fbpx

JIPPOn kausi Ykkösliigassa 2024 tuli päätökseensä, ja joukkue taustoineen on päässyt viettämään ansaittua lomaa ennen kuin seuraavaan kauteen valmistautuminen alkaa, mutta käännetään katseet vielä hetkeksi menneeseen tilastoyhteenvedon muodossa.

JIPPO teki päätöskierroksen ottelunkin voitettuaan joensuulaista ja pohjoiskarjalaista jalkapallohistoriaa, kun se sijoittui Ykkösliigassa kolmanneksi keräten lopulta 52 pistettä, jotka tulivat 16 voitolla ja 4 tasapelillä 27 ottelusta. Täkäläinen joukkue on aiemmin sijoittunut 15. sijalle miesten jalkapallojärjestelmässä (12 joukkueen pääsarja mukaan lukien) vain kerran, vuonna 1984, jolloin Karelian Pallo eli Karpalo sijoittui silloisessa 1. divisioonassa kolmanneksi. JIPPOn pistekeskiarvo ~1,93 on kuitenkin Karpalon huippuvuottakin parempi.

JIPPO teki Ykkösliigassa kolmanneksi eniten maaleja (49) viidenneksi korkeimmalla maaliodottamalla (37,17) ja päästi sarjassa vähiten maaleja (25) kolmanneksi matalimmalla maaliodottamalla (28,91). Hyökkäys Yoshiaki Kikuchin, Oskar Pihlajan ja Terrence Smithin johdolla käytti siis maalipaikkansa tehokkaasti hyväkseen ja puolustus maalivahti Pyry Piiraisen johdolla onnistui estämään vastustajien muutenkin harvat viimeistely-yritykset yhtä lailla tehokkaasti. Ottelua kohden JIPPO teki 1,81 maalia odottamalla 1,38 ja päästi 0,93 maalia odottamalla 1,07.

Mikko Hallikaisen pelikirjasta löytyi eri sivuja eri otteluita ja eri vastustajia varten, joten monessa tilastossa JIPPOn lukemat olivat keskivaiheilla sarjan joukkueista. JIPPOlle tilastoitiin esimerkiksi viidenneksi eniten laukauksia (342), kosketuksia rangaistusalueen sisällä (449), paitsioita (48), kulmapotkuja per 90 min (4,85), puolustuspään kaksinkamppailuja (2024), ilmakaksinkamppailuja (989), pallonmenetyksiä (3041) ja rikkeitä (330) kuin myös rikkeitä vastaan (321). Lisäksi JIPPOlla oli kuudenneksi korkein pallonhallintaprosentti (49,4) ja kuudenneksi eniten syöttöjä (10803).

Osa JIPPOn pelaamisen perusperiaatteista paistaa kuitenkin joukkuetilastoista läpi. Joukkueelle tilastoitiin eniten läpisyöttöjä (168) ja toiseksi eniten pitkiä syöttöjä (1523) sarjan kaikista joukkueista. Vastustajan rangaistusalueelle etenemisen suoraviivaisuus näkyy myös siinä, että JIPPOlle tuomittiin toiseksi eniten rangaistuspotkuja (6). Vastaavasti joukkueen prässäämisen intensiteettiä kuvaava PPDA (Passes Per Defensive Action) oli JIPPOlla toiseksi korkein (12,6) ja vastustajan laukausten määrä (268) kolmanneksi matalin, eli tiiviisti puolustanut JIPPO antoi vastapuolen hieroa palloa pidempienkin syöttöketjujen verran päästämättä heitä yrittämään kuitenkaan maalintekoa.

JIPPO siis pelasi palloa boksiin useimmiten suoraviivaisesti ja maata pitkin, mistä kertoo myös se, että keskitysten määrä oli sarjan toiseksi pienin (315) ja puskujen (maalintekoyrityksissä) määrä neljänneksi pienin (45).

 

Pelaajatilastoja

 

JIPPOn tehokkain pelaaja Yoshiaki Kikuchi sijoittui yhdellätoista osumallaan Ykkösliigan maalipörssin jaetulle kakkossijalle, Oskar Pihlaja yhdeksällä osumallaan jaetulle kutossijalle ja Terrence Smith kahdeksalla osumallaan jaetulle kahdeksannelle sijalle.

Pitelemätön Yoshi oli sarjan toiseksi useimmin rikottu pelaaja (60). Pitkäraajaisena ja ulottuvana pelaajana Anton Eerola joutui palloa suojatessaan myös usein kaltoin kohdelluksi, ja hän oli kahdeksanneksi rikotuin (44). Yoshi ja Eerola olivat myös JIPPOn ahkerimmat laukojat, koko sarjan tilastoissa Yoshi oli laukausten määrässä viides (59) ja Eerola seitsemäs (55). Eerolan “laukauksista” jopa 20 oli puskuja, ja hän olikin sarjan ahkerin puskemalla maalia yrittänyt pelaaja. Yoshi oli tilastokakkonen rangaistusalueen ulkopuolelta lähteneissä laukauksissa (41). Tuulennopea Oskar Pihlaja ehti kolmanneksi useimmin paitsioon (14) ja kolisutti painavalla laukauksellaan maalitolppia toiseksi useimmin (3).

Ykkösliigan syöttötilastojen kärkisijoilla pyörii samoja nimiä. Yoshi antoi läpisyöttöjä toiseksi eniten (40) ja Eerola kahdeksanneksi eniten (18). Eerolalla oli kuudenneksi paras läpisyöttöjen onnistumisprosentti (38,89) ja Yoshilla seitsemänneksi (35). Keskikentällä ja topparina pelannut Lassi Forss antoi kolmanneksi eniten syöttöjä kentän viimeiselle kolmannekselle (215). Yoshilla puolestaan antoi kahdeksanneksi eniten syöttöjä 20 metrin säteelle maalista katsoen (29). Pyry Piirainen antoi maalivahdin tontiltaan pitkiä syöttöjä eniten koko sarjassa (324), ja kaikkien syöttöjen kokonaismäärässä toppari Roope Huhtala oli kahdeksas (1245).

JIPPOn luottopelaajista jopa kolme mahtui Ykkösliigan top-10:een tilastossa puolustuspään kaksinkamppailuista. Nuutti Tykkyläisellä niitä oli kuudenneksi eniten (197), Junnosuke Watanabella seitsemänneksi (192) ja Lassi Forssilla yhdeksänneksi eniten (181). Puolustuspään kaksinkamppailujen voittoprosentti oli Niklas Haatajalla sarjan kahdeksanneksi korkein (73,03). Ilmakaksinkamppailujen määrässä Anton Eerola oli toinen (209). Rikkeitä Eerolalla oli viidenneksi eniten (39), Terrence Smithillä kuudenneksi eniten per 90 min (2,14).

Kaikki JIPPOn ottelut torjunut Pyry Piirainen voitti Ykkösliigan nollapelitilaston yhdellätoista nollallaan. Päästettyjä maaleja 90 minuuttia kohden oli luonnollisesti vähiten (0,87). Torjuntoja Piiraisella oli kuudenneksi eniten (62), mutta 90 minuuttia kohden kolmanneksi vähiten (2,15).

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen