fbpx

JIPPOn kausi jatkuu lauantaina Helsingissä, jossa joukkuetta isännöi Kakkosen A-lohkossa kymmenentenä majaileva Pallo-Pojat Juniorit. Jätkäsaaren liikuntapuistossa pelattava ottelu vihelletään käyntiin klo 16.00. PPJ toteuttaa ottelusta livelähetyksen, joka on katsottavissa PPJ TV YouTube-kanavalla.

Viime lauantaina JIPPO kohtasi kotonaan Atlantis FC/Akatemian. Kotijoukkue meni vajaan puolen tunnin kohdalla johtoon, kun Victor Matheus puski Janne Partasen keskityksen sisään kulmapotkun jälkeen. Kymmenen minuuttia myöhemmin Yoshiaki Kikuchi lisäsi johtoa boksin reunalta komealla nostolla takakulmaan. Vajaan tunnin kohdalla edellisen maalin syöttänyt Anton Eerola puski Eetu Viitaniemen keskityksen maalinedustalta verkkoon, ja vartti ennen täyttä aikaa vaihdosta kentälle tullut Eemil Tanninen siirsi JIPPOn jo 4-0-johtoon.

Selvältä näyttänyt peli sai yllättävän käänteen 82. minuutilla, kun JIPPO-kippari Pyry Piirainen kaatoi läpiajoon karanneen vierasjoukkueen hyökkääjän ja erotuomari Hassan Soltani näytti Piiraiselle punaista korttia. Toisen epäonni on toisen onni, ja ulosajon myötä Erkka Oikarinen pääsi tekemään vaihdosta debyyttinsä JIPPOn edustusjoukkueessa. Oikarinen pääsi heti hommiin, ja ehti tehdä yhden näyttävänkin torjunnan. Miesalivoimasta huolimatta ottelun viimeisenkin maalin teki JIPPO, kun Eemil Tanninen viimeisteli läpiajosta loppulukemat 5-0.

– Loppulukematkin kertovat, että pelisuunnitelmamme onnistui lähes täydellisesti. Kiitos siitä valmennustiimille, että olivat löytäneet oikeat temput ja kikat, joilla haavoittaa Atlantiksen puolustusta niin, että maaleja tulikin sitten ihan reippaasti. Pyryn ulosajo ei haitannut hirveästi, sillä olihan meidän pelaaminen sen punaisen kortinkin jälkeen erittäin raikasta. Muutamia läpiajoja saimme, ja teimme yhden maalinkin siinä alivoimalla. Hyvä peli kokonaisuudessaan meidän porukalta. Pieniä viilauksia siellä on, joita koetetaan saada harjoiteltua tämä viikko, että ne pienetkään tekemämme virheet eivät toistuisi PPJ-ottelussa, keskikentällä pelannut Santeri Saarenkunnas kertoo.

Murskavoittonsa myötä JIPPO piti asemansa lohkon kakkosena. Sarjakärki HJK Klubi 04 jäi sunnuntaina tasapeliin ja johtaa JIPPOa yhden ottelun enemmän pelanneena enää kahden pisteen marginaalilla. PK-35 jatkaa pisteen päässä joensuulaisista ennen tämän viikonlopun otteluita.

Kenties ikuisesti eritoten kurinalaisesti puolustavan ja vähämaalisia otteluita pelaavan joukkueen maineessa ympäri maata oleva JIPPO on viime lauantain maali-iloittelun jäljiltä tehnyt 16 pelaamassaan ottelussa komeat 36 maalia, joilla se on ennen tämän viikonlopun otteluita Kakkosen A-lohkossa eniten maaleja tehnyt joukkue. Myös tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus (+25) on sarjan paras.

– JIPPOa ei ole tunnettu maaleilla mässäilevänä joukkueena, mutta tällä kaudella on vähän kelkka kääntynyt, ja olemme tehneet historiaan peilaten yllättävän paljon maaleja. Kyllä se jo viime vuonna enteili, että monessa ottelussa pystyimme luomaan paljon maalipaikkoja ja tekemään maaleja. Tämä on ollut jatkumoa viime vuodesta. Joukkueen runko on pysynyt suht koht muuttumattomana parin vuoden ajan, ja sitten olemme saaneet erittäin hyviä täsmähankintoja meidän poppooseen. Peli on hyvin yhtenäistä ja kollektiivista, ja pelaajat alkavat tuntea hyvin toisiaan, kun monet vuodet olemme yhdessä pelanneet. Se on mahdollistanut sen, että peli on vuosi vuodelta kehittynyt parempaan suuntaan. En osaa sanoa, onko se parempaa kuin edellisillä kausilla, mutta näkisin niin, että pelaaminen on monipuolistunut. Olemme saaneet erilaisia variaatioita pallolliseen pelaamiseemme. Pystymme avaamaan hyvin lyhyillä, pitkillä tai puolipitkillä palloilla, ja murtautumiseenkin on tullut paljon erilaisia vaihtoehtoja, joilla pystymme murtamaan linja kerrallaan aina maaliin asti tai hyökkäämään hyvin suoraviivaisesti. Sekä joukkue että yksilöt ovat kehittyneet vuosien varrella, viidettä kauttaan JIPPOssa pelaava Saarenkunnas tuumii.

JIPPO lähtee PPJ-otteluun kenttäpelaajien osalta vahvassa tilanteessa, kun edellisen ottelun pelikiellon takia missannut keskikenttäpelaaja Junnosuke Watanabe palaa JIPPOn kokoonpanoon, ja joukkueen rinki on sitten viime ottelun vahvistunut Kakkosen C-lohkon JS Herculeksesta siirtyneellä topparilla Niklas Haatajalla. Maalivahtiosaston tilanne onkin sitten kimurantimpi. Pyry Piirainen on sivussa kaksi seuraavaa ottelua pelikieltonsa vuoksi, ja Piiraisen saappaisiin kesken Atlantis-ottelun hypännyt Erkka Oikarinen loukkaantui tiistain harjoituksissa. Lauantaina tolppien väliin asettuukin uusi mies.

 

PPJ on voittanut kotonaan vain sarjakärjen

 

JIPPOn ja PPJ:n kohdattua kesäkuussa Mehtimäellä alusta asti rajusti päälle painanut JIPPO meni johtoon Santeri Saarenkunnaksen puskumaalilla, mutta vieraat onnistuivat maalinteossa molemmissa kahdesta ensimmäisestä hyökkäyksestään, ja taukotilanne oli 1-2 PPJ:lle Elias Kallion ja Aleksi Kilpeläisen maaleilla. Kotijoukkueen raivokas takaa-ajo tuotti tulosta reilun tunnin kohdalla, jolloin vaihdosta tullut Janne Partanen sooloili komealla yksilösuorituksellaan tasoituksen. JIPPO haki vimmatusti voittomaalia, ja lopulta muutama minuutti ennen täyttä aikaa Nuutti Tykkyläinen onnistui Eemil Tannisen hankkimasta rangaistuspotkusta ja toi JIPPOlle 3-2-voiton.

PPJ on JIPPOn viimeviikkoisen vastustajan tapaan arvaamaton joukkue. Se voitti kauden yhdeksästä ensimmäisestä ottelustaan vain yhden, joka oli 0-3-vierasvoitto PEPOsta. Heinäkuussa se katkaisi pitkän voitottoman putkensa peräti 0-7-voitolla TiPS:stä, mutta koki sen perään 2-0-tappion NJS:lle. Elokuun alussa se otti kauden ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kotivoittonsa sarjakärki Klubi 04:stä Elias Kallion viime hetkien maalilla, ja heti perään PPJ haki komean 1-3-vierasvoiton Reippaasta, jota taas seurasi 4-4-päättynyt hurlumhei-tasapeli PEPOn kanssa.

Edellisessä kotiottelussaan reilu viikko sitten PPJ hävisi Reippaalle 0-2. Pisteet tulevat kuitenkin vielä kääntymään kabineteissa helsinkiläisille, sillä Reipas on valitusprosessin käynnistyttyä ehtinyt jo tunnustamaan peluutettuaan epähuomiossa pelioikeudettomia pelaajia.

Viime sunnuntaina PPJ koki nöyryytyksen vain yhden voiton koko kauden aikana ottaneen FC Futuran vieraana Porvoossa. Elias Kallion ja Aku Haajasen maalit olivat laiha lohtu, kun Futura rökitti helsinkiläisiä 5-2. Tuloksen lisäksi PPJ sai kahdenlaista jobinpostia, kun konkarihyökkääjä Tuomas Mustonen joutui jättämään kentän jo ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, ja konkaripuolustaja Antto Tapaninen otti vajaan tunnin kohdalla kahden ottelun pelikieltoon johtavan suoran punaisen kortin.

PPJ on sarjataulukossa vasta kymmenentenä, mutta se on tehnyt varsin mukavasti maaleja: 28. Joukkueen maalipyssyjä ovat olleet yhdeksän maalia mieheen tehneet laitahyökkääjät, Honka-kasvatti Elias Kallio sekä KäPasta täksi kaudeksi PPJ:hin siirtynyt nuori Shakur Boudali, joille tulitukea ovat antaneet kolmella maalilla 38-vuotias kärki Tuomas Mustonen sekä kahdella maalilla Aku Haajanen.

Maaliahneiden hyökkäyspään pelaajien ohella Kalle Vassen valmentaman PPJ:n avainhahmoihin lukeutuvat keskikentän ex-liigatähti Tommi Kari, Kariakin moninkertaisesti enemmän liigaotteluita pelannut toppari Pyry Kärkkäinen, keskikenttäpelaaja Patrik Ahonen sekä laidalla aiempaa puolustavammassa roolissa pelaava ex-JIPPO Risto Kahelin.

Santeri Saarenkunnas lähtee lauantaina PPJ:n kimppuun luottavaisena, mutta ei takki auki.

– Lähden itse levollisin mielin lauantaina kohti Helsinkiä. Minulla on sataprosenttinen luotto siihen, että tulemme hoitamaan kolme pistettä Joensuuhun, kunhan vaan pidämme oman perustekemisemme korkealla ja teemme ottelusta kauden parhaamme sekä hyökkäyksellisesti että puolustuksellisesti. Tässäkin sarjassa jos lähdet 95-prosenttisilla valoilla pelaamaan, niin kylmät käy, ja voi sanoa että hyvää yötä. Pienetkin nukahdukset kostautuvat. PPJ on erittäin hyvä vastahyökkäyksissä, joiden kanssa pitää olla hereillä, ettei käy kuten Mehtimäellä kävi. Jos saamme ehyen ysikymppisen alle, niin hyviä asioita varmasti tapahtuu. PPJ on myös ottanut kauden aikana isojakin päänahkoja. Se kaatoi kotonaan Klubi 04:n 1-0, ja PEPOa vastaan pelasivat 4-4. Eli kyllä sieltäkin maalintekovoimaa löytyy, mutta on siellä sitten semmoisiakin asioita, joita jos me oikein hyvin hyödynnämme, niin saamme tehtyä vähintään sen yhden maalin sinne verkon perukoille.

– Jos vastustajaa lähtee aliarvioimaan, tulee erittäin hankala peli. Uskon, ettei niin käy, mutta ei sitä koskaan tiedä. Täältä Joensuusta on kumminkin pitkä matka sinne Helsinkiin. Peliin voi vaikuttaa se, miten bussimatka menee, minkälaista ruokaa tuolla ABC Kuortissa meille lounaaksi tarjotaan, minkälaista kahvia tuossa ABC Varkaudessa on, ja saako sieltä vielä niitä ehkä Suomen parhaita riisipiirakoita (ainakin omasta mielestäni). Minkälainen sää sitten Helsingissä on, se vaikuttaa. On niin paljon asioita, jotka voivat vaikuttaa lopputulokseen, mutta uskon kolmeen pisteeseen, Saarenkunnas runoilee.

 

Tiesitkö?

 

Klo 16.00 käynnistyvä Miesten Kakkosen ottelu ei ole päivän ainoa PPJ:n ja JIPPOn välinen kohtaaminen Jätkäsaaressa, sillä “esiotteluna” viereisessä Jätkäsaaren jalkapallohallissa, sponsorinimeltään Intersport Areenalla, pelataan klo 14.00 alkaen P17 Ykkösen A-lohkon kärkikamppailu PPJ – JIPPO-j. Lohkon kaksi parasta joukkuetta nousee mukaan kevään SM-karsintaan, ja kun kuusi kierrosta yhdestätoista on pelattu, PPJ johtaa lohkoa ja JIPPO on toisena.

JIPPOn B-juniorijoukkueen valmentajina toimivat edustusjoukkueenkin valmennustiimistä tutut Jalmari Sivonen ja Jarkko Ojaniemi. Edustusjoukkueen sopimuspelaajista joukkueessa on tällä kaudella nähty ajoittain Eemil Tanninen sekä koko kauden ajan keskikenttäpelaaja Eeli Kinnunen sekä 11 maalia P17 Ykkösessä pyssyttänyt laituri/hyökkääjä Atte Nuutinen.

 

 

 

 

PPJ – JIPPO lauantaina 2.9. klo 16.00 Jätkäsaaren liikuntapuistossa, Helsingissä

PPJ toteuttaa ottelusta maksuttoman livelähetyksen PPJ TV YouTube-kanavan kautta.

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen