fbpx

Jalkapallon Ykkösliiga jatkuu sarjakärjessä viidennelle ottelukierrokselle lähtevän JIPPOn osalta huomenna lauantaina kotiottelulla SJK Akatemiaa vastaan. Mehtimäen tekonurmella pelattava ottelu vihelletään käyntiin klo 16.00. Mikäli sinulla ei ole kausikorttia, suosittelemme ostamaan pääsylipun etukäteen verkkokaupastamme. Pääsyliput ovat ennakkoon ostettuna edullisempia kuin portilta ostettuna.

JIPPO kohtasi viime sunnuntaina Mehtimäellä kaikki aiemmat kilpailulliset ottelunsa tänä vuonna voittaneen FF Jaron. Kärkikamppailu oli kahden tarkasti pelanneen joukkueen taktinen kohtaaminen, jossa kotijoukkue otti ohjat vajaan puolen tunnin kohdalla Nuutti Tykkyläisen upealla vapaapotkumaalilla. JIPPO pystyi pitämään tasoitusta hakeneen vierasjoukkueen vähillä maalipaikoilla, ja hieman ennen täyttä aikaa Yoshiaki Kikuchi naulasi viimeisen naulan Jaron arkkuun kauden kolmannella maalillaan. Näin ottelu päättyi JIPPOn riemukkaaseen 2-0-voittoon.

– Jaro-pelin voitto tuntui kyllä todella hyvältä. Peli antoi hyvän mittarin meille siitä, että pystymme voittamaan kenet vaan hyvällä suorituksella. Mutta nyt pitää kääntää keskittyminen jo seuraavan otteluun, hieman ennen taukovihellystä vaihdosta kentälle tullut Jyri Kiuru sanoo.

Voitto Jarosta palautti JIPPOn takaisin Ykkösliigan kärkipaikalle. Joensuulaiset ovat keränneet neljästä ensimmäisestä ottelustaan kymmenen pistettä, kun toisena ja kolmantena viikonlopun ottelukierrokselle lähtevillä KTP:llä ja Jarolla pisteitä on yhdeksän.

– Alkukausi on ollut meiltä vahva, enkä näe, miksi emme pystyisi jatkamaan samaa tulevissa otteluissa. Merkkejä tästä oli havaittavissa jo talvikaudella. Uskon silti, että pystymme vieläkin parantamaan ja kehittämään omaa peliämme kauden edetessä.

Ensimmäistä kauttaan JIPPO-paidassa pelaava Kiuru edusti kausina 2019–2020 SJK:ta, jossa hän sai tililleen kahdeksan Veikkausliigaottelua. Enimmäkseen hyökkääjä pelasi kuitenkin nimenomaan lauantaina vastaan asettuvan SJK Akatemian riveissä Kakkosta ja Ykköstä. Kiurun joukkuetovereihin kumpanakin SJK-kautena lukeutui puolustajana pelannut Arttu Aromaa, joka ripusti nappiksensa tavoitteellisen pelaamisen osalta naulaan kauden 2020 päätteeksi ja jatkoi Seinäjoella valmennushommissa. Nyt 29-vuotias Aromaa toimii SJK Akatemian päävalmentajana.

– ⁠SJK Akatemia on varmasti haastava vastustaja. Joukkue on täynnä nuoria ja taitavia pelaajia, joista Aromaa saa varmasti paljon irti. Yksikään peli tässä sarjassa ei ole helppo. Peli vaatii meiltä taas hyvää onnistumista ja taistelua, Kiuru tietää.

Lauantain vastustaja on JIPPO-pelaajista vielä tutumpi Jaro-ottelun loukkaantumisen takia kesken jättäneelle Oskar Pihlajalle. Kauhajoen Karhun kasvatti siirtyi SJK:n organisaatioon jo juniori-iässä ja pelasi SJK Akatemian riveissä kausina 2018–2022. Viimeisellä Seinäjoen-kaudellaan Pihlaja teki Ykkösessä kuusi maalia kuuluen joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin.

 

Vastassa arvaamaton reservijoukkue

 

SJK Akatemia pelasi lyhyehkön historiansa parasta jalkapalloa viime kaudella. Se sijoittui Ykkösen ylemmässä jatkosarjassa neljänneksi ja ylsi Veikkausliigan nousukarsinnoissa parin lisäaikaminuutin päähän finaalipaikasta. Palloliitto muutti täksi vuodeksi sääntöjä, eikä akatemiajoukkue voi nousta Veikkausliigaan, mutta vielä viime syksynä se olisi ollut teoriassa mahdollista. Akatemiaa luotsannut skotti Stevie Grieve siirtyi täksi kaudeksi seuran edustusjoukkueen valmennukseen ja uudeksi päävalmentajaksi nousi Grieven apuvalmentajana toiminut Arttu Aromaa.

Nimestään huolimatta SJK Akatemia ei ole mikään juniorijoukkue, vaan sen rosteri koostuu paikallisten lupausten ohella ympäri Suomea ja maailmaa löydetyistä talenteista, joiden uskotaan kehittyvän tulevaisuudessa myyntiartikkeleiksi. Seinäjoen Jalkapallokerhon pääomistaja Raimo Sarajärvi on kertonut mediassa, että seura panostaa akatemiatoimintaansa 800 000 euroa vuodessa.

SJK Akatemia aloitti sarjakautensa 2-1-kotivoitolla JäPS:stä nälkäisen kärkimiehensä Eemeli Honkolan kahdella maalilla, mutta sen jälkeen joukkueella on ollut vaikeampaa. Se hävisi kotonaan Jarolle 0-1, ensimmäisessä vierasottelussaan KTP:lle 5-1 ja tämän viikon maanantaina kotonaan TPS:lle 0-3. Mainittakoon kuitenkin, että peräkkäiset kolme tappiota tulivat Ykkösliigan kolmea suurinta ennakkosuosikkia vastaan. Välissä Akatemia kävi hakemassa jatkopaikan Suomen Cupissa voittamalla kolmannen kierroksen ottelussa Kolmosen SIF:n vieraissa 0-6.

Reservijoukkueille ominaisesti SJK Akatemian kokoonpanossa on ollut paljon vaihtuvuutta. Ykköskärki Honkolan ohella kaikissa neljässä sarjaottelussa ovat avanneet vain vasen laitapuolustaja Tobias Karkulowski, norsunluurannikkolainen toppari Ibrahim Cissé sekä kapteeni Tuomas Koivisto, joka on esiintynyt niin topparina, laitapuolustajana kuin keskikentän pohjallakin. Aromaan luottomiehiin kuuluva ghanalainen laitapuolustaja Bob Nii Armah missasi Jaro-ottelun pelikiellon takia saatuaan avauskierroksella punaisen kortin.

Ykkösliigacupissa Akatemialle maaleja pyssyttänyt brassilaituri Vinícius Ribeiro oli sivussa ensimmäisistä sarjaotteluista, mutta palasi rosteriin maanantain TPS-ottelussa. Joukkueen hyökkäysvoimaisiin laitapelaajiin lukeutuvat myös ghanalainen Emmanuel Essel ja hänen maanmiehensä Kingsley Ofori, joka on kuulunut SJK:n edustusjoukkueen runkomiehiin, mutta pelasi maanantaina Akatemian riveissä. Ghanasta ovat kotoisin myös keskikenttäpelaaja Salim Yussif sekä yksi joukkueen tuoreimmista vahvistuksista, nuori toppari Sayibu Yakubu.

SJK:n edustusjoukkueen maalivahtiosastolla on ollut loukkaantumisia, joiden vuoksi koko kevään ajan Akatemian ykkösmaalivahtina toiminut nicaragualainen Miguel Rodríguez nostettiin viime viikolla edustuksen puolelle. Kahdessa viime ottelussa Akatemian tolppien välissä on siten seissyt vasta 17-vuotias Juho Kaunismäki, jota KTP ja TPS eivät päästäneet helpolla.

 

Tiesitkö?

 

JIPPO ei ole kohdannut SJK Akatemiaa koskaan aikaisemmin, mutta SJK:n edustusjoukkueen kanssa joensuulaiset mittelivät paremmuuttaan Ykkösen kausina 2012–2013. Keväällä 2012 historian ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa Koillispuiston tekonurmella tätä nykyä SJK:n nimellisenä päävalmentajana toimiva Toni Lehtinen vei seinäjokiset vierasjohtoon, mutta Ariel “Tuco” Ngueukam, joka oli yksi SJK:n toistaiseksi ainoan Suomen mestaruuden takuumiehiä kaudella 2015, tasoitti JIPPOlle loppulukemiksi 1-1. JIPPO voitti SJK:n kaudella 2012 toisessakin kotiottelussaan, joka pelattiin Joensuun keskuskentällä. 2-0-päättyneen ottelun maalitilastoihin pääsivät JIPPO-kippari Tuomas Korpela sekä oman maalin tehnyt Richard Dorman, joka toimii nykyään SJK:n teknisenä johtajana.

Loput neljä keskinäistä kohtaamista menivät SJK:n nimiin. Näistä otteluista mainittakoon syksyn 2013 päätöskierroksen ottelu, jonka päätteeksi jo kierrosta aiemmin nousunsa Veikkausliigaan varmistanut SJK ja kierrosta aiemmin säilymisensä Ykkösessä varmistanut JIPPO pääsivät molemmat juhlimaan. JIPPOn seuralegenda ja nykyinen myynti- ja markkinointijohtaja Timo Tahvanainen pelasi ottelussa SJK:n paidassa.

 

 

 

 

JIPPO – SJK Akatemia lauantaina 4.5. klo 16.00 Mehtimäen tekonurmella

Liput ennakkoon / portilta: 12 € / 15 € aikuiset, 9 € / 12 € erikoisryhmät (varusmiehet, työttömät, eläkeläiset), 6 € / 8 € koululaiset ja opiskelijat, kausikortilla ilmaiseksi sisään. Ennakkoliput ovat ostettavissa verkkokaupastamme.
Lapset alle 7v ilmaiseksi sisään, ja yli 75v ilmaiseksi sisään Suomen Seniorikodit tarjoamana.

Kioskit ja anniskelu aukeavat tuntia ennen ottelua, joten voit tulla virittäytymään tunnelmaan hyvissä ajoin!

Ottelupallot tarjoaa: verkkouutiset.fi

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen