fbpx

JIPPO pelaa lauantaina kauden tähän asti suurimman ottelunsa, kun se matkustaa Kakkosen A-lohkon kärkipaikalta kolmanneksi viime kierroksen jälkeen pudonneen HJK Klubi 04:n vieraaksi Helsinkiin. Sarjan toiseksi viimeisen kierroksen ottelussa riittää panosta, sillä voitolla JIPPO ottaisi vahvan kiinnityksen uuden Ykkösliigan karsintapaikkaan ja varmistaisi nousun vähintään Ykköseen. Ottelua voi seurata joko paikan päällä Töölön jalkapallostadionilla tai Joensuussa Bar Playn kisakatsomossa JIPPOn toteuttaman livestriimin kautta.

Joensuulaiset matkaavat Helsinkiin kolmen murskavoiton putkessa. Kiffenin kaaduttua kotona 4-0 ja TiPS:n vieraissa 1-8 oli viime lauantaina NJS:n vuoro joutua JIPPOn raatelemaksi Mehtimäellä. Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta reilun kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen JIPPOn katkaistua vieraiden hyökkäyksen omalla alueellaan Yoshiaki Kikuchi oivalsi maalivahti Rasmus Karvisen olevan kaukana maaliltaan. Japanilainen otti pari askelta eteenpäin ja laukoi 60 metristä uskomattoman kudin, joka upposi verkon perukoihin. Muutama minuutti tästä, ja Victor Matheus laittoi omalta alueelta pitkän pallon linjan taakse, ja Yoshi karkasi Karvisen ohi maalintekoon.

Ottelu tuntui ratkenneen, kun Terrence Smith taisteli heti toisen jakson alussa Yoshin pitkän pallon itselleen ja viimeisteli puolittaisesta läpiajosta 3-0-maalin, mutta NJS:n Lauri Pastinen herätti joukkueensa kamppailemaan komealla vapaapotkuosumallaan. Pyristely loppui kuitenkin reilun tunnin kohdalla, kun Nuutti Tykkyläinen ampui boksin kulmalta taululle 4-1-lukemat. Pari minuuttia ennen loppuvihellystä Yoshi otti maanmiehensä Junnosuke Watanaben pitkän avauksen haltuun boksin reunalla, harhautti puolustajan ja viimeisteli hattutempun ja 5-1-voiton.

Pelitapahtumiltaan ottelu oli tosiasiallisesti tasaisempi kuin lukemat antavat ymmärtää, ja vieraat pitivät palloa jopa hieman joensuulaisia enemmän. JIPPO ei kuitenkaan päästänyt NJS:ää maalipaikoille, ja oli tehokas hyökkäyspäässä.

Jouduimme puolustamaan paljon, mikä oli vaikeaa. Jokainen kuitenkin puolusti kuten pitikin, ja hyökkäsimme hyvin, joten kokonaisuus jäi vahvasti plussan puolelle, ottelun sankari Yoshiaki Kikuchi tuumii.

Upeaa kautta pelaava japanilaistaikuri nousi NJS-ottelun osumillaan joukkueen sisäisen maalitilaston kärkeen tehtyään jo yhdeksän maalia. Maalien päälle hän on antanut peräti kymmenen maalisyöttöä. Vaikka Yoshilta löytyy pelinäkemystä ja taitoa vaikka muille jakaa, ja mies tunnetaan potkutekniikastaan, on hattutemppu hänellekin harvinaista herkkua. Puhumattakaan omalta kenttäpuoliskolta tehdystä maalista.

Tämä oli ensimmäinen hattutemppuni ammattilaisurallani, vaikka olen tehnyt useasti kaksi maalia. En tähdännyt (1-0-osumassa) maalia kohti vielä pallon saatuani. Katsoin tavalliseen tapaan ylös, ja ajattelin, että voisin osua, joten kehoni liikkui luonnollisesti. Jos viimeisellä linjalla olisi ollut hyökkääjä, joka olisi pyytänyt palloa, olisin luultavasti syöttänyt, Yoshi kertoo.

JIPPOn päävastustajista PK-35 jyräsi TiPS:n 7-0 ja HJK Klubi 04 taas FC Futuran 0-4, joten tilanne sarjataulukossa ei näyttänyt muuttuvan mihinkään edellisestä kierroksesta. Viikonvaihteessa alkoi kuitenkin kantautua huhuja siitä, että Klubi 04 olisi peluuttanut ottelussaan edustuskelvotonta pelaajaa. Huhut osoittautuivat todeksi, ja helsinkiläisten voitto muutettiin jälkikäteen 3-0-tappioksi. Käänteen myötä JIPPO nousi sarjakärkeen. PK-35 on toisena tasapisteissä, mutta huonommalla maalierolla. Klubi 04 putosi kolmanneksi pisteen päähän kärkikaksikosta.

 

Yoshi koki kovia viimeksi Klubi 04:ää vastaan (kuva: Mikko Kalavainen)

 

JIPPO ja HJK Klubi 04 kohtasivat aiemmin heinäkuussa Ilosaarirock-viikolla pelatussa kärkikamppailussa. Ottelusta muodostui äärimmäisen tasainen Kakkosen huippuottelu, jossa selkeät maalipaikat jäivät puolin ja toisin vähiin näyttävistä palloralleista ja lukuisista erikoistilanteistakin huolimatta. Ottelun puhuttanein tilanne nähtiin vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun vieraiden laitapuolustaja Oscar Häggström taklasi rumasti Yoshiaki Kikuchin kanveesiin, ja sai kuin saikin rikkeestään punaisen kortin.

Ilman loukkaantunutta Yoshia pelannut JIPPO ei kuitenkaan kyennyt miesylivoimastaan huolimatta tekemään maalia. Lisäajan loppuhetkillä Klubi 04 pääsi vastahyökkäykseen, jota seurasi kulmapotku. Kulmapotkun jälkitilanteessa erotuomari Kalle Nummela näki JIPPOn Junnosuke Watanaben rikkoneen boksin sisällä ja vihelsi rangaistuspotkun, josta David Ezeh viimeisteli vieraille voittomaalin.

Jos olisin pystynyt jatkamaan peliä, luulen, että lopputulos olisi ollut erilainen. Hallitsimme palloa ja pelaamisemme oli nousujohteista, kunnes loukkaannuin. Mutta se on elämää. Olemme kasvaneet joukkueena paljon viime kerrasta, ja olemme nyt henkisesti vahvempia. Lauantain ottelusta tulee todella jännittävä. Taistellaan voitosta yhdessä JIPPO-perheenä!, Yoshi päättää.

JIPPO pääsee hyökkäämään Klubi 04:n kimppuun vahvalla kokoonpanolla, jota ei tällä kertaa rasita pelikiellot. NJS-ottelun loukkaantumisen takia heti alussa kesken jättäneen Anton Eerolan pelikunto on vielä arvoitus.

 

Kotijoukkue menetti kärkipaikkansa kabinetissa

 

Klubi 04 kasvatti kesän JIPPO-voitolla sarjajohtoaan, mutta sen jälkeen sen kone on hieman yskähdellyt. Heinäkuun toisessa kärkikamppailussa Klubi jäi tasapeliin PK-35:n kanssa dramaattisessa ottelussa, jossa Klubi tuli ensin kahden maalin tappioasemasta tasoihin, ja alivoimaiseksi loppuminuuteilla jäätyään lisäajalla ohi, mutta PK-35 ehti iskeä vielä 3-3-tasoituksen ennen loppuvihellystä. Loppukesän aikana Klubi koki vielä kauden ensimmäisen tappionsa 1-0 PPJ:n vieraana, ja jäi kotonaan yllättäen 1-1-tasapeleihin sekä Atlantis FC/Akatemian että NJS:n kanssa.

Enimmäkseen Klubi on kuitenkin napsinut voittoja. Se nujersi loppukesän aikana vieraissa Reippaan 0-2 ja TiPS:n 0-4 sekä kotonaan FC Kiffenin 1-0. Syyskuun se aloitti suorastaan dominoivalla otteella, kun se murskasi PKKU:n vieraskentällä peräti 0-6 ykköskärkensä David Ezehin hattutempun siivittämänä. Edellisessä kotiottelussaan toissa sunnuntaina Klubi kohtasi PEPOn. Ottelu oli jokseenkin tasainen koitos, vaikka vieraat olivat ajoittain hätää kärsimässä Klubin nopeiden hyökkääjien kanssa, ja näytti päättyvän maalittomana varsinaisen peliajan lopulla. Lisäajan alussa erotuomari ajoi kuitenkin kaksi PEPO-pelaajaa punaisella ulos, ja lopulta David Ezeh iski kotijoukkueelle tärkeän voittomaalin.

Viime sunnuntaina Klubi kohtasi vieraskentällä sarjan peräpään FC Futuran. Helsinkiläiset ottivat ottelusta varman 0-4-voiton, kun sekä Ezeh että Otto Hannula iskivät maalin molemmilla jaksoilla. Klubin takalinjoilla luuti Kaius Simojoki, joka pelaa joukkueessa lainalla Ykkösen KäPasta, jonka farmijoukkue Futura on. Palloliiton kilpailumääräysten mukaan pelaaja ei saa pelata omaa emoseuraansa tai tämän farmi- tai yhteistyöseuraa vastaan kilpailullisessa ottelussa, joten Simojoki oli edustuskelvoton, ja ottelun lopputulokseksi muutettiin 3-0 Futuralle.

Klubin tärkeimmiksi pelaajiksi voitaneen lukea 17 maalillaan A-lohkon maalipörssin kärjessä oleva David Ezeh sekä kaikissa otteluissa joukkueen maalia vartioinut 41-vuotias espanjalainen ex-Veikkausliigatähti ja kapteeni Antonio Reguero. Klubin 4-3-3-formaatiossa hyökkäyksessä Ezehin ympärillä pelaavat yleensä Ville Vuorinen ja Stanislav Baranov, jotka ovat molemmat hyvällä potkutekniikalla varustettuja juoksuvoimaisia laitahyökkääjiä. Vuorinen on tehnyt kauden aikana neljä maalia ja Baranov kahdeksan.

Työteliäs ja pallovarma keskikentän pohjapelaaja Matias Ritari on ollut avauskokoonpanossa yhtä vaille kaikissa Klubin otteluissa. Kahteen hyökkäävämpään keskikentän keskustan rooliin Klubilla on kova kilpailu. Viime kierroksilla avauskokoonpanossa ovat vuorotelleet jo viime vuonna liigadebyyttinsä HJK:ssa tehnyt Aaro Toivonen, tällä kaudella liigadebyytissään maalin tehnyt Liam Möller, neljä maalia tämän kauden Kakkosessa iskenyt VJS-kasvatti Otto Hannula sekä ruotsalainen pelin rytmittäjä Hadi Noori.

Puolustuslinjassa ottelusta toiseen isoja minuutteja pelaavat vasenjalkainen ruotsalaistoppari Nils Svensson sekä KäPan kasvattama oikea laitapuolustaja Oscar Häggström. Oikean topparin paikalle on syksyn aikana noussut pitkänhuiskea nuorukainen Johan Lietsa, ja viime sunnuntain Futura-ottelussa vasemmaksi pakiksi palasi edelliset viikot sivussa ollut Benjamin Dahlström.

 

Ottelussa hurjat panokset

 

Molemmilla joukkueilla on lauantain ottelussa paljon pelissä. Ennen kahta viimeistä ottelukierrosta näyttää lähes varmalta, että Ykkösliigan nousukarsintoihin lähtee Kakkosen lohkovoittajien lisäksi parhaana lohkokakkosena A-lohkossa toiseksi sijoittunut joukkue. Kolmanneksi jäävä joukkue joutuu sen sijaan nuolemaan näppejään ja valmistautumaan Ykkösen nousukarsintoihin.

Mikäli JIPPO voittaa lauantaina, varmistaa se sijoituksensa kahden parhaan joukossa. Mikäli joukkue häviää tai ottelu päättyy tasan, on mahdollista tai luultavaa, että JIPPO tarvitsee kahden parhaan joukkoon yltääkseen voiton Reippaasta päätöskierroksen kotiottelussaan.

Klubi 04:lla lähtökohdat otteluun ovat tiukemmat. Mikäli Klubi häviää, menettää se varmasti mahdollisuutensa lohkovoittoon, ja myös kahden parhaan joukkoon, jos PK-35 voittaa sunnuntaina NJS:n. Voitolla tai tasapelillä Klubin mahdollisuudet kahden parhaan joukkoon säilyvät, vaikkakin se tarvinnee silti voiton päätöskierroksen ottelustaan PK-35:n vieraana.

Tasapisteissä sijoitukset ratkeavat ensisijaisesti maalieron mukaan. JIPPOn maaliero on tässä vaiheessa +38, PK-35:n +29 ja Klubi 04:n +28. Jos joukkueet päätyvät tasapisteisiin ja maalierokin on sama, ratkaisee tehtyjen maalien määrä, joka myös on JIPPOlla kärkikolmikon paras.

Sarjatilanne ja otteluohjelma kärkijoukkueiden osalta:

 

Sijoitus Joukkue O V T H Maalit P
1. JIPPO 20 14 3 3 54 – 16 45
2. PK-35 20 13 6 1 45 – 16 45
3. HJK Klubi 04 20 13 5 2 40 – 12 44

 

la 30.9. 19:00 HJK Klubi 04 JIPPO Töölön jalkapallostadion, Helsinki
su 1.10. 14:00 NJS PK-35 Klaukkalan urheilualue, Nurmijärvi
la 7.10. 14:00 JIPPO Reipas Mehtimäki, Joensuu
la 7.10. 14:00 PK-35 HJK Klubi 04 Algeco Areena, Helsinki

 

 

 

 

HJK Klubi 04 – JIPPO lauantaina 30.9. klo 19.00 Töölön jalkapallostadionilla, Helsingissä

JIPPO toteuttaa ottelusta aiempaa paremmalla kuvanlaadulla varustetun livestriimin, joka näytetään vain ja ainoastaan Bar Playssä (Kauppakatu 23 B, 80100 Joensuu), jossa koko yläkerta on varattu ottelun kisakatsomolle. Tulethan paikalle ajoissa, sillä juoma- ja ruokatarjouksien lisäksi tarjolla on ottelun ennakointia ennen ottelua ja puoliajalla, äänessä JIPPOsta Timo Tahvanainen. Ennen ottelua myös lopputulosveikkaus, jossa oikein tietävien kesken arvotaan JIPPOn Classic Snapback -lippis (arvo 31 €).

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen