Säiden viiletessä JIPPO kohtasi syyskuisena lauantai-iltapäivänä SalPan Mehtimäellä Ykkösliigakauden toisiksi viimeisessä kotiottelussaan. Pieni toivonkipinä karsintapaikasta ensi kauden Veikkausliigaan säilyi edelleen hengissä joensuulaisten napattua 3-0 (0-0) voiton Joutsenlaumasta. Maalinteossa onnistuivat kauden ensimmäisellä ja toisella maalillaan vaihdosta kentälle tulleet Eemil Tanninen sekä kauden kolmannen täysosumansa iskenyt Jyri Kiuru. Tolppien välissä nollapeli oli kapteeni Pyry Piiraiselle komeasti kauden yhdestoista.

Avaus: Piirainen; Huhtala – Victor Matheus – Forsman (23′ Haataja); Viitaniemi – Forss (53′ Tanninen) – Junnosuke – Tykkyläinen; Yoshi; Smith (82′ Venäläinen) – Pihlaja (82′ Kiuru)

Penkki: Linnas, Kela, Yusei

1. puoliaika

Ottelun ensimmäinen puoliaika on lievää vieraiden hallintaa. Ottelun alussa peli virtaa vuoronperään päästä päähän molempien hakiessa maalipaikkoja. SalPan onnistuu ensimmäisten minuuttien aikana lyödä muutamakin keskityspallo JIPPOn rangaistusalueelle, jotka Piirainen ja puolustus hoitavat ongelmitta väljemmille vesille. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Eetu Viitaniemi ja Yoshiaki Kikuchi pelaavat oikealla laidalla kombinaation, jonka päätteeksi Vinski laittaa matalan keskityspallon kohti rangaistusaluetta. Tämä jää hieman vajaaksi eikä aivan yllä omille asti.

Vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen SalPan Olli Jakosen matala keskitys oikealta tulee vaarallisesti maalin eteen. Velipoika Oskari Jakonen pääsee ohjaamaan, mutta tämä menee hieman ohi maalin.

Isännät alkavat saada enemmän painetta 20. minuutin pelin jälkeen. Nopean tilanteenvaihdon jälkeen Terrence Smith pelaa itsensä laukaisupaikkaan rangaistusalueen rajalle. Tiko kokeilee laukaustaan, tämä ottaa kuitenkin SalPa-puolustajan jalkaan ja vierii päätyrajasta yli. Ottelun ensimmäisestä JIPPO-kulmapotkusta ei päästä sen lähemmäs hätyyttelemään Antto Mikkosen vartioimaa maalia. Hetkeä myöhemmin JIPPO joutuu suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihtonsa, kun Pasi Forsman satuttaa itseään ja joutuu jättämään kentän. Tilalle vaihdosta kirmaa Niklas Haataja.

Jakson parhaan tilanteensa JIPPO saa 27. minuutilla. Nuutti Tykkyläisen antama vapaapotku vasemmalta laidalta noin 30 metristä tavoittaa takatolpalta Roope Huhtalan pään. Pusku suuntautuu kohti maalia, mutta maaliviivalla päivystänyt SalPa-puolustaja siivoaa pallon pois maalin edestä ennen kuin punanuttuiset ennättävät jatkamaan palloa maaliin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin toisessa päässä Oskari Jakonen pääsee etenemään vasemmalta laidalta hyvään maalintekopaikkaan vastakkain Piiraisen kanssa. Laukauksessa on voimaa, mutta ei tarkkuutta; pallo sivuverkkoon joensuulaisten onneksi.

Ennen taukovihellystä JIPPO saa vielä yhden hyvän maalipaikan vasemmalta laidalta. Tykkyläinen pääsee etenemään rangaistusalueelle asti ja laukoo voimalla pienestä kulmasta. Mikkonen torjuu tämän, mutta Smith pääsee vielä jatkotilanteessa hyvään laukaisupaikkaan. Sinivalkopaitainen puolustaja onnistuu kuitenkin ryöväämään pallon Tikolta ennen kun tämä saa viritettyä laukaustaan. Tauolle siirrytään näin maalittomassa tasatilanteessa.

2. puoliaika

Kopista tauolta palattua vieraat saavat heti alkuun pari potentiaalisen näköistä erikoistilannetta. Näistäkin JIPPO-puolustus kuitenkin selviää kunnialla Piirainen viimeisenä lukkonaan. JIPPO pääsee iskemään muutaman minuutin pelin jälkeen vastaan. Eetu Viitaniemen pusku menee kuitenkin pikkuisen yli maalin.

SalPa hallitsee toisella jaksolla ensimmäisen vartin palloa, mutta mitään vaarallista se ei saa luotua JIPPOn puolustaessa myös erinomaisesti. Mitä pidemmälle jakso etenee, sitä enemmän JIPPO pääsee ottelussa kuskin paikalle myös suorittamiensa pelaajavaihtojen myötä.

Reilun tunnin kohdalla terävällä jalalla vaihdosta kentälle tullut Eemil Tanninen hankkii isännille oikealta laidalta vapaapotkun. Yoshin antama pallo on hyvännäköinen, mutta menee SalPa-puolustajan päänupista kulmaksi. Tästä JIPPO saa useammankin kulmapotkun putkeen lyhyen ajan sisään, mutta näistä ei vielä saada Mikkosta yllätettyä.

69. minuutilla Oskar Pihlaja voittaa pelivälineen itselleen oikealla laidalla. Osku löytää rangaistusalueen rajalta Viitaniemen, joka kokeilee omaa laukaustaan -pallo kuitenkin hieman yli maalin. Hetkeä myöhemmin Pihlaja sekä Tanninen kierrättävät palloa JIPPOn hyökkäysalueella oikealta laidalta vasemmalle. Peliväline ajautuu Tykkyläiselle rangaistusalueen rajalle, jonka epäonnistuneeseen laukaukseen kirmaa Eemil Tanninen tökkäämään pelivälineen ohi Mikkosen. Tannisen uran avausmaali Ykkösliigassa on nähnyt päivänvalon!

Maalin jälkeen vieraille on käynyt selväksi, ettei JIPPO-puolustus ole tänään antautumassa keskityksin, hyökkääjien tekemin pystyliikkein tai syöttökombinaatioin. Niinpä Daniel Kepot kokeilee yllättää Piiraista kaukaa, noin 30 metristä lähteneellä laukauksellaan. Yritys ei ole huono, mutta menee kuitenkin ohi maalin. Vieraat yrittävät samaa taktiikkaa hetkeä myöhemmin, mutta ohi viuhuu tämäkin laukaus.

82. minuutilla JIPPO suorittaa kaksi pelaajavaihtoa, joiden myötä vieraiden selkäranka napsahtaa lopullisesti. Vaihdosta kentälle tullut JIPPO-kasvatti Eetu Venäläinen hankkii joukkueelleen vapaapotkun SalPa-puolustaja Frans Grönlundin revittyä Vänää oikealla laidalla JIPPOn hyökkäysalueella. Yoshi asettuu pallon taakse ja antaa kermaisen keskityksen myös vaihdosta kentälle tulleen Kiurun päähän -kotijoukkue 2-0 johtoon!

Viisi minuuttia myöhemmin JIPPO hyökkää nopeasti SalPa-kulmapotkun jälkeen. Pallo tulee Kiurun kautta Venäläiselle, joka vapauttaa oikealla laidalla hyvässä vauhdissa olleen Tannisen vauhtiin. Nuorukainen peippailee rangaistusalueella kolmen SalPa-puolustajan ohitse ja laukoo pallon varmasti ohi Mikkosen ja ottelun loppulukemiksi 3-0!

– Tiedettiin, että vastassa on laadukas joukkue, joka osaa etenkin hyökätä ja pystyy myös tekemään meidän pelaamisen vaikeaksi. Samaan aikaan meidän tuli yksinkertaisesti vain voittaa tämä ottelu. Peräänkuulutimme voittavaa käyttäytymistä ja pelitekoja, tässä vaiheessa vain voitot merkitsevät -tulivat ne sitten millä tavalla tahansa, päävalmentaja Mikko Hallikainen kertoi ottelun lähtökohdista.

– Ensimmäisellä puoliajalla SalPa oli hiukan niskan päällä ja loi yhden vaarallisen paikan, mutta yhtään laukausta maalia kohti ei tullut. He täyttivät kenttää hyökätessä hyvin ja liikuttivat palloa myös hyvin. Jouduimme muokkaamaan puolustamistamme jo ensimmäisen puoliajan aikana, mutta sen kautta pystyimme tyrehdyttämään SalPan etenemisiä ja saimme peliä kontrolliin. Meillä oli myös vähän liian kiire selustaan, pelasimme muutaman turhan ison pallon kohti Salpan linjaa, vaikka meillä olisi ollut tilaa pelata. Puoliajalla muokkasimme hiukan hyökkäämistämme ja painotimme, että meidän tulee edetä enemmän linja kerrallaan, Hallikainen analysoi avausjaksoa.

– Toisella puoliajalla olimmekin sitten parempia ja ansaitsimme voiton. Ei varmasti meidän paras pelimme, mutta nolla omissa ja tietyllä tapaa “rutiinisuoritus” riitti voittoon tänään, kun pystyimme etenkin toisella jaksolla pelaamaan hyvällä perustasollamme. Huomioiden vielä lähtökohdat, niin olen tosi ylpeä ilmeestämme ja siitä, että hoidimme homman kuten piti. Ja tottakai täytyy sanoa, että saimme tänään loistavasti energiaa vaihtojen kautta ja voidaan puhua varsinaisista muutoksentekijöistä! Hallikainen päättää pelaajavaihtoihin viitaten.

Tämän voiton myötä JIPPO varmisti sarjassa sarjanousijalle loistavan kolmannen sijan, sillä takana oleva TPS ei voi kuroa enää eroa kiinni! Viiden pisteen ero sarjakakkoseen Jaroon säilyi pietarsaarelaisten voitettua oman ottelunsa. Näin ollen Veikkausliigan karsintaotteluita ajatellen JIPPOn tulisi voittaa molemmat jäljellä olevat ottelunsa, eikä Jaro saisi ottaa yhtä pistettä enempää jäljellä olevista kahdesta ottelustaan. Tasapisteisiin päädyttäessä vertailtaisiin seuraavaksi maalieroa, joka on tällä hetkellä pietarsaarelaisten hyväksi kolmella maalilla.

Seuraava ottelu: JäPS – JIPPO  I  lauantaina 5.10. klo 16:00  I  Järvenpään Keskuskenttä

Seuraava kotiottelu: JIPPO – SJK Akatemia  I  lauantaina 19.10. klo 16:00  I  Mehtimäki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen