fbpx

Kolmannella kierroksella Nelosessa pelaavan NiemUn maalein 0-4 kaataneen JIPPOn taival vuoden 2022 Suomen Cupissa jatkuu tiistaina Rantakylän Liikuntahallissa, jossa joukkue isännöi neljännen kierroksen ottelussa Jyväskylän Jalkapalloklubia. Klo 18.30 alkavaa ottelua pääsee katsomaan paikan päälle kausikortilla tai irtolipulla, jotka kummatkin voi ostaa etukäteen verkkokaupastamme. Kotikatsomoista ottelua voi seurata Ruutu+:n kautta.

JIPPO avasi sarjakautensa vappuaattona Helsingissä, jossa joukkue kohtasi sarjanousija PPJ:n. Vieraat menivät heti ottelun alussa johtoon Miro Turusen viimeisteltyä rangaistuspotkusta avausmaalin. Kentän molemmissa päissä sattui ja tapahtui, mutta toista maalia saatiin odottaa miltei tunnin verran. 60. minuutilla Eetu Viitaniemi keskitti boksin oikealta puolelta ja Niko Niemeläinen puski pallon upeasti tolppaa hipoen maaliin. Enempää maaleja ei nähty, joten pisteet matkasivat Joensuuhun 0-2-lukemin.

– Sarja-avaukseksi positiivisen epätyypillinen lopputulos, jos peilaa minun aikaani JIPPOssa. Sarja on yleensä avattu jippomaisesti kiikarilukemin 0-0, mutta nyt sattui poikkeus. Luonteeltaan ottelu oli sarja-avaukseksi tyypillinen. Hieman hermostunutta peliä, jolloin tekninen suorittaminen kärsi ja pelin virtaus muuttui aika ajoin kaaottiseksi, täydet minuutit keskikentällä uurastanut Santeri Saarenkunnas pohtii.

Keskikentällä monessa eri roolissa kolmen JIPPOssa pelaamansa kauden aikana nähty Saarenkunnas on saanut kevään aikana vastuuta myös hieman oudommalla pelipaikalla. Puolustuspään poissaolojen myötä 27-vuotias Toivalan Urheilijoiden kasvatti on pelannut muutamaankin kertaan laitapakkina.

– Eipä se sen kummempaa ole verrattuna keskikentällä pelaamiseen, mukavaa laitapakkinakin on pelata. Pakkina pallollisena on hiukan enemmän aikaa, eikä tarvitse havainnoida niin suurta aluetta kuin keskikentällä. Vaikea arvioida, kuinka hyvin olen onnistunut, kun kahdessa viimeisessä pakkina pelaamassani ottelussa ei ollut ihan älyttömästi puolustussuunnan tehtäviä. Kait se on kuitenkin ihan ok:sti mennyt, kun olen päässyt pelaamaan pakin paikkaa useamman kerran, Saarenkunnas päättelee.

JIPPO ja JJK kohtaavat tiistaina, vain muutama päivä joukkueiden edellisistä, viikonloppuna pelatuista otteluista. Saarenkunnas korostaakin palautumisen tärkeyttä cup-ottelun voimasuhteita pohtiessa, ja paljastaa arkisen pelipäivärutiininsa.

– Molemmilla joukkueilla oli lauantaina vierasottelu, ja pelaamme nyt kolme päivää myöhemmin. Edellisestä pelistä palautuminen on todella tärkeässä roolissa. Se joukkue, joka palautuu paremmin, ja tekee palautumiseen liittyvät asiat oikein, on vahvoilla tiistain kamppailussa. Otteluun valmistautuminen eroaa omalta osaltani huomattavasti viikonloppuisin pelattavista peleistä. Valmistaudun cup-otteluun niin, että käyn pelipäivänä tekemässä muutaman tunnin töitä. Saapahan ajatukset muualle, eikä tarvitse jännittää koko päivää illan peliä, Saarenkunnas letkauttaa.

PPJ-ottelun loppuhetkillä toisen keltaisen korttinsa jälkeen ulosajettu JIPPO-kapteeni Timo Tahvanainen kärsii pelikieltonsa seuraavassa Kakkosen ottelussa, eli huomisessa cup-koitoksessa hän on pelikelpoinen.

 

Tuttu vastustaja Keski-Suomesta

 

Pitkään Veikkausliigassa ja Ykkösessä pelannut JJK ajautui viime vuosikymmenellä umpikujaan taustayhtiönsä talousongelmien kanssa, ja lähti rakentamaan uutta nousuaan ry:n alaisuudessa kaudella 2019 Kolmosesta saakka. Kaudella 2020 se sijoittui kuudenneksi Kakkosen C-lohkossa, jonka JIPPO voitti. Viime kaudella JJK otti jälleen askelia eteenpäin sijoittuen lohkossa toiseksi Ykköseen nousseen SJK Akatemian jälkeen, ja tällä kaudella se hakee uuden päävalmentajansa, etenkin Valkeakosken Hakasta ja SJK:sta pelaajana tunnetun Toni Lehtisen johdolla nousua lohkon ykkössuosikkina.

Viime kauden joukkueesta laitapuolustaja Eduard Ciriaco vaihtoi paikallisvastustaja FCV:n riveihin ja SJK nappasi topparilupaus Tuomas Koiviston organisaatioonsa, mutta muuten liikehdintää on ollut vain sisäänpäin. JJK nappasi Ykkösen MP:stä toppari Reetu Räsäsen ja oman kasvattinsa, keskikenttäpelaaja Aatu Mannisen. Mannisen ohella jyväskyläläiset hankkivat takaisin kaksi muutakin pelaajaa, joilta löytyy takavuosilta liigakokemusta JJK-paidasta: maalivahti Ville Viljalan FCV:stä ja laitapuolustaja Honar Abdin VPS:stä. Lisäksi JJK värväsi lupaavan laitahyökkääjän Daniel Säilyn SJK Akatemiasta.

 

JIPPO-ikoni Antti Åke edustaa nyt JJK:ta (kuva: Marko Pennanen)

 

JJK:n avainpelaajien joukosta löytyy kaksi joensuulaisille erityisen tuttua nimeä. Hyökkääjä Aleksis Lehtonen teki neljä maalia JIPPO-paidassa kaudella 2020, joka päättyi “Aksun” osalta hieman ennenaikaisesti vakavan polvivamman vuoksi. Lehtonen palasi kotikulmilleen Jyväskylään kuntouttamaan vammaansa, ja palasi toivuttuaan viime syksynä pelikentille kasvattajaseuransa väreissä. Vielä tutumpi nimi on pitkäaikainen JIPPO-kapteeni Antti Åke, joka siirtyi JJK:hon viime kaudeksi aloitettuaan opiskelut Jyväskylässä. 34-vuotias toppari myöntää, että JIPPOn kohtaaminen vastustajan paidassa tuntuu oudolta.

– Olen pelannut JIPPOssa yhdeksän vuotta. Siinä ajassa olen kokenut paljon urheilun ja eri ihmisten kanssa Joensuussa. Vuonna 2016 pelasin harjoitusottelussa PEPOn paidassa JIPPOa vastaan, mutta tämä on ensimmäinen kerta virallisessa ottelussa. JIPPOn kotiyleisölle lähettäisin terveiset, että arvostan kaikkia teitä, jotka käytte viikoittain kannustamassa paikallista joukkuetta. On erittäin mukava päästä pelaamaan teidän edessänne, sekä myös hyviä kavereita vastaan. Muistakaahan kannustaa tiistaina meikä-Juudastakin, lupaan esitellä teille koko uudistuneen kikkavalikoimani, Åke lohkaisee.

JJK eteni Suomen Cupissa neljännelle kierrokselle voittamalla kolmannen kierroksen ottelussaan FC Lahdesta tuttuja ex-liigapelaajia vilisevän ikämiesjoukkue JaPS/M35:n vieraskentällä 1-6. Kakkosen kausi alkoi yhtä vakuuttavasti, kun se nitisti ennakolta pahimpiin kilpailijoihinsa C-lohkossa lukeutuvan OTP:n vieraissa 0-3. JJK tavoitteleekin tosissaan nousua Ykköseen.

– Meillä on laaja rosteri. Saisimme varmaan kaksi avauksellista jätkiä, jotka voisivat raapia Kakkosessa hyviä tuloksia. Junioreista nousee vuosittain aika valmiita pelaajia miesten tasolle, ja saimme lisäksi tälle kaudelle muutamia täsmävahvistuksia. Joka pelipaikalla on siten aika kova kilpailu, ja pelaajia varmasti myös kierrätetään monessa ottelussa, voi olla että myös JIPPOa vastaan. Tavoitteemme tällä kaudella on sarjanousu, mutta olen ymmärtänyt, ettei muutaman vuoden takaisten tapahtumien jälkeen siitä ole tehty seurassa mitään pakkomiellettä. Tulee sitten kun on tullakseen, Åke tuumii.

 

Tiesitkö

 

JIPPO ja JJK ovat kohdanneet toisensa lukuisia kertoja historian saatossa, ja useimmiten jyväskyläläiset ovat olleet niskan päällä. JJK:n “uuden tulemisen” jälkeen joukkueet ovat kohdanneet kolmesti, Kakkosen C-lohkossa kaudella 2020. JIPPOn kotiottelu Mehtimäellä päättyi riemukkaaseen 2-0-voittoon, kun taas Harjun stadionilla pelatuista kahdesta ottelusta ensimmäisessä jaettiin pisteet 1-1-tuloksen myötä, ja toisessa JJK vei pisteet 2-0-voitolla. Sekä pisteet että maalit menivät koko kauden osalta siis tasan.

Nyt JJK:ta edustava hyökkääjä Aleksis Lehtonen rankaisi tuolloin kasvattajaseuraansa JIPPO-paidassa viimeistellen kaksi kolmesta JJK:n verkkoon tehdystä maalista, ja yhden maalin sai tililleen Joona Hiltunen. JJK:n pelaajista JIPPO-verkkoa heiluttivat viime talvena Suomea futsalin EM-lopputurnauksessa edustanut Olli Pöyliö sekä JJK:ssa edelleen pelaavat hyökkääjät Robin Saastamoinen ja Joel Pasanen.

JJK:ssa pelaa siis joensuulaisittain tutut Antti Åke ja Aleksis Lehtonen, mutta JIPPOsta löytyy aiemmin JJK-paitaa kantaneita pelaajia saman verran. Toni Tahvanainen edusti JJK:ta Ykkösessä ja Veikkausliigassa kausina 2016-2017, ja keskikenttäpelaaja Lari Liukkonen on JJK-kasvatteja, vaikkakaan ei ehtinyt pelata seuran edustusjoukkueessa ennen siirtymistään Vaajakoskelle.

 

 

 

JIPPO – JJK tiistaina 3.5. klo 18.30 Rantakylän Liikuntahallissa

Liput 8€ aikuiset ja 6€ erityisryhmät (lapset 7-15v, varusmiehet, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset), kausikortilla ilmaiseksi sisään. Niin liput kuin kausikortitkin ovat ostettavissa verkkokaupastamme. Pyydämme ostamaan sisäänpääsyn ennakkoon verkkokaupasta, ettei sisääntulossa tule ruuhkia.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Ottelua voi seurata myös kotikatsomoista suorana Ruutu+:n selostetusta lähetyksestä. Suora linkki otteluun: https://www.ruutu.fi/stream/4076516

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen