fbpx

JIPPO pelaa huomenna lauantaina toisen kotiottelunsa Kakkosen kaudella 2023, kun se kohtaa Mehtimäellä helsinkiläisen PK-35:n. Ottelu vihelletään käyntiin klo 16.00, ja siihen saa jo nyt lippuja verkkokaupastamme.

Joensuulaiset palasivat nihkeän Futura-vierastasapelin jälkeen voittokantaan viime viikonloppuna, kun joukkue kaatoi PKKU:n Keravalla 1-2. Janne Partanen viimeisteli ottelun avausmaalin vieraille kulmapotkun jälkitilanteesta noin tunnin kohdalla, ja Yoshiaki Kikuchi ampui JIPPOn kahden maalin johtoon kymmenen minuuttia ennen loppua Terrence Smithin esityöstä. Kotijoukkue tuli maalin päähän muutama minuutti ennen täyttä aikaa rangaistuspotkumaalilla, mutta kavennus jäi vain JIPPOn kannalta kosmeettiseksi haitaksi tulostaululle.

– Oli hienoa, että saimme tehtyä kaksi maalia, mutta ottelu oli melko vaikea. Pelissämme on vielä asioita, joissa meidän täytyy kehittyä paremmaksi, mutta on hienoa, että pystyimme joukkueena raapimaan voiton, Junnosuke Watanabe tuumii.

Voiton myötä JIPPO otti haltuunsa sarjataulukon kakkossijan. Sarjaa johtava HJK Klubi 04 jäi tiistaina tasapeliin, joten kumpikin kärkikaksikosta on neljän ottelukierroksen jälkeen kymmenessä pisteessä, helsinkiläisten ollessa paremman maalieron turvin edellä.

Kauden alku on siis sujunut JIPPOlta tuloksellisesti varsin hyvin, kun tappiosarakekin näyttää vielä nollaa. Joensuulaisten uudet japanilaisvahvistukset ovat päässeet myös hyvin sisään joukkueen peliin heti alusta alkaen. Yoshiaki Kikuchi on ollut JIPPOn tehokkain pelaaja tehtyään jo kaksi komeaa maalia ja alempana keskikentällä Junnosuke Watanabe on ollut vahva molempiin suuntiin.

– Tämä on toinen kauteni Suomessa, ja alku on ollut nyt hyvä. Minulla on silti paljon parannettavaa. Haluan auttaa joukkuetta voittamaan sarjan, Watanabe muistuttaa tavoitteistaan.

Lauantain ottelu sarjan kolmannella sijalla kärkkyvää PK-35:ttä vastaan on Watanabelle siinä mielessä erityinen, että helsinkiläisjoukkueessa pelaa “Junnon” maanmies ja viimekautinen joukkuetoveri Espoon Palloseurasta, laitapuolustaja Shunta Uchiyama. Myös PK-35:n toinen japanilainen, keskikenttäpelaaja Toshiki Makimoto on hänelle tuttu mies Biwako Seikei Sport Collegesta.

– En tunne vastustajaa kovin tarkkaan, mutta tiedän, että se on hyvä joukkue. Odotan innolla vanhan joukkuetoverini kohtaamista. PK-35:n toinen japanilainen pelaaja on samanikäinen kuin minä, ja kävimme samaa yliopistoa Japanissa. Ottelusta on tulossa todella mielenkiintoinen.

 

Vierasjoukkue vilisee kovia nimiä

 

Kakkosen A-lohkon kaudella 2020 voittaneen ja sitä kautta Ykköseen nousseen Pallokerho-35:n taival maan toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla jäi tältä erää kahden kauden mittaiseksi, kun se ajautui viime syksynä putoamistaistoon ja jäi Ykkösen alemmassa jatkosarjassa kolmanneksi viimeiselle sijalle. Nyt se hakee uutta nousua tutusta Kakkosen lohkosta.

PK-35 aloitti kautensa varsin helpolla 0-2-vierasvoitolla sarjanousija TiPS:stä, kun vikkelä hyökkääjä Mustafa Beyai viimeisteli kaksi maalia ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana. Sarja-avauksen jälkeen joukkue haastoi kotikentällään Ykkösen HIFK:n Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelussa. PK-35 nousi viimeisen puolituntisen aikana komeasti 0-2-tappioasemasta tasoihin Samuel Vuohtoniemen ja Kevin Ingolin maaleilla, mutta HIFK vei jatkopaikan rangaistuspotkukilpailun kautta Yassin Adamin epäonnistuttua ainoana laukauksessaan.

Sarjakauden kotiavauksessaan PK-35 meni Lahden Reipasta vastaan johtoon ottelun alussa tähtipelaajansa Valdrin Rashican maalilla, mutta Reipas tuli toisella jaksolla tasoihin ja ohi. Keskikenttäpelaaja Toshiki Makimoto toi PK-35:n tasoihin muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, ja lisäajalla kotijoukkueelle vihellettiin rangaistuspotku. Rashica kuitenkin epäonnistui pilkulta, ja ottelu päättyi 2-2-tasapeliin.

Edellisessä vierasottelussaan PK-35 matkusti kaksi ensimmäistä otteluaan hävinneen PEPOn vieraaksi Lappeenrantaan. JIPPOakin vastaan Mehtimäellä osunut Aleksi Ikonen maalasi lappeenrantalaisille kahdesti, ja PK-35 joutui kotimatkalle 2-0-tappio niskassaan.

PK-35 palasi kahden nihkeämmän ottelun jälkeen voittokantaan viime viikon torstaina, kun se rökitti kotikentällään edellisessä ottelussaan tasapeliin JIPPOn jättäneen FC Futuran peräti 6-1. Joukkueen maalipyssyinä kunnostautuivat kaksi maalia mieheen iskenyt duo Beyai – Ingoli sekä kertaalleen osuneet toppari Alieu Ceesay ja ex-JIPPO Tommi Tainio.

 

Tommi Tainio edusti JIPPOa neljän kauden ajan (kuva: Mikko Kalavainen)

 

PK-35:ttä luotsaa kolmatta kauttaan todellinen seuraikoni Kim Raimi, joka edusti joukkuetta pitkään pelaajana ja useamman vuoden apuvalmentajanakin ennen ylennystään päävalmentajan pestiin. Raimin apuna valmennustiimissä toimii ex-JIPPO-toppari Aapi Helvelahti.

Helsinkiläisjoukkueen puolustusta johtaa kapteeninnauhaa kantava 26-vuotias toppari Tomi Kurvinen, joka aloitti kuusivuotiaana jalkapalloilun JIPPO-junioreissa ennen perheensä muuttoa pk-seudulle. Kurvisen ohella PK-35:n raamikasta toppariosastoa edustavat Eero Karjalainen sekä Alieu Ceesay. Joukkueen ykkösmaalivahti on HIFK:sta tullut saksalaissyntyinen ex-juniorilupaus Felix Ferahyan.

Kuten JIPPO, hankki PK-35 täksi kaudeksi joukkueeseensa japanilaisosaamista. Keskikenttäpelaaja Hiroki Nekadon kausi päättyi ennen alkamistaan loukkaantumiseen, ja EPS:stä tullut juoksuvoimainen laitapuolustaja Shunta Uchiyama on vasta toipumassa 90 minuutin kuntoon omasta vammastaan, mutta väkkärämäinen Toshiki Makimoto on ottanut heti ensimmäisissä sarjaotteluissa ison roolin PK-35:n keskikentältä.

Makimoton ohella PK-35:n keskikentän avainpelaajia ovat yli kahdensadan liigaottelun veteraani Xhevdet Gela ja kaudet 2018–2021 JIPPOssa pelannut Tommi Tainio, joiden lisäksi paikkaa avauksessa kärkkyy toisesta kotimaastaan Filippiineiltä Suomeen palannut Oskari Kekkonen.

Hyökkäyssuuntaan joukkueen profiilipelaajiin kuuluu laitahyökkääjä Yassin Adam ja jo neljä maalia alkukaudella viimeistellyt Mustafa Beyai. Hyökkäyspään ykkösnimenä voidaan kuitenkin pitää FC Lahdessa liigaakin pelannutta, EIF:stä tullutta taitavaa kymppipaitaa Valdrin Rashicaa, joka tehoili viime kaudella Ykkösessä kuuden maalin ja kymmenen maalisyötön verran.

 

JIPPOlla ja PK-35:llä on pitkä yhteinen historia

 

JIPPOn ja PK-35:n väliltä löytyy kosolti yhteistä historiaa, sillä joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan Ykkösessä peräti 24 kertaa vuosien 2006–2021 aikana. JIPPO on kohdannut vajaan 22 vuoden seurahistoriansa aikana useammin ainoastaan Itä-Helsingin entisen ylpeyden FC Viikingit, jota vastaan on pelattu 27 kertaa. Lauantaina JIPPO ja PK-35 kohtaavat ensi kertaa Kakkosen tasolla.

Joukkueet pelasivat samaan aikaan Ykkösessä yhteen putkeen kaudet 2006–2014, joiden aikana ne kohtasivat 21 kertaa. JIPPO voitti otteluista neljä, neljä kertaa joukkueet päätyivät tasalukemiin ja 13 kertaa PK-35 oli parempi. Etenkin kotonaan PK-35 oli ylivertainen: joukkue voitti kahdeksan yhdestätoista ottelusta, kun JIPPOn nimiin kirjattiin vain yksi voitto. Joensuussa JIPPO voitti kahdesti ja PK-35 neljästi.

Joukkueiden edelliset kohtaamiset ovat kaudelta 2021. Ensimmäinen keskinäinen pelattiin vasta syyskuun alussa Pihlajamäessä, josta JIPPO haki kovan taistelun päätteeksi 0-1-voiton Nuutti Tykkyläisen toisen jakson vastaiskumaalilla. Vain kymmenen päivää myöhemmin joukkueet kohtasivat Joensuun keskuskentällä. Tällä kertaa vastaiskumaalista vastasi vieraiden Yassin Adam, joka vei PK-35:n johtoon jo ottelun viidennellä minuutilla. JIPPO hakkasi aikaisen takaiskun jälkeen ottelun loppuun asti päätään vieraiden puolustusmuuriin, ja ottelu päättyi 0-1.

JIPPO ja PK-35 kohtasivat kaudella 2021 vielä kolmannen kerran Ykkösen alemmassa loppusarjassa. Joukkueiden vireet osoittivat loppusarjan edetessä päinvastaisiin suuntiin, ja kun lokakuinen ottelu Joensuu Hope Areenalla vihellettiin käyntiin, oli niin JIPPOn putoaminen kuin PK-35:n säilyminenkin jo varmistunut. JIPPOn vahva paine ensimmäisellä jaksolla toi tulosta 38. minuutilla, kun Wilterlynd Inalien tökkäsi maalin edestä joukkueen johtoon. Vain reilu vitonen myöhemmin Inalien lisäsi johtoa upealla etukulmalaukauksella maalin kattoon. Toinen jakso ei tuonut hyvistä paikoista huolimatta JIPPOlle lisäosumia, joten voitto ilman suurempia panoksia pelatussa ottelussa kirjattiin kotijoukkueelle lukemin 2-0.

 

 

 

 

 

JIPPO – PK-35 lauantaina 27.5. klo 16.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme.
Ottelukumppani PKO tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn, kun tuot jalkapallo- tai urheiluvarusteen PKO Yhteistä hyvää -keräykseen.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

 

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Lähetys alkaa klo 15.50. Selostajana Petri Siitonen, kommentaattorina Tero Tahvanainen.

Karjalaisen tilauksen pääset tekemään osoitteesta https://karjalainen.fi/tilaa
Vuorokauden mittaisen tilauksen (3,90 €) voit tehdä osoitteesta https://punamustamedia.portal.worldoftulo.com/v2/shop/vuorokausi?source=verkko

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen