fbpx

JIPPOn Ykkösliigataival jatkuu lauantaina vierasottelulla sarjataulukon kahdeksannella sijalla majailevaa SJK Akatemiaa vastaan. OmaSP Stadionilla pelattava ottelu potkaistaan käyntiin klo 16.00 ja sitä voi seurata kotikatsomoista Ruudun kautta.

Joensuulaisittain vaikea kesäkuu tuli päätökseensä viime lauantaina, kun JIPPO matkasi FF Jaron vieraaksi Pietarsaareen. Ottelun ensimmäiset 20-30 minuuttia oli vierailta loistavaa peliä, mutta maali jäi tekemättä mm. Anton Eerolan huippupaikasta ja useista erikoistilanteista huolimatta. Kotijoukkue sen sijaan onnistui reilun puolen tunnin kohdalla ja käänsi toisella jaksolla pelin entistä vahvemmin itselleen. JIPPOn kirivaihe lopussa ei tuottanut tulosta ja pisteet jäivät Pietarsaareen 1-0-lukemin.

– Vaikka meillä olikin pitkä bussimatka takana lauantaina, alkumme oli Jaroa vastaan hyvä ja vahva. Meillä oli pari maalipaikkaa tehdä se maali ja pelisuunnitelmakin toimi varsinkin alussa, mutta tällä kertaa ei maalinteossa onnistuttu. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella meille tuli heikko hetki, minkä aikana Jaro sai tehtyä maalinsa meidän pienellä avustuksella. Toki sitä ennenkin heillä oli se paikka, mistä pääsivät nostamaan pallon tolppaan. Ensimmäisen puoliajan loppu ja ajoittain toisen puoliajan alkukin oli taas vaikeampaa. Sen jälkeen peli alkoi taas hieman kääntymään, vaikkei mitään kovin vaarallisia maalipaikkoja saatukaan luotua, vaihdosta kentälle tullut keskikenttämies Santeri Saarenkunnas kommentoi viime viikkoista Jaro-ottelua.

Pietarsaaren Keskuskentällä oli myös tuuliset olosuhteet, tämä ei Sanen mukaan kuitenkaan merkittävästi vaikuttanut pallonhallintaan tai pelinrakenteluun.

– En tiedä, oliko kovasta tuulesta apua. Avausjaksolla oli myötätuulta, mikä antoi pitkille palloille lisää mittaa. Tuuli myös pyöri stadionilla melko kovasti ja oli aika ennalta-arvaamaton. Se vaikutti jonkun verran pitkissä palloissa pallon lentorataan, ja taas vastatuuleen pitkät pallot nousivat “kynttilänä” ilmaan. Ei kova tuuli kuitenkaan itse pelaamiseen kovinkaan suuresti vaikuttanut, Saarenkunnas kommentoi sääolosuhteita.

JIPPOn kesäkuu oli siis voitoton, kun se pelasi SalPaa ja MP:a vastaan tasapelit ja hävisi kovat vieraspelit TPS:lle, KTP:lle ja Jarolle. Lauantain otteluun lähdetään sarjataulukon sijalta neljä. Eroa tasapisteissä sijoilla kaksi ja kolme oleviin Jaroon ja TPS:aan on neljä pistettä. Alapuolella JäPS on kuuden pisteen päässä sijalla viisi.

– SJK Akatemia on täynnä nuoria pelaajia ja hyviä yksilöitä, jotka lähtevät nopeasti ylöspäin suunnanmuutoksiin. Valmennustiimi on scouttaillut vastustajan peleistä yhteneväisyyksiä, mihin lähdemme iskemään. Jokainen joukkue kaatuu oli peliesitys minkälainen hyvänsä, jos mukana on ripaus tuuria tai jotain ennaltaodottamatonta, mikä vaikuttaa peliin positiivisesti. Näkisin, että jos Jaro-pelin alku ja joitakin asioita lopusta otetaan mukaan, mutta viilataan osuutta pelin keskivaiheilla, niin otamme kyllä kolme pistettä mukaan Joensuuhun.

– Sama reitti on bussilla kuin viime viikolla. Viitasaaren ABC tulee tutuksi ja Kyyjärven erittäin mainio, mutkaton ja kaunis tie tulee taas uudestaan koettua. Tuttu tienpätkä, mitä taas höylätään uudelleen ja minkä varrella Kyyjärvellä on tutussa paikassa luvassa maukas lounas. Mukava päiväreissu taas luvassa Pohjanmaalle, Sane analysoi kuusituntista taivalta länsi-Suomea kohti.

JIPPO joutuu lähtemään Seinäjoelle ilman Junnosuke Watanabea, joka sai Jaro-ottelussa kauden neljännen varoituksensa, mikä tiesi yhden ottelun mittaista pelikieltoa.

 

Kotijoukkue pelannut vähämaalisia otteluita

 

Kun JIPPO ja SJK Akatemia kohtasivat toukokuussa Mehtimäellä, päätyivät joukkueet maalittomaan tasapeliin. JIPPO hallitsi ottelua, mutta ei päässyt Anton Eerolan tolppalaukausta lähemmäs maalia seinäjokisten puolustaessa tiiviisti. Kurinalainen puolustuspelaaminen onkin ollut SJK:n Veikkausliigajoukkueen reservien juttu tällä kaudella, lukuun ottamatta muutamaa yksittäistä romahdusta sarjan kärkijoukkueita vastaan.

Kuten JIPPOlle kesäkuussa, on maalinteko ollut SJK Akatemialle vaikeaa koko kauden ajan. Se kukisti kotistadionillaan kauden ainoissa tähänastisissa voitoissaan huhtikuussa JäPS:n 2-1 ja toukokuussa SalPan 2-0, mutta muuten seinäjokiset ovat tehneet sarjaotteluissaan aina korkeintaan yhden maalin. Akatemia on hävinnyt molemmat keskinäisensä sarjan kärkijoukkue KTP:lle sekä kotiottelunsa TPS:lle murskalukemin, mutta muuten joukkue on päästänyt korkeintaan yhden maalin sarjaotteluissaan.

SJK Akatemia pelasi SalPa-voittonsa jälkeen peräti neljä tasapeliä perätysten. Mukaan mahtui mm. maaliton nyhjäys kotikentällä sarjajumbo MP:tä vastaan sekä 1-1-tasapeli sarjakakkoseksi nousseen FF Jaron vieraana. Edellisen Ykkösliigan kotiottelunsa juhannuksen alla se hävisi KTP:lle 0-3, minkä jälkeen se hävisi samoin lukemin kotiottelunsa TPS:ää vastaan Suomen Cupissa. Viime viikonloppuna Akatemia piti TPS:n vajaan tunnin verran maaleitta Ykkösliigan vierasottelussaan, mutta hävisi lopulta 1-0.

SJK Akatemia on kerännyt 13 pelaamastaan ottelusta 12 pistettä, joilla se on ennen tämän viikonlopun ottelukierrosta kahdeksannella sijalla, neljä pistettä edellä putoamiskarsintapaikalla majailevaa KäPaa, mutta myös vain neljä pistettä jäljessä vitossijassa kiinni olevaa JäPS:iä.

Joukkueen päävalmentaja Arttu Aromaa ryhmitti kevätkaudella miehistönsä 4-4-2-muotoon, mutta edellisissä sarjan kärkipään joukkueita vastaan pelatuissa otteluissaan SJK Akatemian ryhmitys on ollut 3-4-3. Reservijoukkueelle ominaisesti pelaajistossa on ollut melko suurta vaihtuvuutta otteluiden välillä. Puolustuspäässä pysyvimpiä nimiä kokoonpanossa ovat olleet raamikas nicaragualaismaalivahti Miguel Rodríguez sekä topparit Tuomas Koivisto ja nuori ghanalainen Sayibu Yakubu. Keskikentän luottomiehiksi ovat nousseet kapteeninnauhan kesken kauden saanut helsinkiläislähtöinen Denis Cukici sekä SJK Akatemia/2:sta kesken kauden nostettu vasta 17-vuotias Lucas Kyllönen.

19-vuotias kärkimies, SJK:n oma kasvatti Eemeli Honkola on kolmella osumallaan Akatemian sisäisen maalitilaston kärjessä. Muita hyökkäyspään avainpelaajia ovat viime kaudella EIF:lle vajaassa kaudessa viisi maalia tehnyt, mutta tällä kaudella Seinäjoella ensimmäistä osumaansa vielä hakeva nuori lupaus Artur Atarah sekä vahva brassilaituri Vinícius Ribeiro.

SJK:n edustusjoukkue pelaa seuraavan Veikkausliigaottelunsa vasta ensi viikon alussa, joten lienee mahdollista, että Akatemia saa lauantain otteluun mukaan vahvistuksen tai useammankin edustusjoukkueen puolelta.

 

 

 

 

SJK Akatemia – JIPPO lauantaina 6.7. klo 16.00 OmaSP Stadionilla, Seinäjoella

Ottelua voi seurata kotikatsomoista suorana Ruudun selostetusta lähetyksestä. Suora linkki striimiin: https://www.ruutu.fi/stream/4546281

 

Artikkelin kansikuva: Mikko Kalavainen