fbpx

Viisi kierrosta tappioitta Ykkösliigassa pelannut JIPPO matkustaa huomenna sunnuntaina Järvenpäähän, jossa joukkue kohtaa sarjataulukossa seitsemäntenä majailevan Järvenpään Palloseuran. JäPS:n ensisijaisen kotistadionin Järvenpään keskuskentän ollessa remontissa ottelu pelataan Koivusaaren tekonurmella. Ottelu vihelletään käyntiin klo 18.00 ja sitä voi seurata kotikatsomoista Ruudun kautta.

JIPPO kohtasi edellisessä ottelussaan viime viikonloppuna kotonaan SJK Akatemian. Aiemmin KTP:tä ja TPS:ää vastaan selkäsaunan kokenut nuori pohjalaisjoukkue keskittyi Joensuussa puolustuspelaamisensa tiivistämiseen. JIPPO sai vieraiden puolustusmuurin läpi muutaman paikan ottelun ratkaisemiseen, mutta ruuti oli tällä kertaa märkää ja ottelu päättyi 0-0-tasapeliin.

– Meidän olisi pitänyt voittaa, että olisimme pysyneet sarjan kärjessä. Jos kuitenkin katsoo asiaa positiivisen kautta, emme ole vieläkään hävinneet yhtään ottelua, ja jos korjaamme pieniä asioita SJK Akatemia -ottelusta, pärjäämme varmasti jatkossakin, wing backina reilun tunnin viilettänyt Yusei Ohashi kertoo.

JIPPO lähti otteluun hieman edelliskierroksesta muuttuneella miehistöllä, kun Victor Matheus ja Oskar Pihlaja loukkaantuivat Jaro-ottelussa ja Niklas Haataja sairastui. Toppareiden vaihtuminen ei kuitenkaan paljoa näkynyt, sillä lasaretista palannut Roope Huhtala ja suoraan armeijasta askiin hypännyt Topi Kela pelasivat erinomaisen ottelun joukkueen takalinjoilla. Nähtäväksi jää, ketkä ovat pelikuntoisia JäPS:iä vastaan.

SJK-tasapelin myötä JIPPO sai väistyä sarjan kärkipaikalta kun KTP ja FF Jaro voittivat omat ottelunsa. Joensuulaiset ovat kärkikaksikosta kuitenkin vain pisteen päässä kerättyään yksitoista pistettä viidestä ottelustaan. Sunnuntain vastustaja JäPS:llä pisteitä on neljä.

– Meidän ei pidä kiinnittää mitään huomiota sarjataulukkoon, vaan ottaa uusi haaste vastaan puhtaalta pöydältä. SJK Akatemiaa vastaan emme onnistuneet maalinteossa, joten meidän täytyy parantaa hyökkäyspään syöttöjen ja keskitysten tarkkuudessa. Uskon, että saavutamme hyvän tuloksen, jos koko joukkue painaa täysillä töitä ja taistelee koko 90-minuuttisen ajan, Ohashi sanoo.

26-vuotias hyökkäysvoimainen laitapuolustaja saapui Joensuuhun tammikuussa ja ansaitsi koejakson päätteeksi sopimuksen JIPPOon. Joukkueen kolmas japanilaispelaaja vaikuttaa solahtaneen miehistöön ongelmitta, mutta omiin otteisiinsa mies ei vielä ole täysin tyytyväinen.

– JIPPO on loistava joukkue. Kunnioitan suuresti joukkuekavereitani, valmennusta ja muita taustalla, ja olen iloinen ollessani osa tätä joukkuetta. En ole ollut kovin tyytyväinen omaan pelaamiseeni tähän mennessä, mutta tärkeintä on joukkueen menestys. Teen parhaani auttaakseni joukkuetta etenemään oikeaan suuntaan. Haluan parantaa otteitani ja taistella joukkueemme puolesta.

 

Vammoista kärsineen kotijoukkueen alkukausi ollut tahmea

 

Viime syksynä nipin napin paikkansa maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla säilyttänyt Järvenpään Palloseura pärjäsi kevään Ykkösliigacupissa kohtuullisen hyvin, sillä se eteni ristiinpeluuntäyteisestä B-lohkosta kakkossijalta jatkoon voitettuaan MP:n ja pelattuaan tasan niin KTP:n kuin JIPPOnkin kanssa. Välierässä se jäi kuitenkin FF Jaron jyrän alle lukemin 4-0. Huhti-toukokuun ottelut ovat sujuneet JäPS:ltä varsin tahmeasti niin Ykkösliigassa kuin Suomen Cupissakin, josta joukkue putosi kuluvalla viikolla.

JäPS:n tähän asti ainoa voitto Ykkösliigassa tuli toisella ottelukierroksella, kun se eteni Linus Rönnbergin ja Irfan Sadikin salamamaaleilla 2-0-johtoon jo muutaman minuutin pelin jälkeen kotonaan PK-35:ttä vastaan vieden ottelun nimiinsä lopulta 3-1-lukemin. Toisessa kotiottelussa Noah Kaijasillan ja Omar Jaman maalit olivat JäPS:lle laiha lohtu, kun vierasjoukkue SalPa paineli 2-3-voittoon järvenpääläisistä.

Muut tähänastiset sarjaottelunsa JäPS on pelannut vieraissa. Avauskierroksella se johti SJK Akatemiaa Justus Holopaisen vapaapotkumaalilla, mutta kotijoukkue tuli toisella jaksolla ohi ja voitti 2-1. Toisessa vierasottelussaan edelleen voitoitta Ykkösliigassa jatkavaa KäPaa vastaan JäPS johti jopa kahteen otteeseen, mutta lopputuloksena oli 3-3-tasapeli Ville Aholan, Holopaisen ja kapteeni Roope Aution maaleista huolimatta. Edellisellä kierroksella JäPS piti vieraskentällä KTP:n nollilla avausjakson ajan, mutta kotkalaiset jyskyttivät toisen jakson maaleilla 2-0-voittoon.

JäPS on siis kerännyt yhdellä voitolla ja tasapelillä neljä pistettä viidestä ensimmäisestä ottelustaan ja on Ykkösliigan sarjataulukossa sijalla seitsemän. Siinä sivussa joukkue on pelannut kahden ottelun verran Suomen Cupia. JäPS sai cupin kolmannelle kierrokselle etukäteen ajateltuna varsin messevän arvan, mutta lappeenrantalainen Kolmosen joukkue LAUTP haastoikin kotikentällään järvenpääläiset tosissaan ja JäPS joutui tekemään täyden päivätyön saavuttaaksen jatkopaikan. JäPS voitti lopulta 1-2 Justus Holopaisen ja Taavi Armisen maaleilla.

Suomen Cupin neljännellä kierroksella JäPS sai vastaansa Ykkösessä pelaavan Atlantis FC:n. Vaikka helsinkiläiset olivat alempisarjalaisena kotijoukkue, pelattiin ottelu tämän viikon keskiviikkona JäPS:n kotikentällä. Järvenpääläiset ottivat avausjaksolla johdon Holopaisen maalilla ja hallitsivat palloa kautta ottelun. JäPS:n ruuti oli kuitenkin märkää, ja kun Atlantis oli vastaavasti tehokas omissa paikoissaan, päättyi JäPS:n cup-taival yllättäen helsinkiläisten ottaessa 3-1-voiton. JäPS:n kuumana käynyt päävalmentaja Erol Ates ajettiin ottelussa ulos ja on siten toimitsijakiellossa sunnuntain JIPPO-ottelussa, kuten on korttitilinsä täyteen saanut apuvalmentaja Jani Järvinenkin.

Pelaajista kookas kärkimies Irfan Sadik on pelikiellossa sunnuntaina korttitilinsä täyttymisen vuoksi, joten JäPS:n alkukauden paras maalintekijä Justus Holopainen jatkanee piikissä joukkueen 4-2-3-1-ryhmityksessä. Toissa kaudella 12 maalia Ykkösessä pyssyttänyt konkari Aleksi Ristola on päässyt myös pelikuntoon pitkän loukkaantumisjakson jäljiltä. JäPS:n hyökkäyspään vaarallisimpiin pelaajiin lukeutuvat myös liukkaat laiturit Noah Kaijasilta sekä juuri ennen kauden alkua joukkueeseen liittynyt Linus Rönnberg, joka edusti viime kaudella TPS:ää.

JäPS:llä on laaja rosteri, mutta joukkue on kärsinyt keväällä useista loukkaantumisista eri pelipaikoilla, joten kokoonpano on muuttunut paljon sarjakierrokselta toiselle. Esimerkiksi avauskokoonpanon topparina on nähty viisi eri pelaajaa. Puolustuspäässä suurinta vastuuta peliminuuttien valossa ovat tähän asti kantaneet kaikissa otteluissa maalia vartioinut Joona Tiainen, ulottuva toppari Tino Palmasto sekä hyökkääjänäkin pitkällä urallaan pelannut oikea laitapuolustaja Hedi Khayat. Keskikenttäpelaajista eniten peliaikaa on saanut monipuolinen Joona Tapani.

 

Jäädäänkö ulkona taas vähille maaleille?

 

JIPPO ja JäPS ovat asettuneet vastakkain historiansa aikana seitsemän kertaa: Kakkosessa 2018–2019, Kakkosen Cupissa 2020 ja Ykkösliigacupissa 2024. Neljä ensimmäistä kohtaamista käytiin Kakkosen A-lohkon runkosarjassa, jossa joukkueet päätyivät kolmeen otteeseen maalittomaan tasapeliin. Kertaalleen JäPS haki kolme pistettä Joensuun keskuskentältä 0-2-voitolla. Huomionarvoista on, että nämä neljä kohtaamista, joiden maaliero oli kokonaisuudessaan 0-2, pelattiin ulkokentillä, ja sen jälkeen joukkueet ovat kohdanneet vain halleissa.

Halliotteluissa pelin kuva on ollut jokseenkin erilainen kuin vähämaalisissa ulko-otteluissa. Kakkosen nousukarsintasarjassa 2019 JIPPO murskasi JäPS:n Joensuu Hope Areenalla 8-1, kun niin Tommi Tainio, Aleksi Nissinen kuin Miko Mäkirinnekin onnistui maalinteossa kahteen kertaan. Kakkosen Cupissa 2020 Järvenpään Monitoimihallissa JIPPO voitti 2-5 Tuomo Tolosen kahden maalin siivittämänä. Joukkueiden viimeisin kohtaaminen, pari kuukautta sitten pelattu Ykkösliigacupin ottelu Joensuu Hope Areenalla, päättyi 2-2. JIPPO johti avausjakson jälkeen Aake Yletyisen ja Oskar Pihlajan maaleilla, mutta JäPS tuli toisella jaksolla tasoihin Herkko Kuosan ja Noah Kaijasillan osumilla.

 

 

 

 

JäPS – JIPPO sunnuntaina 12.5. klo 18.00 Koivusaaren tekonurmella, Järvenpäässä

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä. Suora linkki striimiin: https://www.ruutu.fi/stream/4532669

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen