fbpx

JIPPO jatkaa pienen kesätauon jälkeen otteluitaan Kakkosen A-lohkossa lauantaina, kun joukkue matkustaa Helsinkiin FC Kiffenin vieraaksi. Töölön pallokentällä pelattava ottelu käynnistyy klo 17.00 ja sitä voi seurata myös kotikatsomoista JIPPOn toteuttaman livestriimin kautta.

Joensuulaiset pelasivat edellisen ottelunsa kolme viikkoa sitten, jolloin helsinkiläinen PPJ saapui JIPPOn vieraaksi Mehtimäelle. Rajusti päälle painanut JIPPO meni johtoon Santeri Saarenkunnaksen puskumaalilla, mutta vieraat onnistuivat maalinteossa molemmissa kahdesta ensimmäisestä hyökkäyksestään, ja taukotilanne oli 1-2 PPJ:lle. Kotijoukkueen raivokas takaa-ajo tuotti tulosta reilun tunnin kohdalla, jolloin vaihdosta tullut Janne Partanen sooloili komealla yksilösuorituksellaan tasoituksen. JIPPO haki vimmatusti voittomaalia, ja lopulta muutama minuutti ennen täyttä aikaa Nuutti Tykkyläinen onnistui Eemil Tannisen hankkimasta rangaistuspotkusta, ja ottelu päättyi 3-2.

– Kyllä siinä vähän mietti, että mitähän täällä oikein tapahtuu, kun peli oli täysin meidän hallinnassamme, ja yhtäkkiä vastustaja tekikin kaksi maalia kuin tyhjästä, ja sitten olimmekin tappiolla. Usko ei kuitenkaan isommin ollut vielä koetuksella, koska loimme läpi ottelun paljon paikkoja ja olimme vaarallisia ylöspäin, näin ollen luotin pelin kyllä kääntyvän, topparina luutinut Topi Kela kertoo.

JIPPOn alkukausi jatkui PPJ-voiton myötä tappiottomana. Seitsemän ottelun jälkeen joukkueella on kasassa viisi voittoa ja kaksi tasapeliä, joilla joensuulaiset pitivät hallussaan A-lohkon kärkisijaa ennen HJK Klubi 04:n tämän viikon Reipas-tasapeliä, jolla helsinkiläiset menivät JIPPOsta hieman paremman maalieronsa myötä ohi molempien joukkueiden ollessa 17:ssä pisteessä. JIPPOlla oli ennen lauantain Kiffen-ottelua poikkeuksellinen kolmen viikon ottelutauko keskellä Kakkosen sarjakautta. Topi Kelan mukaan joukkue on ottanut tauosta kaiken irti.

– Tällaiset tauot otteluista kesken kautta ovat tärkeitä. Saimme treenattua kovaa yhden viikon ilman painetta tulevasta ottelusta, sen lisäksi saimme vielä vähän lomailla jalkapallosta, mikä tekee varmasti hyvää koko joukkueelle. Uskon, että loman aikana koko porukka on palautunut hyvin sekä fyysisesti että etenkin henkisesti, mikä tulee toivottavasti näkymään myös viikonloppuna kentällä.

Lauantain ottelun isäntä Kiffen on aloittanut kauden ailahtelevasti ja majailee sarjassa kuudentena. Se on kuitenkin vahvuuksinensa ollut kinkkinen vastustaja joensuulaisille kautta historian, ja viime kaudella JIPPO ei saanut riistettyä siltä kolmella yrittämällä yhtään voittoa.

– Kiffen on hyvin organisoitu ja todella yhtenäinen joukkue täynnä laadukkaita pelaajia, minkä takia se oli viime kaudella meille hankala vastustaja. Tämän viikonlopun ottelustakin tulee varmasti hyvin tasainen, mutta uskon, että jos pystymme karistelemaan ”bussijalat” ennen kentälle menoa ja yllämme pelillisesti omalle tasollemme, niin lopputulos tulee olemaan hyvä meidän kannaltamme.

JIPPO lähtee otteluun ilman Eemil Tannista, joka on Suomen U17-maajoukkueen mukana Liettuassa pelattavassa Baltic Cupissa.

 

Isännillä alla nöyryyttävä tappio

 

Viidettä peräkkäistä kautta A-lohkossa pelaava FC Kiffen ylsi viime kaudella sen parhaimpaan sijoitukseensa pitkiin aikoihin, kun se taisteli tiensä aina nousukarsintasarjaan asti, jääden kuitenkin neljänneksi selvällä marginaalilla kärkikolmikkoon nähden. Tällä kaudella Kiffenin suoritustaso on ailahdellut, mutta se on edelleen ollut paria hutipeliä lukuun ottamatta kurinalaisesti puolustava, fyysinen ja vaikeasti voitettava joukkue.

Kiffenin kausi alkoi vaikeasti, kun se hävisi ensin kotonaan sarjanousija Atlantis FC/Akatemialle 0-2 ja jäi sitten niin ikään kotonaan 1-1-tasapeliin toisen sarjanousijan TiPS:n kanssa. Kolmannella kierroksella Kiffen nappasi kuitenkin avausvoittonsa kaatamalla NJS:n vieraissa 0-1, ja voittoa seurasi maalittomat tasapelit sarjan kärkipäähän povattuja HJK Klubi 04:ää ja Lahden Reipasta vastaan. Hyvä vire jatkui kesäkuun alussa, jolloin Kiffen tyrmäsi kotikentällään PEPOn komeasti 4-1. Toissa sunnuntaina “Mustat Hurmurit” palautettiin kuitenkin tylysti maan pinnalle, kun joukkue koki nöyryyttävän 4-1-tappion sarjan perää pitäneen FC Futuran vieraana.

Kiffenin paras maalintekijä on alkukaudesta ollut kärkimies Samuli Heiska, jonka kaikki kolme maalia tosin syntyivät yhdessä ottelussa PEPOn verkkoon. Laituri Joona Tukiainen on tehnyt kaksi maalia, ja kertaalleen maalin makuun ovat päässeet sierraleonelainen taskuraketti Tejan Deen sekä iso mutta taitava kymppipaikan jässikkä Muslim Markhiyev. Joukkueen viime kauden parhaan maalintekijän Peik Koskisen alkukausi on mennyt pitkälti loukkaantumisesta toipuessa, ja JIPPO-ottelun hän missaa viime ottelussa ottamansa punaisen kortin takia. Loukkaantuneena on ollut myös kuusi maalia viime kaudella tehnyt keskikenttäpelaaja Riku Heinonen, jolle viime kierroksen Futura-ottelu oli kauden ensimmäinen.

Heinosen poissa ollessa Kiffenin keskikentän keskustassa on nähty tuttuun tapaan Rasmus Ruismäki ja Severi Murto, mutta myös uutena miehenä Futurasta täksi kaudeksi Kiffeniin siirtynyt Emil Lehtinen. Joukkueen topparikaksikon ovat useimmissa otteluissa muodostaneet Antti Korhonen sekä PPJ:stä täksi kaudeksi Kiffeniin siirtynyt Touko Laakkonen, ja laitapuolustuksessa FC Espoosta tullut nuori Tuomas Saarikko sekä KuPS Akatemiaa ja EPS:ää viime kaudella edustanut Zakaria Osman ovat vallanneet avauskokoonpanon paikat. Joukkueen ykkösmaalivahtina toimii tälläkin kaudella Niko Tervonen.

 

Kiffen oli viime kaudella hankala vastus JIPPOlle

 

JIPPO ja FC Kiffen kohtasivat viime kaudella toisensa kolme kertaa: kaksi kertaa runkosarjassa ja kerran nousukarsintasarjassa. JIPPO ei onnistunut voittamaan keskinäisistä ainuttakaan, sillä Kiffen voitti yhden ja kahdesti pisteet tasattiin.

Kesäkuun alussa Töölön pallokentällä joensuulaisvieraat pitivät enemmän palloa, mutta helsinkiläisten puolustus oli raudanlujassa tikissä, eikä päästänyt JIPPOa maalintekoon. Kiffen meni ensimmäisellä jaksolla johtoon Riku Heinosen lauottua kulmapotkun jälkitilanteesta pallon verkkoon, ja varsinaisen peliajan jo päätyttyä Kiffen-hyökkääjä Eetu Kolu viimeisteli vastahyökkäyksestä loppulukemat 2-0.

Helteisellä Mehtimäellä elokuun puolivälin jälkeen pelatun JIPPOn kotiottelun avausjakso oli tarkkaa pelaamista, jossa molemmilla joukkueilla oli haasteita maalipaikkojen rakentamisessa. Toisella jaksolla peli avautui, ja lopulta reilun tunnin kohdalla Kiffenin keskikenttäpelaaja Misael Rearte ampui kahdestakymmenestä metristä upean laukauksen maalin yläkulmaan vieden helsinkiläisvieraat johtoon. Ottelun loppua kohden JIPPO alkoi painostaa enemmän, mutta palkintoa saatiin odottaa lisäajan viime hetkille saakka, jolloin Miro Turusen matala syöttö löysi takatolpalta Terrence Smithin, joka iski JIPPOn riemukkaasti tasoihin, ja ottelu päättyi 1-1.

Nousukarsintasarjan kohtaaminen oli Kiffenin kotiottelu, joka pelattiin Brahenkentällä. JIPPO hallitsi alusta asti palloa, mutta kotijoukkue hyökkäsi vaarallisesti vastaan. Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä Kiffen onnistuikin nopeassa hyökkäyksessään, kun Peik Koskinen karkasi läpi vasemmalta ja viimeisteli helsinkiläisille johtomaalin. Heti toisen jakson alussa Kiffen-toppari Valtteri Karlsson ajettiin ulos, minkä jälkeen JIPPO otti pallonhallinnan täysin. Vajaamiehinen Kiffen puolusti kuitenkin tiiviisti, ja JIPPO pääsi maalipaikoille lähinnä erikoistilanteista. Viimein 86. minuutilla yksi lukuisista kulmapotkuista tuotti tulosta, kun Miika Vainikainen puski JIPPOlle elintärkeän tasoituksen. Ottelu päättyi 1-1-lukemiin.

 

 

 

 

FC Kiffen – JIPPO lauantaina 1.7. klo 17.00 Töölön pallokentällä, Helsingissä

JIPPO toteuttaa ottelusta livestriimin. Katseluoikeus striimiin lähetetään ennen ottelun alkua JIPPOn uutiskirjeen tilaajille sähköpostitse. Uutiskirjeen voit tilata tästä: https://jippo.fi/faneille/uutiskirje/

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen