Edes Brahenkenttää lähes koko ensimmäisen puoliajan piiskannut monsuunisade ei lopulta riittänyt sammuttamaan JIPPOn Oskar Pihlajan liekkejä. Kotijoukkue KäPa sinnitteli ensimmäisen puoliajan jotenkuten JIPPOn kyydissä, mutta kaksi maalia tykittänyt “Osku” johti tällä kertaa kokokeltaisessa vierasasussa pelanneet punamustat selvään vierasvoittoon.

Avaus: Piirainen; Ohashi (Viitaniemi 73’) – Forss – Haataja (Kela 84’) – Huhtala  – Tykkyläinen; Watanabe (Saarenkunnas 84’) – Eerola – Yoshi; Tanninen (Smith 61’) – Pihlaja (Yletyinen 73’)

Penkki: Linnas (mv)

1. puoliaika

Ottelu alkaa käytännössä sillä, että JIPPO karkaa 0-1 vierasjohtoon. JIPPOn topparisto syöttelee sivuttain toinen toiselleen ottelun kolmannella minuutilla. Hitaahkon poikittaissyöttelyn keskeyttää Roope Huhtala, joka syöttää terävän pystysyötön kohti viimeisen linjan Oskar Pihlajaa. Kotijoukkueen Topi Pasi on aivan Pihlajan iholla, mutta silti “Oskun” onnistuu vetämään entistä JIPPO-topparia höplästä salakavalalla Cruijff-käännöksellään. Topin ohitettuaan Pihlajalla on laukausta varten käytössään melko pieni kulma, mutta niin vain hän lataa pallon takanurkkaan tästäkin saumasta. Hölmistynyt Pasi ja vaille apua jäänyt maalivahti Aleksi Piispa katsovat vierestä, kun Pihlaja juhlii kauden viidettä maaliaan. Edellisessä ottelussa JäPSiä vastaan Pihlajan jalasta lähti kaksi maaliin päätynyttä laukausta, joten pelaaja on tehnyt vahvan paluun pitkän loukkaantumiskierteen jälkeen JIPPOn sotisopaan.

Pihlaja virittää seuraavan laukauksensa ottelun kuudennella minuutilla oikealta lähetetyn vapaapotkun jälkitilanteesta. Tällä kertaa maalin lähentely osuu pelaajaruuhkaan ja sitä kautta se menee kulmaksi.

Ottelun 12. minuutilla JIPPOn keskikentän kilven eli Junnosuke Watanaben nilkka vääntyy pahannäköisesti harmittomassa tilanteessa, mutta japanilainen pystyy hetken nilkuttamisen ja sivurajalla käymisen jälkeen jatkamaan peliä normaalisti.

Kun peliä on pelattu vartti, alkaa sade yltymään rankkasateen edellyttämiin standardeihin. Myös jossain kauempana ukkonen murisee uhkaavasti. Nyt testataan KäPa-puolustuksen lisäksi myös Brahenkentän salaojitusta! Kymmenen minuuttia on kerennyt kulua leppoisan kesäsateen yltymisestä myrskyksi, kun boksin tuntumaan nousseen Nuutti Tykkyläinen pääsee kokeilemaan jälleen yhtä unelmavetoa. Nyt sade on kuitenkin kastellut Nuutin ruudin, ja veto jää maalin ohi pomppivaksi pihahdukseksi, kun sitä vertaa viime viikon JäPS-pelin kanuunaan.

KäPa iskee tasoituksen heti ensimmäisestä isäntien varsinaisesta maalipaikasta ottelun 33. minuutilla. Kotijoukkue saa vasemmalta laidalta erikoistilanteen, kun Lassi Forss kaataa vastustajansa kesken kilpajuoksun. Samuel Tammivuoren vapaapotkusta potkaisema keskitys kiertää kauniisti maalille, ja Niko Nurmi nousee puskemaan pallon maalin oikeaan alanurkkaan. Vastoin pelin kokonaiskuvaa numerot tasoittuvat 1-1:een.

JIPPO pelaa kuin kotijoukkue halliten pääasiassa pelin kulkua sekä palloa pitäen että pallotta aktiivisesti prässäten. Pallo pyritään monesti toimittamaan varsin suoraviivaisesti KäPan puolustuslinjan taakse. Märät olosuhteet tekevät tällaisten juoksupallojen puolustamisesta kimuranttia. Puoliajan lopulla nähdään muutamia hyviä hyökkäyspään aihioita, mutta toista JIPPO-maalia – eikä sen puoleen KäPan vastaavaa – ei enää ensimmäisellä puoliajalla nähdä.

2. puoliaika

Olosuhteet ovat toisen puoliajan alussa jo vähemmän vetiset. Toinen puoliaika käynnistyy silti salaman iskiessä taivaalta. Tykkyläinen linkoaa rajaheiton pystyyn Eemil Tanniselle, joka jatkaa pallon kohti KäPan kuudentoista metrin aluetta. Oskar Pihlaja kerää pallon haltuunsa ja pamauttaa voimakkaan laukauksen lyhyen kuljetuksen jälkeen noin 20 metristä. Aleksi Piispa syöksyy kohti maalinsa ylänurkkaa, mutta torjuntayrityksestä ei ole hyötyä: Pihlajan laukaus painuu vastustamattomasti vasempaan ”yläseen”! Neljä maalia kahteen peliin tehnyt Pihlaja on vetisten olosuhteidenkin keskellä kuumempi kuin Mojaven aavikolle parkkeerattuun Nissan Micraan unohdettu zippo-sytytin. Upea maali nostaa “Oskun” JIPPOn sisäisessä maalitilastossa tasalukemiin (viisi maalia) yhdessä Yoshin kanssa.

Minuutti tai pari on kulunut tästä maalista, kun ottelun kolmas maali ja Eemil Tannisen kauden ensimmäinen osuma on lähellä. Taitava Tanninen taivuttaa pienehköstä kulmasta vedon kohti KäPan maalia. Veto näyttää olevan liian korkea, mutta se ehtii kuin ehtiikin laskeutua sopivan näköisesti. Yläriman alle asti laukauksen korkeus ei kuitenkaan ehdi laskea, vaan lopulta Tannisen taivutus kimpoaa vain poikkipuun kautta maalipotkuksi.

Ottelun 55. minuutilla kotijoukkueen duo Aleksi Wahlman ja Miro Turunen pääsee JIPPOn boksiin aiheuttamaan hämmennystä. Ensin mainittu pääsee laukomaan matalan laukauksen jälkimmäisen laukausyrityksen irtopallosta, mutta Pyry Piiraisen torjuntataidot riittävät märän pallon liimaamiseen.

Hetki ehtii kulua KäPan paikasta, kun Nuutti Tykkyläinen juoksee taas tavaramerkkijuoksunsa pitkin vasenta välikaistaa. Hän ennättää ensimmäisenä hänelle tarkoitettuun pystysyöttöön, mutta Piispa tulee vastaan ja torjuu nokikkain hänen kanssa pääseen Tykkyläisen lähentelyt jaloillaan.

Pelikellossa on 66. minuuttia, kun KäPa ehtii juuri ennen JIPPOn kulmapotkua suorittaa neljä vaihtoa yhdellä kertaa. Vaihdoilla on täysin päinvastainen vaikutus kuin mitä kotijoukkueen päävalmentaja Sami Okkonen niitä juoniessaan tahtoi. Yoshin kulma tipahtaa etutolpalle, josta pienen flipperin jälkeen Lassi Forss napauttaa sen maalivahti Piispan ulottumattomiin! Forss palaa yhden ottelun kestäneeltä pelikielloltaan tehokkaana. Jo pelikieltoa edeltävässä ottelussa hän avasi kauden maalitilinsä SJK Akatemiaa vastaan tälläämällään ottelun voittomaalilla. Nyt vuorossa on jo kauden toinen osuma – käytännössä siis heti seuraavassa pelissä!

Vartin ajan pelin suunta on hieman enenevissä määrin määrin JIPPOn maalia kohti, mutta mitään merkittävää kotijoukkue ei saa aikaan. Takaa-ajon tykötarpeet hupenevat entisestään, kun 82. minuutilla JIPPOn supervaihtomies Terrence Smith ampuu vasurillaan ottelun lukemiksi 1-4. Maalia edeltää Pyry Piiraisen yli puolen kentän lentänyt maalipotku, jota katkomaan mennyt Joel Huovinen ei aivan saa pysäytettyä. Kentän pinnasta kimmonnut pallo sinkoaa Huovisen jalan kautta suoraan “Tikon” juoksulinjalle, ja hän ei päästä kollegaansa Oskar Pihlajaa yksin jakamaan JIPPOn maalintekijätilaston kärkitilaa Yoshin kanssa. Maalissa on paljon samoja elementtejä kuin Mehtimäen kotiottelussa nähdyssä “Tikon” 0-2 maalissa KäPaa vastaan. Ottelu päättyy näihin Smithin kaunistamiin 1-4 lukemiin.

Edellisen, lisäajan maalilla 3-2 voittoon päättyneen, JäPS-kamppailun jälkeen ehjää 90 minuutin esitystä kaipaillut JIPPOn päävalmentaja Mikko Hallikainen myöntää, että keskiviikon esitys oli jälleen askel parempaan. Jos järvenpääläisiä vastaan JIPPO nukahti muutamaksi minuuteiksi ensimmäisellä puoliajalla, niin nyt uinahdus kesti oikeastaan vain yhden ainoan erikoistilanteen verran.

– Kyllä se jo sinnepäin oli, mutta näistä nukahduksista on vain päästävä eroon. Kaikki tietää mikä merkitys maaleilla on, mutta onneksi saatiin käännettyä se positiiviseksi “kiukuksi” toista jaksoa ajatellen, Hallikainen sanoo.

Keskiviikon säätiedote oli jo hyvän aikaa tiedossa ennen ottelun alkua. Hallikainen ei myönnä katselleensa meteorologien povauksia liikaa ennen ottelua, eikä siten JIPPOn taktiikka korkeine prässeineen ja puolustuslinjan taakse jääneeseen tilaan pelattuine pistopalloineen ollut Pekka Poudan innoittama.

– Ei se sää vaikuttanut oikeastaan yhtään. “Plääni” oli tehty ajattelematta sääolosuhteita, mutta varmasti keli kirjaimellisesti satoi vielä meidän suunnitelman laariin. Totta kai tiesimme samalla, että KäPan nopeille pelaajille voi tulla isoja tiloja hyökätä jopa mies miestä vastaan, mutta luotimme hoitavamme ne tilanteet tarvittaessa.

Toisen kierroksen otteluohjelma on ensin viitoittanut JIPPOn tien kahtena perättäisenä viikonloppuna Pohjanmaata kohti. Pitkät vierasreissut ovat Joensuusta lähdettäessä vakio. Nyt edessä on jo heti lauantaina bussimatka takaisin Helsinkiin ja PK-35:n kotiluolaan Pihlajamäelle. Ajatus saa bussimatkailuun tottumattomissa istumalihaksissa aikaan ihmettelevää kihelmöintiä.

– Otteluohjelma on mikä on. Ei auta kuin reissata ja hoitaa homma kotiin, Hallikainen toteaa.

Ykkösliigan tilanne muuttui keskiviikon kierroksella entistä kiemuraisemmaksi, kun TPS voitti vieraissa sarjaa johtavan KTP:n ja neljä tappiota putkeen kärsinyt PK-35 onnistui kotonaan yllättämään FF Jaron. JIPPOn ero KTP:hen on enää neljä pistettä. Jaro on Ykkösliigan toisella sijalla vain pisteen päässä punamustista.

Seuraava ottelu: PK-35 – JIPPO  I la 20.7. klo 19:00  I  Helsinki

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen