fbpx

Kakkosen A-lohkon runkosarja vetelee viimeisiään, kun JIPPO matkaa lauantaina Kotkaan viimeiseen vierasotteluunsa. Arto Tolsa Areenalla pelattava ottelu Peli-Karhuja vastaan starttaa klo 15.00, ja sitä voi seurata kotikatsomoista Karpot-TV:n YouTube-kanavalta.

JIPPO kohtasi viime sunnuntaina kotonaan helsinkiläisen PPJ:n. Kotijoukkue naarasi ottelusta tärkeän voiton Niko Niemeläisen toisella jaksolla tekemällä maalilla, mutta ottelu oli JIPPOlle kaiken kaikkiaan hankala. Erityisesti vieraiden ex-liigatähti Tommi Karin antamat erikoistilanteet tuottivat joensuulaisille vaikeuksia, ja johtoaseman pitäminen loppuvihellykseen asti oli jälleen työn ja tuskan takana.

– Emme pelanneet omalla parhaalla tasollamme, mikä teki ottelusta vaikean. Osoitimme toisaalta kypsyytemme joukkueena, kun onnistuimme taistelemaan kolme pistettä erittäin tärkeästä ottelusta, vaikka kyseessä ei ollutkaan meidän paras päivämme, Victor de Paula tuumii.

Ensimmäistä kauttaan JIPPO-paidassa pelaavan Victorin alkukausi ei ollut helppo, mutta viimeistäänkin ratkaisupelien lähestyessä 27-vuotias brassitoppari on osoittanut tärkeytensä joukkueen puolustuksessa. Kahdeksassa viime ottelussa täydet minuutit huhkinut Victor valittiin PPJ-ottelun Bolt-duunariksi InStat-tilastoihin perustuen mm. kahdeksan katkon ja kymmenen pallonriiston myötä.

– Sairastin kauden alussa COVID:n, mutta päästyäni sen jälkeen hiljalleen kuntoon ja saatuani enemmän peliminuutteja alle pääsin siitä yli. Tämä on ollut paras kauteni Suomessa. Olen kehittynyt pelaajana paljon, etenkin taktisesti, ja oppinut paljon valmentajaltamme, taustaryhmältämme sekä joukkuekavereiltani. Toivon kykeneväni auttamaan joukkuetta tulevissakin otteluissamme kauden lähestyessä loppuaan, kaudesta 2018 asti Suomen kentillä pelannut Victor kertoo.

JIPPO kohtaa lauantaina PeKan, jonka sarjasijoitus 11. ei kerro koko totuutta joukkueen potentiaalisesta tasosta. Kotkalaiset taistelevat raivoisasti sarjapaikkansa puolesta, ja onnistuivat kaatamaan viime viikolla sarjakärki KäPan. Yllätystulos oli JIPPOlle eduksi, sillä toisena sarjassa majailevat joensuulaiset nousivat sen myötä kahden pisteen päähän yhden ottelun enemmän pelanneesta KäPasta.

– Odotan todella kovaa ottelua. PeKa on onnistunut voittamaan sekä KäPan että Reippaan kotonaan, mikä meidän on tärkeää pitää mielessä. Kohtaamme Kotkassa joukkueen, joka kykenee kaatamaan jättiläisiä kotonaan, ja tämä on sille “selviä tai kuole” -ottelu. Meidän täytyy kuitenkin voittaa, että voimme palata Joensuuhun sarjakärkenä, Victor tietää.

 

Kotijoukkue pyrkii pois putoamisviivan alta

 

JIPPO ja PeKa mittelivät kauden ensimmäisen kohtaamisensa heinäkuun alussa Joensuun keskuskentällä. Ottelun kuva oli alusta loppuun sama: JIPPO piti palloa ja rakensi maalipaikkoja, PeKa puolusti vastaan. Kotijoukkue meni johtoon vajaan puolen tunnin kohdalla, kun Miika Vainikainen jatkoi Pyry Piiraisen pitkän avauksen päällään Miro Turuselle, joka jyräsi puolustajien estelyistä huolimatta itsensä nokikkain PeKa-vahti Aleksi Partasen kanssa ja sijoitti pallon maalin alakulmaan. JIPPO jatkoi johtomaalin jälkeen painostamista ottelun loppuun saakka, mutta viimeistely ontui ja onnikaan ei ollut myötä. Näin lopputulokseksi jäi niukka 1-0.

Niko Ikävalkon valmentama PeKa on ollut keväästä asti ajan sarjataulukon alemmassa kastissa, ja pitää tällä hetkellä majaansa putoamisviivan alapuolella 11. sijalla. Se on voittanut viisi ottelua, pelannut neljästi tasan ja hävinnyt 11 kertaa. Voitoista kaksi on tullut sarjajumbo FC LaPaa vastaan ja yksi kymmenentenä olevaa NJS:ää vastaan, mutta kahdesti se on kyennyt yllättämään kotikentällään kärkikastin joukkueen. Toukokuun lopussa PeKa kohtasi kotonaan Lahden Reippaan, joka painoi hurjasti päälle, mutta sai heilumaan ainoastaan oman verkkonsa. Puolustuskannalla koko ottelun ajan ollut PeKa voitti 1-0 Reippaan omalla maalilla, joka syntyi hieman ennen taukovihellystä.

Vielä konkreettisempi jättiläisenkaato tapahtui viime kierroksella, kun PeKan vieraaksi saapui sarjakärki KäPa. Vieraat siirtyivät parinkymmenen peliminuutin jälkeen johtoon PeKan omalla maalilla, mutta reilun puolen tunnin kohdalla KäPa-toppari Jani Kaukomaa ajettiin ulos, ja PeKan kokenut puolustaja Juuso Laitinen tasoitti seuranneesta rangaistuspotkusta. KäPa meni alivoimaisenakin takaisin johtoon juuri ennen taukovihellystä, mutta toisella jaksolla Juuso Kostian toi kotkalaiset jälleen tasoihin, ja 81. peliminuutilla Ykkösen KTP:stä lainalla oleva suomalais-japanilainen hyökkääjä Nathael Ishii iski PeKalle voittomaalin.

Ennen kahta viimeistä otteluaan PeKa on 19 pisteellään kahden pisteen päässä putoamisviivan yläpuolella olevasta NJS:stä, ja kolmen pisteen päässä FC Futurasta, KuPS Akatemiasta ja PPJ:stä. PeKalla on siis vielä mahdollisuudet nousta kuiville, mutta joukkueen maaliero (-27) on merkittävästi heikompi kuin sen kilpakumppaneilla, joten se tarvitsee todennäköisesti pisteitä molemmista jäljellä olevista otteluistaan.

PeKa on tehnyt kauden aikana 24 maalia, joista KTP:ssä Ykköstäkin jo pelannut nuori hyökkääjä Aapo Hyppönen on tehnyt peräti yhdeksän. Nathael Ishii on osunut neljästi ja Juuso Laitinen kolmesti. Joukkueen hyökkäyspää vahvistui heinäkuussa, kun alkukaudesta Ykkösen PEPOssa vähälle vastuulle jäänyt hyökkääjä Tommi Roponen siirtyi PeKaan. Roponen on ehtinyt onnistua maalinteossa kertaalleen.

Emoseura KTP haluaa farmijoukkueensa säilyvän Kakkosessa ja on antanut pelaajiaan PeKan käyttöön. Maalivahti Partasen ja hyökkääjäkaksikko Hyppönen-Ishiin lisäksi viime kaudella 19 liigaottelua pelannut, mutta tällä kaudella pienemmälle vastuulle KTP:ssä jäänyt 19-vuotias poikamaajoukkueitakin kolunnut Niklas Leinonen on kirmannut viimeiset neljä ottelua PeKan keskikentällä.

PeKa joutuu kohtaamaan JIPPOn ilman puolustuksen johtohahmoaan, sillä Juuso Laitisen korttitili täyttyi viime kierroksen KäPa-ottelussa.

 

Tiesitkö

 

Mikäli JIPPO voittaa lauantain ottelun, nousee se sarjakärkeen pisteellä ohi KäPan, ja samalla varmistuu, että JIPPO lähtee nousukarsintasarjaan vähintään toiselta sijalta. Mikäli ottelu päättyy tasan tai PeKan voittoon, lähtee JIPPO runkosarjan päätöskierrokselle kakkossijalta, ja kolmantena olevalla Reippaalla on mahdollisuus tulla vielä ohi, mikäli se onnistuu kaatamaan huomenna kotonaan FC Kiffenin. Mikäli Kiffen voittaa, varmistuu JIPPOn paikka runkosarjan kahden parhaan joukossa riippumatta joukkueen omista otteluista.

 

 

 

 

PeKa – JIPPO lauantaina 24.9. klo 15.00 Arto Tolsa Areenalla, Kotkassa

Ottelua voi seurata kotikatsomoista Karpot-TV:n YouTube-kanavalta. Suora linkki striimiin: https://www.youtube.com/watch?v=B84KTznCc9Y

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen