Ykkösliigan päätöskierros tarjosi JIPPOlle vielä mahdollisuuden päästä mukaan FC Lahtea vastaan pelattavaan Veikkausliigan nousukarsintaan. Omassa pelissään pietarsaarelainen FF Jaro piti huolen siitä, ettei pisteitä päässyt yhden yhtä Saloon vastustajajoukkue SalPan mukana. Näin ollen JIPPOn ja Jaron kahden pisteen ero pysyi ennallaan. Joensuulaiset järjestivät kuitenkin hienon esityksen päätöskierroksen ottelussa. Palkintona iltapuhteesta oli pronssinen mitali sekä kuuma sauna.

Avaus: Piirainen; Viitaniemi (Ohashi 84’) – Huhtala – Victor Matheus – Forsman – Tykkyläinen; Watanabe – Forss (Tanninen 76’) – Yoshi; Eerola (Smith 69’) – Pihlaja (Venäläinen 84’)

Penkki: Linnas (mv), Haataja, Kela

1. puoliaika

Ottelu starttaa vaikeimmalla mahdollisella tavalla. Liukkaasti liikkuva nuori SJK Akatemia saa vapaapotkun vasemmalta sivustalta heti ottelun kolmannella minuutilla. Vastustajan kierteinen vapaapotku lentää kohti takatolppaa, ja Emmanuel Akansase sysää pallon Piiraisen maalin vasempaan nurkkaan heti ensimmäisestä tilanteesta. Paikalle ehättänyt Roope Huhtala saa kroppaansa Akansasen ohjauksen väliin, mutta blokki ei ole riittävä.

Ottelun 9. minuutilla Yoshi pääsee Junnosuke Watanaben pallonriiston ansiosta palloon. Yoshin nosto oikealla jalalla linjan taakse on tarkkaakin tarkempi. Palloon ryntää Eetu Viitaniemi, jonka kapeasta kulmasta laukoma pallo menee maalin ohi. Hetkeä myöhemmin “Vinskillä” on peräti kaksi vetopaikkaa, kun hän pääsee oikealta laidalta etenemään boksiin. Ensimmäinen yritys lentää päin maalivahtia Juho Kaunismäkeä. Paluupallon Viitaniemi tykittää suoraan  maalin yli.

Ottelun 19. minuutilla käärmeen tavoin luikerteleva vieraiden Arthur Atarah saa jalkansa vapaaksi boksissa. Laukaus painuu kuitenkin suoraan Ykkösliigan parhaan veräjänvartijan Pyry Piiraisen suureen syliin.

JIPPOn tasoitus syntyy ottelun 29. minuutilla. Yoshi nostaa vasurillaan jälleen yhden komean “tikkarin” boksiin. Vasemmalta laidalta kohti palloa ryntää Nuutti Tykkyläinen, jonka taidokas rintakosketus ohjaa pallon muitta mutkitta pallon maaliin! Ensi kaudenkin Mehtimäellä pelaavan Tykkyläisen maali on kauden viides. Tällä lukemalla hän sivuaa omaa henkilökohtaista Ykkösen (tai Suomen toiseksi korkeimman sarjatason) maaliennätystään kaudelta 2021.

Ensimmäisellä puoliajalla nähdään vielä suht harvinainen (mutta silti teknisesti oiva) Oskar Pihlajan puskuyritys Yoshin tarkasta keskityksestä. Maalia ei tilanteesta synny. Myöskään seinäjokiset eivät maalinteossa onnistu, kun Elari Hautamäen lyhyen kuljetuksen päätteeksi oivalta etäisyydeltä vetämä yliajan veto päätyy turvallisesti Piiraisen näppeihin. Samaan aikaan Pietarsaaressa peli on edennyt kotijoukkueen osalta suotuisasti, sillä FF Jaro johtaa tauolla lukemin 1-0. JIPPOlta vaaditaan yksinkertaisesti lisää maaleja seuraavan 45 minuutin aikana, mikäli Veikkausliigan karsinta kiinnostaa.

2. puoliaika

Toinen puoliaika alkaa ensimmäisen tapaan seinäjokisten rynnistyksellä. Tällä kertaa JIPPOn ryhti kestää nuoren vierasjoukkueen paineen eikä takaiskuun johtavaa hikkaa tapahdu.

Ote siirtyy panoksesta pelaavalle JIPPOlle. Vihdoin ottelun 57. minuutilla alkaa tapahtua. Pallo pelataan SJK Akatemian linjaan ja irtopalloa kohti ryntäävät sekä Eetu Viittaniemi sekä vieraiden laitapuolustaja Aleksi Lyyra. Viitaniemi on kaksikosta päättäväisempi, ja hän taistelee irtopallon mukaansa. Oikeaa laitaa purjehtiva “Vinski” lähettää tarkan keskityksen maalin edustalle suoraan pitkänhuiskean Anton Eerolan nuppiin. “Antsa” pääsee puskemaan likipitäen vastapalloon ja lopputulema on sitä myöten selvä: takanurkka laulaa ja soi! Eerolan kauden kolmas maali tulee tärkeään paikkaan ja unelma liigakarsinnasta elää vahvana.

Noin reilu minuutti ehtii kulua Eerolan maalista, ja JIPPO takoo toisen maalin edellisen jatkoksi. Kaunismäen näpit muuttuvat Reuschien sisällä hetkellisesti nakeiksi, kun Lassi Forss tällää 20 metristä torjuttavissa olevan laukauksen. Tällä kertaa torjunta ei onnistu ja pallo kimpoaa vieraiden maalivahdin torjunnan kautta verkon perukoille. Voitto alkaa varmistua! Monella pelipaikalla läpi kauden uurastaneen Forssin henkilökohtainen maalisaldo pysähtyy kaukolaukauksesta tulleen onnistumisen myötä kolmeen maaliin, joka on etupäässä puolustavassa tai tasapainottavassa roolissa pelanneelle lahtelaiselle mukava lukema.

Japanilaisduo Watanabe – Yoshi pelaa yhteen vielä maalin arvoisesti, kun ottelua on enää vartti jäljellä. “Junno” purjehtii vasemmalta sisään boksiin, ja hän jakaa pallon takaviistoon maanmiehelleen. Yoshi täppää pallon vapaasti yhdennentoista kerran tällä kaudella vastustajan verkkoon. Maalimäärällään japanilainen sivuaa silloisessa Ykkösessä tuhojaan vastustajan verkkojen edessä tehneen Tucon maalinennätystä kaudelta 2012. Kausi saa runollisen päätöksen, sillä Yoshi päättää tällä maalilla JIPPOn 49 maalin kauden. Tämän pommituksen aloitti myös avasi sama henkilö 13. huhtikuuta Salossa, kun Jere Koponen oli voimaton japanilaistaiturin rangaistuspotkun edessä. Satumaista loppua kausi ei kuitenkaan valitettavasti enää saa. Pietarsaaressa Jaro iskee toisen ja kolmannen maalin salolaisvieraiden maaliin. Näin ollen JIPPOn kausi päättyy SJK Akatemiasta otettuun 4-1 kotivoittoon. Muistoksi hienosta kaudesta jäävät pelaajien ja taustojen kaulaan ripustetut pronssiset mitalit.

Kauden loppuminen seinäjokisia vastaan pelattuun kotiotteluun jäi osaltaan kismittämään JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikaista. Yhtä kaikki kolmas sija oli lopulta sarjanousijalta valtavan hieno suoritus. JIPPO hurmasi läpi kauden yleisöä läpi Suomen futiskartan. Samalla tyrmätyksi tuli useampi sarjassa kovemmalla budjetilla operoinut vastustaja.

–  Totta kai on pieni harmitus on siitä, että se Veikkausliigan karsinta jäi tavallaan niin pienestä kiinni, mutta olen äärettömän ylpeä joukkueesta ja siitä millainen tarina yhteisellä matkalla saatiin aikaan. Joukkue kasvoi kauden aikana yhdessä ja pelaamisemme kehittyi myös koko ajan. Sarjaan takaportin kautta nousseelta joukkueelta ainutlaatuinen suoritus ja positiivinen yhteinen kokemus, jonka kautta uskon lähtökohtien olevan ensi kauteen piirun verran paremmat. Ehkä ensi vuosi on sitten meidän!

Ottelun jälkeen punamustia odotti mitalisauna. Ykkösliigan urotekojen juhlinta jatkui sittemmin saunanraikkaana Joensuun yössä. Harjoituksiin tulee nyt ansaittu tauko.

–  Pelin jälkeen kokoonnuttiin koppiin, josta siirryttiin juhlimaan ensin Tiedepuistolle ja siitä eteenpäin! Joukkueen rakentaminen on käynnissä koko ajan mutta treenit jatkuvat 25.11. Hallikainen kertoo.

Hienoa kautta ei rakennettu tietenkään yksin Mehtimäen parakkikopissa. Kauden viimeisen ottelun jälkeen päävalmentaja tahtookin muistaa kaikkia yli odotusten kulkenutta sesonkia mahdollistamassa olleita kannattajia ja (seuran) taustahenkilöitä.

–  Älyttömän suuri kiitos tuesta läpi kauden niin vaikeina kuin hyvinä hetkinä! Ja oli ilo huomata että teitä on jälleen enemmän kuin viime kaudella. Nähdään ensi kaudella!

–  Kiitos myös seurajohdolle, valmennustiimille, taustoille ja ennen kaikkea pelaajille! Ja henkilökohtaisesti tietenkin suuri kiitos kuuluu myös kotiin omalle perheelle, jonka tuki Ennin johdolla on allekirjoittaneelle se tärkein, Hallikainen päättää.