Suomen entinen pääkaupunki tarjoili torstaina parastaan, kun JIPPO kävi pitkän matkan takaa ryöstämässä Ykkösliiga-kauden toistaiseksi ehkä makeimmat vieraspisteet yhdellä ainoalla Oskar Pihlajan maalilla.

Avaus: Piirainen; Huhtala – Victor Matheus – Forsman; Viitaniemi (Ohashi 65’) – Yoshi (Haataja 90+2’) – Watanabe – Forss (Saarenkunnas 84’) – Tykkyläinen; Smith (Eerola 46’) – Pihlaja (Kiuru 65’)

Penkki: Linnas (mv)

1. puoliaika

Vain muutama minuutti on ottelua kerennyt kulu, kun Oskar Pihlaja vetää keskivertoa hiukan paremmasta sektorista napakan laukauksen, jonka kotijoukkueen Matias Niemelä torjuu. Pihlajan veto enteilee hyvää starttia ottelulle.

Ottelun kymmenennellä peliminuutilla Eetu Viitaniemi potkaisee pitkän avauksen kohti TPS:n puolustuslinjasta kohti sen takana ammottavaa tyhjää tilaa irtoavaa Terrence Smithiä. Veskari Niemelä tulee pitkälle ulos boksistaan syöttöä vastaan, ja hän törmää Smithiin palloa tavoitellessaan. Paluupallo pomppaa suotuisasti hetkeä aiemmin Niemelän torjuntataitoja mitanneelle Pihlajalle, joka niittaa pelivälineen vamuudella tyhjillään ammottavaan maaliin.

JIPPOn aikainen johtomaali määrittääkin lopulta hyvin pitkälti pelin kulun seuraavien 80 minuutin aikana. JIPPO vetäytyy tiiviisti omalle alueelle varjelemaan arvokasta johtomaaliaan. Kotijoukkue TPS hallitsee palloa yrittäen parhaansa mukaan löytää murtautumiseen sopivia kohtia JIPPOn puolustuksesta. Ensimmäinen puoliaika kuluu pitkälti tähän kissan ja hiiren leikkiin. Välissä nähdään ajoittain melko kovia otteita ja keltaisia kortteja: JIPPOn Junnosuke Watanabe ja Roope Huhtala ottavat molemmat keltaiset kortit, jotka tarkoittavat ensi viikon sunnuntaina pelattavan FF Jaro -vieraspelin missaamista pelikiellon takia. TPS:sta keltaista näkevät vuorostaan Mehdi Hetemaj ja Riku Sjöroos.

Joskus aiemminkin loppuhetkillä Turussa kunnostautuneella Nuutti Tykkyläisellä on oiva paikka lisätä JIPPOn johtoa vielä ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä, mutta Niemelän sormet eivät vieläkään osoita saranoitumisen merkkejä. Toisessa päässä kenttää Albijon Muzaci yrittää hetkeä myöhemmin vielä filmata joukkueelleen rangaistuspotkua, mutta roolisuoritusta ei kelpuuteta jatkoon ottelun erotuomari Mikko Juusolan toimesta.

2. puoliaika

Peli jatkuu jokseenkin samoilla raiteilla heti toisen puoliajan pyörähdettyä käyntiin. Ottelun 53. minuutilla Riku Riski murtautuu vasemmalta JIPPO-boksiin, ja hänen matalasta takaviistoon tarjoillusta cutback-syötöstä Joonas Lakkamäki pääsee paukuttamaan pallon suorinta tietä taivaan tuuliin. Ottelun paras TPS-paikka sulaa huonoon viimeistelyyn.

Myös JIPPOkin terhakoituu ottelun kuluessa. Vaihtomiehenä puoliajalla kentälle tulleen Anton Eerolan molempien jalkojen hehtaaripyssyt noin tunnin pelin kohdalla eivät kuitenkaan ole lähellä lisätä JIPPOn johtoa. Ottelun 66. minuutilla toinen vaihtomies Jyri Kiuru alustaa oikealta laidalta Junnosuke Watanaben hyvään paikkaan, mutta Niemelän torjunta on taas maalin syntymisen esteenä.

TPS puhaltaa ja puhkuu, mutta 90 minuutiksi Veritas Stadionille pystytetty JIPPO-talo pysyy pystyssä koko ottelun ajan. Kotijoukkueen Aapo Boströmin 80. peliminuutin matala laukaus on lähellä, mutta Pyry Piirainen näkee sen hyvissä ajoin menevän maalin vasemman tolpan ohi. TPS yrittää sekä lyhyillä syötöillä ja keskityksillä puhkoa reikää JIPPOn puolustukseen, mutta lopputulos on uutterasta yrittämisestä punamustien 0-1 vierasvoitto.

Päävalmentaja Mikko Hallikainen ei heittäydy ottelun jälkeen turhaan runonlaulajaksi, vaan hänelle kelpaa sellaisenaan luonnehdinta ottelusta “kovana taisteluna”.

– Kyllä taistelu kuvaa parhaiten lopputulosta, mutta tuloksen tae oli kurinalainen ja pyyteetön ottelusuunnitelman noudattaminen. Jokainen jätkä antoi kaikkensa yhteisen hyvän eteen. Lisäksi loimme huomattavasti enemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin vastustaja, mutta jostain syystä halusimme pitää pelin loppuun saakka jännittävänä.

TPS-voitto oli hieno lisä orastavaan voittoputkeen, joka alkoi edellisen kierroksen KTP-kotivoitosta. Seuraavaksi vastaan vieraskentällä asettuu sarjan tämän hetlen top-4 joukkueista FF Jaro. Värisuoran täydentäminen monimutkaistui kertaheitolla Turussa, sillä tärkeät palapelin palaset Roope Huhtala ja Junnosuke Watanabe ovat pois Hallikaisen käsistä pelikiellon takia.

–  Joo totta kai ne olivat harmittavat kortit, mutta meillä on jo pidempään keikkunut pari pelaajaa reunalla ja nämä kuuluu asiaan. Meillä on onneksi rosterissa terveitä ja hyviä pelaajia. Katsotaan mitä keksitään Jaro peliin, Hallikainen päättää.

Seuraava ottelu: FF Jaro – JIPPO I su 22.9. klo 18:00 I Pietarsaari

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen