla kolmannella sijalla Jaron Sergei Eremenkon sekä KTP:n Anttoni Huttusen jälkeen. KäPan hyökkäyspään syömähampaisiin kuuluu myös laitapuolustajanakin esiintynyt Miika Kauppila. Joukkueen vuotanutta puolustuspäätä johtaa ex-JIPPO-kapteeni Topi Pasi, joka kantaa nauhaa KäPassakin.

 

 

 

 

KäPa – JIPPO sunnuntaina 25.8. klo 16.00 Brahenkentällä, Helsingissä

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä. Suora linkki striimiin: https://www.ruutu.fi/stream/4579921

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen