fbpx

Upeasti JIPPOlta sujunut Ykkösliigakausi tulee päätökseensä huomenna lauantaina, kun Veikkausliigakarsintaan edelleen hamuava joensuulaisjoukkue kohtaa Mehtimäellä SJK Akatemian. Huipputärkeä ottelu potkaistaan käyntiin klo 16.00. Mikäli sinulla ei ole kausikorttia, suosittelemme ostamaan pääsylipun etukäteen verkkokaupastamme. Pääsyliput ovat ennakkoon ostettuna edullisempia kuin portilta ostettuna.

JIPPO lähtee otteluun vahvassa vireessä, sillä se jyräsi edellisessä kotiottelussaan SalPan 3-0 ja viime kierroksella vieraissa JäPS:n 1-4. Ottelu Järvenpäässä oli joensuulaisilta erityisen vakuuttava esitys. Joukkueen suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Oskar Pihlaja, mutta maalinteossa onnistuivat myös Yoshiaki Kikuchi sekä ensimmäistä kertaa Ykkösliigassa osunut Eetu Viitaniemi.

– Se oli varmasti yksi kauden vahvimmista esityksistämme vieraskentällä. Pystyimme pitämään JäPS:n pääasiassa poissa paremmilta maalipaikoilta ja onnistuimme itse olemaan tarpeeksi kliinisiä hyökkäyspäässä. Oli tietysti hienoa päästä tekemään myös ensimmäinen Ykkösliigamaali, sillä se oli henkilökohtaisena tavoitteenani loppukaudelle, Viitaniemi myhäilee.

Kolmatta kauttaan JIPPOn edustusjoukkueessa pelaava seuran oma kasvatti Eetu Viitaniemi oli kauden avauspuoliskolla totuttua pienemmässä pelillisessä roolissa. 20-vuotias vikkeläjalkainen laitapuolustaja palasi täyteen harjoitusvahvuuteen keskikesällä armeijasta kotiuduttuaan ja valtasi syksyn tullen takaisin viime kausilta tutun paikkansa vakioavauskokoonpanossa.

– On tuntunut todella hyvältä saada lisää vastuuta ja sitä kautta myös koko ajan enemmän onnistumisia kentällä. Hankalan alkukauden jälkeen on oltava tyytyväinen, että olen pystynyt hiljalleen parantamaan otteitani ja näin saanut ansaituksi myös enemmän peliaikaa loppukaudesta.

Onnistumisia haetaan myös huomenna lauantaina, kun JIPPO hyökkää kotonaan SJK Akatemian kimppuun. Edellisessä Mehtimäen-kohtaamisessa joukkueet päätyivät maalittomaan tasapeliin ja vieraskentällä JIPPO naarasi voiton vaikeimman kautta nousten takaa ohi.

– Akatemialla on paljon laadukkaita yksilöitä, ja he ovat kovia kamppailemaan. Molemmat aiemmista kohtaamisistamme ovat olleet tasaisia vääntöjä, joten odotan, että sellainen nähdään myös lauantaina. Pitämällä oma pää puhtaana ja olemalla huolellinen molemmissa bokseissa uskon kuitenkin, että tiukka peli saadaan lopulta käännettyä meidän hyväksemme, Viitaniemi näkee.

Ykkösliigan viimeiselle ottelukierrokselle lähdetään tilanteessa, jossa 57 pistettä kerännyt KTP on varmistanut sarjan voiton ja suoran nousun Veikkausliigaan, FF Jaro on 51 pisteellään kiinni Veikkausliigan nousukarsintaan oikeuttavassa kakkospaikassa ja JIPPO on 49 pisteellään kolmantena. JIPPOlla on pietarsaarelaisia parempi maaliero (+21 vs +18), joten mikäli Jaro jää kotiottelussaan SalPaa vastaan ilman voittoa, nousee JIPPO voitolla SJK Akatemiasta sen edelle toiseksi napaten liigakarsintapaikan ja hopeamitalit. Mikäli Jaro voittaa ja/tai JIPPO jää ilman voittoa, ripustetaan joensuulaisten kaulaan ottelun jälkeen pronssiset mitalit Ykkösliigan kolmossijan kunniaksi.

– Nyt jos koskaan tuki kentän ulkopuolella korostuu entisestään. Toivon, että porukkaa saapuu sankoin joukoin Mehtimäelle lauantaina, ja että saadaan yhdessä todistaa JIPPO-historiaa. Lämmintä vaatetta niskaan ja kaikki nauttimaan pelistä paikan päälle. Siellä nähdään!

 

Vierailla on menossa pitkä voitoton putki

 

Veikkausliigassa pelaavan Seinäjoen Jalkapallokerhon reservijoukkue ei ole ollut JIPPOlle helppo vastustaja tällä kaudella. Joukkueiden kohdatessa Mehtimäellä toukokuussa JIPPO hallitsi pelitapahtumia, mutta kurinalaisesti puolustanut SJK Akatemia ei suonut kotijoukkueelle montaa maalipaikkaa ja ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Lähimmäs maalia pääsi tolppalaukauksellaan Anton Eerola.

Ottelu Seinäjoella heinäkuussa noudatti varsin erilaista kaavaa kuin kauden ensimmäinen kohtaaminen. SJK Akatemia aloitti vahvasti ja eteni tauolle 1-0-johdossa Onni Hännisen puskumaalilla. JIPPO onnistui kuitenkin kääntämään vaikean ottelun voitokseen toisella jaksolla. Anton Eerola syötti tunnin pelin jälkeen pallon Terrence Smithille juoksuun, ja tämä laukoi komeasti tasoituksen. 1-2-voittomaalin viimeisteli Lassi Forss, joka pamautti kulmapotkun jälkeen boksin reunalle kimmonneen pallon voimalla verkkoon. Voitto SJK Akatemiasta oli JIPPOlle todellinen käännekohta, sillä se katkaisi joukkueen viiden ottelun mittaisen voitottoman jakson ja aloitti lopulta viisi ottelua käsittäneen voittoputken.

SJK Akatemian päävalmentaja Arttu Aromaa jättäytyi pian JIPPO-tappion jälkeen henkilökohtaisista syistä pois. Joukkuetta on sen jälkeen luotsannut SJK:n talenttivalmentajana entuudestaan toiminut englantilainen Ash Civil.

SJK Akatemian kausi on ollut hyvin monivaiheinen ja täynnä erilaisia putkia. Joukkue voitti keväällä avauskierroksen ottelunsa, mutta hävisi sen jälkeen kolmesti peräkkäin. Touko-kesäkuussa se pelasi neljä tasapeliä putkeen ja hävisi sitten kolmesti perätysten. Heinä-elokuussa seinäjokiset voittivat kolme ottelua putkeen karistaen putoamispeikon kannoiltaan, mutta sen jälkeen joukkue on pelannut vuorostaan seitsemän peräkkäistä kierrosta ilman voittoa. SJK on pelannut edellisen nollapelinsä 13. elokuuta KäPan kustannuksella, mutta joukkue on itse jäänyt ilman maaleja viimeksi niinkin kauan sitten kuin 29. kesäkuuta, jolloin se hävisi vieraissa TPS:lle.

Edellisessä vierasottelussaan vajaa kuukausi sitten SJK Akatemia meni heti alussa johtoon Artur Atarahin maalilla, mutta hävisi JäPS:lle lopulta 2-1. Sen jälkeen joukkue on pelannut kaksi kotiottelua, joista ensimmäisessä se jäi MP:n kanssa 2-2-tasapeliin, vaikka johti avausjakson jälkeen 2-0 Atarahin ja Emmanuel Akansasen maaleilla. Viime kierroksella SJK oli puolestaan itse kahden maalin tappiolla PK-35:lle, mutta nousi Shehu Sulaimanin punaisen kortin myötä alivoimaisena pelatessaankin 2-2-tasapeliin Denis Cukicin ja Akansasen osumilla.

Ennen viimeistä kierrosta SJK Akatemia on Ykkösliigan sarjataulukossa seitsemännellä sijalla. Mikäli se nappaa lauantaina voiton, saattaa se sopivalla ristiinpelaamisella nousta loppusijoituksissa jopa viidenneksi. Mikäli se jää ilman voittoa, saattaa sijoitus pudota kahdeksanneksi.

SJK Akatemian nigerialainen keskikentän pohjapelaaja Sulaiman on PK-35-ottelun ulosajosta tulleen pelikieltonsa vuoksi lauantain ottelusta sivussa, kuten on myös ghanalainen laitapelaaja Bob Nii Armah, jolle toissa kierroksen keltainen kortti tiesi kahden ottelun huilia.

Seinäjokisten suurin syömähammas syksyn otteluissa on ollut ghanalainen Emmanuel Akansase, joka nostettiin elokuun lopussa jämäminuuteilta avauskokoonpanon hyökkääjäksi. Avaukseen päästyään Akansase on tehnyt viisi maalia viidessä ottelussa. Akansasen ohella liekeissä on ollut nuori Artur Atarah, joka on tehnyt kaikki koko kauden viisi maaliaan sarjan viimeisellä kolmanneksella eli kahdeksan viime kierroksen aikana.

 

Tiesitkö?

 

Sen lisäksi, että JIPPO on tällä kaudella tehnyt seurahistoriaa sijoituksen ja pisteiden valossa, on myös tehtyjen maalien ennätys paukkunut uusiksi. Ennen tätä kautta JIPPO oli tehnyt maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla parhaimmillaan 33 maalia 26 ottelussa Ykkösen kaudella 2006. Kolmenkymmenen maalin rajan JIPPO oli ennen tätä kautta ylittänyt vain kolmesti kymmenen Ykkösessä 2006–2014 ja 2021 pelatun kauden aikana. Kaudella 2024 JIPPO on takonut ennen päätöskierrosta pelatuissa 26 ottelussa tilastoihin peräti 45 maalia.

Henkilökohtaisissa tilastoissa JIPPOn yhden kauden maalikunkku toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on kaudella 2012 loistanut kamerunilainen Ariel “Tuco” Ngueukam, joka teki 11 maalia 17 ottelussa ennen siirtymistään isompiin ympyröihin kesken kauden. Yoshiaki Kikuchista tuli tällä kaudella vasta toinen kaksinumeroisiin maalilukemiin yltänyt mies hänen viimeisteltyään kymmenennen osumansa viime kierroksella JäPS:n verkkoon. Oskar Pihlaja nosti samassa ottelussa kauden maalisaldonsa yhdeksään, johon on aiemmin yltänyt Petteri Rönkkö kausina 2008 ja 2009. Terrence Smithin tällä kaudella tekemät kahdeksan maalia oikeuttavat tilaston viidenteen sijaan. Huomenna nähdään, pääseekö “Yoshi”, “Tiko” tai “Osku” parantelemaan vielä lukemiaan ja laittamaan historiatilastoja jälleen kerran uusiksi!

Linkin takana aiemmin viikolla julkaistu tilastoartikkeli: Tehdäänkö Ykkösliigan viimeisellä kierroksella joensuulaista jalkapallohistoriaa?

 

 

 

JIPPO – SJK Akatemia lauantaina 19.10. klo 16.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput ennakkoon / portilta: 12 € / 15 € aikuiset, 9 € / 12 € erikoisryhmät (varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 6 € / 8 € koululaiset ja opiskelijat, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Ennakkoliput ovat ostettavissa verkkokaupastamme.
Lapset alle 7v ilmaiseksi sisään, ja yli 75v ilmaiseksi sisään Suomen Seniorikodit tarjoamana.

Osta ennakkoliput tästä

Kioskit ja anniskelu aukeavat tuntia ennen ottelua, joten voit tulla virittäytymään tunnelmaan hyvissä ajoin!

Ottelussa on yhteistyössä Taito Pohjois-Karjala ry:n kanssa toteutettava neulontakatsomo, jonka myötä oman virkkauksen tai neuleen kanssa saapuessasi saat ilmaisen sisäänpääsyn otteluun. Neulontakatsomossa pääsee nauttimaan jalkapallon huumasta sekä neulomaan omaa keskeneräistä neuletyötä. Ilmaisen pääsylipun neulontakatsomoon saa ennen ottelun alkua pysähtymällä Taito Pohjois-Karjala ry:n Taitobussin luona ja esittelemällä oman keskeneräisen neuleprojektin käsityönneuvojalle. Lisätiedot Taito Pohjois-Karjala ry:n nettisivuilta:
https://taitokortteli.fi/ajankohtaista/neulontamatsi-jippo-sjk-akatemia-la-19lokakuuta-mehtimaen-tekonurmella

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen