fbpx

JIPPO jatkaa Ykkösen kauttaan lauantaina kotiottelulla, kun HJK Klubi 04 saapuu joensuulaisten vieraaksi Mehtimäelle. Aluehallintoviraston lievennettyä yleisötapahtumarajoituksia saa JIPPO ottaa klo 17 käyntiin vihellettävän ottelun lehtereille 450 katsojaa.

Edellisessä ottelussaan viime sunnuntaina JIPPO kohtasi vieraskentällä raaseporilaisen EIF:n. JIPPOllakin oli ottelussa omat paikkansa, mutta EIF karkasi hieman onnekkailla osumilla 2-0-johtoon ja viimeisteli varsinaisen peliajan jo loputtua loppulukemiksi 3-0. Sarjanousija sai ankaraa oppia rutinoituneelta Ykkösen joukkueelta.

– Kahdessa ensimmäisessä maalissa oli vähän epäonnea, ja taisivat pomppia omista pelaajistamme sisään molemmat. Vaikka saimme itse luotua ihan kohtalaisesti maalipaikkoja, niin emme pystyneet hyödyntämään niitä. Ehkä Ykkösen ja Kakkosen ero näkyy juuri tässä. Kakkosessa tämänkaltainen ottelu olisi hyvinkin voinut kääntyä meille, mutta ei Ykkösessä, toisella jaksolla vaihdosta kentälle kirmannut Teemu Hallikainen kertoo.

Hallikaiselle ottelu oli tuloksesta huolimatta merkittävä, sillä JIPPO-ikoni nähtiin nyt ensimmäistä kertaa kentällä sarjaottelussa sitten kahden vuoden takaisen vakavan loukkaantumisen Kakkosen ottelussa FC Kiffeniä vastaan. Ykkösessä “Teme” pelasi viimeksi kauden 2014 päättäneessä maalittomassa tasapelissä KTP:tä vastaan, josta alkoi JIPPOn tähän vuoteen asti kestänyt taivallus alemmilla sarjatasoilla.

– Vuosia on tosiaan vierinyt edellisistä tosipeleistä, joten oli kyllä hienoa saada sarjaottelu tilille. Aika paljon kuntoutusta ja ongelmia mahtui tuohon kahteen vuoteen. Vauhti ei sinällään eronnut harjoitusotteluista, ja olemme kyllä treenanneet sen verran hyvin, että vaihdosta tullessa täytyy pysyä kyydissä, muuten on mukana väärässä joukkueessa, kommentoi Hallikainen paluutaan kentille.

Hallikainen palasi joukkueen treeneihin viime talvena, ja ansaitsi tekemisellään sopimuksen tälle kaudelle. Pitkän poissaolon jälkeen joukkueen taktisiin kuvioihin ja vauhtiin ei ollut helppo hypätä mukaan.

– Aluksi olin kyllä pihalla enemmän kuin osasin ajatella. Jussi (Leppälahti) ja valmennustiimi ovat kehittäneet peliä taktisesti todella paljon parin viime vuoden aikana, ja mukana on itselle paljon uusia juttuja. Aloin pikkuhiljaa sisäistää asioita, ja nyt koen, että olen hyvin sisällä niissä. Fyysisestä näkökulmasta pitkä tauko ei toki tehnyt asioita kovin helpoksi, mutta olen mielestäni nyt paremmassa kunnossa kuin useampaan vuoteen ennen loukkaantumista. Täytyy kyllä sanoa, että sen reilun kymmenen vuoden aikana, mitä olen JIPPOssa pelannut, meidän tämän hetkinen joukkue on kaikista urheilullisin, Hallikainen kehuu.

Lauantaina JIPPO kohtaa toisen sarjanousijan, Veikkausliigan keulilla porskuttavan HJK:n reservijoukkueen Klubi 04:n. Pääosin juniori-ikäisistä pelaajista koostuva Klubi 04 nappasi tiistaina sarjakauden ensimmäisen voittonsa muutaman edustusjoukkueen lainaaman pelaajan avustamana.

– Tiistaina joukkueessa pelasi useampi HJK:n pelaaja, saa nähdä moniko heistä on mukana meitä vastaan. Nuori ja pallonhallintaan pyrkivä joukkue sieltä varmasti vastaan tulee. Kun pystymme parantamaan pelillisesti napsun EIF-ottelusta ja olemaan huolellisempia molemmissa bokseissa, niin kolme pistettä jää Joensuuhun. Yleisöäkin pääsee nyt enemmän paikalle, niin varmasti hieno pelipäivä tulossa jälleen, Hallikainen uskoo.

 

Suomen mestareiden reservijoukkue

 

FC Jokereiden raunioille vuonna 2004 perustettu Suomen suurimman ja menestyneimmän jalkapalloseuran Helsingin Jalkapalloklubin reservijoukkue Klubi 04 sahasi historiansa ensimmäisten vuosien aikana Kakkosen ja Ykkösen väliä edestakaisin, kunnes 2010-luvulla Ykkösen joukkuemäärän pudottua joukkueen sarjatasoksi vakiintui Kakkonen. Kauden 2018 visiitti Ykkösessä jäi joukkueelta ranskalaiseksi, mutta viime Kakkosen kauden päätyttyä nousujuhliin edessä on jälleen uusi yritys.

Kausi 2020 oli joukkueelle häikäisevä, sillä se ei hävinnyt ainuttakaan ottelua, ja tasapelejäkin kertyi vain yksi. HJK päätti kauden jälkeen kierrättää miesten joukkueidensa valmentajia niin, että Klubi 04:n menestykseen luotsannut Joonas Rantanen siirtyi täksi kaudeksi HJK:n liigajoukkueen valmennusryhmään, ja liigajoukkueen valmennusryhmästä reservijoukkueen päävalmentajaksi tuli ex-Huuhkajalegenda Mika Väyrynen.

Klubi 04 jäi Suomen Cupissa karsintalohkovaiheeseen voitettuaan MP:n, mutta hävittyään sekä JIPPOlle että Gnistanille. Ykkösen avauskierroksella joukkue hävisi kotonaan KPV:lle 0-2, ja toisella kierroksella vieraissa FF Jarolle 4-1. Kolmannella kierroksella helsinkiläiset saivat piste- ja voittotilinsä kerralla auki, kun joukkue voitti MP:n kotonaan 3-1. Klubi 04 sai otteluun vahvistuksia liiga-HJK:n puolelta: hyökkääjä Anthony Olusanya, 35 A-maaottelua Huuhkajissa pelannut Markus Halsti sekä HJK:hon ulkomailta palannut keskikenttäpelaaja Sebastian Dahlström hakivat pelituntumaa reservijoukkueen puolelta, ja Dahlström viimeistelikin kaksi joukkueen kolmesta maalista.

Klubi 04:n kapteenina toimii jo 21-vuotiaana joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva toppari Johannes Kytilä, jonka lisäksi puolustuspään vakioavaajiin on alkukauden peleissä kuulunut maalivahti Elmo Henriksson sekä Espanjassa kasvanut laitapuolustaja Rico Finnäs. Takavuosina Veikkausliigassakin pelannut 33-vuotias uusiseelantilainen Chris James on kova tekijä keskikentän pohjalla. Hyökkäävämmässä roolissa keskikentällä on nähty kaksi viime kautta RoPS:ssa liigaa pelannut Tommi Jäntti, joka otti Jaroa vastaan kaksi keltaista korttia ja missasi siten viime kierroksen ulosajosta seuranneen pelikiellon vuoksi. Hyökkäyspäässä joukkueen avainpelaajia ovat olleet laitahyökkääjä Samuel Anini jr sekä keskushyökkääjä Kai Meriluoto. Kuten viime kierroksella nähtiin, voi nuoren joukkueen mukana pelata yksittäisissä otteluissa kivenkovia liigapelaajiakin.

 

Tiesitkö

 

Joukkueet kohtasivat kevättalvella Suomen Cupin karsintalohkon merkeissä Rantakylän Liikuntahallissa. Helsinkiläisvieraat kierrättivät taitavasti palloa, mutta JIPPO korjasi 1-0-voiton Nuutti Tykkyläisen viimeisteltyä komean maalin Jere Hiltusen esityöstä.

JIPPO on pelannut HJK:n junnuhautomoa vastaan vuosien varrella lukuisia toinen toistaan tiukempia otteluita. Joukkueet olivat samassa sarjassa viimeksi Kakkosen A-lohkossa kaudella 2019. Mehtimäellä JIPPO jäi Klubia vastaan maalittomaan tasapeliin, ja Helsingissä lopputulos kirjattiin 1-1 HJK-kasvatti Tommi Tainion osuttua joensuulaisille ja viime aikoina enemmän HJK:n edustusjoukkueen puolella nähdyn Matti Peltolan helsinkiläisille. Ykkösessä joukkueet kohtasivat viimeksi kaudella 2010, jolloin JIPPO oli parempi sekä kotonaan (2-1) sekä vieraissa (0-2). Tuolloin Klubi 04:n paidassa pelasivat mm. Alexander Ring, Nikolai Alho ja Valtteri Moren, kun taas JIPPOn riveissä voitoista sai nauttia mm. Timo Tahvanainen.

Joensuulaisnäkökulmasta ikimuistoisin yhteys JIPPOn ja Klubi 04:n välillä lienee syksyn 2005 nousukarsinnoista Ykköseen. Kakkosen etelälohkon voittaja Klubi 04 ja itälohkon voittaja JIPPO kohtasivat nousukarsintojen ensimmäisessä vaiheessa, josta voittajalle oli tiedossa sarjanousu Ykköseen, häviäjän jatkaessa taistelua toisessa vaiheessa. Ensimmäinen osaottelu pelattiin Helsingissä, jossa Klubi voitti Valeri Minkesen loppuhetkien vapaapotkumaalilla 1-0. Toinen osaottelu Joensuun keskuskentällä päättyi kuitenkin JIPPOn 2-0-voittoon Jussi Kemmon ja Arpad Mesterin maaleilla, joten JIPPO saavutti seurahistoriansa ensimmäisen sarjanousun Ykköseen yhteismaalein 2-1. Myöhemmin nousukarsintojen toisen vaiheen jälkeen itsekin Ykköseen nousseen Klubi 04:n tuleviin tähtiin näissä otteluissa kuului Minkesen lisäksi mm. Joona Toivio, Mehmet Hetemaj sekä Akseli Pelvas.

 

 

 

JIPPO – HJK Klubi 04 lauantaina 22.5. klo 17.00 Mehtimäellä

Info ottelujärjestelyistä paikan päälle saapuville

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruutu+:n selostetusta lähetyksestä. Suora linkki otteluun: https://www.ruutu.fi/stream/3843948

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Kuva: Marko Pennanen