fbpx

Ykkösen runkosarjan päättyminen häämöttää jo horisontissa, kun JIPPO matkustaa lauantaina Kokkolaan. Vierasottelu Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan käynnistyy klo 17.00, ja sitä voi katsella kotikatsomoista käsin tuttuun tapaan Ruudusta.

JIPPO katkaisi toissa viikolla neljän ottelun mittaisen tappioputkensa niistämällä MP:tä Mehtimäellä 4-2, ja vahva tekeminen jatkui viime sunnuntaina Helsingin Pihlajamäessä PK-35:ttä vastaan. Ottelu eteni pitkään maalittomana ja ilman suurempaa draamaa, kunnes reilun tunnin kohdalla PK-35:n muutaman minuutin vahva vyörytys päättyi tilanteeseen, jossa JIPPO-maalilla torjunut Otto Huuhtanen onnistui vaivoin estämään PK-35:n johto-osuman, mutta loukkasi olkapäänsä ja joutui tulemaan vaihtoon. Seuran oma kasvatti, 18-vuotias Nuutti Kaikkonen korvasi Huuhtasen tehden samalla debyyttinsä sekä Ykkösessä että JIPPOn miesten edustusjoukkueessa.

Vain muutama minuutti vaihdon ja PK-35:n paineen jälkeen maalin tekikin JIPPO. Jälleen kerran ryöstöreissun päätekijänä toimi Nuutti Tykkyläinen, joka laittoi pallon maalin kulmalta tyhjiin Risto Kahelinin tolppalaukauksen jälkeen. PK-35 haki raivoisasti tasoitusta ottelun lopussa, mutta uhrautuva JIPPO-puolustus esti laukaukset toisensa perään, ja loput hoiti vakuuttavan debyytin tolppien välissä tehnyt Kaikkonen. Näin ottelu päättyi JIPPOn riemukkaaseen 0-1-voittoon.

– Se oli melkoinen trilleri ja tasainen ottelu. Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme paremmin. Toimimme staattisissa tilanteissa ihan hyvin, ja puolustusmuotomme toiminta sekä rakentelu oli laadukkaampaa. Toisella puoliajalla kadotimme näitä asioita ja puolustimme sitten paljon syvällä omalla alueella. Otto loukkaantui ja Nuutti (Kaikkonen) tuli maalille pelaten hienon ottelun. Toteutimme syvältä omasta boksista huikean vastahyökkäyksen, jossa Jere Hiltunen huijasi vastustajaa nopealla vapaapotkulla, ja Nuutti (Tykkyläinen) juoksi 90 metrin spurtilla “Risen” laukauksen paluupalloon. Loppu oli klassinen selviytymistaistelu. PK-35 hyökkäsi laidoilta ja pelasi keskityksiä sekä erikoistilanteita maalin eteen, ja meidän boksissa oli melkoinen sotatanner, kertaa puolustaja Jens Harju ottelun tapahtumia.

Toisen peräkkäisen voiton myötä JIPPO nousi sarjataulukossa viimeiseltä sijalta kymmenenneksi, pisteen edelle HJK Klubi 04:ää ja MuSaa. Lauantain vastustaja KPV on vain pisteen verran edellä, ja MP kaksi sekä PK-35 kolme pistettä, joten edessä siintävässä alemmassa loppusarjassa tullaan käymään äärimmäisen tiukkaa taistelua sarjapaikoista. Ennen sitä pelataan kuitenkin vielä kolme kierrosta, joilla ratkotaan lopulliset loppusarjapaikat sekä asetelmat ennen ratkaisuotteluita.

– Tämä on mahtavaa aikaa pelaajalle. Joka ottelussa on valtavat panokset, ja sarja on erittäin tasainen. Ykkösen loppusarjoista tulee huikeat, Harju hehkuttaa.

Tiukasta sarjatilanteesta huolimatta lauantaina ovat vastakkain Ykkösen suurimmalla ja pienimmällä budjetilla operoivat joukkueet. Haaste on joensuulaisille kova.

– Lähdemme Kokkolaan erittäin suurena altavastaajana, ja meidän on parannettava peliämme. KPV on laadukas joukkue, joka on valmentajan vaihdon jälkeen ollut Ykkösen kovavireisimpiä. Odotan tasaista ottelua, jossa tilanteenvaihtopelaaminen ja kaksinkamppailut ovat isossa roolissa, Jens Harju näkee.

 

Kotijoukkueella allaan tappio

 

Kauteen sarjan suurimmalla budjetilla lähteneen Kokkolan Pallo-Veikkojen kevät ja alkukesä menivät täysin puihin, joten pahnanpohjimmaiseksi taulukossa jämähtäneen joukkueen omistaja Matti Laitinen laittoi heinäkuussa haisemaan. Usealla profiilipelaajalla vahvistunut joukkue käänsi uuden päävalmentajansa Niklas Vidjeskogin johdolla kerralla kurssin ja alkoi tehdä tulosta.

Kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä heinä-elokuun taitteessa pelannut KPV jatkoi elokuun neljäntenätoista päivänä vahvaa tuloskuntoaan Joensuussa JIPPOn kustannuksella. Vierasjoukkue meni kuin varkain johtoon jo ottelun neljännellä minuutilla, kun Adam Vidjeskogin vasemmalta lähtenyt keskitys tavoitti Harri Heiermannin pään, jonka korkealle kohonnut pusku painui maalin takanurkkaan yli puolustuksen ja Jirko Sorsan. JIPPO onnistui tämän jälkeen tylsyttämään kokkolalaisten hyökkäykset, mutta ei kyennyt itse murtamaan KPV:n vankkaa puolustusta. Näin ottelu päättyi KPV:n 0-1-voittoon.

JIPPO-voiton jälkeen KPV otti neljännen voittonsa kuuteen peräkkäiseen tappiottomaan otteluun jyräämällä kotonaan PK-35:n 3-0. KPV:n vahva vire koki kuitenkin kolauksen elokuun viimeisenä viikonloppuna, kun joukkue hävisi yllättäen vieraissa kuusi edellistä otteluaan hävinneelle MuSalle 1-0. Porilaiset tekivät ottelun alkupuolella johtomaalin, ja kokkolaiset puskivat MuSan puolustusmuuria päin tuloksetta ottelun loppuvihellykseen saakka. Yllätystappiosta huolimatta KPV on kuntopuntarissa sarjan kolmanneksi paras joukkue kymmenen edellisen ottelun mittarilla. Kolme kierrosta ennen runkosarjan loppua KPV on Ykkösen sarjataulukossa yhdeksäntenä, yhden pisteen verran JIPPOn edellä.

KPV:n noususuhdanteen takuumiehiä ovat olleet neljä maalia seitsemään otteluun iskenyt nigerialaishyökkääjä Oke Akpoveta sekä tanskalaislaituri Kristian Andersen. Olennaista on ollut myös joukkueen parantunut puolustuspelaaminen, jonka myötä venäläismaalivahti Sergey Lazarev on kirjannut monen monta nollapeliä. KPV:n hyökkäyspää vahvistui juuri ennen siirtoikkunan sulkeutumista AC Oulusta lainasopimuksella joukkueeseen liittyneellä ja edellisessä JIPPO-ottelussa debytoineella Severi Kähkösellä, joka metsästää vielä avausmaaliaan vihreäpaidassa.

 

Tiesitkö

 

Viime kierrokset ovat osoittaneet, että JIPPOn maalivahtiosastolta löytyy laadun lisäksi laajuutta. Usean kauden ajan joukkueen kiistattomana ykkösmaalivahtina torjunut Jirko Sorsa pelasi tämän kauden 16 ensimmäistä sarjaottelua, joissa mies torjui viisi nollapeliä. Kolme viimeistä ottelua startannut, FC Hongasta lainalle JIPPOon tullut Otto Huuhtanen torjui toisessa ottelussaan JIPPOlle voiton MP:stä, ja pelasi voitokkaassa PK-35-ottelussa vahvasti toisella jaksolla tapahtuneeseen loukkaantumiseensa asti.

Huuhtasen loukkaantumisen myötä tositoimiin pääsi Nuutti Kaikkonen, joka nuoresta iästään huolimatta on ehtinyt olla jo useamman kauden ajan JIPPOn edustusjoukkueen ringissä. Kaikkonen onnistui debyytissään mainiosti, ja sai tililleen heti voiton. Voitokkaan ottelun alla saatiin kuulla positiivisia uutisia myös Sorsaan liittyen. Lokakuussa 28 vuotta täyttäneestä maalivahdista tuli terveen tyttölapsen isä, ja hetken kokoonpanosta sivussa ollut “Jikke” tehnee pian paluun tolppien väliin. Riippumatta siitä, kuka KPV-ottelussa aloittaa, voidaan maalivahtiosastolta odottaa jälleen laadukasta tekemistä.

 

 

KPV – JIPPO lauantaina 11.9. klo 17.00 Kokkolan keskuskentällä

Ottelua voi seurata myös kotikatsomoista suorana Ruutu+:n selostetusta lähetyksestä. Suora linkki otteluun: https://www.ruutu.fi/stream/3895349

 

Kuva: Mikko Kalavainen