fbpx

Kakkosen kausi 2022 huipentuu lauantaina, kun A-lohkon nousukarsintasarjan kärkikaksikko JIPPO ja KäPa ratkaisevat sarjanousun kohtalon keskinäisessä kohtaamisessaan. Kohtalonottelu pelataan Mehtimäellä, ja se vihelletään käyntiin klo 14.00.

Nousukarsintasarjan avauskierroksella Lahden Reippaan 2-1 Niko Niemeläisen ja Toni Tahvanaisen maaleilla voittanut JIPPO kohtasi viime viikonloppuna helsinkiläisen FC Kiffenin vieraissa saavuttaen tärkeän tasapelipisteen. Joensuulaiset hallitsivat alusta asti palloa, mutta kotijoukkue hyökkäsi vaarallisesti vastaan. Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä Kiffen onnistuikin nopeassa hyökkäyksessään, kun Peik Koskinen karkasi läpi vasemmalta ja viimeisteli helsinkiläisille johtomaalin.

Heti toisen jakson alussa Kiffen-toppari Valtteri Karlsson ajettiin toisen keltaisen kortin myötä ulos, minkä jälkeen JIPPO otti pallonhallinnan täysin. Vajaamiehinen Kiffen puolusti kuitenkin tiiviisti, ja JIPPO pääsi maalipaikoille lähinnä erikoistilanteista. Viimein 86. minuutilla yksi lukuisista kulmapotkuista tuotti tulosta, kun Miika Vainikainen sai päätään väliin Niko Niemeläisen antamaan palloon ja toi JIPPOn tasoihin.

– Ottelu oli meille odotetun haastava, sillä Kiffen on ollut meille tällä kaudella erittäin hankala vastus. Olimme mielestäni kuitenkin parempia kuin edeltävissä Kiffen-otteluissa. Hallitsimme palloa ja pystyimme melko hyvin etenemään Kiffenin boksiin, joskin parannettavaa jäi esimerkiksi tilanteenvaihtojen puolustamiseen sekä viimeisiin ratkaisuihin lähellä vastustajan maalia, keskikentällä urakoinut Sauli Kettunen analysoi.

Koska samaan aikaan toisaalla KäPa rökitti Reipasta suurinumeroisesti, näytti jo otteluiden aikana selvältä, ettei JIPPO pystyisi kasvattamaan piste-eroaan KäPaan yli kolmeen pisteeseen edes voitolla, ja nousutaiston ratkaisu siirtyisi siis viimeiselle kierrokselle. Mikäli JIPPO olisi hävinnyt Kiffenille, olisi KäPa mennyt paremman maalieronsa turvin kärkeen, ja tulevan lauantain ottelussa JIPPO olisi ollut pakkovoiton edessä. Tasapeli Kiffenistä oli siitä syystä joensuulaisille yhtä arvokas kuin voitto olisi ollut.

– Toki haluamme aina voittaa, mutta nyt tasapeliin oli syytä olla tyytyväinen, kun ottaa huomioon asetelmat viimeiseen otteluun. Välillä kenttäkuulutuksesta sattui kuulemaan, miten KäPa oli latonut maaleja Reippaan verkkoon, ja ehkä se saattoi tuoda pientä väkinäisyyttä otteisiimme ottelun lopussa. Olin hieman yllättynyt tuloksesta, sillä odotin, että Reipas olisi haastanut KäPan vahvemmin, Kettunen sanoo.

 

Osa pelaajista nähdään viimeistä kertaa Mehtimäen tekonurmella (kuva: Mikko Kalavainen)

 

Viimeisen kierroksen otteluun lähdetään tilanteesta, jossa JIPPO pitää kärkipaikkaa 53 pisteellään maalisuhteella 50-18. KäPa on 52 pisteessä maalisuhteella 66-30. Asetelma lauantaille on siis selkeä: JIPPO voittaa sarjan ja nousee Ykköseen, jos se voittaa KäPan tai ottelu päättyy tasan. KäPa voittaa sarjan ja nousee Ykköseen, jos se voittaa JIPPOn.

– Lauantain ottelusta tulee jälleen yksi “finaali”. Olemme johtaneet sarjaa lähes koko kauden ajan, ja jokainen ottelu on ollut meille kuin loppuottelu. Aikaisemmilla otteluilla ei kuitenkaan ole nyt merkitystä, ja yhdessä ottelussa voi sattua mitä tahansa. Täytyy kuitenkin jo tässä vaiheessa antaa tunnustusta meidän joukkueelle siitä, että olemme pystyneet pelaamaan itsemme tähän asemaan. Kaikki pelaajat haluaisivat pelata tällaisia otteluita, ja monella niitä ei tule vastaan uran aikana yhtäkään, Kettunen muistuttaa.

Kauden päätepisteessä JIPPO ja KäPa ovat toisilleen jo hyvin tuttuja vastustajia, ja molemmat joukkueiden aiemmista kohtaamisista ovat päättyneet tasalukemiin. Edellisessä kohtaamisessa JIPPOn maalin tehnyt Lari Liukkonen on tästä ottelusta sivussa miehen korttitilin täytyttyä Kiffen-ottelun varoituksesta, mutta muuten joukkue päässee ratkaisuotteluun vahvalla ryhmällä. JIPPOn kenttäpelaajista ainoana yhdessä Miro Turusen kanssa kaikissa joukkueen tämän vuoden kilpailullisissa otteluissa pelannut Kettunen odottaa tästäkin ottelusta tasaista.

– KäPalla on laadukasta pallollista toimintaa, johon meidän tulee vastata tiiviillä ja aggressiivisella puolustamisella. Toisaalta omakin pallollinen tekemisemme on kehittynyt kauden kuluessa. KäPalla on pakkovoiton paikka, joten sen on noustakseen tehtävä ottelussa maali. Se tuo otteluun oman mausteensa, jonka myötä ottelu eroaa aikaisemmista kamppailuistamme. He saattavat ottaa enemmän riskejä, mikä voi puolestaan avata meille mahdollisuuksia. Laitetaan lauantaiksi jalkapallon perusasiat kuntoon, eli Tuomas Korpelan sanoin “luita syliin ja palloa reppuun”, sekä lisätään päälle meidän tämänkautinen Jyskyhurmos, ja uskon, että pisteet jäävät Joensuuhun, Kettunen sanailee.

– Valmistautuminen itse otteluun ei eroa aikaisemmista, eli pidetään laadukas treeniviikko ja nautitaan matkasta. Henkilökohtaisesti odotan ottelua ehkä enemmän kuin muita kauden kamppailuja, ja se on ollut mielessä useammin. Lauantaina on taas hieno mahdollisuus nauttia jalkapallosta ja näyttää osaamistamme, varsinkin kun tiedetään ottelun panokset. Toivotaan, että yleisö löytää paikalle, tarvitsemme jälleen Teitä kaikkia! Keli näyttäisi suosivan, panokset ovat tapissa ja laadukasta jalkapalloa on nähtävillä viimeistä kertaa vähään aikaan. Ottelu lienee samalla myös joidenkin pelaajien viimeinen JIPPO-paidassa, joten tekosyyt sivuun, lämmintä JIPPO-huivia päälle, kaverit mukaan ja katsomoon! Nautitaan vielä yhden kerran tällä kaudella ja laitetaan ottelun jälkeen juhlat käyntiin!

 

Vieraat hakevat jatkoa murskavoitolleen

 

JIPPO ja KäPa olivat runkosarjakohtaamisissaan tasavahvoja. KäPan Helsingissä isännöimä ottelu heinäkuussa päättyi 0-0-tasapeliin, eikä paremmuudesta saatu selvyyttä Mehtimäelläkään runkosarjan päätöskierroksella. JIPPO meni ensimmäisellä jaksolla johtoon, kun Timo Tahvanaisen pitkä rajaheitto vasemmalta pomppi boksin ulkopuolelle, josta Lari Liukkonen pommitti upeasti pallon maaliin. Toisella jaksolla pallonhallinnan ottanut KäPa tasoitti vartti ennen loppua, kun Casper Lönnqvistin laukaus upposi sisään samoilta tonteilta kuin Liukkosen pommi avausjaksolla. 1-1-tasapelillä JIPPO piti ykköspaikkansa nousukarsintasarjaan lähdettäessä.

Nousukarsintasarjan avauskierroksella KäPa kohtasi kotonaan Kiffenin. Ensimmäinen jakso sujui käpyläläisten komennossa, ja tauolle lähdettiin 1-0-tilanteessa Kristian Yli-Hietasen puskettua sivuvapaapotkusta KäPalle johtomaalin 13. minuutilla. Toisella jaksolla Kiffen kohensi kuitenkin pelaamistaan ja ottelu meni tasaisemmaksi. KäPa oli silti karkaamassa voittoon, kunnes lisäajalla kotijoukkueen Onni Viljamaa pelasi palloa kädellään ja Kiffenille tuomittiin rangaistuspotku. Riku Heinonen ei erehtynyt, ja ottelu päättyi 1-1-tasapeliin. JIPPO voitti samaan aikaan Reippaan, joten joensuulaisten sarjajohto kasvoi kolmeen pisteeseen ennen viime viikonlopun kierrosta.

Viime lauantaina KäPa kohtasi kotonaan Reippaan ottelussa, jossa kummallekin kelpasi vain voitto. Helsinkiläiset menivät puolen tunnin kohdalla johtoon Marius Söderbäckin rangaistuspotkumaalilla, ja ennen taukovihellystä Kristian Yli-Hietanen lisäsi KäPan johtoa viimeisteltyään Joonas Salmen keskityksestä 2-0-maalin. Selkä seinää vasten pelannut Reipas otti toisella jaksolla riskejä, joista KäPa rankaisi armotta. Huippuvireeseen yltynyt KäPa-kärki Yli-Hietanen iski seuraavat kaksi maalia viimeistellen hattutemppunsa. Varsinaisen peliajan viimeisellä kymmenminuuttisella Joonas Kekarainen ja Brian Mansaray lisäsivät johtoa kahdella maalilla, ja Iiro Kärsämä viimeisteli lisäajalla tyrmäävät loppulukemat 7-0. JIPPOn tasattua pisteet Kiffenin kanssa KäPa nousi sarjataulukossa pisteen päähän joensuulaisista.

Kristian Yli-Hietanen on noussut sarjan maalipörssin kärkeen tehtyään koko kauden aikana jo 16 maalia. Laitahyökkääjä Iiro Kärsämä on osunut kymmenen kertaa ja keskikenttäpelaaja Marius Söderbäck kahdeksasti. Toinen keskikentän nuori avainpelaaja Joonas Kekarainen on viimeistellyt kuusi maalia ja laitahyökkääjä Onni Viljamaa viisi. Puolustuspäässä KäPan tärkeimpiä pelaajia ovat nuori maalivahti Luka Nokelainen sekä toppari Ilmari Lappalainen, jotka ovat kirjanneet täydet peliminuutit kaikissa KäPan tämän kauden otteluissa.

 

Tiesitkö

 

Vaikka vuonna 1956 perustettu Käpylän Pallo on tunnettu yhtenä Suomen parhaimmista ja tärkeimmistä junioriseuroista jo vuosikymmenien ajan, on sen aikuisten edustusjoukkue pelannut maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla vain kerran. Se nousi Ykköseen kaudeksi 2008 voitettuaan Kakkosen A-lohkon edellisenä syksynä kolmen pisteen erolla FC Kuusankoskeen. Kyyti Ykkösessä oli kuitenkin kylmää helsinkiläisjoukkueelle. Se voitti kauden 2008 aikana vain kolme ottelua, pelasi kuusi tasapeliä ja hävisi loput 17 otteluaan, ja sijoittui 15 pisteellään neljäntoista joukkueen Ykkösessä viimeiselle sijalle kirkkaalla marginaalilla.

JIPPO on perustettu vasta vuonna 2001, mutta maan toiseksi korkein sarjataso on sille huomattavasti tutumpi. Joukkue pelasi syksyn 2005 sarjanousun jälkeen Ykkösessä yhdeksän peräkkäistä kautta 2006-2014 sijoittuen parhaimmillaan viidenneksi (kausina 2006 ja 2008). JIPPOn nykyjoukkueesta Timo Tahvanainen, Toni Tahvanainen, Sauli Kettunen ja Jens Harju kantoivat punapaitaa Ykkösessä jo tuona ajanjaksona. Kakkoseen putoamista seurasi vaikeampia vuosia, mutta JIPPO palasi Ykköseen kaudeksi 2021 voitettuaan edellissyksynä Kakkosen C-lohkon. Visiitti ylemmällä tasolla jäi ranskalaiseksi, mutta nyt JIPPO hakee taas paikkaa auringossa.

 

 

 

 

JIPPO – KäPa lauantaina 22.10. klo 14.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Jos et ole tilaaja, voit ostaa vuorokauden tilauksen hintaan 3,90 euroa. Tilauksen pääsee tekemään täällä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen