fbpx

JIPPO matkaa lauantaina Porvooseen, jossa se kohtaa Kakkosen kauden toisessa vierasottelussaan FC Futuran. Ottelu pelataan Porvoon pallokentän tekonurmella, ja se vihelletään käyntiin klo 16.00. Ottelua voi seurata myös kotikatsomoista JIPPOn toteuttaman livestriimin kautta.

Joensuulaisilla on alla viime viikonlopulta maukas kotivoitto Lappeenrannan PEPOsta. JIPPO meni vierasjoukkueen alkurynnistyksen kestettyään 25. minuutilla johtoon kentän lyhimmän miehen Yoshiaki Kikuchin puskettua paluupallon takayläkulmaan PEPO-maalivahti Niko Pienmunnen torjuttua ensin Terrence Smithin laukauksen. PEPO tasoitti vajaan tunnin kohdalla, mutta vartti ennen täyttä aikaa Niko Niemeläinen viimeisteli maalin edestä 2-1-osuman oikealta laidalta boksin sisään taidolla ja voimalla rynnineen Aake Yletyisen vahvan esityön jälkeen. Keskikentällä raatanut ja toisella jaksolla paitsioksi vihelletyn maalin viimeistellyt Santeri Saarenkunnas kommentoi ottelua:

– Sillä voittaa ottelun, että tekee yhden maalin enemmän kuin kaveri. Ei näissä sarjapeleissä tyylipisteillä voiteta, ja jos ne kolme pistettä raapii pelillä kuin pelillä, niin se on aina hyvä suoritus. Ei sen tarvitse kaunista olla, mutta jos se on tarpeeksi tehokasta, niin samalla kaavalla voidaan mennä kaikki ottelut tällä kaudella läpi, ja lyhyellä matikalla aika monta pistettä siitä saa. Parannettavaa tietenkin aina löytyy. Se paitsiomaalini kuvasti aika hyvin pelaamistamme. Kun ottelua nauhalta jälkeenpäin tutkaili, niin siellä oli useita sellaisia tilanteita, joissa ajoitus tai sijoittuminen oli vähän väärä, minkä vuoksi emme saaneet niin hyvin avattua peliä tai saaneet pidempiä pallojaksoja. PEPO tukki hyvin meidän etenemissuuntamme, ja heidän muotokin aiheutti hieman ongelmia meidän pelin avaamiseen ja etenemiseen. Meidän olisi pitänyt vähän suoraviivaistaa peliämme, niin olisimme ehkä saaneet enemmän sellaisia paikkoja, jollaisesta se ensimmäinen maalimme tulikin.

Ottelu meni lopussa entistä jännemmäksi, kun erotuomari Miikka Haapakoski passitti muutaman minuutin sisään sekä Yletyisen että Eetu Viitaniemen toisella keltaisella kortilla ulos. JIPPO kuitenkin kesti kahden miehen alivoiman ja runsaan lisäajan, ja ottelu päättyi joensuulaisten voitonjuhliin. Hieman ennen ulosajoja kentältä pois vaihdettu Saarenkunnas kehuu joukkueen vajaamiehisenä pelaamista.

– Molemmat punaiset tulivat kahdella keltaisella. Ehkä se Aaken romuluinen taklaus oli sellainen, että siitä pystyi antamaan sen toisen. Aake on niin fyysinen ja jässikkä pelaaja, että kun hän ottaa runkoon kiinni, niin kyllä siinä isompikin kaveri lentää voimalla. Aake on vaan vähän liian vahva näihin Kakkosen peleihin. “Vinskin” toisessa kortissa oli pientä sekaannusta asioiden kanssa. Ehkä siinä olisi voinut jonkun muun laittaa siihen tilanteeseen, ja tuomarikaan ei muistanut, että Vinskillä oli kortti alla. Aika heppoinen keltainen kortti, josta seurasi sitten punainen, ja jouduimme kahden miehen alivoimalle. Mutta tällaista se on, virheistä opitaan ja ei ehkä toisteta samoja virheitä seuraavassa ottelussa. Siitä isot kiitokset joukkueelle, että vaikka pelasimme monta minuuttia kahden miehen alivoimalla, niin ei PEPO siinä saanut luotua erityisen vaarallisia paikkoja.

JIPPO on maalierolla sarjataulukon kärkisijaa pitävän HJK Klubi 04:n ohella ainoa joukkue, joka voitti molemmat kahdesta ensimmäisestä sarjaottelustaan. Dramaattisten vaiheiden jälkeen tullutta PEPO-voittoa kun edelsi 0-1-vierasvoitto Nurmijärven Jalkapalloseurasta.

– Kahdesta ottelusta kaksi voittoa ja kuusi pistettä, yksi mennyt vain omiin ja kolme tehtyä. Ainahan pelaamisesta löytyy kehitettävää ja pientä viilaamista, mutta hyvin on lähtenyt liikkeelle. Kaksi ottelua on kuitenkin tosi pieni otanta, siitä on vaikea mitään suurempaa johtopäätöstä vetäistä siitä, mikä meidän pelillinen tilamme on tällä hetkellä. Sanoisin, että se on riittävän hyvä tällä hetkellä, kun voitamme pelejä, mutta toivottavasti se tästä eteenpäin kehittyy. Ajattelen itse, että kauden alussa pelaamme ne pelillisesti huonoimmat ottelut, ja aina napsun verran seuraavaan otteluun parannellaan, kunnes loka-marraskuun pimeissä räntäsateissa pelaamme kauden parhainta ja näyttävintä peliä.

– Pelillisistä esityksistä vielä sen verran, että tehokkuutemme on ollut hyvällä tasolla. Ei kahdessa edellisessä ottelussa maalipaikoilla hirveästi mässäilty, siihen nähden olemme olleet hyvin tehokkaita, varsinkin PEPOa vastaan. Ja olihan se “Yoshin” pusku ihan uskomaton, ainakin kolmessa metrissä Yoshi oli. Se oli hieno maali, Saarenkunnas suitsuttaa.

 

“Futura on hyvin hyökkäysorientoitunut porukka”

 

Viime kaudeksi muutaman vuoden tauon jälkeen Kakkoseen noussut FC Futura varmisti säilymisensä sarjassa vasta viimeisellä kierroksella, eikä tämäkään kausi ole alkanut ruusuisesti. Porvoolaisjoukkue pitää kahden kierroksen jälkeen sarjassa perää pisteittä maalierolla 2-6.

Joukkuetta takavuosina pelaajana useiden kausien ajan edustaneen turkkilaislähtöisen Cihan Gökcilin luotsaama Futura aloitti kautensa vaikealla vierasottelulla nousijasuosikki HJK Klubi 04:ää vastaan. Kotijoukkue karkasi jo avausjaksolla kahden maalin johtoon ja hallitsi toistakin jaksoa mielin määrin. Enempää maaleja ei kuitenkaan nähty, joten ottelu päättyi 2-0-lukemiin.

Viime viikonloppuna Futura matkasi vuorostaan PKKU:n vieraaksi Keravalle. Vieraat joutuivat heti alussa takaa-ajoasemaan, mutta joukkueen KäPa-lainapelaaja Samuel Tammivuori iski tasoituksen reilun puolen tunnin kohdalla. Gambialaislaituri Saloum Faal vei porvoolaiset toisen jakson alussa johtoon rangaistuspotkumaalilla, mutta PKKU tasoitti vain muutama minuutti myöhemmin. Ottelu näytti etenevän pistejakoon, mutta PKKU iski lisäajalla kaksi maalia ja karkasi 4-2-voittoon, jättäen porvoolaiset nuolemaan näppejään.

Vaikka Kakkosen kausi on alkanut Futuralta heikosti, osoitti se ensimmäisten sarjaotteluidensa välissä pelatussa Suomen Cupin ottelussa kotonaan NJS:ää vastaan, ettei sitä ole syytä väheksyä. Futura meni ensimmäisellä jaksolla johtoon Saloum Faalin maalilla, mutta NJS tuli tauon molemmin puolin syntyneillä maaleillaan ohi 1-2. Porvoolaiset eivät kuitenkaan lannistuneet, vaan keskikenttäpelaaja Simon Stenstrand kuittasi pelin takaisin tasoihin heti NJS:n johtomaalin jälkeen, vaikka joukkue pelasi miesalivoimalla Jesse Sundströmin ulosajon myötä. Lopulta yli puolen tunnin alivoimaisena pelaamisen jälkeen nuori laitapuolustaja Elton Maloku räjäytti porvoolaisyleisön riemuun viimeistellen Futuralle juuri ennen varsinaisen peliajan päättymistä voittomaalin, jolla porvoolaiset etenivät cupissa neljännelle kierrokselle.

 

Sauli Kettunen maalasi viimeksi Porvoossa (kuva: Mikko Kalavainen)

 

Futura on uudistunut paljon viime kaudesta, kun useampi kokenut pelaaja on jättänyt joukkueen. Koko aikuisuransa Futuraa edustanut 29-vuotias puolustaja Nico Eerola kuitenkin jatkaa, kantaen kapteeninnauhaa. Muita jo viime kaudelta tuttuja luottomiehiä ovat Saloum Faal ja italialaislaituri Michele Desalegen. Viime kauden polvivamman takia lähes kokonaan missannut Futuran kauden 2021 avainpelaaja ja sitä ennen JäPS:n kantaviin voimiin kuulunut Jesse Sundström on ottanut jälleen ison roolin joukkueen keskikentältä. Porvoolaisten uusista kasvoista joukkueen avainpelaajiin kuuluvat KäPasta siirtynyt kokenut toppari Jani Kaukomaa sekä ykkösmaalivahti Robert Barton.

Futura sopi talvella farmisopimuksen KäPan kanssa, ja porvoolaisjoukkueen kokoonpanossa onkin heti ensimmäisissä sarjaotteluissa ollut mukana Ykköseen nousseen KäPan sopimuspelaajia. Nuori laitahyökkääjä Benjamin Rekola sekä monissakin hyökkäävissä rooleissa viihtyvä Noakim Lokake pelasivat Futuran paidassa sekä Klubi 04:ää että PKKU:ta vastaan. PKKU:ta vastaan Futuraa edustivat myös maalinteossakin onnistunut hyökkääjä Samuel Tammivuori sekä kaksimetrinen italialaiskärki Filippo Begliardi.

– Meidän myyrämme ja vakoojamme ovat saaneet selville Futurasta sarjakauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta ja pre-seasonilta sen, että se on hyvin hyökkäysorientoitunut ja korkealta monella pelaajalla prässäävä porukka. Uskoisin, että hyvinkin vauhdikas ja päästä päähän ravattava peli on tulossa, mikä meille sopii, kun myö olemme juoksuvoimainen porukka. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niitä voi lauantain ottelu tarjota, Santeri Saarenkunnas uumoilee.

– Olemme hioneet tällä viikolla peliämme timanttiseen kuntoon. Meillä on hyvin tiedossa Futuran hyökkäys- ja puolustusmuodot, mutta siihenkin pitää varautua, että hekin ovat keksineet pyörän uudelleen. Siihen on sitten vain sopeuduttava, jos sieltä tulee jotain sellaista vastaan, mihin emme ole valmistautuneet. Meidän porukkamme on kuitenkin ollut edellisissä otteluissa hyvin sopeutuvainen erilaisiin tilanteisiin. Kun pidämme peruspelaamisemme erittäin korkealla tasolla ja laitamme edellisistä otteluista vielä pikkuisen paremmaksi, että saamme ajoitukset ja kentän täytön kuntoon, niin uskoisin, että sellaisilla pienillä viilauksilla kolme pistettä saapuu Joensuuhun lauantai-iltana. Mutta kaikki on auki, toivotaan parasta ja varaudutaan pahimpaan, vai miten se lausahdus menee.

JIPPO joutuu lähtemään lauantain otteluun ilman pelikiellossa olevia Eetu Viitaniemeä ja Aake Yletyistä.

 

Vuosi sitten heiluivat nyrkit

 

JIPPOn ja Futuran viime kauden kohtaamisista jäi monelle ottelutapahtumien tai tulosten sijaan päällimmäisenä mieleen ensimmäisen, Porvoossa lähes tarkalleen vuosi sitten pelatun ottelun jälkeen tapahtuneet asiat. Futuran raamikas toppari Cherif Ndiaye tulistui joukkueensa ollessa 1-3-tappioasemassa ottelun loppuhetkillä JIPPO-hyökkääjä Toni Tahvanaiselle ja sai suunsoitostaan palkinnoksi punaisen kortin. Suuttumus ei valitettavasti jäänyt sanalliselle tasolle, vaan ottelun jälkeen Ndiaye kävi pukukoppialueella väkivaltaisesti kiinni JIPPOn pelaajiin. Ndiaye sai Palloliiton kurinpitovaliokunnalta seitsemän ottelun lisäpelikiellon, ja jo ennen sitä Futura purki pelaajan sopimuksen.

JIPPO meni ottelussa avausjaksolla johtoon Sauli Kettusen komealla laukauksella, mutta Futura tuli tasoihin hieman ennen taukovihellystä. Toisen jakson alussa Miro Turunen viimeisteli JIPPOlle johtomaalin Ryohei Fujimuran upeasta esityöstä, ja kymmenisen minuuttia myöhemmin Fujimura kaadettiin rangaistusalueen sisällä. Turunen sijoitti pallon pilkulta maalin alakulmaan lyöden taululle loppulukemat 1-3.

Viime kauden toisessa kohtaamisessa elokuussa Mehtimäellä JIPPO johti ensimmäisen jakson jälkeen Miro Turusen kahdella maalilla 2-0, mutta porvoolaisvieraat pääsivät toisella jaksolla peliin mukaan, ja kavensivat reilun tunnin kohdalla. Vaihdosta kentälle tullut Toni Tahvanainen iski kuitenkin varsinaisen peliajan lopussa helpottavan 3-1-maalin, jonka myötä pisteet jäivät Joensuuhun.

JIPPO ja Futura pelasivat samassa Kakkosen lohkossa myös kaudella 2015. Kohtaamisista ensimmäinen pelattiin Porvoossa, ja Futura voitti ottelun 3-2. Toinen keskinäinen pelattiin Joensuussa, ja se päättyi maalittomaan tasapeliin. Loppukaudesta joukkueet kohtasivat vielä kolmannen kerran Porvoossa, ja sarjapaikastaan taistellut JIPPO naarasi siitä komean 1-4-voiton.

Futuran tämän kauden joukkueesta kauden 2015 kohtaamisissa pelasivat Nico Eerola, Jesse Sundström sekä nykyinen päävalmentaja Cihan Gökcil. JIPPOn nykyjoukkueesta mukana olivat tuolloin B-juniori-ikäiset Miika Vainikainen sekä Nuutti Tykkyläinen.

 

 

 

 

FC Futura – JIPPO lauantaina 13.5. klo 16.00 Porvoon pallokentällä

JIPPO toteuttaa ottelusta livestriimin. Katseluoikeus striimiin lähetetään ennen ottelun alkua JIPPOn uutiskirjeen tilaajille sähköpostitse. Uutiskirjeen voit tilata tästä: https://jippo.fi/faneille/uutiskirje/

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen