fbpx

Vuosien mittainen odotus päättyy sunnuntaina, kun Miesten Ykkönen vuosimallia 2021 pyörähtää JIPPOn osalta käyntiin. Joukkue matkustaa avauskierroksen otteluun Poriin, jossa vastaan asettuu Musan Salama. Porin stadionilla pelattava ottelu starttaa klo 18.30.

Harvinaisen pitkälle syksyyn venyneen viime kauden päättymisestä on kulunut jo puoli vuotta, kun sarjakausi 2021 alkaa. Pitkän pre-seasonin aikana JIPPO on treenannut kovaa, ja pelannut ohessa kymmenen valmistavaa ottelua. JIPPO voitti kenraaliharjoituksessaan liigajoukkue KTP:n Kotkassa 0-1 pelikentille loukkaantumisen jäljiltä palanneen Joona Hiltusen maalilla, ja on sen jälkeen valmistautunut kahden viikon ajan sarja-avaukseen. Puolustajana totutun varmasti harjoitusotteluissa esiintyneen Timo Tahvanaisen mukaan joukkueessa on hyvä fiilis nousujohteisesti sujuneen harjoituskauden jäljiltä.

– Henkilökohtaisestikin valmistautuminen on sujunut hyvin. Olen pysynyt suhteellisen terveenä, ja on kiva aloittaa tosipelit. Harjoituskaudella on nähty vaihtelevia tuloksia, mutta mielestäni meillä on ollut nousujohteinen käyrä, ja olemme joukkueena valmiita aloittamaan sarjan täysillä, Tahvanainen vakuuttaa.

Sunnuntain vastustaja MuSa on joensuulaisille uusi tuttavuus, sillä JIPPO ei ole kohdannut sitä koskaan aiemmin. Porilaisjoukkueen vahvuudet ja heikkoudet ovat kuitenkin tiedossa.

– MuSa on kova, taisteleva joukkue, joka on hyvä erikoistilanteissa. Isoja kavereita vastassa. Heillä on oma tyylinsä, jolla he ovat menestyneet tässä sarjassa. Odotettavissa on varmasti tiukka peli, Tahvanainen uskoo.

Ottelun näyttämönä toimivalla Porin stadionilla on luonnonnurmi, joka ei näin keväällä liene vielä ihan priimakunnossa.

– Kenttä on todennäköisesti ns. värikäs. Laikut ja epätasaisuudet nurmessa tuovat oman mausteensa otteluun, ja varmasti kovaa taistelua on luvassa. Edessä on pitkä reissu, josta lähdemme ehdottomasti hakemaan kolmea pistettä, Tahvanainen lupaa.

Kaudeksi 2018 liigakentiltä JIPPOon palannut Tahvanainen jatkaa edelleen kaksoisroolissaan pelaajana ja toiminnanjohtajana. Kevät kauden alkamisen kynnyksellä on toiminnanjohtajalle vuoden kiireisintä aikaa, mutta “Tinke” suhtautuu kauden alkamiseen odottavin ja innostunein fiiliksin.

– Viimeistelemme yhteistyökumppanuus- ja myyntiasioita, ja samalla pitää valmistella kotiottelutapahtumia. Pitää tietysti miettiä myös markkinointia: miten saamme kausikortteja myytyä ja otteluihin porukkaa, ja miten saamme ihmiset innostumaan JIPPOsta ja siitä, että Joensuussa pelataan monen vuoden tauon jälkeen Ykköstä. On hienoa, että saamme ottaa jo ensimmäiseen kotiotteluun jonkin verran yleisöä, ja viimeistään kesäkuussa vähän reilummin, jolloin saamme Mehtimäen täyteen, Tahvanainen hehkuttaa.

 

Vastassa Porin ykkösjoukkue

 

Vuonna 1960 perustettu Musan Salama vieraili Ykkösessä muutaman kauden verran 1970-luvulla ja vuosituhannen taitteessa, ja nousi takaisin Suomen toiseksi korkeimmalle sarjaportaalle kauden 2018 päätteeksi kaadettuaan Kakkosen nousukarsinnoissa GBK:n. Kausi 2019 päättyi nousijajoukkueelle komeaan viidenteen sijaan, ja viime kaudella MuSa toisti tempun sijoittuen jälleen viidenneksi. Ykkösen paikan vakiinnuttamisen myötä MuSa on ottanut Porin jalkapallovaltikan tiukasti pois Kakkoseen muutama vuosi sitten pudonneelta FC Jazzilta.

38-vuotias Ville Ulanen ehti toimia kolmen kauden ajan joukkueen valmennusryhmässä ennen valintaa päävalmentajaksi kaudeksi 2018. Ulasen komentamien kausien saldona MuSalla on siis sarjanousu ja kaksi viidettä sijaa Ykkösessä. Ulasen johdolla MuSa on pelannut menestyksekkäästi 3-4-1-2 -muotoon paperille taipuvalla ryhmityksellä, jossa topparikolmikon ovat viime aikoina muodostaneet Samuli Virtanen, kapteeni Jussi Välilä sekä nuorisomaajoukkueissakin esiintynyt 19-vuotias Joonas Lakkamäki. Keskikentän keskustan avainpelaaja on japanilainen Naoki Maeda, jonka vasemmalla laidalla viihtyvä maanmies Yutaka Abe oli viime kaudella joukkueen sisäisen syöttöpörssin ykkönen. Joukkueen kolmas japanilainen Mitsuru Tanida pelaa hyökkääjänä, kuten joukkueen ehkä suurin tähti, kahdeksan maalia viime syksynä takonut yli kaksimetrinen färsaarelainen John Frederiksen. Frederiksen ei tosin ole vielä pelannut täyttä ottelua toivuttuaan talvella löytyneestä aivokasvaimesta.

MuSan Suomen Cup -taival sujui mollivoittoisesti, sillä joukkue hävisi kaikki kolme karsintalohkon otteluaan PK-35:lle (2-1), TPS:lle (2-0) ja EIF:lle (0-1). Huhtikuun harjoitusotteluista joukkue sai kuitenkin onnistumisia, ja kaksi viikkoa sitten pelattu kenraaliharjoitus Kakkosen TPV:tä vastaan päättyi porilaisten selkeään 3-0-voittoon.

MuSan kotikenttänä on perinteisesti toiminut Musan kaupunginosassa sijaitseva Musan kenttä, mutta viimeksi Ykköseen noustuaan joukkue joutui vastentahtoisesti siirtymään Ykkösen nykyiset lisenssiehdot täyttävälle Porin stadionille.

 

Tiesitkö

 

Ykkösen sarjajärjestelmä on muuttunut niistä ajoista, kun JIPPO sarjassa viimeksi pelasi. 12 joukkueen välillä pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi kuusi ensimmäistä jatkaa ylempään jatkosarjaan jälkimmäisen kuusikon jatkaessa alemmassa jatkosarjassa. Molemmat jatkosarjat pelataan yksinkertaisina. Ylemmän jatkosarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan, ja sijat 2-4 karsivat keskenään paikasta liigakarsinnassa. Alemman loppusarjan kolme viimeistä putoavat Kakkoseen.

Kahdeksan JIPPO-pelaajaa on pelannut Ykkösessä aiemmin, loput kärkkyvät debyyttiään sunnuntaina.

 

Pelaaja Ottelut Maalit
Timo Tahvanainen 100 9
Jens Harju 70 2
Teemu Hallikainen 68 0
Jordi Lahnalakso 46 0
Topi Pasi 37 1
Risto Kahelin 24 3
Wilterlynd Inalien 19 7
Sauli Kettunen 9 0

 

Veikkausliigassa JIPPO-pelaajat ovat pelanneet seuraavasti: Timo Tahvanainen 125 ottelua/4 maalia, Jere Hiltunen 13/0, Topi Pasi 2/0, Nuutti Tykkyläinen 1/0

 

          

MuSa – JIPPO sunnuntaina 9.5. klo 18.30 Porin stadionilla

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruutu+:n selostetusta lähetyksestä. Suora linkki otteluun: https://www.ruutu.fi/stream/3843904

 

Kuva: Vesa-Pekka Reponen