fbpx

JIPPO pelaa sunnuntaina Kakkosen runkosarjan kolmanneksi viimeisen ottelunsa, kohdaten kotonaan A-lohkossa seitsemäntenä olevan helsinkiläisen PPJ:n. Mehtimäen tekonurmella pelattava ottelu käynnistyy klo 15.00.

Joensuulaiset hakivat viime viikonloppuna vierasvoiton NJS:stä, vaikka joukkueen kokoonpanosta oli ottelun aattona pudonnut useita pelaajia pois sairastelun vuoksi. Miro Turunen hankki aivan toisen jakson alussa rangaistuspotkun, josta Niko Niemeläinen viimeisteli varmasti johtomaalin. Parisenkymmentä minuuttia ennen loppua Lari Liukkonen pelasi pallon oikealle linjan taakse Toni Tahvanaiselle, joka sijoitti pallon maalin takakulmaan. Ottelu päättyi 0-2-lukemiin.

– Tärkeät kolme pistettä tarttuivat Nurmijärveltä mukaan. Toisella puoliajalla meillä oli pieni heikompi hetki, jolloin NJS pääsi aiheuttamaan hieman uhkaa, mutta sitä lukuun ottamatta peli oli täysin meidän kontrollissamme, ja voitto tuli meille lopulta aika rutiininomaisesti. Kaksi tehtyä ja nolla päästettyä maalia, kyllähän siihen voi aina olla tyytyväinen, täydet minuutit topparina kellottanut Topi Kela myhäilee.

Voitto oli JIPPOlle toinen peräkkäinen, sillä edellisellä viikolla joukkue oli kaatanut kotikentällä PKKU:n 2-1. Molemmissa otteluissa kaikki maalit tulivat toisella jaksolla. Elokuun jälkimmäisellä puoliskolla JIPPO onnistui kotiottelussaan FC Kiffeniä vastaan vasta lisäajalla ja jäi Reipas-vierasottelussa kokonaan maaleitta, joten joukkue on maalannut ensimmäisellä jaksolla viimeksi yli kuukausi sitten FC LaPaa vastaan.

– Uskoisin ensimmäisten jaksojen maalittomuuden johtuvan siitä, että viimeisen kuukauden aikana vastassa on ollut sen verran laadukkaita joukkueita, että eroja on alkanut muodostua vasta otteluiden loppupuolella, kun joukkueet ovat väsyneet. Mielestäni olemme kuitenkin pelanneet ensimmäisillä jaksoilla laadukasta futista ja luoneet paljon maalipaikkoja, joten en näe asiaa sen suurempana ongelmana, Kela pohtii.

Voittojensa myötä JIPPO on pitänyt pintansa A-lohkon kakkossijalla, ollen neljä pistettä Reipasta ja viisi pistettä Kiffeniä edellä. Koko kärkinelikon mukana voittoputkessa viilettävä sarjajohtaja KäPa kaatoi keskiviikkona KuPS Akatemian 2-1, ja pitää yhden ottelun enemmän pelanneena piikkipaikkaa viiden pisteen marginaalilla JIPPOon. Maaliero on KäPalla yhden maalin verran parempi.

JIPPO ja PPJ kohtasivat toisensa Helsingissä Kakkosen avauskierroksella liki viisi kuukautta sitten. Pisteet lähtivät Joensuuhun 0-2-voitolla, mutta lukemiin nähden ottelu oli suhteellisen tasainen.

– Luvassa on luultavasti jälleen tasainen vääntö. PPJ osaa olla vaarallinen joukkue etenkin hyökkäyspäässä, missä heiltä löytyy kokemusta. Joukkue on toisaalta myös päästänyt runsaasti maaleja omaan verkkoon, joten uskon, että pystymme haavoittamaan heitä laadukkaalla hyökkäyspelaamisella. Ottelun voittaminen on ihan omissa käsissämme, mikäli pystymme pelaamaan omalla tasollamme, Kela uskoo.

 

Vierasjoukkue on mässäillyt maaleilla

 

Kun JIPPO ja PPJ kohtasivat ensimmäistä kertaa historiassaan vappuaattona Jätkäsaaren tekonurmella, saivat joensuulaisvieraat otteluun unelma-alun, kun Miro Turunen pääsi tälläämään JIPPOn johtoon itse hankkimastaan rangaistuspotkusta jo neljännellä peliminuutilla. Toni Tahvanainen kolisutti myöhemmin tolppaa, ja toisen jakson puolella PPJ:n Oliver Luoma ylärimaa, mutta seuraavaa maalia saatiin odottaa 60. minuutille saakka, jolloin Niko Niemeläinen vei JIPPOn kahden maalin johtoon upealla puskumaalilla. JIPPO-kippari Timo Tahvanainen lensi varsinaisen peliajan lopussa toisen varoituksen myötä ulos, mutta lukemat pysyivät 0-2:ssa loppuvihellykseen asti.

Sarjanousija PPJ on osoittanut kauden mittaan kuuluvansa tälle tasolle, vaikkei lohkon seitsemättä sijaa pitävän joukkueen sarjapaikka ole vielä täysin matemaattisesti varmistunut. Se on kiusannut ylemmän kastin joukkueita, yltäen esimerkiksi kahteen tasapeliin FC Kiffeniä vastaan, ja löylyttänyt alemman kastin joukkueita suurinumeroisin lukemin, voittaen esimerkiksi FC LaPan 9-0 ja PeKan 8-2. PPJ on tehnyt 19 ottelussa peräti 50 maalia, mikä on sarjassa toiseksi eniten KäPan jälkeen. Sen oma verkko on heilunut 37 kertaa, mikä on sarjassa kuudenneksi eniten.

PPJ voitti edellisessä vierasottelussaan syyskuun alussa PeKan Kotkassa 1-5, ex-liigajyrä Tommi Karin ja nuorempaa polvea joukkueessa edustavan Elias Kallion tehtyä kaksi maalia mieheen ja nuoren puolustajan Juuso Höckertin osuttua kertaalleen. Viime viikolla PPJ kohtasi kotonaan sarjakärki KäPan. Ottelu eteni tauolle saakka 0-1-lukemissa, mutta toisella jaksolla vieraat karkasivat ennen tunnin rajapyykkiä jo neljän maalin johtoon. Konkarihyökkääjä Tuomas Mustonen rikkoi PPJ:n nollan, ja myöhemmin Elias Kallio iski joukkueelle toisen maalin, mutta KäPalle kirjattiin voitto lopulta selvin 2-5-lukemin.

Mustonen on ollut PPJ:n selkeä ykköstykki, ja on kahdellatoista maalillaan Kakkosen A-lohkon maalipörssin jaetulla kakkossijalla kolmen osuman päässä JIPPOn Miro Turusesta. Keskikenttäpelaaja Elias Kallio on tehnyt kymmenessä ottelussa seitsemän maalia, ja joukkueen kolmanneksi parhaana maalintekijänä nuori hyökkääjä Emil Rask on maalannut kuusi kertaa. Enimmäkseen vaihtopelaajana PPJ:ssä esiintynyt keskikenttäpelaaja Juho Hulkko ehti tehdä viisi maalia ennen kuin siirtyi elokuussa KäPan riveihin.

Maalitykki Mustosen sekä polvivamman takia pitkään poissa olleen ja viime kierroksilla pelikuntoon palanneen Tommi Karin ohella PPJ:n konkarikaartiin kuuluu mm. satoja liigaotteluita FC Lahden, KuPS:n ja HJK:n paidassa pelannut toppari Pyry Kärkkäinen sekä JJK:ssa liigaa pelannut toppari Antto Tapaninen.

Joensuulaisittain PPJ:n tutuin pelaaja on liki sata sarjaottelua JIPPO-paidassa pelannut Risto Kahelin, joka muutettuaan viime kauden jälkeen pääkaupunkiseudulle liittyi keväällä PPJ:n joukkueeseen. Tähän mennessä kolme maalia tehnyt Kahelin on ollut kokemuksellaan PPJ:lle tärkeä pelaaja, joka on tutun laitahyökkääjän tonttinsa ohella pelannut otteluiden sisällä toisinaan jopa puolustuslinjassa.

 

Tiesitkö

 

19 ottelukierroksen jälkeen JIPPO on päästänyt sarjassa vain 13 maalia, mikä on vähiten koko lohkossa. Vaikka valmentajat ovat vaihtuneet ja pelaajisto elänyt, alkaa joensuulaisilla olla jo perinteitä oman pään puhtaana pitämisessä. Viime kaudella JIPPO päästi kuudenneksi vähiten maaleja Ykkösen runkosarjassa, vaikka joukkue jäi 12 joukkueen joukossa selvästi alempaan loppusarjaan ja putosi lopulta Kakkoseen. Nousukaudella 2020 JIPPO päästi Kakkosessa 10 maalia 17 ottelussa, mikä oli C-lohkon joukkueista ylivoimaisesti vähiten. Kaudella 2019 omissa soi 15 kertaa 22 ottelussa, mikä oli vain niukasti enemmän kuin A-lohkon ylivoimaisesti voittaneella MP:llä. Kaudella 2018 JIPPO päästi sarjanousijana 25 maalia 22 ottelussa, mikä oli toiseksi vähiten A-lohkossa, sarjasijoituksen ollessa lopulta kolmas.

NJS-ottelu viime kierroksella oli JIPPOlle jo kahdeksas nollapeli sarjakauden aikana. Hyvästä saldosta huolimatta joukkue ei tule ylittämään kauden 2019 nollapelien summaa. Kun joukkue edellisen kerran pelasi Kakkosen A-lohkossa, nollapelejä tuli kaikkiaan hurjat 12 kappaletta 22 ottelussa. Tuolloin maalien vähyys koski myös toista kenttäpuoliskoa, sillä JIPPO pelasi kauden aikana ennätykselliset 9 maalitonta tasapeliä.

 

 

 

 

JIPPO – PPJ sunnuntaina 18.9. klo 15.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput 10 € aikuiset, 8 € erikoisryhmät (opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 5 € lapset 7-15v, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Liput ovat ostettavissa ennakkoon verkkokaupastamme.

Huom! OPISKELIJAOTTELU – Portilta ostettuna opiskelijakortilla kaksi lippua yhden hinnalla!

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Sanomalehti Karjalainen toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa tilaajille maksutta lehden verkkosivuilla. Jos et ole tilaaja, voit ostaa vuorokauden tilauksen hintaan 3,90 euroa. Tilauksen pääsee tekemään täällä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen