fbpx

Seitsemän ottelukierroksen jälkeen vain pisteen päässä Ykkösliigan kärjestä oleva JIPPO kohtaa torstaina kolmen kotiottelun putkensa toisessa osassa helsinkiläisen Pallokerho-35:n. Mehtimäellä pelattava ottelu vihelletään käyntiin klo 18.30. Mikäli sinulla ei ole kausikorttia, suosittelemme ostamaan pääsylipun etukäteen verkkokaupastamme. Pääsyliput ovat ennakkoon ostettuna edullisempia kuin portilta ostettuna.

JIPPO jatkoi tappiotonta alkukauttaan viime lauantaina KäPan kustannuksella. Nuori helsinkiläisjoukkue laittoi aktiivisella prässipelillään kapuloita joensuulaisten rattaisiin, mutta JIPPO piti pintansa ottaen Yoshiaki Kikuchin ja Terrence Smithin toisen jakson osumilla 2-0-voiton.

– KäPa-peli oli jossain määrin ehkä huonointa JIPPOa mitä tällä kaudella on nähty, etenkin ensimmäiset 30 minuuttia. Olimme huolimattomia ja hätäisiä, emmekä tehneet niitä juttuja, mihin pelissämme pyrimme. Se on kuitenkin henkisesti vahvan joukkueen merkki, että pystyimme parantamaan vaikeasta alusta, ja toinen puoliaika oli jo ihan eri näköistä. Helpolla ei voitettu, mutta ei tässä sarjassa mikään peli helppo olekaan, JIPPO-kapteeni Pyry Piirainen muistuttaa.

Torstain otteluun lähdettäessä JIPPO on 17 pisteellään Ykkösliigan sarjataulukossa toisena KTP:n jälkeen voitettuaan viisi ottelua ja pelattua kahdesti tasan. Joukkue on kotkalaisten perässä toisena myös tehdyissä maaleissa, joita JIPPOlla on 14. Päästettyjen maalien tilastossa JIPPO on sen sijaan sarjan paras päästettyään vain kaksi maalia. Viidesti maalinsa puhtaana pitänyt Ykkösliigan nollapelitilaston ykkösnimi Pyry Piirainen hehkuttaa joukkueensa tähänastista puolustuspelaamista.

– Maalivahdin näkökulmasta on ollut helppo pelata, kun pelaajat edessä tekevät omat hommansa täydellisesti. Itse olen saanut olla aika rauhassa koko kauden, mikä selviää myös tilastoista, kun katsoo, kuinka vähän laukauksia vastustajat ovat saaneet meitä vastaan. Puolustaminen on JIPPOssa jokaisen pelaajan tehtävä, ja on ollut hienoa nähdä, kuinka paljon jokainen pelaaja tekee töitä koko ottelun ajan. Työnteon määrä on mahdollistanut ne tulokset, joita olemme alkukaudesta saaneet.

Torstaina Piiraisella ja JIPPOlla on edessään uusi haaste, kun joukkue kohtaa viimekautisen päävastustajansa PK-35:n. Rajusti uudistuneen, mutta entistä nimivahvemman Pallokerhon alkukausi ei ole sujunut aivan nappiin, mutta sillä on selkeitä omia vahvuuksiaan.

– PK-35 on fyysisempi ja vähemmän palloa hallitseva joukkue kun KäPa, joten siinä mielessä pelin kuva tullee olemaan erilainen edelliseen otteluun nähden. Kaksinkamppailupelaaminen korostuu, ja erikoistilanneuhka on PK:lla suuri, Piirainen tietää.

 

Kanssanousijan alkukausi on ollut hakemista

 

Viime kaudella suoran nousun Ykkösliigaan JIPPOn nenän edestä vienyt PK-35 valitsi joensuulaisiin nähden varsin toisenlaisen linjan joukkueen rakentamiseen uutta sarjaa varten vahvistaen talven ja kevään aikana rivejään peräti noin viidellätoista uudella pelaajalla. Helsinkiläisten kovaäänisen päävalmentajan Kim Raimin valmennustiimi vahvistui sekin mm. kahdella ulkomaalaisella apuvalmentajalla sekä maalivahtivalmentajan pestiin värvätyllä yli neljänsadan Englannin Valioliigaottelun miehellä Jussi Jääskeläisellä.

Ykkösliigacupissa lohkonsa voittanut, mutta välierässä SJK Akatemialle pudonnut PK-35 aloitti sarjakautensa vakuuttavasti ottamalla 3-0-kotivoiton KäPasta Shunta Uchiyaman, Foday Mannehin ja Karo Räsäsen maaleilla. Voittokulku kuitenkin loppui siihen, ja helsinkiläiset ovat keränneet avauskierroksen jälkeen pelaamistaan kuudesta ottelusta kolme tasapeliä ja kolme tappiota.

Ensimmäisillä kierroksilla PK-35:n akilleen kantapääksi osoittautui otteluiden alut. Se hävisi vieraissa JäPS:lle 3-1 päästettyään kaksi maalia ensimmäisen viiden minuutin aikana. Kotonaan se hävisi KTP:lle 1-5 päästettyään ensimmäisen 27. minuutin aikana neljä maalia. Pallokerhon valmennus reagoi joukkueen heikkoihin otteisiin siirtymällä KTP-nöyryytyksen jälkeen käyttämään kolmea topparia ja 3-4-3-ryhmitystä.

Viime kierroksilla PK-35:lla on ollut vaikeuksia vastaavasti otteluiden loppuhetkien kanssa. Joukkue oli lähellä päättää voitottoman putkensa edellisessä kotiottelussaan SJK Akatemiaa vastaan. Shunta Uchiyaman unelmamaali ei kuitenkaan riittänyt kolmeen pisteeseen, sillä seinäjokiset iskivät lisäajalla 1-1-tasoituksen. Viime viikonloppuna PK-35 johti vieraskentällä FF Jaroa Eero Markkasen rangaistuspotkumaalilla, mutta viimeisen kymmenminuuttisen aikana pietarsaarelaiset tulivat tasoihin ja ohi vieden pisteet 2-1-lukemilla.

PK-35:lla on laaja rosteri, jota se on kierrättänyt alkukaudesta runsaasti toimivaa ryhmitystä etsiessään, mutta osin myös loukkaantumisten takia. Jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin kuulunut japanilainen Uchiyama pelasi kauden ensimmäisissä otteluissa kärjessä, sitten oikeana laitapuolustajana, ja viime kierroksilla hän on löytänyt paikkansa vasempana wing backina. Toisella laidalla on pelannut Raimin pitkäaikainen luottomies ja viime syksynä Ykkösliigan nousukarsintafinaalissa voittomaalin tehnyt Yassin Adam.

Pallokerhon hyökkääjistä taitava brassi Tiquinho aka Erikson Carlos sekä Huuhkajista ja Real Madrista tuttu järkäle Eero Markkanen ovat osoittaneet aiemmin kykenevänsä kovaan maalitehtailuun tällä tasolla, mutta he ovat vasta palanneet täyteen kuntoon loukkaantumisten jäljiltä. Huippunopealla gambialaisvahvistuksella Foday Mannehilla ja viime kaudella Kakkosessa maaleja liukuhihnalta pyssyttäneellä Mustafa Beyailla pitäisi myös olla eväitä tähänastista tehokkaampaan pelaamiseen.

Ykkösliigacupissa joukkueensa ykköstähtenä tuikkinut erikoistilannespesialisti Daniel Rantanen on tehnyt tähän mennessä yhden maalin ja ottanut yhden punaisen kortin. Ennen SJK-ottelun ulosajoa keskikenttäpelaajana tunnettu Rantanen pelasi edelliset minuuttinsa laitahyökkääjänä. Keskikentän keskustassa on ollut vaihtuvuutta, mutta eniten vastuuta ovat viime aikoina saaneet japanilaiset Hiroki Nekado ja topparinakin viihtyvä Juta Nakanishi. PK-35:n kolmen miehen topparilinjassa vakioavaajia ovat olleet nigerialainen Frankline Okoye sekä HIFK-taustainen Tuukka Andberg. Maalivahtina joukkueen kaikissa tähänastisissa sarjaotteluissa on pelannut JJK:sta tullut Ville Viljala.

 

Helsinkiläiset olleet keskinäisissä karvan verran edellä

 

JIPPOn ja PK-35:n yhteinen historia on pitkä ja värikäs, mutta vaikka eteläisemmät punamustat ovat historiatilastoissa niskan päällä, ovat viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana pelatut keskinäiset kohtaamiset olleet poikkeuksetta tasaisia. Esimerkiksi 2013–2014 neljä peräkkäistä keskinäistä päättyi tasalukemiin. Kun joukkueet viimeksi kohtasivat maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösen kaudella 2021, päättyi kumpikin runkosarjakohtaamisista 0-1-vierasvoittoon. Alemmassa jatkosarjassa JIPPO otti kuitenkin kotonaan 2-0-voiton.

Tasainen historia huipentui viime kaudella. Kakkosen A-lohkon otteluista Joensuussa Mehtimäellä pelattu koitos päättyi 1-1-tasapeliin, jossa maalintekijöinä olivat JIPPOlta Santeri Saarenkunnas ja PK-35:ltä Shunta Uchiyama (jonka maali jäi jostain syystä tilastoissa Toshiki Makimoton nimiin). Helsingin Pihlajamäessä pelattu kohtaaminen päättyi vastaavasti 2-2-tasapeliin, kun kumpikin joukkueista teki yhden oman maalin ja yhden rangaistuspotkumaalin, joiden tekijöinä JIPPOlta Nuutti Tykkyläinen ja PK-35:ltä Mustafa Beyai.

A-lohkon sijoille yksi ja kaksi sijoittuneet joukkueet kohtasivat lopulta uudelleen Ykkösliigan nousukarsintojen kaksiosaisessa finaalissa, jossa ensimmäinen, Helsingissä pelattu osaottelu päättyi 0-0-tasapeliin. Toisessa osaottelussa Mehtimäellä PK-35 karkasi avausjaksolla 0-2-johtoon Uchiyaman ja Xhevdet Gelan maaleilla, mutta Anton Eerolan ja Terrence Smithin osumat toivat JIPPOn tasoihin. 2-2-lukemat varsinaisen peliajan lopussa tiesivät jatko-ottelua. Neljä täyttä 90-minuuttista tasalukemissa pelanneiden joukkueiden paremmuus ratkesi lopulta jatko-ottelun toisella puoliajalla, kun Yassin Adam viimeisteli PK-35:lle 2-3-voittomaalin.

Joukkueet kohtasivat viimeksi tänä keväänä Ykkösliigacupin lohkovaiheen ottelussa Joensuu Hope Areenalla. JIPPO oli tasaisen ottelun pelitapahtumissa niukasti kuskin paikalla, mutta törmäsi tuolloin mallikkaasti toimineeseen PK-puolustukseen. Lopulta vain reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa kotijoukkueen tehottomuus kostautui, kun Mustafa Beyai iski vastahyökkäyksestä PK-35:lle 0-1-voittomaalin.

 

 

 

 

JIPPO – PK-35 torstaina 23.5. klo 18.30 Mehtimäen tekonurmella

Liput ennakkoon / portilta: 12 € / 15 € aikuiset, 9 € / 12 € erikoisryhmät (varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 6 € / 8 € koululaiset ja opiskelijat, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Ennakkoliput ovat ostettavissa verkkokaupastamme.
Lapset alle 7v ilmaiseksi sisään, ja yli 75v ilmaiseksi sisään Suomen Seniorikodit tarjoamana.

Kioskit ja anniskelu aukeavat tuntia ennen ottelua, joten voit tulla virittäytymään tunnelmaan hyvissä ajoin!

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen