fbpx

Kaikki Kakkosen A-lohkon joukkueet kaudella 2022 nyt kertaalleen kohdannut JIPPO aloittaa keskiviikkona osaltaan runkosarjan jälkimmäisen puoliskon, kun se pelaa kotonaan KuPS Akatemiaa vastaan. Klo 18.00 starttaava ottelu pelataan vielä Joensuun keskuskentällä, josta JIPPO siirtyy pitkän odotuksen jälkeen loppukaudeksi viralliselle kotikentälleen Mehtimäen tekonurmelle.

Edellisillä kierroksilla NJS:n ja PeKan kotonaan voittanut JIPPO matkasi viime lauantaina Helsinkiin, jossa se kohtasi vieraskentällä viiden ottelun voittoputkessa viilettäneen Käpylän Pallon. Tasaisessa ja vauhdikkaassa ottelussa KäPa-puolustus tylsytti vieraidensa hyökkäykset toisensa perään, mutta myös kaikissa edellisissä kotiotteluissaan vähintään kaksi maalia tehnyt KäPa jäi JIPPO-puolustuksen edessä vaille onnistumisia. Isännillä oli varsinaisen peliajan lopussa loistosauma voittomaaliin, kun JIPPO-maalia tutusti vartioinut Pyry Piirainen rikkoi KäPa-hyökkääjää rangaistusalueen sisällä. Piirainen paikkasi kuitenkin erheensä torjumalla komeasti Kristian Yli-Hietasen yrityksen, ja ottelu päättyi 0-0. Tasapeli oli kummallekin joukkueelle kauden ensimmäinen.

– Vieraspisteeseen pitää tällä kertaa olla tyytyväinen, varsinkin lopussa tuomitun rangaistuspotkun jälkeen. Toki aina harmittaa, kun ei voiteta ottelua, mutta pitää antaa tunnustusta Käpylän joukkueelle ja pelaajille. Joukkue oli hyvin organisoitu, heillä on selkeä pelillinen identiteetti ja nuoret pojat toteuttivat sitä hyvin. Me vastaavasti emme olleet ihan parhaimmillamme. Peli oli tasaista ja hieman aaltoilevaa, ja molemmilla oli omat hetkensä ottelussa. Puolustimme omaa boksiamme kohtuullisen hyvin, mutta hyökkäyskolmanneksellamme emme onnistuneet tuottamaan riittävästi uhkaa, keskikentällä raatanut Sauli Kettunen analysoi ottelua.

Kun JIPPO on pelannut tasan puolet runkosarjaotteluistaan, johtaa se Kakkosen A-lohkoa neljän pisteen erolla Reippaaseen, viiden pisteen erolla yhden ottelun vähemmän pelanneeseen PKKU:hun ja kuuden pisteen erolla FC Kiffeniin sekä kaksi ottelua vähemmän pelanneeseen KäPaan. Kuudentena majaileva NJS on kahdeksan pisteen päässä ja seitsemäs Atlantis FC yhdeksän pisteen päässä. Kevään ensimmäisillä kierroksilla useamman maalin voittoja toisensa perään ottaneen JIPPOn tahti on pisteiden ja maalien suhteen hieman rauhoittunut kesän aikana, mutta Kettunen näkee joukkueen edistyneen alkukaudesta pelillisesti.

– Pelaamisemme on mielestäni kehittynyt alkukierroksista, toki edelleen treenikentällä riittää tekemistä. Koen kuitenkin, että pelaajat ovat sisäistäneet paremmin tapaamme pelata, ymmärtävät mitä kentällä haluamme tehdä, ja toisaalta tuntevat paremmin myös pelikavereiden ajatuksia. Puolustuspelaamiseemme pitää olla tyytyväinen, olemme tainneet päästää sarjapeleissä tähän mennessä vain kuusi maalia omiin. Pallollisissa toiminnoissa, hyökkäyskolmanneksella ja esimerkiksi erikoistilanteissa riittää kuitenkin vielä viilaamista, Kettunen pohtii.

JIPPOlla on keskiviikon jälkeen alkamassa pieni kesäloma, kun joukkueella on edessä 2,5 viikon mittainen ottelutauko. Sitä ennen JIPPO pelaa kuitenkin KuPS Akatemiaa vastaan “paikalliskamppailun”, jonka voittamalla joukkue vankistaisi entisestään asemaansa lohkon kärjessä. Joukkueiden kohdatessa viimeksi Kuopiossa JIPPO jyräsi nuoret isännät maan rakoon lukemin 1-7.

– Valmistautuminen ei sinänsä poikkea muista sarjan otteluista, mutta ehkä pientä Karjala vs. Savo -vastakkainasettelua voidaan nähdä. Savolaisilta on aina vähän kivempi ottaa pisteitä, mistä Santeri Saarenkunnas lienee samaa mieltä. Voitimme KuPS Akatemian viimeksi vakuuttavasti. Saimme kuitenkin muutaman helpon maalin, joilla ottelu ratkesi jo ensimmäisen jakson aikana. Veikkaan keskiviikon kamppailua tasaisemmaksi, Akatemia tulee varmasti uudenlaisella höyryllä otteluun. On mielenkiintoista nähdä, minkä verran KuPS:n edustusjoukkueen pelaajia tulee Akatemian käyttöön. KuPS:n edustus taitaa pelata eurokentillä torstaina, Kettunen miettii.

– Joukkueena odotamme ottelua jo innolla, on kiva päästä taas omalle kotinurmelle. Otetaan tutut JIPPO-aseet käyttöön: aggressiivista kamppailua, jokaisesta pallosta taistelua, ja laitetaan pallo useamman kerran savolaisten reppuun. Tästä matsista on hyvä aloittaa myös Suomenmaan ykkösfestari ja ottaa varaslähtö Ilosaarirockiin! Kentälle jyskyhyrmos ja katsomoon festaritunnelma!, “Sale” toivoo.

 

Vieraat pyrkivät putoamisviivaa karkuun

 

Kotitasapelillä Kiffeniä vastaan kautensa aloittanut Kuopion Palloseuran reservijoukkue isännöi JIPPOa heti sarjan toisella kierroksella toukokuun alussa. Joensuulaiset saivat otteluun salama-alun, kun Miro Turunen hyödynsi KuPS-puolustuksen töpeksinnän ja vei JIPPOn johtoon jo ottelun ensimmäisellä minuutilla. Kuopiolaisten nuori laituri Tuomas Pippola tasoitti rangaistuspotkusta vain pari minuuttia myöhemmin, mutta kotijoukkueen onnistumiset ottelussa jäivät siihen.

Turunen palautti johdon JIPPOlle 19. minuutilla, ja kymmenen minuuttia siitä lukemat olivat jo 1-4 Toni Tahvanaisen ja Lari Liukkosen onnistumisten myötä. Tauolle lähdettiin 1-5-lukemista Tahvanaisen osuttua vielä toistamiseen. Toisella jaksolla Ryohei Fujimura iski ensimmäisen maalinsa JIPPO-paidassa ja Toni Tahvanainen viimeisteli hattutemppunsa lyöden taululle murskaavat loppulukemat 1-7.

Murskatappio sysäsi KuPS Akatemian lopulta neljän ottelun tappioputkeen, joka katkesi kesäkuussa joukkueen napattua avausvoittonsa kotikentällään FC Futurasta lukemin 2-0. Akatemia saikin kesäkuun aikana korjattua kurssiaan varsin kelvollisesti, sillä se voitti kotonaan myös FC LaPan 3-0 ja ylsi vieraskentillä tasapeleihin PPJ:tä ja PeKaa vastaan. Heinäkuussa kuopiolaiset ovat kuitenkin palanneet korpivaelluksen tielle, häviten ensin kotonaan KäPalle ja viimeksi vieraissa Reippaalle. Se kaatui molemmissa otteluissa kuitenkin saappaat jalassa, häviten voittoputkessa viilettäneelle KäPalle vain 0-1 ja johdettuaan Lahdessa vielä puoli tuntia ennen loppuvihellystä lopulta 3-1 päättynyttä ottelua.

KuPS Akatemia on kerännyt yhdestätoista ottelustaan yhdeksän pistettä, joilla se majailee sarjataulukon kymmenennellä sijalla, maalieron verran putoamisviivan yläpuolella. Sen parhaat maalintekijät ovat olleet LaPaa vastaan kahdesti verkkoja heiluttanut liiga-KuPS:n sopimuspelaaja, puolustaja Tony Miettinen sekä kesken kauden joukkueeseen vapailla papereilla liittynyt, viime kaudella Ykkösessä KPV:tä edustanut hyökkäävä keskikenttäpelaaja Justus Lehto, joka onnistui maalinteossa kahdessa ensimmäisessä ottelussaan kesäkuun alussa.

Reservijoukkueelle ominaiseen tapaan kuopiolaisten kokoonpano on elänyt vahvasti ottelusta toiseen, ja se on ajoittain saanut apuja pelituntumaa hakeneista KuPS:n liigajoukkueen pelaajista. Kiinteimmin joukkueen avauskokoonpanoon ovat kuuluneet Tuomas Pippola, puolustajat Eemil Räsänen ja Tobias Karkulowski, hyökkääjä Okko Nenonen, maalivahti Miika Töyräs, keskikenttäpelaaja Lauri Sahimaa sekä muutaman ottelun liiga-KuPS:n puolella pelannut topparilupaus Samuli Miettinen.

 

Tiesitkö

 

Runkosarjan puoleen väliin tultaessa JIPPOn paras maalintekijä on ollut Miro Turunen seitsemällä osumallaan, kaksi viime ottelua loukkaantumisen vuoksi missanneen Toni Tahvanaisen kärkkyen tilaston kakkosena viidellä maalillaan. Niko Niemeläinen on osunut neljästi ja Miika Vainikainen kolmesti. Loput seitsemän maalia ovat jakautuneet seitsemän eri pelaajan kesken.

Joukkueen epävirallisen maalisyöttötilaston kärjessä on japanilaislaituri Ryohei Fujimura, joka on syöttänyt kolme maalia. Lari Liukkonen ja Miro Turunen ovat kumpikin tehneet esityön kahteen maaliin. Korttitilaston kärkinimiä ovat tähän asti ainoa ulosajettu JIPPO-pelaaja, sarja-avauksessa suoran punaisen saanut kapteeni Timo Tahvanainen sekä kolme keltaista korttia kerännyt keskikenttäpelaaja Niklas Sottinen.

Maalivahti Pyry Piirainen on ainoa JIPPO-pelaaja, joka on kauden puoliväliin mennessä pelannut kaikki ottelut alusta loppuun. Kenttäpelaajista Ryohei Fujimura ja Niko Niemeläinen ovat olleet avauskokoonpanossa jokaisessa ottelussa. Timo Tahvanainen oli sarja-avauksen ulosajonsa vuoksi pelikiellossa edellisen KuPS Akatemia -ottelun, mutta on silti kerännyt kenttäpelaajista toiseksi eniten peliminuutteja Fujimuran jälkeen.

Joka ottelussa avanneiden Piiraisen, Fujimuran ja Niemeläisen lisäksi kaikissa otteluissa vähintään vaihtopelaajana peliminuutteja ovat saaneet Miro Turunen, Eetu Viitaniemi, Sauli Kettunen ja Miika Vainikainen.

 

 

 

 

JIPPO – KuPS Akatemia keskiviikkona 13.7. klo 18.00 Joensuun keskuskentällä

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat jo nyt ostettavissa verkkokaupastamme.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Livelähetyksen selostaa Mikko Holopainen. Jos et ole tilaaja, voit ostaa vuorokauden tilauksen hintaan 3,90 euroa. Tilauksen pääsee tekemään täällä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen