Helteinen sää, koulujen päättyminen ja hyvätasoinen jalkapallo olivat houkutelleet kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina kuluvan kauden 869 katsojan ennätysyleisön Mehtimäen voittamattomaan linnakkeeseen katsomaan Salosta asti saapunutta vierasjoukkue Salon Palloilijoiden ja kotijoukkue JIPPOn edesottamuksia. Tappiosarakkeeseen ei tälläkään kertaa tullut kotijoukkueen osalta ensimmäistä puumerkkiä, sillä tappion kourista JIPPOn pelasti lopulta aivan ottelun viime hetkillä sairastuvalta kentille paluun tehnyt Oskar Pihlaja.

Avaus: Piirainen; Haataja – Victor Matheus (Viitaniemi 76’) – Huhtala; Ohashi (Tanninen 76’) – Watanabe – Niemeläinen (Forss 46’) – Tykkyläinen ; Smith (Pihlaja 58’) – Eerola (Yletyinen 88’) – Yoshi

Penkki: Vainikainen (mv), Saarenkunnas

1. puoliaika

Heti ottelun toisella minuutilla Salosta pitkän matkan tehneiden vierailijoiden reppu meinaa pullistella, kun Niklas Haataja syöttää pitkän pallon Anton Eerolalle viimeiseen linjaan asti. Eerolan onnistuu ensin hallita pallo ja sitten murtautua boksista oikealta hyvään keskityspaikkaan. Matalana keskityksenä suoritettu tarjoilu saapuu mainiosti suoraan maalille nousseen Nuutti Tykkyläisen jalkaan, mutta viime pelissä PK-35:ä vastaan huomattavasti kauempaa onnistunut Tykkyläinen ohjaa pallon taivaan tuuliin vain muutamasta metristä!

JIPPO ja SalPa kohtaavat toisensa kauden toista kertaa. Ykkösliigan ensimmäisellä kierroksella Salossa pelattu kauden avausottelu päättyi JIPPOn tyylipuhtaaseen 0-3 vierasvoittoon. Tuossa pelissä SalPa haki vielä selvästi askeleitaan, mutta nyt sisuuntuneet salolaiset ovat tulleet Joensuuhun selvästi ryhdikkäämpänä ryhmänä. SalPan prässi tuottaa valtavia ongelmia kotijoukkueen pelinavaukselle varsinkin ensimmäisellä puoliajalla.

Salolaiset ovat varsinkin hyvin tietoisia siitä, että Nuutti Tykkyläisen nousujen myötä vasemman laidan selustasta löytyy tilaan. Palloa pelataan tuolle alueelle useasti, ja salolaisten tekninen oikea laitapelaaja Keir Foster on useaan otteeseen pallossa. Hän pääsee myös ohjaamaan ottelun seitsemännellä minuutilla varsin oivasti vasemmalta lähetetyn kierteisen keskityksen, mutta ohjaus päätyy maalipuiden ohi.

Foster mahdollistaa SalPan seuraavan paikan ottelun 29. minuutilla, kun hänen matala keskityksensä pomppii vasemmalle takatolpalle rynnineen fyysisen Kwame Otun jalkaan. Otun sutii pallon kohti maalia, mutta esimerkillisesti maalivahti Pyry Piiraisen avuksi lähes maaliviivalle laskeutunut Roope Huhtala blokkaa vedon.

Muutaman minuutin päästä paitsioliputus pelastaa JIPPOn takaiskulta, kun kuudesti aiemmin tällä kaudella osunut Ykkösliigan maalipörssin kärkinimi Olli Jakonen puskee pallon vastustamattomasti takanurkkaan Thomas Agyirin keskityksestä. Jakonen on kuitenkin liikahtanut hiukan liian aikaisin JIPPOn linjan taakse.

Kotijoukkueen osalta peli kulkee paremmin jakson lopussa. Yoshi hakee kauden kuudetta osumaansa 36. minuutilla tuomitusta vapaapotkusta. Avauspelin upean 0-2 vapaapotkumaalin toisintoa emme tällä kertaa saa. Ja kun lisäaikaa on pelattu hetkinen, pääsee Victor Matheus puskemaan Yoshin takatolpalle kaartavan banaanin vielä voimalla kohti maalia. Ykkösliigan veskarieliittiin kuuluva Jere Koponen estää brasialaistopparin kauden ensimmäisen maalin synnyn torjunnallaan. Tauolle mennään maalittomassa tasatilanteessa.

2. puoliaika

Toinen puoliaika on valtaosin salolaisten hallussa menneen ensimmäisen puoliskon sijaan paljon tasaisempi kohtaaminen. Huippupaikkoja ei hevin synny kumpaankaan kentän päätyyn.

Salolaiset siirtyvät kuin varkain johtoon Yoshin keskialueen sattuneen pallon menetyksen jälkeen ottelun 69. minuutilla. Maximus Tainio saa hetken aikaa rauhassa kuljettaa palloa, ja hänen tarkka syöttönsä löytää maalikuninkuutta jahtaavan Jakosen joensuulaislinjan takaa. Jakosella on varsin helppo työ kiertää Piiraisen ohi ja pistää pallo verkon perukoille.

JIPPO käynnistää takaa-ajonsa rakettimoottorit välittömästi. Ottelun 75. minuutilla aiemmin kentälle Terrence Smithin tilalle pitkän sairastuvalla tapahtuneen kuntoutuksen jälkeen vaihdettu Oskar Pihlaja ja Eerola pelaavat kombinaation, jonka ansiosta Eerola pääsee keskittämään takatolpalle. Yoshi lataa pallon pienestä kulmasta – vain maalin sivuverkko heiluu.

Päävalmentaja Mikko Hallikainen suorittaa ottelun 76. minuutilla pelaajavaihtoja, joiden myötä muoto muuttuu 3-4-3:sta lähemmäs viime vuodesta ja alkukaudesta tutumpaa 4-3-3:a. Samalla vierasjoukkue vetäytyy koteloonsa entistä enemmän.

Viimeisen kympin aikana sekä Pihlajalla ja Eerolalla on omat mahdollisuutensa tasoittaa ottelu aivan boksin tuntumasta, mutta molemmat vedot räiskitään maalin ohi. Lopulta tasoitus kuitenkin saadaan aikaiseksi pienen itämaisen mystiikan avulla. Yoshi peippailee pallon kanssa aivan kuudentoistarajan tuntumassa ja imee puoleensa kolme SalPan pelaajaa: Samalla Pihlaja on hiipinyt salakavalasti kyseisen salolaismassan selustaan, ja tuonne tyhjään tilaan Yoshin onnistuu myös pallo tökätä. Pitkään paluutaan kentille odottaneen Pihlajan viimeistelyssä on vastaanpanematonta voimaa – peli on lisäajan onnistumisen myötä 1-1! “Oskulle” onnistuminen tärkeässä paikassa oli kauden ensimmäinen. Koko toukokuu meni täksi kaudeksi JIPPOon siirtyneeltä Pihlajalta vammoja parannellessa, joten maalin täytyy maistua erityisen hyvältä.

Taiston tauottua JIPPOn päävalmentaja makustelee omassa suussaan tasapelistä napattua pistettä. Suuhun jää lopulta ihan hyvä maku, sillä hyvin alkaneen, mutta heikommin jatkuneen ensimmäisen puoliajan jatkoksi ottelun toinen puolikas oli taas sitä tutumpaa ja tasapainoisempaa JIPPOa.

– Aloitettiin matsi hyvin, ja meillä oli hyvä sauma mennä johtoon ihan alussa, muttei osuttu, kuten ei myöskään PK-35-pelissä. Avausvaiheessa meillä oli vähän erinäisiä probleemia, kun SalPa otti ylhäältä kiinni ja pakotti meitä isoihin palloihin. Tämän johdosta meille tuli paljon kaksinkamppailuja huonoilla etäisyyksillä. SalPa voitti kaksinkamppailuja ja sai käännettyä pelin virtaa itselleen.

– Teimme puoliajalla muutoksia ja niiden kautta pääsimme pelin päälle. Vähän varkain vastoin toisen puoliajan pelinkuvaa SalPa teki maalin, joka tietysti muutti peliä. Sen johdosta muokkasimme sitten ryhmitelmää, ja lopulta saimmekin mielestäni ansaitun tasoituksen. Se oli ensimmäinen kerta, kun olemme olleet häviöllä tässä sarjassa, ja kundit reagoivat kyllä tilanteeseen loistavasti, Hallikainen päättää analyysinsa.

Mehtimäellä nähtiin trio kotipelejä putkeen, joista nyt viimeiseen otteluun paikalle oli saapunut kauden ennätysyleisö. Hallikainen kiittelee vielä erikseen katsomosta kentälle hehkunutta tunnelmaa.

– Upeaa, että oli paljon yleisöä ja se miten saimme heistä lisävirtaa hakiessamme tasoitusta. Toivottavasti jatkossakin on vähintään yhtä paljon porukkaa!

Seuraavaa kotiottelua joudutaan odottamaan miltei juhannukseen asti, sillä Ykkösliigaa nähdään seuraavan kerran Joensuussa vasta 19. kesäkuuta, kun vierasjoukkue MP saapuu Mehtimäelle Mikkelistä. Sitä ennen JIPPOn selätettäväksi asettuvat omilla kotikentillään vuoronperään Ykkösliigan kärkijoukkueet TPS sekä KTP.

Seuraava ottelu: TPS – JIPPO  I la 8.6. klo 16:00  I  Turku

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen