fbpx

Kiivaalla tahdilla etenevä jalkapallon Ykkösliiga jatkuu JIPPOn osalta huomenna keskiviikkona kärkikamppailun merkeissä, kun edelleen kakkossijaa sarjassa pitävä joensuulainen nousijajoukkue matkustaa sarjakärki Kotkan Työväen Palloilijoiden vieraaksi Arto Tolsa Areenalle. Ottelu käynnistyy klo 18.30 ja sitä voi seurata kotikatsomoista Ruudun kautta.

JIPPO kärsi lauantaina kauden avaustappionsa Ykkösliigassa vieraskentällä TPS:ää vastaan. JIPPOllakin oli tasaisessa ja tasokkaassa ottelussa muutama mainio paikka kuparisen rikkomiseen, mutta ruuti oli tällä kertaa märkää. TPS otti johdon vajaa vartti ennen täyttä aikaa, kun Mehdi Hetemaj ampui aivan boksin reunalta lujan vapaapotkun JIPPO-kippari Pyry Piiraisen käsien kautta maaliin. Ottelu ratkesi 88. minuutilla, kun TPS-hyökkääjä Albijon Muzaci prässäsi Piiraiselta pallon ja viimeisteli loppulukemat 2-0 tyhjään verkkoon.

– Hyvä puolustustekemisemme takasi sen, että meillä ei ollut mitään hätää ennen ensimmäistä maalia. Ja oli meillä ihan hyvää hyökkäyspelaamista, ja saimme luotua paikkoja, mutta ei vaan osuttu, Eemil Tanninen harmittelee.

JIPPO säilytti tappiosta huolimatta asemansa sarjakakkosena. Kun kaikki joukkueet ovat pelanneet kymmenen ottelua, johtaa KTP Ykkösliigaa nyt neljän pisteen erolla JIPPOon, joka on kaksi pistettä edellä seuraavana tulevia FF Jaroa ja TPS:ää.

Viime kaudella kolme maalia Kakkosessa vaihtopelaajan roolista käsin tehnyt Eemil Tanninen on noussut alkukaudesta ryminällä JIPPOn ykkösmiehistöön, vaikka hän täytti juuri kauden alla vasta 17 vuotta. Nopeajalkainen ja tekninen pallotaituri on pelannut tähän asti yhdeksässä sarjaottelussa, joista seitsemässä hän on ollut avauskokoonpanossa. Minuutteja on kertynyt niin keskikentän keskustassa kuin hyökkäyksen laidallakin. Kauden avausmaaliaan vielä hakeva lahjakkuus on ollut tyytyväinen tähänastiseen vastuuseensa eri rooleissa.

– On ollut todella hienoa päästä pelaamaan isoja minuutteja, ja että olen saanut mahdollisuuden näyttää, mitä pystyn tekemään. Eniten olen elämäni aikana pelannut keskellä, mutta on se laitaroolikin jo tullut tutuksi. Pelipaikalla ei oikeastaan ole minulle väliä, kunhan pääsee palloon ja pelaamaan, Tanninen kertoo.

Tanninen oli avauskokoonpanossa myös huhtikuussa, kun JIPPO aiheutti kotiottelussaan sarjakärki KTP:lle sen ainoan tappion sarjassa tähän asti. Edessä lienee vähintään yhtä kova haaste kuin vain muutama päivä sitten Turussa, mutta Tanninen odottaa kärkikamppailua jo innolla.

– Hieno peli tulossa, ja todella hyvä vastustaja. Myös tärkeät pisteet jaossa, eli tietenkin lähdemme voittamaan. Hienoa päästä taas kerran näyttämään, mihin meidän jengi pystyy. KTP on kaikin puolin hyvä joukkue, mutta kyllä heiltäkin löytyy asioita, joissa parantaa.

 

Isännät porskuttavat kirkkaasti kärjessä

 

JIPPO ja KTP kohtasivat Joensuussa jo kauden toisella kierroksella. Vieraat pitivät talvisten sääolosuhteiden vuoksi sisällä Joensuu Hope Areenalla pelatussa ottelussa palloa, mutta JIPPO loi paremmat maalipaikat, joista yksi meni perille saakka. Anton Eerola jatkoi Pyry Piiraisen oikeaan laitaan suuntautuneen pitkän avauksen päällään Eetu Viitaniemelle, joka taas jatkoi yhdellä kosketuksella linjan taakse Jyri Kiurulle, joka sijoitti puolittaisesta läpiajostaan pallon KTP:n ukrainalaismaalivahti Maksym Zhukin ohi verkon perukoille tuoden JIPPOlle 1-0-voiton.

Jonas Nyholmin luotsaama KTP on ollut alkukaudesta Ykkösliigan selkeästi tehokkain suorittaja. Se napsi huhti-toukokuussa suurinumeroisia voittoja toisensa perään. Se jyräsi kotikentällään MP:n 4-0 ja SJK Akatemian 5-1 sekä vieraskentillä PK-35:n 1-5 ja TPS:n 1-4. Kotkalaisten liukas laituri Enoch Banza oli pitkään koko sarjan maali- ja tehotilaston kärjessä tykitettyään huhtikuun aikana viisi maalia ja kolme maalisyöttöä. Toukokuussa Banzan tehot kuitenkin hiipuivat täysin ja KTP:n pelit alkoivat muutenkin olla aiempaa tasaisempia.

Toukokuun lopussa KTP oli pienissä vaikeuksissa kotonaan sarjassa toiseksi viimeisenä olevan KäPan kanssa. Helsinkiläisjoukkue kuittasi KTP-kärki Aleksi Tarvosen alussa tekemän johtomaalin vielä ensimmäisen jakson aikana, ja kotkalaiset väänsivät ohi vasta kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua, jolloin vaihtopelaaja Aleksi Tanninen onnistui tekemään helpottavan osuman. Seuraavalla kierroksella KTP haki vierasottelusta sarjajumbo MP:tä vastaan 1-2-voiton Tarvosen ja laitapuolustaja Matias Paavolan maaleilla.

Viime lauantaina KTP kohtasi vieraskentällä edellisellä kierroksella Joensuusta tasapelipisteen hakeneen SalPan. Kotijoukkue meni heti alkuminuuteilla johtoon topparijärkäle Michael Johnin puskumaalilla, mutta hyvässä maalivireessä oleva Aleksi Tarvonen tasoitti puoli tuntia myöhemmin. Ottelu sai dramaattisen käänteen toisen jakson alussa SalPan Keir Fosterin ulosajon muodossa, mutta hieman tämän jälkeen maalinteossa onnistuikin vajaamiehinen kotijoukkue. KTP hakkasi ylivoimalla päätä seinään, kunnes viisi minuuttia ennen täyttä aikaa vaihtopelaaja Alen Harbas viimeisteli KTP:lle tasoituksen. Loppulukemat 2-2 tiesivät KTP:lle kuitenkin kauden toista pistemenetystä.

Vaikka alkukierrosten komeetan Enoch Banzan tehot ovat hiipuneet, on KTP-miehistöstä löytynyt kuitenkin tehomiehiä. Aleksi Tarvonen on tehnyt kuusi maalia, joilla hän on sarjan maalipörssin kakkossijalla SalPan Olli Jakosen jälkeen. Tarvosen kärkipari Anttoni Huttunen on tehnyt kaksi maalia ja syöttänyt peräti seitsemän, joilla hän on noussut sarjan syöttöpörssin jaetulle kärkisijalle SalPan Maximus Tainion kanssa ja tehopörssin (maalit + syötöt) kärkeen ohi Banzan. Lisäksi KTP:n aussikärki Alen Harbas on tehnyt neljä maalia, ja vasempana laiturina pelannut Luca Weckström sekä keskikentän moottori Joni Mäkelä ovat tehneet kaksi maalia ja antaneet kaksi maalisyöttöä mieheen.

 

Panoksia riittää

 

Molemmilla joukkueilla on keskiviikon ottelussa suuret panokset. Mikäli KTP voittaa, kasvattaa se etumatkansa sarjakärjessä vähintään kuuteen pisteeseen (riippuen siitä, voittaako Jaro tai TPS oman ottelunsa) ja on entistä vahvemmin kiinni suorassa nousussa Veikkausliigaan. JIPPOlle kotijoukkueen voitto taas saattaisi tarkoittaa valahtamista sarjataulukon neljännelle sijalle, mikäli Jaro voittaisi samalla kotonaan SJK Akatemian ja TPS vieraissa MP:n. Mikäli JIPPO sen sijaan yltäisi vierasvoittoon, nousisivat joensuulaiset vain pisteen päähän KTP:stä ja pitäisivät Jaron ja TPS:n edelleen takanaan vähintään kahden pisteen marginaalilla. Kauden päätteeksi Ykkösliigassa toiseksi sijoittuva joukkue karsii noususta Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan.

 

 

 

 

KTP – JIPPO keskiviikkona 12.6. klo 18.30 Arto Tolsa Areenalla, Kotkassa

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä. Suora linkki striimiin: https://www.ruutu.fi/stream/4542808

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen