fbpx

JIPPO matkaa lauantaina Lappeenrantaan, jossa joukkue kohtaa sarjajumbo FC LaPan. Ottelu pelataan Kimpisen urheilukeskuksen stadionilla, ja se vihelletään käyntiin klo 17.00. LaPa toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa SolidSport-palvelun kautta hintaan 5,90 €.

Joensuulaiset lähtevät otteluun voitto allaan joukkueen kaadettua viime lauantaina kotonaan FC Futuran. JIPPO johti ensimmäisen jakson jälkeen Miro Turusen kahdella maalilla 2-0, mutta porvoolaisvieraat pääsivät toisella jaksolla peliin mukaan, ja kavensivat reilun tunnin kohdalla. Vaihdosta kentälle tullut Toni Tahvanainen iski varsinaisen peliajan lopussa helpottavan 3-1-maalin, jonka myötä pisteet jäivät Joensuuhun.

– Ottelu oli aika kaksijakoinen. Pitkään tuntui, ettei meillä ole mitään hätää, ja olimme parempi joukkue, mutta toisella jaksolla siinä kuudenkympin korvilla tapahtui jotain. Meillä sekosi pakka, ja sitten vastustaja sai kavennusmaalin, mikä sekoitti pakkaa vielä entisestään. Pallollinen tekemisemme ei ollut riittävällä tasolla siihen, että olisimme saaneet peliä kontrolliin, ja se oli vähän sellaista häseltämistä välillä. Onneksi lopputulos oli meidän kannaltamme suosiollinen, ja tietysti se 3-1-maali helpotti siinä lopussa, Toni Tahvanainen pohtii.

Joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Tahvanainen aloitti kauden varsin hyvin tehden kevätkaudella viisi maalia. Meno kuitenkin katkesi juhannuksen alla kotiottelussa NJS:ää vastaan, jossa hän loukkasi olkapäänsä. Vamma piti Tahvanaisen sivussa kokoonpanosta neljän heinäkuussa pelatun ottelun ajan, mutta viimein Futuraa vastaan mies pääsi irti, ja iski heti kauden kuudennen maalinsa.

– Oli mukavaa päästä pelaamaan useamman pelin tauon jälkeen. Veikkaan, ettei kukaan tykkää olla loukkaantuneena, ja kun joukkueella vielä menee näinkin hyvin kuin meillä nyt menee, se vain lisäsi nälkää päästä jo kentälle ja olla paremmin mukana tässä jutussa kuin kentän laidalla loukkaantuneena. Olen nyt aika lähellä sitä kuntoa, jossa olin ennen loukkaantumista. Joissain tilanteissa on vielä kipuilua, mutta se ei estä pelaamista. Sanotaan nyt, että olen noin 98-prosenttisessa kunnossa, Tahvanainen kertoo.

Toni Tahvanainen iski kaksi maalia, kun JIPPO kohtasi FC LaPan toukokuussa Joensuun keskuskentällä. JIPPO voitti ottelun selvin lukemin 4-0, vaikka peliesitys jätti parantamisen varaa. Sarjakärjessä porskuttava joukkue lähteekin selvänä ennakkosuosikkina lauantain vierasotteluun, mutta takin napit on syytä pitää visusti kiinni.

– LaPa on saanut parempia tuloksia kotikentällä, jossa se on ihan eri joukkue kuin se, jonka voitimme Joensuussa. Silloin oli hirveä myrsky, jonka myötä olosuhteet olivat pikkuisen haastavat molemmille joukkueille. Kimpisen kenttä on ymmärtääkseni hyvässä kunnossa, ja viikonlopulle on luvattu hyvää säätä. Tulossa on siis kaikin puolin erilainen ottelu kuin edellinen kohtaamisemme, Tahvanainen näkee.

– Emme saa olla yhtään takki auki, peli lähtee nollasta-nollasta kuten kaikki muutkin, ja yksittäisessä ottelussa mikä tahansa on mahdollista. Olemme treeneissä puhuneet, että tämä on LaPalle kauden hienoin ja tärkein ottelu, kun sarjakärki saapuu kotikentälle. Toivon, että yleisöä tulee paljon, ja että siitä tulee hyvä ottelu, joka kääntyy meidän eduksemme. Toivon, että pääsen kokoonpanoon, ja pystyn itsekin jatkamaan hyvää suorittamistani. Ja jos paikoille pääsen, uskon, että pallo tulee löytymään verkon perukoilta, “Tahvis” päättää.

JIPPO saa kokoonpanoonsa takaisin Ryohei Fujimuran, joka kärsi korttitilinsä täyttymisestä seuranneen pelikieltonsa Futuraa vastaan.

 

Isäntäjoukkue tuomittu putoamaan

 

Ensi kertaa historiassaan Kakkosessa pelaava sarjanousija FC Lappeenrannan Pallo on ollut kauden aikana vähintäänkin yhtä suurissa vaikeuksissa kuin ennakkoon osattiin odottaa. Joukkue on sarjataulukossa kirkkaasti pahnanpohjimmaisena kerättyään neljästätoista ottelusta vain neljä pistettä. Pisteet tulivat peräkkäisistä otteluista kesäkuun alussa.

LaPan voittotili Kakkosessa aukesi Amiksen tekonurmella pelatussa kotiottelussa Atlantis FC:tä vastaan. Helsinkiläisvieraat johtivat ottelua tauolla 0-2, mutta LaPa tuli takaa tasoihin ja ohi toisella jaksolla parinkymmenen minuutin aikana tulleilla osumilla. Atlantis teki kaksi omaa maalia, joiden perään nigerialaishyökkääjä Samson Akoh Abah viimeisteli 3-2-voittomaalin. Voittotilin avaaminen toi lappeenrantalaisille itseluottamusta, sillä pistetili karttui uudelleen heti seuraavassa ottelussa, josta voittokin oli lähellä. LaPa johti FC Futuraa vierasottelussa 1-2 keskikenttäpelaaja Joona Kiilin maaleilla varsinaisen peliajan tultua täyteen, mutta Futura iski ottelun tasoihin lisäajan viime sekunneilla.

Kesäkuun alun otteluparia lukuun ottamatta LaPa on hävinnyt jokaisella kierroksella. Tappio-otteluissa lähimmäksi pisteitä LaPa on päässyt kotiotteluissaan KäPaa vastaan toukokuussa ja PKKU:ta vastaan heinäkuussa, joista tuloksiksi jäi 0-1 ja 1-2. Muuten maaliero on aina ollut vähintään kaksi maalia vastustajan hyväksi.

Edellisessä kotiottelussaan toissa viikolla LaPa kohtasi jumbotaistossa PeKan, ja meni heti alussa johtoon sambialaislaiturinsa Rodney Hammadin maalilla. PeKa kuitenkin kuittasi osuman vain pari minuuttia myöhemmin, ja johti tauolle mentäessä jo 1-3. Keskikenttäpelaaja Jarno Silvast toi LaPan toisella jaksolla maalin päähän, vaikka joukkue pelasi miesalivoimalla puolustaja Jyri Nokelaisen ulosajon myötä. Lopulta PeKa karkasi 2-4-voittoon. Vierasotteluissa kyyti on ollut LaPalle erityisen kylmää, eikä viime viikon ottelu KäPaa vastaan tehnyt tähän poikkeusta. KäPa iski ensimmäisellä jaksolla neljä maalia ja toisella toiset neljä, ja voitti ottelun 8-0.

LaPan maaliero kauden aikana tähän asti on 11 – 61. Tehdyistä maaleista Joona Kiili, Samson Akoh Abah ja toinen nigerialaishyökkääjä Alexander Odeh ovat tehneet kaksi mieheen, ja kaksi on ollut vastustajan omia maaleja. Jarno Silvast, Rodney Hammad ja Erkka Partanen ovat osuneet kertaalleen. Epäkiitollisimmassa roolissa joukkueesta on ollut maalivahti Niko Pienmunne, joka on torjunut kaikissa otteluissa, ja esitti toukokuussa Joensuun keskuskentällä tukun hyviä torjuntoja JIPPOa vastaan.

Kotiottelu LaPaa vastaan ei lopulta ollut JIPPOlle läpihuutojuttu. Topi Kela puski ottelun alussa avausmaalin kulmapotkusta ja Toni Tahvanainen lisäsi pian JIPPOn johtoa. 2-0-maalin jälkeen kotijoukkue löysäsi otettaan turhan paljon ja LaPa oli lähellä kavennusmaalia. Kavennus jäi kuitenkin tekemättä, ja toisella jaksolla Tahvanainen heilutti verkkoa uudelleen salaman iskiessä taivaalta. Lopulta vaihdosta tullut Miika Vainikainen löi viimeisen naulan arkkuun maalattuaan kaatosateessa loppulukemiksi 4-0.

 

Tiesitkö

 

JIPPO pelasi edellisen kerran Kimpisen stadionilla kolme vuotta sitten elokuussa Kakkosen A-lohkon ottelussa PEPOn vieraana. PEPO meni parinkymmenen peliminuutin kohdalla johtoon Paul Obin maalilla, mutta Santeri Saarenkunnas kuittasi tasoituksen heti perään. Ottelu eteni tasalukemissa, kunnes tunnin kohdalla Aleksi Nissinen vei JIPPOn johtoon. Vain viisi minuuttia “Allun” osumasta Saarenkunnas osui jälleen, viimeistellen voittolukemat 1-3. JIPPOn nykyjoukkueesta ottelussa pelasivat Saarenkunnaksen ja Nissisen lisäksi Timo Tahvanainen, Sauli Kettunen ja Toni Tahvanainen sekä vaihdosta tulleet Miika Vainikainen ja Miro Turunen.

Kaudella 2018 JIPPO pelasi Kakkosen A-lohkossa sarjanousijan statuksella, ja kohtasi sarjajohdossa olleen PEPOn Kimpisessä päivälleen neljä vuotta sitten. Tiukka vääntö oli jo päättyä maalittomana, mutta loppuminuuteilla kapteeni Antti Åke ronkki kulmapotkun jälkitilanteesta JIPPOlle voittomaalin. Karjalan herruuden tuonut voitto siivitti JIPPOn sarjassa lopulta kolmanneksi, kun taas PEPO romahti syksyn aikana viidenneksi. Nyky-JIPPOsta ottelussa pelasivat Timo Tahvanainen, Miika Vainikainen ja Aleksi Nissinen sekä vaihdosta sisään tullut Niko Niemeläinen JIPPO-paidassa sekä Jens Harju PEPOn puolella.

JIPPO pelasi ensimmäisen kerran sarjaottelun Kimpisessä Ykkösen kaudella 2006, jolloin joukkue saapui Lappeenrantaan Rakuunoiden vieraaksi. Ottelun alku oli viivästynyt tunnilla JIPPOn bussin hajottua kesken matkan, ja ensimmäisellä jaksolla peli oli molemmilta joukkueilta hakemista. Toisella jaksolla JIPPO kuitenkin onnistui, Jussi Harisen viimeistellessä voittomaalin Immo Erosen esityöstä. Rakuunat oli sijoittunut edellisellä kaudella viidenneksi, ja JIPPO oli sarjanousija, mutta voimasuhteet kääntyivät kauden aikana toisinpäin. Rakuunoita valmensi Jukka Karhu, joka toimii nyt kuusitoista vuotta myöhemmin FC LaPan päävalmentajana.

 

 

 

 

FC LaPa – JIPPO lauantaina 13.8. klo 17.00 Kimpisen urheilukeskuksessa, Lappeenrannassa

LaPa toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa SolidSport-palvelun kautta hintaan 5,90 €. Suora linkki otteluun: https://solidsport.com/lapa-r-s-u/games/g/504b80rc

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen