fbpx

Kakkosen kauteen 2023 valmistautuva JIPPOn edustusjoukkue on toiminut marraskuun lopusta ilman vakituista päävalmentajaa, kun viime kauden joukkuetta tekniseltä alueelta ohjeistaneen Sami Okkosen ja seuran välinen kaksi seuraavaa kautta kattava valmentajasopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Kannattajat ovat varmasti odottaneet uuden valmentajasopimuksen ehtivän sopivasti pukinkonttiin, mutta jouluaaton aamu sarastaa jo viikon kuluttua eikä uutista uudesta JIPPO-piiskurista näy eikä kuulu. Missä vaiheessa uuden valmentajan etsintä oikein on?

JIPPOn toiminnanjohtaja Timo Tahvanainen vakuuttaa, että kiinnostusta avoimeen pestiin on ollut ilmassa. Muutaman viikon aikana seurassa on käyty useampia hakemuksia läpi. Viime kaudella hyvää työtä joukkueen eteen tehneen päävalmentaja Okkosen lähtö seurasta kesken sopimuskauden ei ollut toivottu päätös, mutta tilanteeseen on sopeuduttu.

– Ei jäädä vellomaan menneessä. Samilla jatkuu työt muualla ja me jatkamme eteenpäin, Tahvanainen toteaa.

Marraskuun ja joulukuun vaihteessa tulevan kauden joukkueen rakennusvaihe on kuumimmillaan pelaajasopimusten osalta. Monesti tässä vaiheessa vuotta tulevan kauden valmentajakuviot on jo lyöty lukkoon. Tahvanainen myöntää, että ajankohta on uuden valmentajan rekrytoimisen suhteen kimurantimpi kuin se olisi ollut muutama kuukausi sitten.

-Tähän aikaan vuodesta kotimaisia valmentajia on koko ajan vähemmän ja vähemmän. Ulkomailla on tietysti paljon vapaana olevia valmentajia. Edellinen valmentajahaku tehtiin seurassa todella huolellisesti, ja se kesti kokonaisuudessaan kolme kuukautta. Nyt samanlaista aikaa ei ole käytössä, mutta haluamme silti tehdä hyvin harkitun päätöksen, Tahvanainen sanoo.

JIPPO onkin onnistunut viime kausina tuomaan Joensuuhun nuoria ja modernin jalkapallon vaatimuksiin perehtyneitä valmentajakykyjä. Jalkapallojoukkueiden valmennuksessa yleistynyttä datan käyttöä on otettu JIPPOssa rohkeasti päivittäisen harjoituskentillä hikoilun tueksi. Vuosina 2019 – 2021 Mehtimäellä viihtyneen Jussi Leppälahden aikana punamustat tulivat tutuksi erityisesti tiukasta puolustuspelistä. Viime kaudella Sami Okkosen valmentamat punamustat vaihtelivat mm. joukkueen muotoa ja prässin intensiteettiä aina kunkin vastustajan mukaan. Löytyykö JIPPOn tuleva valmentaja mahdollisesti Leppälahden vedenpitäväksi tilkityn puolustuspelin koulukunnasta vai onko hän enemmän Okkosen kaltainen pelin joustava organisoija?

– Haemme JIPPOon päävalmentajaksi ennen kaikkea työteliästä ja kilpailuhenkistä johtajatyyppiä, jonka innostus ja ammattitaito joukkueen kehitystä kohtaan tarttuu pelaajiin ja muuhun valmennustiimiin. Valmentajan tulee ymmärtää JIPPOn arvot ja jippomainen peli-identiteetti, mutta se ei ole myöskään haitaksi, että tuleva päävalmentaja pystyy tuomaan joukkueen peliin jotain uutta. Lisäksi haettavalla henkilöllä tulee olla kyky organisoida ja kehittää seuran urheilutoimintaa kokonaisvaltaisesti päävalmentajan töiden lisäksi, Tahvanainen listaa.

Tahvanaisen mukaan uuden päävalmentajan kiinnittämisen myötä ratkeaa myös muun valmennustiimin kokoonpano tulevalle kaudelle. JIPPOn edustusjoukkueen preseason on jo täydessä käynnissä Rantakylän Liikuntahallin kuplan suojissa. Joukkueen harjoittelusta ovat toistaiseksi olleet vastuussa JIPPOn junioripuolella meritoituneet Mikko Hallikainen sekä Jalmari Sivonen.

Seura tiedottaa uuden päävalmentajan valinnasta myöhemmin. Uusista pelaajasopimuksista, vuoden 2023 Suomen Cupiin osallistumisesta ja kauteen valmistavista harjoituspeleistä tiedotetaan niin ikään myöhempänä ajankohtana. Tulevan kauden Kakkosen lohkojako on perinteisesti tullut tietoon joulukuun aikana.