fbpx

JIPPOn ensimmäinen puoliaika oli sinistä bluesia, mutta toisella puoliajalla rokki lopulta raikasi vastustamattomasti. Nuutti Tykkyläisen lisäajalla tykittämän 3-2-voittomaalin myötä saatiin parhaat mahdolliset avaustahdit alkamaisillaan olevaan kesän parhaaseen viikonloppuun.

Avaus: Piirainen; Ohashi (Viitaniemi 76’) – Haataja – Victor Matheus – Huhtala  – Tykkyläinen; Junnosuke – Eerola – Yoshi (Saarenkunnnas 90’); Tanninen (Kiuru 76’) – Pihlaja (Smith 57’)

Penkki: Linnas (mv), Aho, Kela

1. puoliaika

Jo ensimmäisellä minuutilla tapahtuu. Anton Eerola kolhaistaan nurin 25 metrin päässä JäPSin maalista. Joona Tiainen on pakotettu venyttämään Eerolan vaparin aivan alakulmasta.

Tästä kerkeää kulua kymmenisen minuuttia, kun Eerola puskee Niklas Haatajan keskityksen maalia päin. Tiaisella ei puskun kanssa ole hädän päivää.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Junnosuke Watanabe katkaisee vieraiden pelinrakentelun, ja hän kuljettaa pallon vähän alta puolesta kentästä itse boksiin. Tiaista suorastaan hemmotellaan, sillä japanilaisen keskikenttäpelaajan laukaus suuntautuu Tino Palmaston jaloista kimmonneena suoraan sinipaitojen maalivahdin syliin.

Ottelun 17. minuutilla JIPPOn kolmesta kentällä olevasta japanilaisista on katkovuorossa Yoshi, joka kuljettamisen sijaan tarjoaa pallon ja vetovastuun Eemil Tanniselle. Boksin vasemmalta laidalta ja hyvästä paikasta lähtevä veto liitää maalin yli, eikä valtavasti peliaikaa tällä kaudella saanut Minihuuhkajien pelaaja vieläkään avaa maalitiliään.

Ensimmäistä varoitusta heilutellaan seuraavasta tilanteesta. Peli on ollut jo hetken kesken, kun Herkko Kuosa tallaa rumasti Yoshin jaloille. Tämä onkin ainoa mainittava vierasjoukkueen peliteko ensimmäisen vartin aikana. Järvenpäästä Joensuuhun on saapunut silminnähden hajanaisessa muodossa puolustava joukkue, ja esimerkiksi viime kerralla Mehtimäellä 0-0 tasapelin pelanneen MP:n tiiviydestä ei ole puhettakaan.

Ottelun 22. minuutilla Niklas Haataja syöttää poikittain Eerolalle, joka lähettää ensimmäisellä kosketuksellaan pallon ilmassa pystyyn kotkalaisen selän takaa juoksua tekevälle Nuutti Tykkyläiselle. Nokikkain Tykkyläisen kanssa joutuva Tiainen torjuu pallon, ja se pomppaa hänen torjunnastaan liki maaliviivalle, mutta paikalle on saapunut juuri sopivasti joku vierailijoiden sininuttuinen puolustaja. Pallo puretaan hetkessä kaaressa pois JäPSin maalilta.

Heinäkuun auringon alla on kuuma pelata jalkapalloa. Joukkueet nauttivat ensimmäisen puoliajan zeniitin kohdalla ottelun erotuomari Miikka Haapakosken valvoessa pakollisesta juomatauosta. Jotain kummaa on kuitenkin lurahtanut kotijoukkueen juomapulloihin vilvoittavan veden lisäksi, sillä JIPPOn peli muuttuu hetkessä svengaavasta jazzista täysin sekavaksi älämölöksi.

Noah Kaijasilta pääsee iskemään lukemat 0-1:een oikeastaan ensimmäisestä kontrolloidusta JäPS-hyökkäyksestä. Gullit Zolameso tuikkaa pallon boksiin vasemmalta. Ville Ahola kikkailee aikansa, kunnes hän toimittaa pallon vasemmalle etutolpalle, josta jo Ykkösliigacupissa JIPPOa vastaan onnistunut Kaijasilta livauttaa pallon maaliin.

Pelin suunta muuttuu vielä enemmän muutamaa minuuttia myöhemmin ottelun 28. minuutilla. Ville Ahola kerkeää juuri ennen Niklas Haatajaa tökkäämään pallon pystyy Kaijasillalle. Hän on hetkessä nokikkain Pyry Piiraisen kanssa, eikä nuori toisen polven jalkapalloilija erehdy tälläkään kertaa. Rokkipeli on kääntynyt kahden riitasoinnun kautta 0-2-tappioksi.

JIPPO hallitsee ottelua toisenkin takaiskun jälkeen, mutta mitään merkittävää ei kummankaan maalin edustalla tapahdu varsinaisen peliajan aikana ensimmäisellä jaksolla. Vähän ennen puoliajan loppua vieraiden Irfan Sadik ja Victor Matheus lyövät palloa tavoitellessaan päänsä yhteen. Peli jatkuu lyhyen pipiin puhaltelun jälkeen. Lisäajalla vielä Oskar Pihlajalla on mahdollisuus tykittää vastapallosta kuula maaliin, mutta Tiainen läppää tämän ensimmäisen puoliajan viimeisen tilanteen kulmaksi.

2. puoliaika

Rokkipelin toinen puoliaika käynnistyy JäPSin puolustuspäässä tapahtuvalla tanakalla riffittelyllä. Ensin Eerolalla on mahdollisuus maalata oikean laidan cutback-syötöstä, mutta maalia etsivä hyökkääjä jää jälleen ihmettelemään maalinteon vaikeutta. Muutamaa hetkeä myöhemmin Yoshi toimittaa matalan kulman oikealta, josta Eerola ja sitten välittömästi myös Pihlaja pääsevät yrittämään tuloksetta. Seuraava kulmapotkukin aiheuttaa jos jonkinlaista hässäkkää, muttei kuitenkaan sitä kaivattua kavennusmaalia.

Ottelun 51. peliminuutilla Roope Huhtala katkaisee sinisten hyökkäyksen JIPPOn kenttäpuoliskolla. Pallo päätyy Yoshille, joka nostaa sen Eemil Tanniselle kauas puolustuslinjan taakse. Tilanne näyttää jo tyrehtyvän pieneen kulmaan, mutta Eemil löytää mukaan nousseen Oskar Pihlajan, jonka lapikas puhuu toista kertaa tällä kaudella maalin arvoisesti!

Eikä kahta ilman kolmatta! Ensitahdit “Oskun” kauden kolmannelle lyö Nuutti Tykkyläinen, jonka onnistuu saada haltuunsa ristipalloa vasemmalla laidalla. Nuutin keskitys löytää takatolpalle nousun tehneen Yusei Ohashin, joka jatkaa pallon maalin edustalle Pihlajan jalkaan. Uutta tuloaan JIPPOn kokoonpanoon tosissaan tekevällä, loukkaantumisista kärsineellä Pihlajalla on helppo työ tökätä pallo verkon perukoille.

JäPS reagoi kotijoukkueen kahteen maaliin vaihtamalla kerralla yhteensä neljä miestä. Ottelun kulku rauhoittuu, mutta pääasiassa aloitteita pallon kanssa tekevä joukkue on yhä vain JIPPO.

Ottelun 69. minuutilla Victor Matheus on lähellä puskea pallon Yoshin kulmasta maaliin, mutta muutama sentti erottaa brasialialaisen päälaen ja pallon toisistaan. JäPS harvinaisen tilanteen ottelun 72. minuutilla. Gullit Zolameso löytää vapaapotkusta pallon mentävän reiän JIPPO-muurin keskeltä, mutta Pyry Piirainen ei siltikään ole yllätettävissä.

Anton Eerola nousee ensin 84. minuutilla vaihdosta kentälle tulleen Eetu Viitaniemen keskitykseen, mutta hän ei aivan pääse pallon päälle suorittaakseen kunnon puskua. Puskuyritys oikealta ohi. Lisäajalla Eerola on sitten järjestelemässä JIPPOn messevää voittomaalia. Hän neppaa vaivattomasti ulkosyrjällään pallon boksin tuntumassa vasemmalta sisään kaventavalle Tykkyläiselle. Vierasjoukkueen pelaajat ovat joko liian väsyneitä peittämään Tykkyläisen laukausta. Tai sitten he ovat vain autuaan tietämättömiä siitä, että pelaaja osaa taivuttaa myös heikommalla oikealla jalallaan melkoisia laukauksia. Tarkka, aivan Tiaisen maalin oikeaan ylänurkkaan kaartava laukaus on silkkaa Ykkösliigan kausimatrikkeliin kuuluvaa tavaraa! JIPPOn encore on vahva, ja varmasti hyvin harva osasi arvata ottelun tauolla pelin vielä päättyvän kotijoukkueen 3-2 voittoon.

Rokkipelin jälkeen takahuoneesta raiderin kimpusta tavoitetun päävalmentaja Mikko Hallikaisen on helppo olla tyytyväinen. Viimeaikainen trendi – jossa vastustaja vie ensimmäisen puoliajan maalien merkeissä nimiinsä – jatkui tässäkin ottelussa. Toisaalta JIPPO ei ollut tällä kertaa kuin muutaman minuutin pelillisesti jäljessä vierasjoukkuetta, kun taas viime viikonlopun Seinäjoen vierailun ensimmäinen puoliaika oli huomattavasti vaikeampi.

– Kyllähän tästä pelistä päällimmäisenä on mielessä voitto ja se tapa, jolla se tuli. Tavoittelimme ehjää peliä jossa huonojen ja hyvien jaksojen erot olisivat pienempiä. Tämä esitys oli varmasti yksi ehjimmistä, mutta sinne mahtui vajaan viiden minuutin synkkä jakso, jonka jälkeen peli oli vieraille 0-2. Eli ehdottomasti ollaan lähempänä ehjää, mutta sitten se huono jakso oli todella huono, ja kaveri rankaisi kovalla kädellä. Fiilis oli ekan jakson jälkeen, että JäPS teki jokaisesta paikastaan maalin aikana jolloin me itse nukahdimme. Vähän klassisesti kävi myös siinä mielessä, että meillä oli pari oikein maukasta paikkaa mennä johtoon, mutta kun et itse tee niin vastustaja tekee.

– Toisella puoliajalla mielestäni jopa dominoimme ottelua ja aivan ansaitusti pääsimme ensiksi tasoihin ja onneksi lopulta vielä ohi! Jätkät tekivät upeaa duunia ja jokainen paikalla ollut katsoja antoi lisäenergiaa ja oli mahtavaa että saimme annettua ansaitut kolme pistettä!

Voiton myötä JIPPOn pistesaalis kohoaa 28 pisteeseen, ja joukkue nousee ainakin väliaikaisesti Ykkösliigan kolmannelle sijalle yhden pelin vähemmän pelanneen TPS:n takaa. Ennen kautta monessa kausiennakossa esitettiin synkkä ennustus, jonka mukaan JIPPO putoaa suurella varmuudella kaudeksi 2025 Ykköseen. Kun kausi on nyt hieman yli puolen välin, niin voidaan varmuudella sanoa jo se, että JIPPO ei putoamaan tule. Kolmannelta sijalta voidaan vielä ponnistaa hyvinkin historialliseen Ykkösliigan voittoon tai vaikka Veikkausliiga-karsintaan pääsylipun oikeuttavalle toiselle sijalle.

– Me tavoitellaan jokaisesta seuraavasta pelistä voittoa ja katsotaan sitten mihin se riittää. Peli kerrallaan mennään. Meillä on nyt hieno mahdollisuus, joka on ansaittu kovalla työllä. Vielä kun pystyisimme parantamaan peli peliltä, niin mahdollisuus voi konkretisoitua upeaksi lopputulokseksi. Voitontahtoa ja kunnianhimoa tästä joukkueesta ei puutu, Hallikainen linjaa.

Rokkipelin jälkeen koittaa kesän paras viikonloppu ja fokus siirtyy hetkeksi Mehtimäeltä Laululavan ympäristöön. Perjantaina joukkue palauttelee Hallikaisen mukaan beach volleyn merkeissä ja viikonloppuna vuorossa on huilaamiseen pyhitetty viikonloppu. Ehkä siis jokusen JIPPO-pelaajan voi bongata Ilosaarirockin aitojen sisäpuolelta viikonlopun aikana?

Seuraava ottelu: KäPa – JIPPO  I ke 17.7. klo 18:30  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen