fbpx

JIPPOlla on edessä kauden viimeinen vierasreissu, kun joukkue kohtaa lauantaina Helsingissä Kakkosen A-lohkon nousukarsintasarjassa nelossijalla olevan FC Kiffenin. Brahenkentällä pelattava ottelu käynnistyy klo 15.00, ja sitä voi seurata kotikatsomoista Kiffenin mediatiimin toteuttamasta maksullisesta livelähetyksestä InSportsTV-sivustolta.

Runkosarjan voittanut joensuulaisjoukkue aloitti nousukarsintasarjan kiihkeällä taistolla Lahden Reipasta vastaan sateisella Mehtimäellä. Ottelusta tuli JIPPOlle vaikea, ja maalia vartioinut Pyry Piirainen sai esittää tukun loistotorjuntoja pitääkseen kotijoukkueen voittosaumat yllä. JIPPO meni kuitenkin johtoon toisen jakson alussa, kun ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa nähty Janne Partanen hankki sivuvapaapotkun, jonka Lari Liukkonen lähetti kierteisenä maalia kohti. Kesken ensimmäisen jakson loukkaantuneen Ryohei Fujimuran kentällä korvannut Niko Niemeläinen ylsi palloon ohjaten sen päällään verkon perukoille.

Reipas tuli reilun tunnin pelin jälkeen tasoihin kulmapotkumaalilla. Vieraat tuntuivat hieman yllättäenkin tyytyvän tasatilanteeseen, tehden pari puolustavaa pelaajavaihtoakin. Tasapeliin ottelu meinasi päättyäkin, mutta lisäajalla kotijoukkue päätti toisin. Victor de Paula katkaisi Reippaan orastaneen hyökkäyksen, ja Lari Liukkonen sai pallon keskiympyrän sekä Reippaan rangaistusalueen välissä. Liukkosen syöttö tavoitti boksin vasemmalta reunalta Toni Tahvanaisen, jonka maanuoliainen kiersi sisätolpan kautta maaliin tuoden JIPPOlle huipputärkeän 2-1-voiton.

– Olihan se älytön ottelu. Välillä aika aaltoilevaa peliä, ja ajoittain päästä päähän -tyyppistä vauhdikasta futista. Kestimme hyvin, vaikka välillä olimmekin paineen alla. Ehkä senkin takia oli niin maukasta, kun “Tahvis” ihan viime hetkillä sai voittomaalin tehtyä, Niko Niemeläinen fiilistelee.

Voitto Reippaasta tiesi sitä, että JIPPO lähtee nousukarsintasarjan toiseksi viimeiselle kierrokselle piikkipaikalta. Kun sarjassa toisena oleva KäPa jäi samaan aikaan tasapeliin Kiffenin kanssa, kasvoi JIPPOn johtoasema kolmeen pisteeseen, ja kolmantena oleva Reipas jäi jo viiden pisteen päähän. Lauantain ottelun panokset ovat hurjat, sillä voitolla JIPPO voi jopa varmistaa sarjanousun, kun taas tappiolla etulyöntiasema viimeiselle kierrokselle lähdettäessä voi siirtyä KäPalle, ja Reipaskin voi voittaessaan nousta takaisin iskuetäisyydelle.

Lauantain vastustaja Kiffen oli runkosarjassa JIPPOlle hankala vastustaja. Kiffen voitti oman kotiottelunsa kesäkuussa 2-0, ja JIPPOn kotiottelussa elokuussa pisteet jaettiin JIPPOn taisteltua lisäajalla ottelun tasoihin 1-1.

– Kiffen puolustaa kurinalaisesti ja tiiviisti, ja ajoittain meillä oli haasteita päästä heidän muotonsa sisään ja sitä kautta paremmille maalipaikoille. Heillä on myös hyvää erikoistilanneosaamista. Uskon kuitenkin, että meillä on nyt kahden kohtaamisen jälkeen paremmat valmiudet Kiffenin kaatamiseen, seitsemän maalia JIPPOlle tämän kauden Kakkosessa tehnyt Niko Niemeläinen pohtii.

JIPPO saa lauantain otteluun helpotusta topparikaksikko Jens Harjun ja Topi Kelan kärsittyä pelikieltonsa ja palatessa kokoonpanoon. Ottelu on totisesti tärkeä, ja JIPPO-miehistö pääsee latautumaan siihen keskimääräistä vierasottelua paremmin. Joukkue nimittäin matkustaa Helsinkiin jo ottelua edeltävänä päivänä. Niemeläinen odottaa viikon huipennusta innolla.

– Huikea viikonloppu on tulossa. Se auttaa keskittymistä ja valmistautumista, että lähdemme jo aiemmin mestoille. Viimeisiä viedään tämän kauden osalta, ja pari kertaa vielä pääsee puristamaan itsestään kaiken irti pelipäivänä ja nauttimaan futiksesta, Niemeläinen suitsuttaa.

 

Kotijoukkue kärsinyt poissaoloista

 

Mako Tukiaisen luotsaama FC Kiffen ja JIPPO kohtasivat kesäkuussa aurinkoisella Töölön pallokentällä. Kotijoukkue Kiffen meni tasaisen alun jälkeen johtoon puolen tunnin kohdalla, kun JIPPO-puolustus ei onnistunut purkamaan palloa kulmapotkun jälkitilanteessa, ja Riku Heinonen survoi pallon maaliin. Toinen jakso oli joensuulaisten hallintaa, mutta JIPPO ei onnistunut läpäisemään Kiffenin tiivistä puolustusmuuria. Lopulta lisäajalla Kiffen iski vastaan, ja Eetu Kolu naulasi loppulukemiksi 2-0.

Joukkueet kohtasivat uudelleen helteisellä Mehtimäellä elokuun puolivälin jälkeen. Ottelun avausjakso oli tarkkaa pelaamista, jossa molemmilla joukkueilla oli haasteita maalipaikkojen rakentamisessa. Toisella jaksolla peli avautui, ja lopulta reilun tunnin kohdalla maaliverkko heilui. Kiffen riisti pallon JIPPOn kenttäpuoliskolla ja eteni rangaistusalueelle, josta Muslim Markhiyev syötti alaspäin argentiinalaiselle Misael Reartelle. Keskikenttäpelaaja ampui kahdestakymmenestä metristä upean laukauksen aivan maalin yläkulmaan vieden helsinkiläisvieraat johtoon.

Ottelun loppua kohden JIPPO alkoi painostaa enemmän ja enemmän, mutta palkintoa saatiin odottaa lisäajan viime hetkille saakka. Lari Liukkonen laittoi omalta kenttäpuoliskolta pitkän avauksen Aleksi Nissiselle, joka ohitti Kiffen-puolustajan ja jatkoi pallon oikeaan laitaan Miro Turuselle. Turusen matala syöttö löysi takatolpalta Terrence Smithin, joka iski JIPPOn riemukkaasti tasoihin. Joensuulaiset hakivat tasoituksen jälkeen vielä voittomaalia, mutta aika loppui armotta kesken, ja ottelu päättyi 1-1.

Kiffen pelasi juhannusviikolta syyskuun puolivälin yli peräti 12 tappiotonta ottelua putkeen, mutta putkeen mahtui viisi tasapeliä, joista kolmessa helsinkiläiset menettivät voiton aivan ottelun loppuhetkillä. Kun Kiffen runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella hävisi “kuuden pisteen ottelun” Reippaan vieraana tylysti 3-0, putosi se käytännössä ulos nousutaistosta ennen runkosarjan päätöskierrosta. Päätöskierroksella joukkue hävisi kotonaan PKKU:lle 0-2 ja näin sille jäi nousukarsintasarjaan sinänsä panokseton kiusaajan rooli.

Nousukarsintasarjan avauskierroksella Kiffen kohtasi vieraskentällä KäPan. Ottelun avausjakso oli kotijoukkueen hallintaa, ja tauolle lähdettiin 1-0-lukemissa KäPan mentyä johtoon 12. minuutilla puskumaalilla sivuvapaapotkusta. Toisella jaksolla kentälle marssi aivan toisenlainen Kiffen, mutta useista maalipaikoista huolimatta kuparinen ei meinannut millään rikkoutua. Lopulta lisäajan viime hetkillä KäPa-pelaaja pelasi palloa kädellään boksin sisällä, ja Kiffen sai rangaistuspotkun. Riku Heinonen ei erehtynyt, vaan iski Kiffenille tasoituksen, ja ottelu päättyi 1-1-lukemiin.

Kovaa pelaavana ja fyysisenä joukkueena Kiffen on kärsinyt loppukaudesta siitä, että sen pelaajat ovat keränneet roimasti kortteja, mikä on johtanut useisiin pelikieltoihin. Joukkueen luottotoppari Antti Korhonen ajettiin syyskuun Reipas-ottelussa ulos, mikä tiesi automaattisesti kahden ottelun pelikieltoa, jonka päälle Palloliiton kurinpitovaliokunta lisäsi kolme ottelua, joten Korhosta ei kentillä enää tällä kaudella nähdä.

Keskikenttäpelaaja Rasmus Ruismäki taas sai runkosarjan päätöskierroksella varoitustilinsä täyteen jo kolmatta kertaa kauden aikana, mitä seurasi kahden ottelun pelikielto, mikä pitää Ruismäen sivussa vielä lauantain ottelusta. KäPa-ottelussa korttitili täyttyi myös laitahyökkääjä Tejan Deenillä ja keskikentän Muslim Markhiyevillä, jotka ovat niin ikään sivussa lauantaina. Pelikieltojen lisäksi Kiffenin kokoonpanoa ovat rokottaneet myös loukkaantumiset, ja repaleisen miehistön vuoksi KäPa-ottelussa joitain pelaajia nähtiinkin hieman oudommilla pelipaikoilla.

Kiffenin sisäisen maalipörssin kärjessä ovat viime ottelussa topparina pelannut keskikenttäpelaaja Riku Heinonen sekä viime ottelussa pakkina pelannut laituri Peik Koskinen, joista kumpikin on tehnyt kuusi maalia. Tejan Deen on osunut viidesti ja kärkimiehet Samuli Heiska sekä Eetu Kolu neljästi. Kiffenin avainpelaajiin kuuluvat myös maalivahti Niko Tervonen sekä keskikentällä kipparoiva Severi Murto. Lukuisien poissaolojenkin myötä puolustuksessa isoa roolia kantaa hiljattain loukkaantumisesta toipunut rajaheittospesialisti, toppari Valtteri Karlsson.

Kiffen on joutunut kärsimään tälläkin kaudella siitä, että sen kotikentälle on käyttöä muillakin. Töölön pallokentän luonnonnurmi meni pilalle sen toimittua UEFA Super Cupin ajan parkkipaikkana, minkä vuoksi Kiffen siirtyi pelaamaan viereiselle tekonurmikentälle. Tekonurmellakin on muita käyttäjiä, ja lauantaina Kiffen joutuu toista kertaa tänä syksynä evakkoon Kallion urheilukenttänäkin tunnetulle Brahenkentälle, kun “Bollis” on varattuna harrastesarjaturnaukselle.

 

Tiesitkö

 

Kun A-lohkon nousukarsintasarjaa on jäljellä kaksi kierrosta, on sarjanousu kolmen kauppa. JIPPO johtaa 52 pisteellä ja maalisuhteella 49-17, KäPa on toisena 49 pisteellä ja maalisuhteella 59-30, Reipas on kolmantena 47 pisteellä ja maalisuhteella 60-24. FC Kiffen on ulkona nousutaistosta 39 pisteellä ja maalierolla 43-21.

Mikäli JIPPO voittaa Kiffenin ja KäPa ei voita Reipasta, varmistuu JIPPOn nousu jo tänä lauantaina. Mikäli sekä JIPPO että KäPa voittavat lauantain ottelunsa, ratkaistaan nousu viimeisellä kierroksella JIPPOn ja KäPan välillä ottelussa, josta kotijoukkueelle riittää tasapeli tai jopa vähämaalinen tappio, sikäli kun KäPa ei voita Reipasta suurinumeroisesti. Jos molemmat tämän lauantain otteluista päättyvät tasan, riittää JIPPOlle viimeisen kierroksen ottelusta yhden maalin tappio.

Mikäli JIPPO ja Kiffen pelaavat tasan ja KäPa voittaa Reippaan, ratkaistaan nousu silloinkin JIPPOn ja KäPan välillä viimeisellä kierroksella, mutta siinä tapauksessa JIPPO tarvitsee ottelusta vähintään tasapelin, ja tappiolla nousu menee KäPalle. Mikäli JIPPO ja Kiffen pelaavat tasan ja Reipas voittaa KäPan, menee tilanne mutkikkaammaksi. Tällöinkin JIPPO nousee viimeisen kierroksen tasapelillä, mutta tappiolla Reipas tulee paremmalla maalisuhteella ohi, jos se voittaa omassa ottelussaan Kiffenin. Jos Kiffen voittaa Reippaan, riittää JIPPOlle tappiokin.

Mikäli JIPPO häviää Kiffenille ja KäPa – Reipas päättyy tasan, riittää JIPPOlle tasapeli viimeisen kierroksen ottelusta. Jos taas JIPPO häviää Kiffenille ja KäPa voittaa Reippaan, tarvitsee JIPPO voiton viimeisellä kierroksella. Jos JIPPOn hävitessä Kiffenille Reipas voittaa KäPan, ei tasapeli viimeisestä ottelusta riitä JIPPOlle, jos Reipas voittaa Kiffenin, koska tällöin Reipas tulisi paremman maalisuhteensa turvin JIPPOn ohi.

 

 

 

 

FC Kiffen – JIPPO lauantaina 15.10. klo 15.00 Brahenkentällä, Helsingissä

Kotijoukkue toteuttaa ottelusta maksullisen livelähetyksen, joka on katsottavissa osoitteessa insports.tv.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen