fbpx

JIPPOn kausi 2023 huipentuu lauantaina Ykkösliigan nousukarsintojen finaalin toiseen ja ratkaisevaan osaotteluun helsinkiläistä PK-35:ttä vastaan. Tasatilanteessa ratkaisuotteluun lähtevät joukkueet kohtaavat Mehtimäen tekonurmella klo 14.00. Runkosarjan ja cup-ottelut kattaneet kausikortit eivät kelpaa enää nousukarsintaotteluihin, joten varmista mutkaton sisäänpääsy otteluun ostamalla lippu etukäteen verkkokaupastamme. Ennakkolippuja on myyty perjantaihin mennessä ennätystahtiin.

Viime lauantaina Helsingin Pihlajamäessä pelattu finaalin ensimmäinen osaottelu alkoi JIPPOn hallinnalla. Avausjakson paras maalintekopaikka siunaantui Terrence Smithille, jonka pusku Eetu Viitaniemen keskitykseen maalin edestä suuntautui kuitenkin päin PK-35:n maalivahti Joni Niemeä. Hieman ennen avausjakson loppua PK-35:n Ayuub Abdi ajettiin toisen keltaisen kortin myötä ulos, minkä jälkeen kotijoukkue tiivisti puolustustaan. JIPPO puski toisen jakson ajan päätään helsinkiläisten puolustusmuuriin, ja vajaamiehisenä pelannut PK-35 oli jakson aikana jopa lähempänä maalintekoa vaarallisten erikoistilanteidensa kautta. Ottelu päättyi kuitenkin 0-0-lukemiin.

– Aloitimme ottelun hyvin, ja saimme muutaman maalipaikan, joista olisimme voineet mennä aikaiseen johtoon. Puoliajan kuluessa PK sai erikoistilanteista vähän momentumia, mikä katkesi kuitenkin Abdin toiseen keltaiseen. Sen jälkeen vähän odotimme taukoa, jotta pääsisimme koppiin kuulemaan valmennuksen ohjeita, miten PK saataisiin murrettua. PK kuitenkin puolusti hyvin, ja meidän vähän uusi pelisysteemi toi ehkä ylempänä kenttää ongelmia murtautumiseen ja maalipaikkojen luomiseen. Ehkä kokonaisuudessaan tasapeli oli taas oikeutettu tulos PK:ta vastaan, JIPPO-kapteeni Pyry Piirainen pohtii.

Ratkaisevaan toiseen osaotteluun lähdetään siis 0-0-tasatilanteessa, vaikka avausosassa JIPPO pääsi pelaamaan pitkän tovin miesylivoimalla. Terrence Smithin lisäksi Yoshiaki Kikuchille aukesi pari kelpo maalipaikkaa, mutta ruuti oli tällä kertaa märkää.

 Vanhassa systeemissä, jossa oli vierasmaalisääntö, tasapeli olisi suosinut PK:ta enemmän. Ehkä PK on tyytyväisempi, ottaen punaisen kortin huomioon, mutta emme mekään ole jääneet harmittelemaan “hukattua” mahdollisuutta. Ottelusarja on vielä ihan auki. Lauantaina voi tapahtua ihan mitä tahansa, ja tälle kaudelle saadaan varmasti huikea päätös.

 

Santeri Saarenkunnas puski JIPPOlle maalin joukkueiden edellisessä Mehtimäen-kohtaamisessa (kuva: Mikko Kalavainen)

 

JIPPO teki sarjakauden aikana peräti 56 maalia, mikä oli kaikki kolme lohkoa mukaan luettuna Kakkosen toiseksi kovin luku, ja samalla JIPPOn seuraennätys kolmella ylimmällä sarjatasolla pelatessa. Viimeiseen kolmeen otteluun vastustajan reppu ei kuitenkaan ole heilunut kertaakaan lukuun ottamatta OLS:ia vastaan käytyä ja voitettua rangaistuspotkukilpailua. Piiraisen mukaan ei kuitenkaan ole syytä huoleen.

Pitää ottaa huomioon olosuhteet ja otteluiden konteksti. Reipasta vastaan olimme aika passiivisia muistaen, ettei pelissä ollut panosta. Kahdessa karsintaottelussa olemme pelanneet vähän varovaisemmin kuin sarjapeleissä virheitä vältellen. Hyökkäyspelaamisemme ei ole ollut ihan yhtä vauhdikasta, kun vastustajakin on halunnut eliminoida kaikki riskit pois. On luonnollista, että silloin maalipaikoille on vaikeampi päästä. Tiedän meillä olevan sen verran hyviä pelaajia, että kun lauantaina saadaan paikat ratkaista, niin kundit tekevät tarvittavat maalit.

Kävi lauantaina miten kävi, JIPPOn kausi on joka tapauksessa ollut menestys. Sarjajärjestelmäuudistuksen myötä oli ensisijaisen tärkeää, että joukkue saavuttaa nousun uuteen Ykköseen, ja sen näyttävää ja tehokasta jalkapalloa pelannut joukkue varmisti hyvissä ajoin. Nyt edessä on viimeinen puserrus, jonka panoksena on nousu vielä ylempään sarjaan.

Hieno kausi saa arvoisensa päätöksen. Pitkä matka ollaan tultu viime vuoden marraskuusta tähän pisteeseen. Matkaan on mahtunut aika paljon kaikkea ohipeleistä Reipasta ja PPJ:tä vastaan vieraisiin Bolt Arenalle, jossa pystyimme ainoana joukkueena kaatamaan HJK Klubi 04:n ja varmistamaan lohkovoiton, ja rankkarivoittoon OLS:ia vastaan. Asetimme talvella tavoitteeksemme lohkovoiton ja nousun ainoana joukkueena Ykkösliigaan. Se tuntui olevan valtavan vuoren päällä, mutta nyt olemme yhden askeleen päässä siitä huipusta. Kaikki kannattajat, JIPPOa seuraavat ja joensuulaiset ovat olleet mukana siinä matkassa, joten koko joukkue haluaa toivottaa koko joensuulaisen yhteisön lauantaina Mehtimäelle viimeistä kertaa tällä kaudella. Lämpimästi vaan päälle, otetaan pääkaupungin vieraat yhdessä vastaan Pohjois-Karjalan hyytävään pakkaseen, Pyry Piirainen kannustaa.

 

Viime lauantaina nähtiin taktinen taisto

 

PK-35:n ja JIPPOn väliset koitokset ovat olleet todella tasaisia sen jälkeen, kun viime vuosikymmenellä Vantaalla pelannut Pallokerhon edustusjoukkue palasi täksi vuosikymmeneksi Helsinkiin. Tällä kaudella tasaisuus on viety äärimmilleen, kun joukkueiden runkosarjaottelut Kakkosessa päättyivät Joensuussa 1-1 ja Helsingissä 2-2, ja nousukarsintafinaalin ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 0-0.

Finaalin 1. osa alkoi taktisesti poikkeavasti, sillä päävalmentaja Mikko Hallikainen oli muuttanut JIPPOn vakiintunutta 4-3-3-ryhmitystä, ja oululaisesta JS Herculeksesta elokuussa joukkueeseen siirtynyt Niklas Haataja pelasi Topi Kelan ja Victor Matheuksen rinnalla kolmantena topparina, kun taas hyökkäyspäässä Anton Eerola ja Terrence Smith muodostivat nyt kärkiparin Janne Partasen aloittaessa penkin puolelta.

Kim Raimi, Hallikaisen tulisieluinen virkaveli PK-35:stä, reagoi JIPPOn muuttuneeseen ryhmitykseen peilaamalla kotijoukkueen ryhmityksen samaan muotoon. Yleensä laitapakkina tai keskikentällä pelaava Tommi Tainio tuli kolmanneksi toppariksi kapteeni Tomi Kurvisen ja Eero Karjalaisen rinnalle. Rafael Lehtonen ja Yassin Adam miehittivät laitakaistat, Ayuub Abdi ja Richard Florent sekä laitapakkina paremmin tunnettu Shunta Uchiyama pelasivat keskikentällä ja Valdrin Rashica sekä Kevin Ingoli kärjessä.

Tuulennopea Yassin Adam aiheutti JIPPOn hallinnan keskellä kertaalleen sydämentykytyksiä joensuulaisten boksissa pakottaen Pyry Piiraisen komeaan torjuntaan. Adam ehti hämmästyttää myös puolustuspäässä juostuaan vikkeläjalkaisen Terrence Smithin kiinni, kun “Tiko” oli matkalla vääjäämättömään läpiajoon. PK-35 vaihtoi ryhmityksensä tutumpaan neljän miehen puolustuslinjaan Ayuub Abdin ulosajon jälkeen.

Adamin ohella uhkaa JIPPOn maalille toi huipputaitava Valdrin Rashica. Ensimmäisellä jaksolla Rashica pamautti vapaapotkun tolppaan, minkä jälkeen Eero Karjalainen survoi pallon maaliin asti, mutta tilanne liputettiin paitsioksi. Kulmapotkuissa Rashica pelasi palloa usein jykevän topparikaksikon Karjalainen – Kurvinen päihin, mutta JIPPO-puolustus Pyry Piiraisen johdolla sai estettyä helsinkiläisten maalintekoaikeet.

Kaksi joukkueen nimekkäintä keskikenttäpelaajaa, vuosina 20172018 kaikkiaan 7 A-maaottelua Huuhkajissa pelannut Moshtagh Yaghoubi sekä yli kaksisataa Veikkausliigaottelua urallaan pelannut 33-vuotias Xhevdet Gela olivat sivussa PK-35:n kokoonpanosta finaalin 1. osaottelussa. Hyökkäyspäässä joukkue sai tulla toimeen ilman tämän kauden ykköspyssyään, 14 maalia iskenyttä Mustafa Beyaita. Nähtäväksi jää, palaako joku nimimiehistä vahvistamaan PK-35:n jo valmiiksi vahvaa kokoonpanoa lauantain ratkaisuotteluun.

 

Tiesitkö?

 

Lauantain ottelun voittava joukkue saavuttaa nousun nykyisen Ykkösen korvaavaan Ykkösliigaan, kun taas hävinnyt joukkue pelaa ensi kaudella uudessa Ykkösessä, joka perustetaan nykyisen Ykkösen ja Kakkosen väliin. Mikäli varsinainen peliaika päättyy tasalukemissa, pelataan tarvittaessa 2 x 15 min jatko-ottelu, ja senkin päättyessä tasan rangaistuspotkukilpailu päälle.

Suurin osa Ykkösliigan ja Ykkösen joukkueista kaudella 2024 on jo varmistunut.

YKKÖSLIIGA (10 joukkuetta) YKKÖNEN (12 joukkuetta)
IF Gnistan tai IFK Mariehamn KäPa
KTP KPV
MP JJK
SJK Akatemia OLS
TPS EPS
HIFK FC Jazz
SalPa RoPS
JäPS Atlantis FC
FF Jaro VIFK
JIPPO tai PK-35 PKKU tai FC Vaajakoski
TamU tai HJK Klubi 04
JIPPO tai PK-35

 

 

 

 

JIPPO – PK-35 lauantaina 28.10. klo 14.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v ja opiskelijat. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme. Suomen Seniorikodit tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn yli 75-vuotiaille.

Kioskit ja anniskelu aukeavat tuntia ennen ottelun alkamista.

Huom! Kuten aiemmin on tiedotettu, kausikortit ja vapaaliput eivät kelpaa nousukarsintaotteluihin.

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

 

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Lähetys alkaa klo 13.50. Selostajana Mikko Holopainen, kommentaattorina Teemu Hallikainen.

Karjalaisen tilauksen pääset tekemään osoitteesta https://karjalainen.fi/tilaa
Vuorokauden mittaisen tilauksen (3,90 €) voit tehdä osoitteesta https://punamustamedia.portal.worldoftulo.com/v2/shop/vuorokausi?source=verkko

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen