fbpx

Varmasti maailman pisimpiin kuuluva harjoituskausi vetelee viimeisiään, ja historian ensimmäinen Ykkösliigakausi on pian täällä. JIPPO palaa uudella nimellä varustetulle maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle kahden vuoden tauon jälkeen.

JIPPOn kausi 2023 jäi historiaan varsin plusmerkkisenä sesonkina, olkoonkin, että siihen tuli pieni särö ihan lopussa. Joukkue eteni Ykkösliigan nousukarsintoihin voitettuaan kovatasoisen Kakkosen A-lohkon, kukisti välierässä C-lohkon voittaneen OLS:n rangaistuspotkukilpailun päätteeksi ja pelasi kaksiosaisessa finaalissa kaksi tasapeliä PK-35:n kanssa, joka meni kuitenkin voittamaan finaalin tekemällä ainoan maalin toisen osaottelun jälkeisessä jatko-ottelussa. Jo ennen ratkaisevaa finaaliottelua näytti kuitenkin selvältä, että hävinneellekin osapuolelle tullaan ennen pitkää tarjoamaan täydennysmenettelyn kautta paikkaa Ykkösliigassa. Ja niin siinä sitten kävikin.

JIPPO-miehistö yltyi viime kaudella uuden päävalmentajansa Mikko Hallikaisen johdolla paukuttelemaan maaleja suorastaan epä-jippomaisen kovalla tahdilla, mutta puolustus pysyi silti tutun pitävänä. Vahvan kauden myötä useampikin avainpelaajista herätti mielenkiintoa monissa muissa seuroissa, mutta kiitos kaksi porrasta käsittäneen loikkauksen sarjahierarkiassa ylöspäin JIPPO kykeni pitämään tähdistään kiinni. Joukkueesta poistui lähinnä pieneen pelilliseen rooliin viime kaudella jääneitä pelaajia, kuten kokeneet pitkän linjan jippolaiset Toni Tahvanainen, Sauli Kettunen ja Jens Harju, sekä HIFK:sta loppukaudeksi lainattu maalivahti Sami Rissanen.

Mikko Hallikaisella lähtee käyntiin toinen kausi reilu vuosi sitten solmitusta 2+1-vuotisesta valmentajasopimuksesta JIPPOn kanssa. Aiemmin junioreita valmentaneen Hallikaisen ensimmäinen päävalmentajapesti aikuisten joukkueessa lähti siis käyntiin kuin elokuvissa, ja nyt 32-vuotias taktiikkavelho luotsaa maakunnan ykkösseuran ykkösjoukkuetta maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, suorittaen samalla Ykkösliigan päävalmentajilta vaadittavaa Palloliiton UEFA A -tutkintoa.

Kahden kauden ajan JIPPOn tärkeimpiin pelaajiin kuulunut maalivahti Pyry Piirainen jatkaa joukkueen kapteenina. Hän sai pari viikkoa ennen kauden alkua kirittäjäkseen viime kaudella neljä ottelua Ykköstä Gnistanin maalilla pelanneen Otso Linnaksen. Ennen Linnaksen saapumista Piiraista kiritti B-junioreista nostettu Verneri Vainikainen. Joukkueen neljäs maalivahti on viime kaudella yhdessä Kakkosen ottelussa pelannut Erkka Oikarinen, joka on ollut koko harjoituskauden sivussa loukkaantumisen takia.

Viime syksynä toista kertaa peräkkäin Kakkosen A-lohkon parhaaksi puolustajaksi valittu brassitoppari Victor Matheus jatkaa JIPPO-puolustuksen johtajana entiseen malliin, mutta Victorin toppariparina viime kaudella vakuuttavasti esiintyneen Topi Kelan menoa hidastaa juhannukseen asti armeija. Uutena pelaajana keskuspuolustukseen on tullut KäPalle viime kaudella peräti seitsemän maalia Ykkösessä tehnyt Roope Huhtala. Kesken viime kauden JS Herculeksesta tullut Niklas Haataja on esittänyt vahvoja otteita harjoituskaudella, mikä tuo valmennukselle ns. positiivisen ongelman kokoonpanon valintaan. JIPPOn viides toppari on B-junioreista edustukseen nostettu Erol Erguner.

 

Oskar Pihlaja lukeutuu JIPPOn uusiin vahvistuksiin (kuva: Mikko Kalavainen)

 

JIPPOn edellisellä Ykkösen kaudella 2021 viisi maalia tehnyt Nuutti Tykkyläinen jatkaa tuttuun tapaan puolustuksen vasemmalla laidalla. Oikealla laidalla huippukauden pelannut Eetu Viitaniemi kärsii Kelan tapaan juhannukseen asti armeijasta, ja sekä Tykkyläistä että Viitaniemeä viime kaudella aika ajoin mallikkaasti paikannut Joona Malinen on loukkaantumisen vuoksi pitkään poissa. Laitapuolustus on kuitenkin vahvistunut nopealla ja taitavalla japanilaisella Yusei Ohashilla, jonka lisäksi laitapakin paikalla voidaan tarvittaessa peluuttaa Reippaasta tullutta Lassi Forssia, joka on harjoituskauden otteluissa nähty useammin keskikentällä.

Joukkueen kirkkaimpiin tähtiin viime kaudella lukeutuneiden japanilaisten keskikenttäpelaajien Yoshiaki Kikuchin ja Junnosuke Watanaben ohella Niko Niemeläinen, Santeri Saarenkunnas ja Sami Aho taistelevat Lassi Forssin kanssa avauskokoonpanon paikasta JIPPOn keskikentällä. Junioreista edustuksen rinkiin on keskikenttäpelaajista nostettu B-junioreiden kapteeni Matias Juurikainen.

Pitkänhuiskea kärkimies Anton Eerola oli käänteentekevä pelaaja JIPPOlle liityttyään joukkueeseen kesken viime kauden. Eerolan tulon jälkeen palaset joukkueen kokoonpanossa ja taktiikoissa loksahtivat kohdilleen ja mahdollistivat loistavan loppukauden. Eerola kirjoitti kauden päätyttyä nimensä jatkosopimukseen, mutta kauden lopussa tulleen vamman kuntouttaminen on kestänyt uuden kauden alkuun asti. Harjoituskaudella ysipaikan roolin ottikin omakseen aiemmin hyökkäyksen laidoilla nähty seuran oma kasvatti Aake Yletyinen.

JIPPO-hyökkäys on vahvistunut kahdella uudella pelaajalla. Juoksuvoimainen Oskar Pihlaja oli viime kaudella Ykkösessä jumboksi jääneen JJK:n valopilkku, joka iski sarjassa kahdeksan maalia. Kakkosen VIFK:sta tulleella Jyri Kiurulla on Ykkösen kokemusta neljästä eri joukkueesta ja tilillään lisäksi muutama Veikkausliigaottelu SJK:sta. Viime kaudella JIPPO-hyökkäyksen laidoilla läpimurtonsa Kakkosen tasolle tehneet Janne Partanen ja Terrence Smith jatkavat vastapuolen puolustajien härnäämistä tulevalla Ykkösliigakaudellakin, kuten hiljattain 17 vuotta täyttänyt lupaus Eemil Tanninenkin. Peliminuuteista ylhäällä taistelee myös Ykkösliigacupissa edustusjoukkuedebyyttinsä tehnyt Atte Nuutinen.

– Oli jatkuvuuden kannalta tärkeää, että saimme viime vuoden joukkueen rungon säilytettyä, se takaa hyvän perustan koko toiminnalle. Samalla näistä pelaajista useat ovat ja olivat jo viime kaudella sellaisia, joiden kyvyt olisivat varmasti riittäneet pelaamiseen Kakkosta ylempänäkin, ja he ovat mielestäni ehdottomasti Ykkösliigan tasoisia pelaajia. Sarjatason varmistuttua oli kuitenkin selvää, että tarvitsemme vahvistuksia joukkoomme ennen kaikkea laadullisesti. Tällä hetkellä uusia tulijoita on yhteensä kuusi, ja mielestäni jokainen heistä lisää laatua sekä laajuutta joukkueeseemme. Olen tyytyväinen siihen, millaisen joukkueen olemme käytettävissä olevilla resursseilla saaneet kasattua, ja kilpailukykyä löytyy vastaamaan Ykkösliigan asettamiin haasteisiin. Laajuutta voisi tietysti aina olla enemmänkin, mutta meillä on hyviä omia nuoria pelaajia, joiden uskomme myös kasvavan päivä päivältä, ja näin laadun sekä laajuuden kasvavan heidän kauttaan. Kaltaisellemme seuralle se on myös elinehto. Se mitä ei ole, on tehtävä itse tai taklattava muulla tapaa, Mikko Hallikainen kommentoi.

 

Harjoituskausi ahkeroitiin läpi mallikkaasti

 

JIPPOn valmistautuminen kauteen alkoi joulukuussa, jolloin joukkue harjoitteli kotihallissaan yhdessä muutaman viikon ja pelasi PEPOa vastaan lopulta 1-1-tasapeliin päättyneen harjoitusottelun, jossa maalinteossa onnistui Atte Nuutinen. Tammikuun aikana loputkin siihenastisista sopimuspelaajista liittyivät harjoituksiin mukaan, ja joukkue jyräsi harjoitusotteluissa LehPan 5-0, FC Vaajakosken 7-2 ja KuPS Akatemian 7-0. LehPa-voiton takuumies oli kaksi maalia tehnyt ja yhden syöttänyt Eemil Tanninen. Jyri Kiuru iski Vaajakosken verkkoon hattutempun ja syötti yhden osuman ja Terrence Smith kuritti vastaavilla tehoilla KuPS Akatemiaa.

Helmikuussa JIPPO harjoitteli kotonaan kumoon vuorostaan JJK:n 2-1 Jyri Kiurun ja Nuutti Tykkyläisen maaleilla ja aloitti kilpailullisen kautensa Ykkösliigacupin lohkovaiheen merkeissä. Vierasottelu KTP:tä vastaan päättyi 1-1-tasapeliin, jonka jälkeen joukkue haki Mikkelistä komean 0-2-voiton MP:stä. Ensimmäisten cup-otteluiden hahmoja olivat Aake Yletyinen ja Yoshiaki Kikuchi, jotka juonivat keskenään kaikki kolme maalia. Yletyinen jatkoi virettään maaliskuussa maalaten kotiottelussa JäPS:iä vastaan. Myös Oskar Pihlaja onnistui maalinteossa, mutta ottelu päättyi 2-2-tasapeliin JäPS:n noustua kahden maalin takaa. Jatkopaikka Ykkösliigacupissa jäi JIPPOn osalta haaveeksi, kun joukkue hävisi viimeisellä kierroksella PK-35:lle 0-1 jääden B-lohkossa kolmanneksi.

 

Aake Yletyinen oli harjoituskauden näkyvin hahmo (kuva: Mikko Kalavainen)

 

JIPPO pelasi Ykkösliigacupin jälkeen vielä kaksi harjoitusottelua, joista ensimmäisessä se pääsi hiomaan puolustuspelaamistaan Veikkausliigaan valmistautuneen AC Oulun vieraana. JIPPO nousi maalin takaa-ajoasemasta johtoon Yletyisen ja Yoshin maaleilla, mutta ottelu päättyi 2-2-tasalukemiin. Kenraaliharjoituksessaan JIPPO pääsi harjoittelemaan puolestaan hyökkäyspelaamistaan Kakkoseen valmistautunutta PEPOa vastaan Lappeenrannassa. Joensuulaiset karkasivat maalittoman avausjakson jälkeen lopulta 2-4-voittoon vuoden ensimmäistä otteluaan pelanneen Anton Eerolan kahden maalin johdattamana.

Sekä Ykkösliigacup että harjoitusottelut mukaan luettuna JIPPO pelasi harjoituskauden aikana yhteensä 11 ottelua, joista se voitti kuusi, pelasi neljä tasan ja hävisi yhden maalierolla 33-12. Harjoituskauden paras maalintekijä oli Aake Yletyinen viidellä maalillaan, ja neljään maaliin ylsivät Yoshiaki Kikuchi, Jyri Kiuru sekä Terrence Smith. Yletyinen oli myös maalisyöttötilaston ykkösnimi neljällä syötöllään. Toiseksi eniten maalisyöttöjä, kolme, keräsi hieman yllättäen topparin paikalta Niklas Haataja. Yletyinen ja Pyry Piirainen olivat avauskokoonpanossa jokaisessa harjoituskauden ottelussa. Seuraavaksi eniten pelasivat Junnosuke Watanabe, Lassi Forss, Yoshiaki Kikuchi ja Nuutti Tykkyläinen.

– Ykkösliigacupin välieräpaikka oli omissa käsissä, mutta valitettavasti se karkasi niukasti hyppysistämme. Isossa kuvassa harjoituskausi on mennyt pääosin suunnitellusti ja tuloksellisesti myös ihan ok. Olemme päässeet pelaamaan paljon ja hyviä pelejä, saaneet infoa niin pelaajista kuin pelistämme, ja mielestäni olemme jokaisessa pelissä pystyneet myös pelaamaan voitosta, onpa vastassa ollut JäPS tai AC Oulu, mikä on iso asia. Mutta vielä suurempi asia on oppia voittamaan uudella tasolla. Olemme hyvällä tiellä, mutta jotta opimme kääntämään mahdollisuudet voittamisesta vielä suuremmin tuplaveeksi sarakkeessa, niin tehtävää on tietenkin koko ajan. Tyytyväisyys tappaa kehityksen ja yhtään pistettä sarjassa ei olla vielä saavutettu. Mutta sen voin taata, että töitä on paiskittu lujaa, pelaajat ovat sitoutuneet hommaan todella hyvin ja ovat nälkäisiä kilpailemaan isolla JIPPO-sydämellä jokaisesta pisteestä, Mikko Hallikainen kertoo.

 

Lähtökohdat Ykkösliigaan

 

Vaikka sarjan nimi on uusi, on tällä viikolla käynnistyvä Ykkösliiga käytännössä sama asia kuin viime kauden Ykkönen, mutta kymmeneen joukkueeseen tiivistettynä ja sitä kautta oletetusti tasokkaampana. Ykkösliigassa pelataan aluksi kaksinkertainen sarja (18 kierrosta). Tämän jälkeen pelataan kolmas kierros niin, että kaksinkertaisen sarjan viisi parasta joukkuetta saa osakseen viisi kotiottelua ja loput viisi saavat neljä kotiottelua. Sarjassa pelataan siis yhteensä 27 ottelua. Tämän johdosta otteluohjelman loppukauden ottelut varmistuvat vasta elokuun alussa. Kaikki Ykkösliigan ottelut näkyvät Ruudussa.

Ykkösliigan joukkueista KTP hakee uutta nousua pudottuaan viime syksynä Veikkausliigasta. MP, SJK Akatemia ja TPS ylsivät viime kaudella ylempään loppusarjaan, ja kaksi ensin mainittua myös Veikkausliigan nousukarsintoihin. SalPa, JäPS ja Jaro säilyttivät paikkansa alemman loppusarjan kautta, ja PK-35 nousi Kakkosesta Ykkösliigaan nousukarsintojen voittajana. Veikkausliigassa pelanneen FC Hongan konkurssi avasi toiseksi Ykkösliigan nousukarsinnoissa tulleelle JIPPOlle paikan Ykkösliigaan täydennysmenettelyn kautta, ja Ykkösen ylemmässä jatkosarjassa pelanneen HIFK:n konkurssi avasi Ykkösliigapaikan vuorostaan täydennysmenettelylistalla seuraavana olleelle KäPalle, joka oli paras Ykkösestä viime syksynä tippuneista joukkueista.

– Odotan mielenkiintoista sarjaa. Moni joukkue on uusiutunut paljon viime kaudesta ennen kaikkea valmennuksen, mutta myös pelaajiston suhteen. Sarjassa on ennakkosuosikkeja kuten aina, mutta uskon, että hyvin moni joukkue voi myös näitä ennakkosuosikkeja haastaa. Sarjassa on potentiaalia olla tasainen, ja näin ollen yhä pienempien asioiden merkitys isojen perusteiden ohella korostuu “pitkässä pelissä”, Mikko Hallikainen arvioi.

– Joukkueemme vähimmäistavoitteena on uusia sarjapaikka, mutta tavoite, joka ohjaa toimintaamme päivittäin, on top 5, johon uskomme voivamme nappisuorituksella yltää. Tavoite on suorittaa tasolla, joka top 5 -sijan mahdollistaisi. Se vaatii tietenkin kokonaisvaltaisesti äärettömästi joka päivä jokaiselta ja ns. palasten loksahtelua paikoilleen, mutta ei ole syytä, miksemme lähtisi kyseistä suoritustasoa tavoittelemaan.

Kausi alkaa JIPPOn osalta melkoisella ryminällä. Joukkue avaa Ykkösliigan lauantaina 13.4. SalPan vieraana Salossa, ja vain kolme päivää myöhemmin tiistaina 16.4. on edessä Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelu Valkeakosken Hakaa vastaan Joensuussa. Lauantaina 20.4., neljä päivää cup-koitoksesta, JIPPO pelaa Ykkösliigan kotiavauksensa KTP:tä vastaan. Neljä päivää myöhemmin edessä on vierasottelu MP:tä vastaan, jota seuraa kotiottelu Jaroa vastaan taas neljä päivää myöhemmin. Yhteensä JIPPO pelaa viisi kovaa ottelua vain kuudentoista päivän sisällä. Joukkue ei varsinaisesti saa kilpailuetua siitä, että siinä missä kaikki muut Ykkösliigajoukkueet pelaavat cup-ottelunsa alempisarjalaisia vastaan, kohtaa JIPPO Veikkausliigajoukkueen. Suurempia loukkaantumishuolia joukkueella ei onneksi kauden alla ole.

– Aloitus on fyysisen kuorman suhteen raju, mutta sitä varten tässä maailman pisimmällä pre-seasonilla on tehty töitä. Fyysisten valmiuksien on oltava sitä luokkaa, että suorituskykyä löytyy useammin kuin kerran viikossa, ja pelin on oltava siinä kuosissa, että ollaan alun rutistukseen valmiita, kun pelien välissä keskitytään lähinnä palautumiseen ja valmistautumiseen, eikä normaalia harjoittelurytmiä ole mahdollista vetää. Pieniä vaivoja on ollut läpi pre-seasonin, osan kohdalla on paranneltu ensin viime kauden haavoja, ja osalle niitä on tullut enemmän ja vähemmän itse pre-seasonilla, joka on tietysti myös normaalia kovan harjoittelun lomassa. Vakavammilta vammoilta on kuitenkin vältytty, ja tällä hetkellä terveystilanne näyttää siltä, miltä sen pitääkin kauden alla, eli lähestulkoon jokainen pelaaja on näillä näkymin käytettävissä sarja-avausta ajatellen, ja ellei joku ole, niin ainakin hyvin lähellä paluuta tämän hetken tiedon mukaan.

 

Esittelyssä muut joukkueet

 

Kotkan Työväen Palloilijat


Perustettu: 1927
Putosi Ykkösliigaan sijoituttuaan viime kaudella Veikkausliigassa sijalle 12.
Kotikenttä: Arto Tolsa Areena
Päävalmentaja: Jonas Nyholm
Kapteeni: Mikko Sumusalo

Liki satavuotias perinneseura KTP lähti vuosi sitten kovin odotuksin Veikkausliigaan, mutta kaudesta tuli melkoinen pannukakku. Entinen JIPPO-luotsi Jussi Leppälahti vapautettiin tehtävistään kesken kauden, ja KTP palkkasi kurssin kääntäjäksi kokeneen kehäketun Juha Malisen, jonka saldoksi loppukauden otteluista jäi kuitenkin murheellinen 0-0-7 – nolla voittoa, nolla tasapeliä, seitsemän tappiota. Tämä tiesi kotkalaisseuralle paluuta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nyt KTP hakee uutta nousua päävalmentajanaan sekä Leppälahden että Malisen apuvalmentajana toiminut Jonas Nyholm, joka sai avukseen KPV:n päävalmentajana viime kaudella toimineen Christian Sundin.

Taloudellisista sopeuttamistoimistaan huolimatta KTP on saanut alkavalle Ykkösliigakaudelle kasaan varsin nimekkään ja vahvan rosterin. Se hankki puolustuksensa vasemmalle laidalle kuusi Suomen mestaruutta HJK:ssa voittaneen konkarin Mikko Sumusalon, joka valittiin myös joukkueen kapteeniksi. Puolustuksen toisella laidalla avauskokoonpanon vastuusta kamppailevat Ilveksen Veikkausliigajoukkueessa vähille minuuteille jäänyt ex-poikamaajoukkuepelaaja Leo Kyllönen sekä viime kaudella Gnistanista ja PEPOstakin lainasopimuksilla pelituntumaa hakenut monikäyttöinen KTP:n oma kasvatti Matias Paavola. Keskuspuolustukseen KTP hankki EIF:n viimesyksyisen Veikkausliiganousun takuumiehiin kuuluneen kokeneen kamerunilaisen Tabi Mangan, jonka parina pelaa lähtökohtaisesti KTP:n monivuotinen luottomies, viime kaudella loukkaantumisesta kärsinyt Valtteri Vesiaho. Avauskokoonpanon pelaajia puolustuksen eri paikoilla tuuraa tarvittaessa FC Honka/Akatemian avainpelaajiin Kakkosessa viime kaudella kuulunut nuori ja pallollisesti taitava puolustaja Urho Huhtamäki. Puolustuksessa saatetaan nähdä myös pitkään Kotkassa viihtynyt työhevonen Matias Lindfors, jonka pääasiallinen pelipaikka on keskikentällä.

Urallaan yli 180 Veikkausliigaottelua pelannut konkari Johannes Laaksonen jatkaa kasvattajaseuransa keskikentällä, mutta hän on ollut loukkaantuneena sivussa koko harjoituskauden ajan. Ykkösliigacupin otteluissa kotkalaisten keskikentän keskustassa hääräsi eniten niin ikään erittäin kokenut pelimies, paremmin laiturina tunnettu Joni Mäkelä, ja vastuuta keskellä saivat myös MyPa-kasvatti Anttoni Huttunen sekä useammin kärjessä pelaava Santeri Stenius, joka pommitti viime kaudella MP:lle kymmenen maalia. Ennen kauden alkua KTP vahvisti keskustaansa vielä isokokoisella kanadalaisella kutospaikan pelaajalla Armaan Wilsonilla sekä kahdella nuorella lainapelaajalla, kreikkalaisesta Kallitheasta tulleella teknisellä amerikkalaisella Constantine Edlundilla sekä Dinamo Tbilisistä tulleella georgialaisella kymppipaikan pelaajalla Omar Todualla. Edlundin ohella KTP lainasi Kallitheasta työteliään laitahyökkääjän Giannis Toulgerogloun.

Hyökkäyksessä ja laidoilla Toulgerogloun ja Steniuksen kanssa peliajasta kamppailevat JäPS:lle kymmenen maalia viime kaudella tehnyt vikkeläkinttuinen Enoch Banza, KTP:n harjoituskauden maalikuningas Luca Weckström, Sydney FC:stä lainattu kookas australialaishyökkääjä Alen Harbas, FC Honka/Akatemian kapteenina viime kaudella toiminut Aleksi Tanninen sekä kaksi KTP:n omaa kasvattia, loukkaantumisten riivaama Aleksi Tarvonen sekä nuori ja lupaava Aapo Hyppönen. Ykkösmaalivahdin tontista kamppailevat raamikas ukrainalainen Maksym Zhuk sekä HIFK:ta viime kaudella edustanut kokenut jalkapallokiertolainen, Gambian A-maajoukkueessakin pelannut Sam Jammeh.

KTP:n viime kaudesta uusiksi mennyt joukkue muotoutui nykyformiinsa vasta aivan kauden alla, ja kevään Ykkösliigacupissa sen peli olikin varsin ailahtelevaa. KTP sijoittui B-lohkossa neljänneksi, tasapisteissä kolmanneksi tulleen JIPPOn ja toiselta sijalta välieriin edenneen JäPS:n kanssa. Se pelasi sekä JIPPOn että JäPS:n kanssa 1-1-tasapelin, joensuulaisia vastaan kotonaan ja järvenpääläisiä vastaan vieraissa. Kolmannessa ottelussaan se rökitti MP:n 1-5, ja lohkovaiheen viimeisellä kierroksella se menetti 2-1-johtonsa PK-35:ttä vastaan lopussa romahtaen 2-4-tappioon. Luca Weckström iski KTP:lle cupissa kolme maalia ja Anttoni Huttunen kaksi.

 

JIPPO – KTP la 20.4. klo 16.00
KTP – JIPPO ke 12.6. klo 18.30

 

Mikkelin Palloilijat


Perustettu: 1929
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 3.
Kotikenttä: Mikkelin urheilupuisto
Päävalmentaja: Juha Pasoja
Kapteeni: Aleksi Honka-Hallila

MP oli tasan vuosi sitten tilanteessa, jossa juuri kukaan ei tuntunut kauden kynnyksellä uskovan, että se onnistuisi välttämään sarjasta putoamisen. Nuori joukkue oli hävinnyt kaikki Ykköscupin ottelunsa tekemättä maaliakaan eikä harjoitusottelut olleet sujuneet juuri sen paremmin. Mikkeliläisjoukkuetta pitkään valmentanut Juha Pasoja teki kuitenkin mahdottomasta mahdollista, ja MP voitti avauskierroksella kärsimänsä tappion jälkeen neljä ottelua putkeen ja pysytteli kauden loppuun saakka Ykkösen kärkikahinoissa. Useampi joukkueen avainpelaajista ansaitsi täksi kaudeksi itselleen Veikkausliigasopimuksen ja lainalla olleet pelaajat lähtivät, joten MP ja Pasoja ovat jälleen uuden haasteen edessä.

JIPPOssa B-juniori-ikäiseksi kasvanut ja kaudella 2021 edustusjoukkueessakin piipahtanut Aleksi Honka-Hallila on noussut mikkeliläisten ehdottomaksi ykkösmaalivahdiksi ja kantaa tällä kaudella myös kapteeninnauhaa. Honka-Hallilan edessä erinomaisesti viime kaudella pelanneet topparit Samuli Hölttä ja Väinö Vehkonen karkasivat Veikkausliigaan, ja heitä paikkaamaan MP on hankkinut paluumuuttaja Iiro Äijön HIFK:sta ja nuoren Kasper Viramäen EPS:stä, joiden lisäksi roolia keskuspuolustuksesta tavoittelee mm. U19-maajoukkueeseen noussut Joona Kuismala. MP:n laitapuolustajista isointa vastuuta kantaa juoksuvoimainen Malmin Palloseuran kasvatti Benjamin Urgenc ja potentiaaliseksi läpimurtopelaajaksi voi huoletta nimetä HJK Klubi 04:stä saapuneen teknisesti taitavan Benjamin Dahlströmin.

Lappeenrantalaislähtöinen ex-puolustajalupaus Joel Laitinen teki viime kaudella MP:ssä läpimurron keskikentän pohjapelaajana. Laitisen ohella Pasojan luottomiehiin keskikentän keskustassa lukeutuvat periksiantamaton Ilves-kasvatti Rasmus Lehtonen sekä loukkaantumisista viime kausina kärsinyt Inter-taustainen Jan Heinonen. Laidoilla säännöllistä avauskokoonpanon vastuuta kantavat taitava Niila Forsell sekä PPJ:stä tullut pikakiituri Veeti Määttä. Hyökkäyksen kärkeen MP kiinnitti väkivahvan ranskalaisen Landry Koffin, jota haastaa viime kaudella PKKU:ssa hyvään tahtiin maaleja iskenyt Ajack Deng.

MP voitti Ykkösliigacupin avauskierroksella PK-35:n vieraissa 1-3, mutta sen jälkeen kyyti cupissa oli kylmää. Se koki selvät tappiot perä perään KTP:lle 1-5, JIPPOlle 0-2 ja JäPS:lle 4-1 ja jäi B-lohkossa jumboksi. Tyypillisesti neljän miehen alakertaa MP:ssä peluuttanut Pasoja vaihtoi otteluiden aikana välillä kolmen topparin ryhmitykseen. Nähtäväksi jää, millaisessa muodostelmassa mikkeliläiset sarjakauden aloittavat.

 

MP – JIPPO ke 24.4. klo 18.30
JIPPO – MP ke 19.6. klo 18.30

 

SJK Akatemia


Perustettu: 2012
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 4.
Kotikenttä: OmaSp Stadion
Päävalmentaja: Arttu Aromaa
Kapteeni: Tuomas Koivisto

Paikkansa Veikkausliigan kärkipään organisaatioiden joukossa jo aikaa sitten sementoinut Seinäjoen Jalkapallokerho on viime vuosien aikana panostanut yhä enemmän pelaajapolkuunsa junioreista edustusjoukkueeseen. Polun toiseksi ylimpänä portaana toimiva SJK Akatemia pelasi lyhyehkön historiansa parasta jalkapalloa viime kaudella. Se sijoittui Ykkösen runkosarjassa viidenneksi, kipusi jatkosarjassa vielä yhden sijan ylöspäin ja selvisi Veikkausliigan nousukarsintoihin. Karsintojen puolivälierässä SJK Akatemia jyräsi MP:n, mutta välierässä koitti tippuminen Gnistanille jatko-otteluun venyneessä trillerissä. Akatemiaa menestyksekkäästi luotsannut skotti Stevie Grieve siirtyi täksi kaudeksi seuran edustusjoukkueen valmennukseen ja Akatemian uudeksi päävalmentajaksi nousi Grieven apuvalmentajana toiminut Arttu Aromaa.

Akatemian viime kauden avainpelaajista useampi nousi täksi kaudeksi seuran strategian mukaisesti edustusjoukkueen puolelle, mutta mukaan on tullut tukku uusia nuoria lahjakkuuksia ympäri maailman. Veikkausliigajoukkueen ja Akatemian välillä tulee varmasti liikkumaan pelaajia edestakaisin kauden aikana, mutta nyt ennakkoarviointeja vaikeuttaa myös Kakkoseen noussut Akatemia 2, jonka kokoonpano rakentuu samasta laajasta ja kansainvälisestä pelaajapoolista kuin Ykkösliigassa pelaavan Akatemian.

Ykkösliigacupin perusteella Akatemian ykkösmaalivahtina toimii viime kauden tapaan Nicaraguan A-maajoukkuemies Miguel Rodriguez ja puolustusta johtaa kapteeniksi valittu jyväskyläläislähtöinen Tuomas Koivisto, jonka topparipari on syksyllä edustusjoukkueen puolella Veikkausliigaa pelannut norsunluurannikkolainen Ibrahim Cissé. Laidoilla puolustavat ghanalainen Bob Nii Armah sekä JäPS:iä viime kaudella edustanut FC Kuusysin kasvatti Tobias Karkulowski, joita haastaa mm. Yhdysvalloista Real Salt Lake Academysta tullut U18-maajoukkuepelaaja Gabriel Oksanen. Keskikentän keskustassa joukkueen cup-rupeaman aikana taitojaan pääsi näyttämään useampi SJK Akatemia 2:ssa viime kaudella pelannut nuori, joista eniten vastuuta sai Lahden Reippaan kasvatti Topias Helle.

SJK Akatemian johtava laituri on 1vs1-tilanteissa vahva brassi Vinícius Ribeiro, joka pelasi viime kauden lainalla Liettuan pääsarjaa FC Džiugas Telsiain riveissä. Tehoja voidaan varmasti odottaa myös ghanalaiselta Emmanuel Esseliltä, joka saapui Seinäjoelle viime syksynä SJK:n ghanalaisesta yhteistyöseurasta Vision FC:stä. SJK Akatemian kärkipelaajista isointa roolia kantavat edellisinä kausina junioreissa sekä Akatemia/2:ssa huikaisevalla tahdilla maaleja mättänyt seuran oma kasvatti Eemeli Honkola sekä viime kaudella EIF:lle viisi maalia Ykkösessä tehnyt ja sitten kesken kauden Seinäjoelle siirtynyt FC Hongan kasvatti Artur Atarah.

Akatemia sai juuri ennen kauden alkua neljä vahvistusta rinkiinsä. SJK:n ghanalaisesta yhteistyöseurasta Vision FC:stä tulleet toppari Sayibu Yakubu ja juoksuvoimainen hyökkääjä Emmanuel Akansase tuovat Aromaalle lisää vaihtoehtoja avauskokoonpanon kasaamiseen. Lisäksi joukkueeseen liittyi raamikas nigerialaistoppari Nathaniel Tahmbi sekä Suomen poikamaajoukkueissa esiintynyt laitapuolustaja Ronal Malik.

SJK Akatemia eteni Ykkösliigacupissa finaaliin asti. Se jäi 1-1-tasapeliin KäPan vieraana ja 0-0-tasapeliin kotonaan TPS:ää vastaan, minkä jälkeen se hävisi lohkon ylivoimaisesti voittaneelle Jarolle 1-2. Päätöskierroksella se kuitenkin nujersi SalPan 1-2 edeten välieriin, joissa se kaatoi B-lohkon voittaneen PK-35:n myös 1-2. Finaalissa se laittoi Jaron vieraskentällä tiukille, vaikka joutui aikaisessa vaiheessa miesalivoimalle Ibrahim Cissén ulosajon vuoksi, mutta hävisi lopulta 1-0. Akatemian tehomies cupissa oli Vinícius Ribeiro, joka teki kolme maalia.

 

JIPPO – SJK Akatemia la 4.5. klo 16.00
SJK Akatemia – JIPPO la 6.7. klo 16.00

 

Turun Palloseura


Perustettu: 1956
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 5.
Kotikenttä: Veritas Stadion
Päävalmentaja: Miika Nuutinen
Kapteeni: Atte Sihvonen

Suomen perinteisimpiin ja menestyksekkäimpiin jalkapalloseuroihin lukeutuvan TPS:n edustusjoukkue hamuaa edelleen paluuta Veikkausliigaan, jossa se pelasi viimeksi kaudella 2020. Viime kaudella se sijoittui Mika Laurikaisen luotsaamana neljänneksi Ykkösen runkosarjassa, mutta sijoitus tippui jatkosarjan otteluiden myötä viidenneksi ja TPS jäi nousukarsintojen ulkopuolelle. Nyt Turussa puhaltavat uudet tuulet, kun joukkueen päävalmentajaksi tälle kaudelle valittiin 31-vuotias Miika Nuutinen, joka toimi kaksi edellistä kautta HJK Klubi 04:n luotsina. Nuutinen toi Helsingistä mukanaan apuvalmentajansa Henri Jussilan, jonka lisäksi nuoreen valmennustiimiin rekryttiin JIPPOsta maalivahtivalmentaja Jarkko Ojaniemi.

Seuralegenda Kasper Hämäläinen väistyi pelikentiltä viime kauden jälkeen, mutta toinen ex-Huuhkaja Riku Riski jatkaa TPS:ssä tälläkin kaudella, joskin hän on loukkaantumisen vuoksi sivussa pitkälle kesään asti. Riskin ollessa poissa Nuutinen peluuttanee 4-3-3-formaatiossaan laitahyökkääjinä etenkin kahta kokenutta paluumuuttajaa: IFK Mariehamnin riveistä palannutta Riku Sjöroosia sekä SalPalle viime kaudella seitsemän maalia Ykkösessä iskenyttä Albijon Muzacia. TPS on etsinyt ykköskärkeä aivan kauden alun korville asti, ja harjoituskauden otteluissa piikissä on nähty vielä juniori-ikäisen lahjakkuuden Onni Helénin lisäksi testimiehiä, joista viimeisin, HIFK:lle 13 maalia viime kaudella tehnyt ja sen jälkeen Kreikan toisen sarjatason Tilykratis Lefkadasissa piipahtanut Antti Ulmanen lienee lähellä sopimusta.

Keskikentälle TPS sai monivuotisen luottomiehensä Jesper Karlssonin seuraksi paluumuuttajana kookkaan ja pallovarman pohjapelaajan Atte Sihvosen, joka valittiin myös joukkueen kapteeniksi. Lisäksi seura on hankkinut keskustaan nuoria ja potentiaalisia pallotaitureita, kuten AC Oulun organisaatiosta saapuneen Lasse Ikosen sekä FC Hongan raunioilta hyökkäävän keskikenttäpelaajan Niilo Saarikiven. Nuorta voimaa löytyy myös maalivahtiosastolta, jossa kokeneen Jere Koposen on korvannut KTP:stä tullut moderni ja raamikas veräjänvartija Matias Niemelä, joka tavoittelee Turussa todellista läpilyöntiä, vaikka hänellä 22 ikävuoteen mennessä onkin tilillään otteluita Veikkausliigassa jo kahdelta kaudelta.

TPS hankki talvella puolustukseensa VPS:stä jykevän ghanalaistopparin Baba Mensahin, jonka vierelle asettunee muutama viikko ennen kauden alkua värvätty pallollisempi keskuspuolustaja, Veikkausliigaa puolestaan AC Oulussa pelannut itävaltalainen Mehdi Hetemaj. Puolustuksen laidoille on tyrkyllä kaksi viime kaudella Joensuussakin nähtyä tulevaisuuden lupausta: Ykkösliigan nousukarsinnoissa OLS:n paidassa pelannut Elias Collin sekä HJK Klubi 04:n riveissä ulosajon Mehtimäellä ottanut Oscar Häggström. Uusien pelaajien ohella tärkeä nimi TPS-puolustuksessa on monipuolinen Joonas Lakkamäki, joka pystyy pelaamaan linjan jokaista paikkaa.

TPS:n taival kevään Ykkösliigacupissa sujui odotuksiin nähden nihkeästi. Se sijoittui A-lohkossa kolmanneksi hävittyään avauskierroksella Jarolle rumasti 0-3, tasattuaan pisteet kahdessa vierasottelussa SJK Akatemian (0-0) ja SalPan (1-1) kanssa ja yllettyään lohkovaiheen viimeisessä ottelussa 3-2-voittoon KäPasta. TPS:n tehokkain pelaaja cupissa oli kaksi maalia viimeistellyt nigerialainen laitapelaaja Umar Bala Muhammed.

 

TPS – JIPPO la 8.6. klo 16.00
JIPPO – TPS la 27.7. klo 16.00

 

Salon Palloilijat


Perustettu: 1956
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 7.
Kotikenttä: Salon urheilupuisto
Päävalmentaja: Jordi Aluja
Kapteeni: Joonas Meura

Kaudella 2001 Ykkösessä viimeksi pelanneen SalPan taustalle perustettiin uusi osakeyhtiö kauden 2021 jälkeen, ja heti seuraavana syksynä se nousi Kakkosesta yhtiön rahallisten panostusten siivittämänä pitkästä aikaa maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Se pelasi nousijaksi varsin mallikkaan kauden sijoittuen kahdentoista joukkueen sarjassa seitsemänneksi, mutta antoi siitä huolimatta päävalmentajalleen Tero Suonperälle potkut syyskuussa kesken alemman jatkosarjan. Tällä kaudella ”Joutsenlaumaa” valmentaa KäPasta siirtynyt espanjalainen Jordi Aluja.

SalPa on kokenut muutoksia viime kaudesta niin taktiikoiden kuin pelaajistonkin suhteen. Puolustava ja pitkiin palloihin perustuva pelitapa on vaihtunut Alujan johdolla aggressiiviseen pallonhallintapeliin, ja viime kauden parhaat maalintekijät Jesse Huhtala, Albijon Muzaci sekä Roope Pyyskänen ovat kaikki vaihtaneet maisemaa. Puolustus on sen sijaan pysynyt kasassa: erikoistilannespesialistinakin tunnettu joukkueen kapteeni Joonas Meura jatkaa SalPan takalinjoilla, samoin Meuran kanssa topparikolmikon viime kaudella muodostaneet Frans Grönlund ja nigerialainen Michael John. Puolustuksen laidoilla monikäyttöiset Valtteri Olsbo ja Daniel Kepot ovat saaneet seuraa TPS:ssä pieneen rooliin jääneestä Severi Pöysästä. Tolppien väliin SalPalla on laittaa sarjan kenties meritoitunein kassari Jere Koponen, joka jäi yllättäen ilman jatkoa TPS:ssä.

Keskikentällä SalPan avainpelaajiin kuuluivat jo viime kaudella kokenut ghanalainen Thomas Agyiri sekä Honka-taustainen Aleksi Jännes. Täksi kaudeksi seura hankki keskustaansa lisäksi toisen polven jalkapalloilijan Maximus Tainion AC Oulusta, taitavan Julius Järvisen HIFK:sta sekä juoksuvoimaisen Koki Miyamoton Australiasta. SalPan uudistuneen hyökkäyksen avainpelaajia ovat seuran omat kasvatit, veljespari Oskari ja Olli Jakonen. Veljeksistä vanhempi Oskari on kokenut mutta räjähtävän nopea laitahyökkääjä, kun taas Olli on maaliahne kärkimies. Jakosten ohella tehoja odotetaan kahdelta nuorelta ghanalaisvahvistukselta: FC Honka/Akatemiasta tulleelta röyhkeältä kärjeltä Baba Harunalta ja SJK:sta lainasopimuksella SalPaan liittyneeltä Kwame Otulta, jonka cv:stä löytyy jo merkintä kolmesta A-maaottelusta.

SalPan otteet ovat harjoituskaudella vielä hieman ailahdelleet, ja joukkue jäi Ykkösliigacupin A-lohkossa neljänneksi kerättyään neljästä ottelusta neljä pistettä. Se hävisi Jarolle 3-0, pelasi TPS:n kanssa tasan 1-1 ja voitti KäPan 0-2 ennen välieräpaikan ratkaissutta päätöskierroksen ottelua, jossa se hävisi kotikentällään SJK Akatemialle 1-2.

 

SalPa – JIPPO la 13.4. klo 16.00
JIPPO – SalPa su 2.6. klo 16.00

 

Järvenpään Palloseura


Perustettu: 1947
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 8.
Kotikenttä: Järvenpään keskuskenttä
Päävalmentaja: Erol Ates
Kapteeni: Roope Autio

Kaudella 2022 sarjanousijana ylempään loppusarjaan suoraviivaisella rymistelyfutiksella yltänyt JäPS rakensi viime kaudelle aiempaa pallollisempaan peliin pyrkivän joukkueen, jota valmentamaan valittiin kokenut Jyrki Ahola. Vuosi 2023 lähti JäPS:ltä hyvin käyntiin joukkueen voittaessa keväällä Ykköscupin, mutta sarjakauden alku ei ollut yhtä loistokas, ja ailahtelevasti pelannut joukkue jämähti keskikastiin. Touko-kesäkuun taitteessa JäPS koki kovan kolauksen, kun Ahola joutui siirtymään syrjään joukkueen valmennuksesta terveydellisten syiden takia, ja Aholan apurina toiminut Timo Kettunen otti ohjat loppukaudeksi. Edelliskauden kaltaista hurmosta ei päässyt syntymään missään vaiheessa, ja joukkue varmisti sarjapaikkansa säilymisen vasta viimeisellä kierroksella.

JäPS:n päävalmentajaksi kaudelle 2024 valittiin jo viime kesänä aiemmin Interin organisaatiossa valmentanut Erol Ates, joka toimi viime kauden jälkimmäisen puoliskon Kettusen johtaman valmennusryhmän neuvonantajana ja tämän kauden joukkueen kokoajana. Siksi ei olekaan yllättävää, että joukkue näyttää jatkavan pelillisesti siitä, mihin se syksynä jäi, ja pelaajistonkin osalta JäPS:llä on enemmän jatkuvuutta kuin monella muulla joukkueella. Se menetti kuitenkin viime kauden suurimman syömähampaansa, kun kymmenen maalia viimeistellyt laitahyökkääjä Enoch Banza siirtyi KTP:hen. Kuudella maalillaan läpimurron kasvattajaseuransa hyökkäyskalustoon tehnyt Justus Holopainen sen sijaan jatkaa. Banzan roolin oikealla laidalla JäPS:n 4-3-3-formaatiossa on ottanut PKKU:lle kaksitoista maalia viime kaudella tehnyt Noah Kaijasilta, jonka ohella JäPS-hyökkäys on vahvistunut FC Lahdesta siirtyneellä jykevällä kärkimiehellä Irfan Sadikilla sekä PK-35:stä tulleella Sebastian Kamaralla.

JäPS:n keskikentän pohjalla jatkavat Somalian A-maajoukkueessakin esiintynyt peliä rytmittävä kutospaikan pelaaja Omar Jama sekä monipuolinen Joona Tapani, ja hyökkäävämmässä roolissa nähdään tälläkin kaudella seuran oma kasvatti Herkko Kuosa. Heidän kanssaan avauskokoonpanon paikoista kilpailee tukku uusia naamoja, kuten EPS:stä tullut japanilainen Yusuke Sasabe, TPS:ssä loukkaantumisten vaivaamana vaille läpimurtoa jäänyt Santeri Pohjolainen sekä HJK:sta lainalle tullut juonikas Altti Hellemaa, joka pelasi viime kaudella Ykköstä lainasopimuksilla SJK Akatemiassa ja KPV:ssä.

Koko uransa JäPS:ssä pelannut ikämies Roope Autio jatkaa joukkueen itseoikeutettuna kapteenina. Viime kaudella Aution kanssa keskuspuolustuksessa vastuuta jakaneet Hongan kasvatit, nuori Amos Ramström ja ulottuva Tino Palmasto jatkavat tälläkin kaudella, mutta Ramström on ollut koko kevään loukkaantumisen vuoksi sivussa. Viime kauden alussa avauskokoonpanon vastuuta topparina kantanut, mutta lopulta pienempään rooliin jäänyt molempijalkainen HJK-kasvatti Taavi Arminen on paikannut kevään cup-otteluissa kokenutta ex-hyökkääjää Gullit Zolamesoa vasemman laitapuolustajan tontilla ja oikeana laitapuolustajana on pelannut ensisijaisesti EPS:stä tullut nuori Urho Kumpulainen. JäPS on vankistanut loukkaantumisista kärsinyttä puolustuskalustoaan viime viikkoina suorastaan hämmentävän laajaksi, sillä se kiinnitti ryhmäänsä KTP:n Veikkausliigajoukkueessa viime kaudella muutaman pelin pelanneen topparin Miska Rautiolan sekä lainasopimuksella FC Lahdesta U18-maajoukkuetopparin Eemil Laamasen. JäPS:llä on kaksi tasavahvaa maalivahtia, kun joukkueen monivuotinen luottoveskari Janne Laiho sai täksi kaudeksi kilpailijakseen HIFK:n ykköskassarina viime vuonna torjuneen Joona Tiaisen.

JäPS selvisi kevään Ykkösliigacupin tasaisesta B-lohkosta kakkossijalta maalierolla jatkoon voitettuaan MP:n päätöskierroksella selvästi 4-1. Aiemmissa otteluissaan se oli tasannut pisteet KTP:n (1-1) ja JIPPOn (2-2) kanssa sekä hävinnyt PK-35:lle 3-2. Cupin välierässä se jäi kuitenkin vaille mahdollisuuksia, kun A-lohkon voittanut Jaro jyräsi järvenpääläiset maan rakoon 4-0-voitollaan. JäPS:n tehomiehiä Ykkösliigacupissa olivat kaksi maalia mieheen tehneet Noah Kaijasilta ja Irfan Sadik.

 

JäPS – JIPPO su 12.5. klo 18.00
JIPPO – JäPS ke 10.7. klo 18.30

 

FF Jaro, Pietarsaari


Perustettu: 1965
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 9.
Kotikenttä: Pietarsaaren keskuskenttä
Päävalmentaja: Niklas Vidjeskog
Kapteeni: Johan Brunell

Perinteikäs FF Jaro on ollut tuttu näky Ykkösen kärkikahinoissa tai niiden tuntumassa kauden 2015 jälkeen, jolloin se putosi Veikkausliigasta. Viime kausi meni pietarsaarelaisilta kuitenkin penkin alle. Jaro vajosi heti kauden alussa sarjataulukon peräpäähän, jossa se myös pysyi syksyyn asti. Se nousi runkosarjan loppuun mennessä niukasti putoamisviivan yläpuolelle ja säilytti yhdeksännen sijansa jatkosarjan päättyessä. Sarjapaikan säilymisestä huolimatta päävalmentaja Stephen Ward sai kauden päätyttyä kenkää, ja uudeksi päävalmentajaksi seura värväsi viimeksi loppukaudesta 2021 KPV:tä luotsanneen Niklas Vidjeskogin.

Sen sijaan, että Jaro olisi pistänyt mönkään menneen kauden jälkeen koko joukkueen uusiksi, lähti seura rakentamaan vanhan rungon päälle muutamilla täsmävahvistuksilla. Tärkeimmän vahvistuksen se näyttää saaneen hyökkäykseen: helmikuussa joukkueeseen liittynyt ruotsalaiskärki Edvin Crona iski neljässä Ykkösliigacupin ottelussa peräti viisi maalia. Cronan ohella joukkueen hyökkäyspään avainpelaajiin lukeutuvat kärjen alla parhaiten viihtyvä, toissa kaudella 11 maalia Ykkösessä tehnyt Severi Kähkönen, urallaan jo liki 130 sarjaottelua Jarossa pelannut laitahyökkääjä Joni Remesaho sekä lähes yhtä korkeisiin lukemiin yltävä monipuolinen Jim Myrevik. Keskikentälle Jaro hankki paluumuuttajan, Cronan joukkuetoverina Ruotsin Oskarshamn AIK:ssa viime kaudella pelanneen työmyyrän Adam Vidjeskogin, jonka ohella joukkueen tärkeimpiä keskikenttäpelaajia ovat Veikkausliigaa useassa seurassa pelannut ja ulkomaillakin kiertänyt lujapotkuinen Sergei Eremenko sekä todellinen seuralegenda, kaikki kilpailut mukaan lukien uskomattomat 331 ottelua Jaro-paidassa pelannut Markus Kronholm.

Jarolla on kaksi vahvaa maalivahtia. Kokenut, useammalla Veikkausliigakaudellakin Jaron maalilla torjunut Emil Öhberg palasi kasvattajaseuraansa viime kaudella pidettyään kaksi välivuotta ammattilaisjalkapallosta. Jaro hankki täksi kaudeksi hänen rinnalleen neljä edellistä kautta KPV:tä Ykkösessä edustaneen venäläisen Sergey Lazarevin, joka jakoi kevään Ykkösliigacupissa vastuun Öhbergin kanssa. Cup-otteluissa Jaron avaavan toppariparin muodostivat aikuisiällä hyökkääjästä keskuspuolustajaksi koulittu Alex Ramsay sekä joukkueen kapteeni ja yksi monista seuraikoneista Johan Brunell, joka kuitenkin missaa sarjakauden alun loukkaantumisen vuoksi.

Vahvasti hyökkäysorientoitunut argentiinalainen Guillermo Sotelo nähdään tälläkin kaudella Jaro-puolustuksen vasemmalla laidalla. Kokenut trinidadilainen Kareem Moses pystyy pelaamaan niin puolustuksen keskustassa kuin laidallakin, samoin KPV:stä tullut Sami Sipola. Seura hankki vielä aivan kauden alla toppariosastoaan vankentamaan KTP:ssä Veikkausliigaa pelanneen romuluisen Michael Ogungbaron.

Jaro oli Ykkösliigacupissa sanalla sanoen vakuuttava voittaen koko turnauksen puhtaalla pelillä. Yhtenäinen ja suoraviivaisesti pelannut joukkue kaatoi lohkovaiheessa KäPan 4-0, TPS:n 0-3, SalPan 3-0 ja SJK Akatemian 1-2. Välierässä se jyräsi JäPS:n 4-0 ja eteni finaaliin SJK Akatemiaa vastaan. Finaalissa Jaro antoi pallonhallinnan seinäjokisille ja keskittyi nopeisiin vastahyökkäyksiin. Taktiikka puri heti avausjaksolla, kun vastahyökkäystilanteessa SJK-toppari joutui rikkomaan Jaro-hyökkääjää punaisen kortin arvoisesti, ja pietarsaarelaiset pääsivät miesylivoimalle. Jaro voitti lopulta 1-0 Adam Vidjeskogin puskettua kulmapotkusta ensimmäisellä jaksolla ottelun ainokaisen.

 

JIPPO – FF Jaro su 28.4. klo 18.30
FF Jaro – JIPPO la 29.6. klo 16.00

 

Pallokerho-35, Helsinki


Perustettu: 1935 (Viipurin Pallokerho)
Nousi Ykkösliigaan voitettuaan viime kaudella Ykkösliigan nousukarsinnan
Kotikenttä: Algeco Areena
Päävalmentaja: Kim Raimi
Kapteeni: Tomi Kurvinen

Viime kaudella äärimmäisen tasaväkisesti JIPPOn kanssa ensin Kakkosen A-lohkossa ja sitten Ykkösliigan nousukarsinnoissa taistellut PK-35 on rakentanut joukkuettaan Ykkösliigaan riehumalla siirtomarkkinoilla aktiivisesti talven ja kevään ajan. Tulisieluisen ex-topparinsa Kim Raimin luotsaama joukkue on vahvistunut niin pelaajiston kuin taustojenkin osalta. Raimi on saanut FC Hongan organisaatiosta avukseen valmennustiimiinsä seuran naisjoukkueen päävalmentajanakin toimivan portugalilaisen Diogo Pinton sekä italialaisen fysiikkavalmentajan Luca Fleresin. Lisäksi joukkueen maalivahtivalmentajana aloitti Suomen kaikkien aikojen veräjänvartijoihin lukeutuva yli neljänsadan Englannin Valioliigaottelun mies Jussi Jääskeläinen.

PK-35:n maalivahtiosasto on vahvistunut JJK:n ja FC Vaajakoskenkin riveistä joensuulaisyleisölle tutuksi tulleella Ville Viljalalla, joka on ottanut kevään aikana joukkueen ykköstorjujan tontin itselleen, kun helsinkiläiset syksyllä sarjanousuun torjunut Joni Niemi on kärsinyt loukkaantumisesta. Toppariosastolla PK-35:n joensuulaistaustainen kapteeni Tomi Kurvinen ja syksyllä useamman voittomaalin viimeistellyt Eero Karjalainen ovat saaneet seuraa mm. Veikkausliigassakin urallaan pelanneista Franklin Okoyesta ja Tuukka Andbergista, joista ensin mainittu siirtyi ”Pihlikseen” Ruotsin kentiltä ja jälkimmäinen Gnistanista.

Vasemmanpuoleisimman paikan PK-35:n puolustuslinjasta on keväällä vallannut FF Jarosta tullut hyökkäysvoimainen pikakiituri Samba Sillah, ja viime syksyn ratkaisuotteluissa keskikentällä pelannut taituri Shunta Uchiyama on palannut omalle pelipaikalleen oikeaksi laitapuolustajaksi. Uudemmista japanilaisvahvistuksista Juta Nakanishi näyttää sementoineen paikkansa keskikentän pohjalla ja Hiroki Nekado kamppailee hieman ylempänä avauskokoonpanon paikasta mm. Atlantis FC/Akatemiassa viime kaudella pelanneen Joao Costan sekä kokeneen ex-liigajyrän Xhevdet Gelan kanssa. Ykkösliigacupissa näkyvimmän roolin joukkueen keskikenttäpelaajista otti TPS:stä Pihlikseen palannut Daniel Rantanen, joka ei aina vakuuta pelitilanteissa, mutta jonka tehokkuus erikoistilanteissa on vertaansa vailla.

Kärjessä ja laidoilla viime kaudella PK-35:lle liukuhihnalta maaleja Kakkosessa takonut Mustafa Beyai sekä Ykkösliiganousun maalillaan ratkaissut laitapelaaja Yassin Adam ovat saaneet vierelleen muutama vuosi sitten HIFK:ssa kymmenen Veikkausliigamaalin kauden pelanneen Tiquinhon, niin ikään HIFK-taustaa omaavan huippunopean laiturin Foday Mannehin sekä viime kaudella Gnistanille 11 osumaa viimeistelleen kolossin, myös Huuhkajista, Real Madridista ja maailmankuulusta veljestään tunnetun Eero Markkasen.

Vahvistunut PK-35 oli Ykkösliigacupissa melko vakuuttava, sillä MP:lle kärsityn avauskierroksen 1-3-tappion jälkeen se voitti kaikki lohkovaiheen ottelunsa JäPS:iä (3-2), KTP:tä (2-4) ja JIPPOa (0-1) vastaan ja voitti siten koko B-lohkon. Välierissä se kuitenkin taipui SJK Akatemialle 1-2. Joukkueen ykköspyssy cupissa oli Daniel Rantanen, jonka viidestä maalista peräti kolme syntyi suorista vapaapotkuista.

 

JIPPO – PK-35 to 23.5. klo 18.30
PK-35 – JIPPO la 20.7. klo 18.00

 

Käpylän Pallo, Helsinki


Perustettu: 1956
Sijoitus viime kauden Ykkösessä: 10.
Kotikenttä: Brahenkenttä
Päävalmentaja: Sami Okkonen
Kapteeni: Topi Pasi

Laadukkaana junioriseurana tunnetun KäPan edustusjoukkue nousi viime kaudeksi pitkän tauon jälkeen maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Hyökkäävää jalkapalloa Jordi Alujan johdolla pelannut joukkue teki Ykkösessä hyvään tahtiin maaleja, mutta myös omissa kolisi usein, ja KäPan kausi päättyi niukalla marginaalilla sarjasta putoamiseen. HIFK:n tammikuinen konkurssi johti kuitenkin siihen, että KäPa sai täydennysmenettelyn kautta sarjapaikkansa takaisin. Ennen Ykkösliigapaikan varmistumista Jordi Aluja ehti kuitenkin loikata SalPan peräsimeen, ja KäPa palkkasi uudeksi päävalmentajakseen HIFK:sta vapautuneen ja kaudella 2022 JIPPOa luotsanneen Sami Okkosen. Okkosen apuna valmennustiimissä on mm. erikoistilannevalmennuksesta vastaava ex-huippumaalivahti Tomi Maanoja.

Useita viime kauden avainpelaajiaan menettänyt KäPa värväsi ykkösmaalivahdikseen viime kaudella Veikkausliigaa IFK Mariehamnissa pelanneen Otto Hautamon. Joukkueen puolustuspään avainpelaajiin kuuluvat Hautamon ohella Okkosen perässä HIFK:sta Käpylään tullut ex-JIPPO-toppari, kapteeniksi valittu Topi Pasi sekä niin laitapuolustajana kuin keskikentän pohjallakin viihtyvä Pasi Forsman. Pasin ja Forsmanin ohella puolustuspään pelipaikoille on tyrkyllä mm. pallovarma topparilahjakkuus Pekka Hietalahti sekä hyökkääjätaustainen laitapuolustaja, Ykkösessä jo 17-vuotiaana kaudella 2018 debytoinut HJK-kasvatti Samuel Tammivuori.

KäPa hankki HIFK:sta myös hyökkäävän keskikenttäpelaajan Aleksi Wahlmanin ja Gnistanista keskikentän pallolliseksi moottoriksi ikäisekseen vinon pinon otteluita Veikkausliigassa ja Ykkösessä eri seuroissa pelanneen ex-teinitähti Maximo Tolosen, jolla on edelleen ikää vasta 23 vuotta. Myös Toivo Valakari vaikuttaa kevään otteluiden perusteella kärkkyvän aiempaa isoa roolia helsinkiläisten keskikentällä. Hyökkäyspäähän KäPa on saanut mm. edelliskaudet KPV:ssä Ykköstä pelanneen tuulennopean laiturin Miika Kauppilan ja Kakkosen PPJ:ssä viime kaudella läpimurtonsa miesten peleihin tehneen Elias Kallion, mutta joensuulaisittain kiinnostavimman hankinnan seura teki Seinäjoelta. JIPPOsta toissa syksynä maailmalle lähtenyt Miro Turunen kuului viime kaudella SJK Akatemian avainpelaajiin tehden Ykkösessä seitsemän maalia ennen loukkaantumistaan ennen syksyn ratkaisupelejä. Nyt Turunen on liittynyt KäPan ryhmään kauden 2024 kattavalla lainasopimuksella.

Kevään Ykkösliigacup sujui KäPalta heikosti, sillä joukkue keräsi neljästä ottelustaan vain yhden pisteen ja jäi A-lohkossa viimeiseksi. Se ylsi kotonaan 1-1-tasapeliin SJK Akatemian kanssa, mutta hävisi muissa otteluissaan Jarolle 4-0, SalPalle 0-2 ja TPS:lle 3-2.

 

JIPPO – KäPa la 18.5. klo 16.00
KäPa – JIPPO ke 17.7 klo 18.30

 

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen